Stabilizált optikás Nikon Coolpix 8800

0

A Nikon Coolpix 8700 után itt egy újabb nagy felbontású, fél-professzionális fényképezőgép, immár nagyobb zoomátfogással (8x helyett 10x), ráadásul stabilizált optikával.

A Nikon Coolpix 8800 egyik legnagyobb újdonsága, hogy a Nikon kompakt gépei között elsőként alkalmaz stabilizált optikát. Az elmúlt egy-két évben jelentősen megnőtt a stabilizátoros kompakt fényképezőgépek száma, bár eddig a Nikon ilyennel nem rukkolt elő. De ami késik, nem múlik, s a Nikon itt is van a Coolpix 8800-zal, amely a cég igazi zászlóshajója lett a kompakt fél-profi kategóriában.

A Coolpix 8700 jó tulajdonságait is 8800-as modell is örökölte: 2/3″-os 8 Mpixeles CCD, ISO50-400, vakupapucs, teljes kézi beállítás, VGA mozgóképrögzítés, Compact Flash és MicroDrive támogatás. Ezek azonban újabb pozitív tulajdonságokkal bővültek. Nézzük az újításokat:
– nagyobb zoomátfogású optika: 35-350 mm
– stabilizált optika
– Extrafine JPEG tömörítés
– 10x-ig nagyítható képek lejátszáskor
– Hi-Speed USB 2.0 kapcsolat

A fényképezőgép részletes adatait adatlapunk tartalmazza.





Sajtóközlemény:

Nikon COOLPIX 8800
A NIKON COOLPIX sorozat legújabb tagja 8 megapixeles felbontást, nagy teljesítményű 10x-es átfogású Zoom-Nikkor ED objektívet és a Nikon különleges rázkódáscsökkentő rendszerét kínálja

Amszterdam, 2004. szeptember 16. – A filmes és digitális fényképezőgépek nemzetközi piacán vezető szerepet játszó Nikon ma bejelentette a COOLPIX 8800 digitális fényképezőgépet. A 8 megapixeles COOLPIX 8800 a COOLPIX sorozatban most elsőként nagy teljesítményű, 10x-es nagyításra képes Zoom-Nikkor ED objektívet és rázkódáscsökkentő rendszert kínál. A magas szintű minőséggel és teljesítménnyel a Nikon nem csak az eddigi legfejlettebb COOLPIX fényképezőgépet alkotta meg, de minden bizonnyal ez a készülék az amatőr digitális fényképezőgépek piacának is vezető terméke lesz.

A COOLPIX 8800 elsősorban azon komoly szándékú fotósoknak készült, akik nagy hangsúlyt fektetnek a képek minőségére. A 10x-es nagyítással a készülék azon vásárlók igényeit is kielégíti, akik a nagyobb zoomot értékelik, továbbá azok számára is tökéletes választás, akik a kis méret ellenére sokféle funkciót szeretnének kapni. Az igen sokrétűen felhasználható COOLPIX 8800 emellett tökéletesen megfelel azoknak is, akik egyszerűen kezelhető, de kiváló képminőséget előállító fényképezőgépre vágynak. Akik pedig szeretnének alaposabban elmélyedni a fényképezésben, különféle objektívkonverterekkel, vakuval és egyéb kellékekkel is felszerelhetik a készüléket.

A COOLPIX 8800 8,0 tényleges megapixel felbontásra képes, a részletgazdag és éles képek érdekében. A képek színvonalát a professzionális minőséget képviselő 10x-es Zoom-Nikkor ED objektív garantálja. A 35 mm-es formátumban 35-350 mm fókusztartománynak megfelelő objektívben két ED (extra alacsony szórású) lencsetag található a kromatikus eltérés csökkentése és az éles, tiszta képek készítése érdekében.

