Vadonatúj modell: Nikon Coolpix 4800

0

A Nikon Coolpix 4800-as modellje a cég vadonatúj koncepcióját mutatja. A nagy zoomátfogású objektívvel szerelt kompakt gépek között már több cég kínál olcsó megoldást (Canon, Fujifilm, KonicaMinolta, Olympus stb.). A Nikon eddig a nagy zoomos gépeit csak a felső piaci szegmensbe helyezte, a fél-professzionális csoportba, azonban itt a Coolpix 4800, egy vadonatúj, olcsó, „közepes” felbontású nagy zoomos gép.

A fényképezőgépben 4,2 Mpixeles, 1/2,5″-os CCD dolgozik. Legnagyobb felbontásban 2288×1712 pixeles képeket kapunk. Az érzékenységet a gép automatikusan is képes beállítáni, de választható ISO50/100/200/400 érték valamelyike is. Az optika 36-300 mm-nek megfelelő fókusztávolságú, fényereje f/2,8-4,4. A nagy zoomátfogás miatt átnézeti optikai kereső alkalmazása nem lehetséges, így itt elektronikus keresőt használtak, ennek felbontása 235 ezer pixel. A hátsó LCD 1,8″-os, 118e pixeles. Sorozatfelvételkor 1,3 kép/mp sebességgel készülhetnek a képek maximum 4 képig. Ha mozgóképet rögzítünk, akár 640×480 pixeles felbontást is használhatunk. A kész felvételek a gép belső 16 MB-os memóriájába, vagy SecureDigital kártyára kerülhetnek.

A Nikon Coolpix 4800 paraméterei között sajnos van egy kellemetlen is: nem használható rekesz- vagy zársebesség-előválasztás, csak program-automatika illetve témamódok. A további részletes adatok adatlapunkon találhatók.



Sajtóközlemény:

Nikon COOLPIX 4800
Egy fényképezőgép, amely kivételesen egyszerű használatával, 8,3x-es optikai zoomjával és 4,0 megapixeles felbontásával kiszélesíti a digitális fényképezés lehetőségeit és megsokszorozza az élményeket.

Amszterdam, 2004. szeptember 16. – A filmes és digitális fényképezőgépek egyik világvezető cége, a Nikon ma jelentette be a kiváló minőségű, kisméretű COOLPIX 4800 digitális fényképezőgépet, amely 4,0 megapixeles hasznos felbontásával, sokrétűen használható, 8,3x-es átfogású Zoom-Nikkor ED objektívjével, valamint számos, egyszerűen kezelhető, kényelmes funkciójával még szórakoztatóbbá és gazdagabbá teszi a digitális fényképezést.

A COOLPIX 4800 egyik legszembetűnőbb jellemzője a hatékony 8,3x-es átfogású Zoom-Nikkor ED objektív. A 35 mm-es formátumban kifejezve 36-300 mm-es gyújtótávolságú objektív a zoomtartomány szélső értékeit nagyon gyorsan, 1,3 másodperc alatt képes átfogni, így a nagylátószögűtől a telefotós tartományokig a legkülönfélébb kompozíciókhoz használható fel. Kis mérete ellenére a fényképezőgép a két alacsony szórású (ED) üveg lencsetagon kívül két aszférikus felületű lencsét is tartalmaz, valamint makró funkciót is kínál, amellyel akár már 1 cm-ről is készíthetők felvételek.

Annak ellenére, hogy a COOLPIX 4800 nagyon sok funkciót tartalmaz, kezelése mégis rendkívül egyszerű. A könnyű gépváz sokkal kisebb méretű, mint más, hasonló kategóriájú fényképezőgépek esetében, markolata pedig biztos, kényelmes fogást biztosít fényképezés közben. Az összes módválasztó tárcsa és a vezérlőgomb a fényképezőgép hátoldalán található; használatuk szinte magától értetődik, amelyet az is elősegít, hogy az egyes gombok mindig csak egy funkciót látnak el. A nagyfelbontású elektronikus kereső (EVF) 97%-os képfedésével pontos kompozíciót tesz lehetővé fényképezés közben, a COOLPIX 4800 nagy, 4,6 cm-es LCD monitorja pedig a fényképezésnél és a felvételek megtekintésénél is kiválóan használható.

