Pixma fotónyomtatók itthon is

0

Canon Pixma iP1500

Canon Pixma iP2000

Szeptember végétől Magyarországon is kapható a Canon új Pixma fotónyomtató családjának két, „belépőszintű” tagja, a Pixma iP1500 és Pixma iP2000. Mindkét nyomtató a Canon FINE elnevezésű, 2 pikoliteres tintacseppeket használó technológiájával működik. További újdonság a korábbi belépő szintű nyomtatókkal szemben a nagy sebesség (levelezőlap méretű képek 1 perc alatt), a dupla lapadagoló (dokumentum és fotópapír egyszerre a nyomtatóban, illetve dinamikus váltás a papírok között; csak iP2000-nél), helytakarékos papírút (U alakú papírút, csak az iP2000-nél) és az otthonokba szánt forma. Az iP2000 fotónyomtató kompatibilis a közvetlen nyomtatás lehetőségét biztosító PictBridge szabvánnyal.

Az új Pixma nyomtatókhoz a Canon új fotópapírokat is bemutatott. A legérdekesebb talán a két méretben (A4 és 13×18 cm) is kapható, kétoldalas fotópapír, de izgalmas projektek kellékanyagai lehetnek a hitelkártya méretű fényes lapok és a fotóminőségű matricalap is.

A nyomtatók várható áráról egyelőre nincs információnk.

Sajtóközlemény

PIXMA iP 1500 és iP 2000
Minőségi nyomtatók – kezdőknek is

Canon Pixma A Canon szeptemberben Magyarországon is megjelenik a PIXMA sorozat belépő-szintű modelljeivel. A PIXMA sorozat két új készüléke 4800×1200 dpi felbontással képes előállítani dokumentumokat vagy fotókat: az iP2000-es a 20 lap/perc sebességgel, az iP1500-as pedig a 18 lap/perc sebességgel dolgozik. Az új, egyedi megjelenésű, főként otthoni felhasználásra fejlesztett nyomtatók a Canon FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) technológiájának köszönhetően rendkívül kistérfogatú, 2 pikoliteres tintacseppeket használnak, így biztosítva a költséghatékony, ugyanakkor fotóminőségű nyomtatást.

A 4 tintával dolgozó iP1500 és az iP2000 az ár/teljesítmény viszony új szintjét testesítik meg: olyan nyomtatási minőséget garantálnak, amely a legutóbbi időkig csak a 6 tintával működő fotónyomtatókkal volt lehetséges.

„A Canon az új PIXMA sorozat nyomtatóival fotóminőséget, egyenletesen megbízható teljesít-ményt, különleges formatervezésének köszönhetően pedig hosszútávon is esztétikus munkaeszközt kínál a felhasználóknak.” – mondta a bejelentés alkalmával Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A cseppecsként csupán 2 pikoliteres tintafelhasználás mellett is fotóminőségű nyomtatás bevezetése új szintre emeli a belépő-szintű nyomtatók teljesítményét, ami joggal változtatja meg a felhasználók elvárásait.”

A minőség tűréshatára

A FINE-technológiával a Canon saját, a szilícium-chipek gyártásánál alkalmazott technológiáját adaptálta, így a nyomtatófejek olyan kis tűréshatárokkal és olyan magas fokú precizitással készülhetnek, ami megközelíti az integrált áramkörökét. Az új PIXMA nyomtatók mindegyikében FINE nyomtatófejek dolgoznak. Az ezekben található Micro-Nozzles fúvókák olyan páratlan sebességgel, megbízhatósággal, konzisztenciával és pontossággal juttatják papírra a mikroszkopikus méretű tintacseppeket, ami a hagyományos, több alkatrészből összeállított nyomtatófejekkel nem lenne lehetséges. Fotók nyomtatása esetén ez olyan képminőséget eredményez, amely vetekszik a hagyományos fényképekkel.

Fotólabor-szolgáltatások

Mindkét nyomtató képes a 10×15 cm-es, és 13×18 cm-es, valamint az A4 formátumú nyomtatásra. A nyomtatókhoz mellékelt Easy-PhotoPrint szoftver különböző választási opciókkal (például a média kiválasztása, skálázása) segít a fotónyomtatás gyors és egyszerű kivitelezésében. Mindezt olyan szolgáltatások is bővítették, mint például a Face Sharpening (Arckép élesítése – ami a fókuszon kívül eső arcokat teszi élesebbé), a Red-Eye Correction (Vörös-szem effektus korrekció) és a Digital Face Smoothing (Digitális arc simítás – ami a ráncokat teszi kevésbé láthatóvá). A Canon PhotoRecord a személyre szabott fotóalbumok kinyomtatásában segíti a felhasználókat, támogatja többek között a Canon új, kétoldalas médiájának használatát is.

