Extra-nagylátószögű kompakt: Nikon Coolpix 8400

0

A Nikon a Coolpix 5000/5400 gépeit nagylátószögű zoomoptikával látta el. A kompakt gépek között még nem teljesen megszokott a 28 mm-nek megfelelő fókusztávolság használata. Bár egyre több ilyen gép jelenik meg, azért ez még mindig extra szolgáltatásnak számít. A Nikon azonban úgy gondolta, nem elégszik meg a 75 fokos látószöggel, miért ne lehetne nagyobbat engedni…

A Nikon Coolpix 8400 extra nagylátószöget kínál, kisfilmes formátumba átszámítva az optika 24-85 mm fókusztávolságra állítható be f/2,6-4,9 fényerő mellett, ami bizony eddgi egyedülálló a kompakt digitális fényképezőgépek között. Az eddigi megoldásokkal ellentétben a Coolpix 8400 optikájára adapter nélkül közvetlenül tekerhetünk fel szűrőt. Az objektív 2/3″-os 8 Mpixeles CCD-re vetíti a képet. Legnagyobb felbontásban így tehát 3264×2176 pixeles képet készíthetünk. A legnagyobb zársebesség 1/3000 mp lehet, a leghosszabb pedig B-módban akár 10 perc. A rekesz és zársebesség értékeit kézileg is megadhatja a fotós. A fotókat JPEG vagy RAW formátumban menthetjük el CF kártyára. Sorozat-felvételkor másodpercenként 2,3 vagy 1,2 kép készíthető, 5 illetve 13 képig. Mozgókép rögzítésekor 640×480 vagy 320×240 pixeles felbontást használhatunk.
A gép tetejére Nikon rendszervaku (vagy közzépontos érintkezőjű vaku) fogadására alkalmas vakupapucsot helyeztek el. A hátlap 1,8″-os LCD-t rejt, amelyet kihajthatunk, és akár el is forgathatunk. Az LCD felbontása 134 ezer pixel. A komponálást nem csak az LCD-n, hanem egy 235 ezer pixeles elektronikus kereső segítségével is elvégezhetjük.

A Nikon Coolpix 8400 részletes paraméterei adatlapunkon olvasható.





Sajtóközlemény:

Nikon COOLPIX 8400
Kompakt digitális fényképezőgép kivételes, 24-85 mm-es nagylátószögű zoom objektívvel, a 8,0 tényleges megapixel élességével és számos további előnnyel

Amszterdam, 2004. szeptember 16. (7:00 CET) – A filmes és digitális fényképezőgépek nemzetközi piacán vezető szerepet játszó Nikon ma bejelentette a COOLPIX 8400 digitális fényképezőgépet. A kiváló gép 8,0 tényleges megapixeles teljesítményt ötvöz egy sokoldalú, 24-85 mm-es zoom lehetőségeivel (35 mm-es formátumban), gyors automatikus élességállításra képes és számos egyéb funkciót is kínál.

A 24-85 mm-es (35 mm-es formátumban) zoom teljesítményével a COOLPIX 8400 kivételes nagylátószögű funkcionalitást kínál. Lehetővé teszi, hogy a tájképtől a portréig a témák sokaságát örökítse meg. A COOLPIX 8400 3 cm-es közelségből tud makrófelvételt készíteni, így apró tárgyakról is hihetetlenül részletgazdag képek készíthetők. 8,0 megapixeles teljesítménye révén a COOLPIX 8400 rendkívül nagy felbontású képek készítésére képes. A COOLPIX 8400 PictBridge közvetlen nyomtatási funkciója jóvoltából a képek nyomtatása számítógép nélkül is lehetséges. A COLPIX 8400 ezen felül ún. „rendszerkamera” is, amely a külön beszerezhető konverterek és egyéb tartozékok sokaságával használható együtt.