A Nikon digitális technológiája most még jobb minőséget és még nagyobb fokú rugalmasságot kínál. A 4,0 millió pixeles, 10 mm-es képérzékelő egyedülállóan tiszta képet ad. A nagy pontosságú, 256 szegmensű Mátrix fénymérési mód a legkülönbözőbb körülmények között is egyformán kiváló minőséget eredményez. A COOLPIX 4800 fényképezőgépben a Nikon által kifejlesztett „Legjobb kép kiválasztása” (Best Shot Selector, BSS) és „Automatikus expozíció – Legjobb kép kiválasztása” (Auto Exposure BSS, AE-BSS) funkció egyaránt megtalálható. A BSS funkció használata esetén a fényképezőgép több, akár tíz képet is készít, majd a legélesebb felvételt automatikusan menti a memóriába. Az AE-BSS funkcióval a fényképezőgép öt felvétel közül automatikusan választja ki azt az egyet, amelyet expozíció szempontjából a legjobbnak ítél.

A COOLPIX 4800 fényképezőgép gyenge fényviszonyok között is nagyszerű teljesítményt nyújt. A zajcsökkentés funkciónak köszönhetően a képminőség még hosszú expozíció esetén is kiváló, míg sötétben AF-segédfény segíti az élességállítást és beépített vaku biztosítja a téma megvilágítását.

Sok digitális fényképezőgépnél a magasabb szintű technikai jellemzők csak a fényképezőgép működésének mélyebb ismerete esetén használhatók ki. A COOLPIX 4800 esetében azonban ez nem így van. A rendelkezésre álló 15 motívumprogram (Scene Mode) segítségével különösebb szakértelem nélkül is látványos fotók készülhetnek. Ráadásul ezek közül 4 motívumprogram még kompozíciós segédletekkel is kiegészül, amelyek a legnehezebb fotózási körülmények között is megkönnyítik a képkészítést.

A kedvező képtárolás érdekében a COOLPIX 4800 kompatibilis a népszerű SD memóriakártyákkal. Ezenkívül a COOLPIX 4800 körülbelül 13,5 MB belső memóriával is rendelkezik, hogy Ön olyankor is bármikor fényképezhessen, ha éppen nincs kéznél memóriakártya. A COOLPIX 4800 fényképezőgéppel az újratölthető EN-EL1 Li-ion akkumulátor használata esetén egy feltöltéssel mintegy 240, a külön megvásárolható, nem újratölthető 2CR5 lítiumelem használata esetén pedig akár 360 látványos fénykép is készíthető.

Azokhoz a témákhoz, amelyeket inkább mozgásuk folyamatában érdemes megörökíteni, a COOLPIX 4800 sorozatfelvétel lehetőséget is nyújt, amellyel akár 8 kép is készíthető egymás után 1,5 kép/mp sebességgel. Ezenkívül a fényképezőgép 3 képes háttértárral, valamint egy olyan új sorozatfunkcióval (Multi-shot) is rendelkezik, amellyel a rendszer 16 közvetlenül egymás után készített felvételt egyetlen képpé állít össze. A pillanat megragadásához a COOLPIX 4800 hanganyagot is tartalmazó videofelvételt is képes rögzíteni. A TV-méretű felvételek rögzítése 15 kép/mp sebességgel történik. A COOLPIX 4800 praktikus hangfelvétel funkciójával 20 másodpercnyi hanganyag rögzíthető az egyes állóképekhez.

A COOLPIX 4800 számos izgalmas funkciója pedig még érdekesebbé és élvezetesebbé teszi a fényképezést. A hasznos Time Zone (Időzóna) beállítás ideális útitárssá teszi a COOLPIX 4800 fényképezőgépet. A felhasználónak a pontos idő beállításához csak ki kell választania a tartózkodási helyének megfelelő időzónát. A COOLPIX 4800 fényképezőgép PictBridge-kompatibilis nyomtatóhoz csatlakoztatásával a gépről közvetlenül, számítógép használata nélkül is kinyomtathatók a képek. A COOLPIX 4800 fényképezőgép csomagja tartalmazza az új Nikon PictureProject szoftvert is, amely további lehetőségeket nyújt a fényképek megtekintéséhez, alapszintű szerkesztéséhez, és egyéb szolgáltatásaival még izgalmasabbá teszi a digitális fényképezést.

Forgalmazás ütemezése: A fényképezőgép Európában 2004. novemberében kerül forgalomba.

Megjegyzés: A műszaki adatok, a külső jellemzők, a terméknév, a szabványos kellékek és a forgalomba kerülés dátuma országonként vagy területenként eltérő lehet.

A Nikon COOLPIX 4800 főbb tulajdonságai

Kényelmesebb és rugalmasabb
A COOLPIX 4800 fényképezőgép a 8,3x-es átfogású Zoom-Nikkor ED objektívjével, valamint 4x-es digitális nagyításával sokrétűen használható készülék. A 35 mm-es formátumban 36-300 mm-es gyújtótávolság-tartománynak megfelelő, hatékony objektív a nagylátószögűtől a telefotós tartományig a legkülönfélébb kompozíciókhoz használható fel.