A COOLPIX 8800 objektívbe – a COOLPIX sorozatban most először – rázkódáscsökkentő rendszert is beépítettek. A rázkódáscsökkentő (VR) rendszer automatikusan kiszűri és kompenzálja a fényképezőgép apróbb bemozdulásait is, amelyek a képek elmosódását okozzák. Ennek köszönhetően a felhasználó akár három fokozattal hosszabb záridőt is választhat, mégsem kell attól tartania, hogy a fényképezőgép rázkódása elmosódottá teszi majd a képet. A teljesen tiszta, éles kézi felvételeket biztosító Normal (Normál) mód mellett az Active (Aktív) mód még nagyobb rázkódásnak kitett helyzetekben, például mozgó járműből fényképezve is tisztább képet ad. A rázkódáscsökkentő rendszernek köszönhetően a felhasználók rosszabb fényviszonyok mellett, valamint kézből fényképezett tele- és makrófelvételek esetén is éles, tiszta képet kapnak. Az objektív külön kellékként kapható telekonverterrel 600 mm-es gyújtótávolságúként is használható (35 mm-es formátumban kifejezve).

A fényképezőgép négy expozíciós módot kínál: programozott automatikus mód [P], idő-előválasztásos automata mód [S], rekesz-előválasztásos automata mód [A] vagy manuális mód [M]. E módok együttesen a létező legnagyobb kreatív szabadságot biztosítják. A COOLPIX 8800 fényképezőgép [AUTO] móddal is rendelkezik, amelyben automatikusan választja ki a megfelelő rekeszértéket és zársebességet, hogy a felhasználónak csak a témára kelljen koncentrálnia. Az új COOLPIX 8800 fényképezőgép 15 féle motívumprogramjával bármely helyzetben sikeres, látványos fényképek készíthetők. Önnek csak ki kell választani a fényviszonyoknak megfelelő motívumprogramot, és a fényképezőgép automatikusan beállítja a rekeszt, a zársebességet, az élességet, a vakut, a kontrasztot, az érzékenységet és a fehéregyensúlyt.

A COOLPIX 8800 számos fejlett digitális vezérlővel rendelkezik. Ilyen például a Legjobb kép kiválasztása (Best Shot Selector, BSS) mód, az Automatikus expozíció – Legjobb kép kiválasztása (Auto Exposure-Best Shot Selector, AE-BSS) mód, a Zajcsökkentés (Noise Reduction) mód, a Színtelítettség beállítása (Saturation Control) és a Fehéregyensúly-sorozat (White Balance Bracketing). Bizonyos esetekben ezen funkciók biztosítják az optimális képminőséget. Mindezeken túlmenően a fényképezőgép 5 képes háttértárral is rendelkezik a váratlan vagy elillanó pillanatok pontosabb, jobb minőségben való megörökítéséhez. A COOLPIX 8800 fényképezőgép sokoldalúságához számos praktikus, új funkció is hozzájárul. Ilyen például a hanganyagot is tartalmazó videorögzítési lehetőség és a Time-lapse videofelvétel mód, amely elsősorban megfigyelések során (például fészket építő madár, egy építkezés előrehaladása, vagy a naplementében változó táj) használható fel a történések megörökítéséhez.

A készülékhez tartozó nagy méretű, kihajtható LCD monitor megkönnyíti a különböző látószögből történő felvételkészítést, továbbá még erős napsütésben is optimális láthatóságot biztosít. A nagy felbontású elektronikus kereső (EVF) erősebb kontrasztot és tisztább képeket jelenít meg. A COOLPIX 8800 kis méretű, könnyű magnéziumötvözet váza tartós és ellenálló, a készülék markolata pedig kényelmes, biztos fogást tesz lehetővé fényképezés közben.

A Playback (Visszajátszás) menü új D-Lighting funkciója a kép alulexponált részeit kivilágosítja anélkül, hogy a megfelelően exponált területeket megváltoztatná. Szintén új funkció a továbbfejlesztett vörösszem-hatást csökkentő technológia, amely a legtöbb esetben a fényképezőgépben korrigálja a vörösszem-hatást, ha a beépített vakut Vörösszemhatás-csökkentés módban használják. Az LCD monitoron található kompozíciós keret segít az ideális kompozíció beállításában, míg a Valós idejű hisztogramkijelzés lehetővé teszi a legmegfelelőbb expozíciós érték kiválasztását. Ha pedig nagyobb kreatív szabadságot szeretne kapni a képek szerkesztéséhez, válassza a COOLPIX 8800 RAW képadat módját. A fényképezőgépben az újonnan kifejlesztett, kisebb tömörítést nyújtó JPEG EXTRA mód is rendelkezésre áll.