A gyors automatikus élességállítás alkalmassá teszi a gépet a váratlan helyzetekben való fotózásra. A rendkívül könnyű, de erős magnézium váz minden helyzetben könnyű kezelhetőséget biztosít. A 134.000 képpontos, Vari-Angle elfordítható TFT LCD monitor segítségével a képek a fej fölé tartva, derékmagasságból és más kreatív helyzetekben is könnyen megkomponálhatók. A fényképezőgép könnyen kézben tartható és esztétikus látványt nyújt. Mindez a Nikon D-SLR gépekével egységes formatervezésnek köszönhető, amelynek alapját a neves ipari formatervező, Giorgetto Giugiaro alkotta meg, kizárólag a Nikon számára.

A Nikon egyedülálló D-Lighting rendszere, amely Playback (Visszajátszás) módban választható ki, kompenzálja az elégtelen vaku vagy túlzott háttérfény hatásait, és ezzel a teljes képen egyenletes expozíciót biztosít. A COOLPIX 8400 tartalmazza a Nikon saját vörösszemhatás-csökkentő technológiáját, amely automatikusan érzékeli, és a fényképezőgépen belül javítja ki a legtöbb ilyen típusú hibát.

A kiváló minőségű fényképek készítéséhez a COOLPIX 8400 többféle fájlformátumot ajánl. A rendelkezésre álló tömörítésmentes formátumok a RAW (NEF) és a HI (TIFF-RGB). Ezen felül számos tömörítési mód közül is választhat, a tömörítési hatékonyság és képminőség remek ötvözetét kínáló JPEG EXTRA formátumtól (kb. 1/2 arányú tömörítés) kezdve a FINE (kb. 1/4), a NORMAL (kb. 1/8) és a BASIC (kb. 1/16) beállításig.

A mozgásban lévő témák megragadását a COOLPIX 8400 sorozatfelvétel funkciója segíti. A gép ezen felül képes TV-képméretű, hangos mozgófilmek rögzítésére is 30 kép/másodperc teljesítménnyel, digitális úton kompenzálva a felvétel közben történő esetleges bemozdulást. Fényképezés után a COOLPIX 8400 televíziókészülékre csatlakoztatásával azonnal megoszthatja szeretteivel, barátaival az elkészült felvételeket.

A COOLPIX 8400 nemcsak a népszerű COOLPIX termékcsalád egyik legmodernebb modellje, hanem egyben az első olyan készülék, amely SB-800 vagy SB-600 külső vaku használata esetén TTL vakulehetőséget nyújt. További új szolgáltatás az automatikus színminőség-javítás. Magas szintű műszaki megoldások alkalmazásával a fényképezőgép pontosan rögzíti, elemzi és javítja a kép színeit, amelynek eredménye a szemmel látható javulás.

A COOLPIX 8400 kreatív lehetőségeit tovább bővítik a külön beszerezhető nagylátószögű- és telekonverterek. Utóbbiak egyike, a TC-E3PF egyedi Nikon gyártástechnológiával készített Phase Fresnel (FP) lencsét használ. Ez 3-szoros nagyítást biztosít, az ugyanekkora erejű hagyományos telekonverterekhez képest jelentősen csökkentett méret mellett. A Nikon egyedi PF technológiájának köszönhetően az új 3x telekonverter a zsebben is elfér.

A COOLPIX 8400 USB-kompatibilis, ezért az elkészített felvételek könnyen a számítógépre menthetők. A csomag tartalmazza a Nikon PictureProject szoftverét is. A PictureProject többek között a képek megtekintését és egyszerűbb szerkesztését teszi lehetővé, és folyamatosan frissíthető a Nikon által kifejlesztett új funkciókkal.

Forgalomba kerülés ütemezése: A fényképezőgép Európában 2004. októberében kerül forgalomba.

Megjegyzés: A műszaki adatok, a külső, a terméknév, a szabványos kellékek és a forgalomba kerülés dátuma országonként vagy területenként eltérő lehet.

A Nikon COOLPIX 8400 főbb tulajdonságai

Kitűnő képminőség és gyors reagálású AF
A COOLPIX 8400 kivételesen sokoldalú, kiváló minőségű 24-85 mm-es (35 mm-es formátumban) Zoom-Nikkor nagylátószögű ED üveglencséjű objektíve nagyszerű tájképek és általában kreatívabb kompozíciók elkészítését teszi lehetővé. A gép 8,0 megapixeles felbontása kivételes részletgazdagságot eredményez. A Nikon modern műszaki megoldásainak jóvoltából a COOLPIX 8400 autofókuszrendszere gyors, amely alkalmassá teszi váratlan pillanatok megragadására is.