A kimagasló minőségű Nikkor objektív-technológia nagyszerű képeket eredményez!
A COOLPIX 4800 fényképezőgépben két extra alacsony szórású (ED) üveg lencsetag és egy aszférikus lencse, valamint 4,0 megapixel hasznos felbontású képérzékelő biztosítja az éles és részletgazdag felvételeket.

Egyszerű. Praktikus. Hatékony.
A könnyű és jól kezelhető, a hasonló tudású digitális fényképezőgépeknél kisebb méretű COOLPIX 4800 minőségi, kényelmi és használati szempontból is egyedülálló. A módválasztó tárcsa és az egyéb vezérlőelemek úgy vannak elhelyezve a fényképezőgép hátoldalán, hogy könnyen elérhetőek legyenek. A 4,6 cm-es nagyméretű LCD monitor a fényképek megkomponálásához és a felvételek megtekintéséhez egyaránt ideális. A COOLPIX 4800 nagyfelbontású elektronikus keresővel (EVF) is rendelkezik, amely 97%-os képfedést biztosít fényképezés közben, a felvételek visszajátszásakor pedig a kép 100%-át megjeleníti.

Egyéb tulajdonságok

  • Nagy pontosságú 256 szegmensű Matrix fénymérési rendszer
  • A Legjobb kép kiválasztása (Best Shot Selector, BSS) funkcióval a fényképezőgép 10 felvételt készít egymás után, majd csak a legrészletesebb képet menti a memóriakártyára. Az Automatikus expozíció – Legjobb kép kiválasztása (Auto Exposure BSS, AE-BSS) használata esetén a fényképezőgép öt felvételből választja ki a legjobb expozícióval rendelkező képet. A fényképezőgép csúcsfény (Highlight ), árnyék (Shadow) és hisztogram (Histogram) móddal is rendelkezik.
  • A Zajcsökkentés funkciónak köszönhetően a készülék kedvezőtlen fényviszonyok között is a lehető legjobb eredményt produkálja.
  • A beépített vakuval még szélesebb körben használható a fényképezőgép.
  • Kompozíciós segédlettel is használható 4 motívumprogram � Portré, Tájkép, Sport, Éjszakai portré
  • 11 szokásos motívumprogram � Összejövetel/beltéri, Tengerpart/hó, Naplemente, Alkonyat/hajnal, Éjszakai tájkép, Közelkép, Múzeum, Tűzijáték, Másolat, Ellenfény, Panorámakép
  • Az egyetlen érintéssel működő, nagyítható képes visszajátszással azonnal ellenőrizhetők a rögzített felvételek.
  • Egyetlen újratölthető EN-EL1 Li-ion akkumulátorral egy feltöltéssel körülbelül 240 kép készíthető.
  • Kompatibilis az SD memóriakártyákkal
  • A kb. 13,5 MB-os beépített memóriának köszönhetően memóriakártya nélkül is menthetők képek.
  • A sorozatfelvétel funkcióval 8 felvétel készíthető 1,5 kép/mp sebességgel. A 16 képes sorozat funkcióval 16 felvétel készíthető közvetlenül egymás után. A COOLPIX 4800 3 képes háttértárral is rendelkezik.
  • A nagy sebességű zoommal kb. 1,3 másodperc alatt állítható az objektív nagylátószögűből teleobjektív állásba vagy vissza.
  • A Videó hangrögzítéssel funkcióval TV méretű felvételeket (640 x 480 pixel) rögzíthet 15 kép/mp sebességgel.
  • A Makrofotózás funkcióval már akár 1 cm közelről is élesre állítható a téma.
  • A Dátum szerinti csoportosítás funkcióval a készülék egyazon mappába helyezi az azonos napon készült felvételeket.
  • Az Azonnali indexkép segítségével 16 felvételről készíthető egy darab indexkép a fényképek jobb áttekinthetősége érdekében.
  • A fényképezőgép az eldobható 2CR5 lítiumelemekkel is kompatibilis. Egy elemmel körülbelül 360 felvétel készíthető.
  • A Hangfelvételek funkcióval minden egyes állóképhez 20 másodpercnyi hanganyag rögzíthető.
  • A PictBridge-támogatásnak köszönhetően kompatibilis nyomtatókra közvetlenül is kinyomtathatók a fényképek.
  • Az Időzóna beállítás kiválasztásával mindig az adott helynek megfelelő idő jeleníthető meg.
  • Az AF-segédfény és a nagy fényerejű LCD kedvezőtlen fényviszonyok esetén is segítik az eredményes fotózást.
  • A fényképezőgéphez mellékelt PictureProject szoftverrel korrigálható a vörösszem-hatás, megtekinthetők a fényképek stb.