A COOLPIX 8800 fényképezőgép az alapvető kellékekkel, többek között akkumulátorral, töltővel, audio-video kábellel, USB-kábellel, vezeték nélküli távvezérlővel és a sokrétű PictureProject szoftvercsomaggal kerül forgalomba.

A COOLPIX 8800 lehetőségei igény szerint bővíthetők is. A fényképezőgéphez különféle tartozékok, például nagylátószögű konverter, illetve telekonverter és halszem konverter is megvásárolható. A készülékhez elemtartó és napellenző is tartozik. Továbbá a COOLPIX 8800 fényképezőgép vakupapucsával a Nikon SB-800 vagy SB-600 jelzésű vakuk használata esetén TTL-vakuvezérlés is használható.

A funkciók és a minőségi kellékek tárházának köszönhetően a COOLPIX 8800 valóban különleges a digitális fényképezésben.

Forgalomba kerülés ütemezése: A fényképezőgép Európában 2004. októberében kerül forgalomba.

Megjegyzés: A műszaki adatok, a külső, a terméknév, a szabványos kellékek és a forgalomba kerülés dátuma országonként vagy területenként eltérő lehet.

A Nikon COOLPIX 8800 főbb funkciói

Bámulatba ejtő képminőség
A COOLPIX 8800-hoz 16,7 mm-es, 8,0 megapixel tényleges felbontású képérzékelő tartozik. Ebből adódik, hogy a képek felbontása még akkor is kiváló lesz, ha a kép egy részét levágják. A fényképezőgép 10x-es optikai nagyítású Zoom-Nikkor objektívje (f/2,8-5,2) által biztosított fókusztartomány 35 mm-es (135) formátumban 35-350 mm-nek felel meg. Az objektívben két ED (extra alacsony szórású) lencsetag található a kromatikus eltérés csökkentésére, és az éles, tiszta képek készítéséhez.

Tökéletesen éles képek rázkódáscsökkentő rendszerrel
A COOLPIX 8800 objektívbe – a COOLPIX sorozatban most először – rázkódáscsökkentő rendszert is beépítettek. A rázkódáscsökkentő (VR) rendszer automatikusan kiszűri és kompenzálja a fényképezőgép apróbb bemozdulásait is, amelyek a képek elmosódását okozzák. A hatás olyan, mintha három fokozattal nagyobb zársebességgel készítenénk a fotót. A Normal módban kézből készített fotókhoz képest az Active mód még jobb minőséget biztosít, akár „rázós” körülmények közt is, például ha mozgó járműből kívánunk fényképezni. A rázkódáscsökkentő rendszer az opcionális COOLPIX konverterekkel is használható.

Professzionális szintű, kreatív képkészítés
A Nikon exkluzív képfeldolgozó technológiája természetes színeket, részletgazdag és színhű képeket eredményez. A 256 szegmensű Mátrix fénymérési rendszer még a legkedvezőtlenebb fényviszonyok esetén is ideális expozíciót biztosít. Az expozíció még finomabb szabályozásához a COOLPIX 8800 középre súlyozott, szpot vagy szpot-AF fénymérési lehetőséget is nyújt. A COOLPIX 8800 többféle expozíciószabályozási móddal rendelkezik: programozott automata [P], idő-előválasztásos automata [S], rekesz-előválasztásos automata [A] és manuális [M], valamint az egyedülálló expozícióvezérlés érdekében expozíciókompenzáció is használható. A fényképezési lehetőségek opcionális objektívkonverterekkel, vakukkal és a Nikon COOLPIX sorozathoz készült egyéb kellékekkel még tovább bővíthetők.