Ergonómikus kialakítás
A Nikon híres D-SLR gépeivel egységes, ergonómikus kialakítás révén a COOLPIX 8400 könnyen kézben tartható és kezelhető. A gombok és kezelőszervek úgy helyezkednek el, hogy komponálás és felvételkészítés közben is biztos fogást engedjenek. A COOLPIX kialakítása, könnyű kezelése és gyors autofókuszrendszere gyors reagálást tesz lehetővé. A gép ezen felül egy sokoldalú, 134.000 képpontos, 4,57 cm-es Vari-Angle TFT LCD monitorral rendelkezik, amely szokatlan szögekből is lehetővé teszi a fényképezést.

További kényelmi szolgáltatások
A COOLPIX 8400 15 beépített motívumprogramja közül a felhasználó gyorsan kiválaszthatja az adott helyzetnek leginkább megfelelőt (pl. portré, tájkép, sport stb.). A COOLPIX képes hangos mozgófilm felvételére is, 30 kép/másodperc sebességgel. A COOLPIX 8400 csomagja tartalmazza a Nikon elismert PictureProject szoftverét is, amely a digitális fényképezés lehetőségeinek kihasználását sokoldalú szolgáltatásaival segíti, és folyamatosan frissíthető a Nikon által kínált új funkciókkal.

Egyéb tulajdonságok

  • Könnyen hordozható méret, 113 x 82 x 75 mm (Sz x M x Mé)
  • Könnyű és erős magnézium váz
  • A Legjobb kép kiválasztása és az Automatikus expozíció – Legjobb kép kiválasztása funkció (Best Shot Selector és Auto Exposure Best Shot Selector; BSS/AE-BSS) automatikusan kiválasztja és elmenti a legjobb expozíciót egy öt felvételes sorozatból.
  • A Fehéregyensúly-sorozat három felvételt készít az exponálógomb egyszeri lenyomására – egyet normál fehéregyensúly mellett, egyet-egyet pedig kékes és vöröses árnyalatban.
  • A hisztogramkijelzés segítségével az expozíció fényképezés és visszajátszás alatt is pontosabban ellenőrizhető.
  • Az új JPEG EXTRA fájlformátum 50%-os tömörítést ér el a képminőség maximalizálása mellett
  • A RAW (NEF) adatformátum növeli a képek utólagos feldolgozhatóságát
  • Az AF-segédfény használatával kevés fény mellett is éles képeket készíthet
  • Az elektronikus kereső könnyű dioptriabeállítási lehetőséget kínál
  • Az USB 2.0 szabvánnyal való kompatibilitás jóvoltából az adatok gyorsan továbbíthatók a számítógépre
  • A gyors élességállítás kiváló élességet biztosít váratlan felvételi körülmények mellett is; a 9 mezős multi AF rendelkezésre áll
  • Makrófelvételek készítése akár 3 cm-ről
  • Az új EN-EL7 újratölthető lítiumion akkumulátor megnövelt teljesítménye 260 kép készítését teszi lehetővé egy feltöltéssel
  • Közvetlen nyomtatás a PictBridge-kompatibilis nyomtatókra
  • Kompatibilitás az egyedi Nikon D-Lighting rendszerrel
  • A továbbfejlesztett vörösszem-hatást csökkentő technológia számítógép igénybe vétele nélkül, még a fényképezőgépben orvosolja a legtöbb ilyen típusú hibát
  • Sorozatfelvétel módban az alábbi beállítások közül választhat: Egy kép, 5 képes háttértár, Sorozat H, Sorozat L, 16 képes sorozat, Ultra HS, Időzített felvételkészítés
  • TTL vakuhasználati lehetőség, ha SB-800 vagy SB-600 vakuval kombinálva használja
  • Számos tartozék, többek között egy praktikus elemtartó, különféle COOLPIX szűrők (semleges szín, körkörös polarizációs, semleges szürke) és konverterek [halszem, nagylátószögű és telekonverter (TC-E3PF)]