Elegáns, ergonómikus külső
A COOLPIX 8800 magnéziumötvözet váza kis méretű, könnyű és egyszerűen kezelhető. A készülék tervezése során külön figyelmet fordítottak arra, hogy kezelése kényelmes legyen. A COOLPIX 8800 fényképezőgéphez 4,57 cm-es, kihajtható LCD monitor tartozik, amely mindig optimális láthatóságot biztosít és megkönnyíti a különböző látószögből történő felvételkészítést. A nagy felbontású elektronikus kereső (EVF) nagy felbontása erősebb kontrasztot és tisztább képeket jelenít meg. A fényképezőgép ergonómikus kialakítását és stílusát a neves ipari formatervező, Giorgetto GIUGIARO álmodta meg, kifejezetten a Nikon fényképezőgépek új generációjához.

Egyéb funkciók

  • Makrófotózás, amellyel már akár 3 cm-ről is éles kép készülhet a témáról.
  • A beépített vakuval még szélesebb körben használható a fényképezőgép.
  • A Nikon egyedülálló D-Lighting rendszere, amely Playback (Visszajátszás) módban választható ki, kivilágosítja a kép alulexponált részeit anélkül, hogy a megfelelően exponált területeket megváltoztatná.
  • Szintén egyedi és új funkció a továbbfejlesztett vörösszem-hatást csökkentő technológia, amellyel a fényképezőgép automatikusan korrigálja a vörösszem-hatást.
  • A Legjobb kép kiválasztása (Best Shot Selector, BSS) funkcióval a fényképezőgép 10 felvételt készít egymás után, majd csak a legrészletesebb képet menti a memóriakártyára. Az Automatikus expozíció – Legjobb kép kiválasztása (Auto Exposure BSS, AE-BSS) használata esetén a fényképezőgép öt felvételből választja ki a legjobb expozícióval rendelkező képet. A fényképezőgép csúcsfény (Highlight mode), árnyék (Shadow) és hisztogram (Histogram) móddal is rendelkezik.
  • A Fehéregyensúly-sorozat funkcióval a készülék az exponálógomb egyszeri lenyomására automatikusan három fehéregyensúly-értékkel (egy vöröses árnyalattal, egy kiválasztott értékkel és egy kékes árnyalattal) örökíti meg ugyanazt a jelenetet.
  • Az LCD monitoron található kompozíciós keret segít az ideális kompozíció beállításában, míg a Valós idejű hisztogramkijelzés lehetővé teszi a legmegfelelőbb expozíciós érték kiválasztását.
  • 15 motívumprogram: portré, party/beltéri, éjszakai portré, tengerpart/hó, tájkép, naplemente, éjszakai tájkép, múzeum, tűzijáték, közelkép, másolat, ellenfény, panorámakép, sport és alkonyat/hajnal.
  • Az újonnan kifejlesztett JPEG EXTRA kisebb tömörítés mellett jobb képminőséget biztosít (tömörítési arány: 1/2).
  • RAW adatrögzítés – a felvételkészítést követő utólagos képmanipulációhoz.
  • Egy új újratölthető EN-EL7 Li-ion akkumulátorral körülbelül 240 kép készíthető.
  • A sorozatfelvétel funkcióval 5 felvétel készíthető 2,3 kép/mp sebességgel. A 16 képes sorozat funkcióval 16 felvétel készíthető egymás után. A COOLPIX 8800 5 képes háttértárral is rendelkezik.
  • A Videó hangrögzítéssel funkcióval TV méretű felvételeket (640 x 480 pixel) rögzíthet 30 kép/mp sebességgel, 60 másodperc időtartamig. Továbbá Time-lapse videofelvétel, Szépia videofelvétel, Fekete-fehér videó és Kisméretű videó módok is rendelkezésre állnak.
  • A Hangfelvételek funkcióval minden egyes állóképhez 20 másodpercnyi hanganyag rögzíthető.
  • A PictBridge-támogatásnak köszönhetően kompatibilis nyomtatókra közvetlenül is kinyomtathatók a fényképek.
  • Az AF-segédfény és a nagy fényerejű LCD kedvezőtlen fényviszonyok között is jobb eredményt biztosítanak.
  • A PictureProject szoftverrel egyszerűbbé válik a képek megtekintése, rendszerezése, módosítása, nyomtatása és elküldése.