Az iP2000 a PictBridge szabványnak is megfelelő modell, így lehetőség nyílik arra, hogy a korszerű (a szabványt támogató) digitális fényképezőgépek vagy videokamerák csatlakoztatása után számítógép közbeiktatása nélkül azonnal kinyomtathatók legyenek a felvételek.

Magas kezdősebesség

Az iP1500 és az iP2000 sokkal gyorsabb, mint a Canon korábbi belépő-szintű nyomtatói: az egyszínű nyomtatásnál iP2000 20 lap/perc , színesben pedig 14 lap/perc sebességgel dolgozik, míg az iP1500 18 lap/perc illetve 13 lap/perc teljesítményre képes. Az új Canon nyomtatók versenytársakkal szembeni sebességelőnye akkor válik nyilvánvalóvá, amikor jó minőségű dokumentumok és fotók megjelenítésére kerül sor: mindkét készülék kevesebb mint egy perc alatt képes kinyomtatni egy 10×15 cm-es, szegélynélküli fotót!

Otthonokba szánt formatervezés

Az új PIXMA nyomtató sorozat általános jellemzője az előremutató dizájn: az esztétika és a funkcionalitás úgy ötvöződik, hogy minden lakásban otthonra találnak a készülékek.

Az iP2000-ast a hagyományos lapadagoló („J” alakú papírút) mellett az „U” alakú papírutat megvalósító papírkazettával is felszerelték, ami a nyomtató használatát (vagy tárolását) kis helyen (akár könyvespolcon), vagy más szűk helyen is biztosítja. A 2 utas papíradagolás lehetővé teszi továbbá, hogy a nyomtatóban egyszerre legyen normál és fotópapír, így mindkét dokumentum-fajta leállás és papírcsere nélkül nyomtatható.

Új nyomathordozók

  • Kétoldalas fotópapír (Photo Paper Plus Double Sided PP-101D) A4 és 13×18 cm-es méretben. A normál csomagolás mellett a média-készletben is kapható (Photo Album Kit PAK-101): a csomag egy kiváló minőségű keményfedelet is tartalmaz, amely alkalmas fotóalbumok és személyes könyvek készítéséhez.
  • Hitelkártya méretű fényes papír (Glossy Photo Paper GP-401), amely ideális tárcába szánt képek és névjegykártyák nyomtatásához.
  • Fotó matricák (Photo Stickers PS-101): a 16 kisméretű fotó matricát tartalmazó lapok egyedi felhasználási lehetőséget kínálnak.

Könnyű weboldal nyomtatás

A nyomtatókhoz mellékelik az Easy-WebPrint szoftvert is, ami az Explorer eszközsorába költözik be és megszünteti a weboldalak nyomtatásával járó vesződséget. Időt, tintát és papírt takarít meg a kimenet megfelelő skálázásával (több képernyőn átnyúló oldalak esetén is működik), megszüntetve azt az általános problémát, hogy nyomtatáskor gyakran lemarad a weblapok jobb oldala.

A nyomtatók USB kábelen keresztül csatlakoztathatók számítógéphez, mindkét nyomtató kompatibilis a Windows (98/Me/2000/XP) és Macintosh rendszerekkel.

Canon PIXMA iP1500 nyomtató
Felbontás Akár 4800 x 1200 dpi
Nyomtató egység 4 tinta, 2 pl-es Micro-Nozzles technológia, FINE
Színkezelés ICM, ColorSync, Exif Print
Nyomtatási sebesség – monokróm Akár 18 lap/perc (Max), 13,2 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – színes Szöveg és grafika: akár 13 lap/perc (Max), 6,8 lap/perc (Std); Teljes A4 lap: akár 1,1 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – fotó A4: akár 0,56 lap/perc (Max)
Szegély nélkül: 10 x 15 cm: 58 mp (Max)
Média típusa Normál papír, Boríték, Photo Paper Pro (PR-101), Photo Paper Plus Glossy (PP-101), Photo Paper Plus Double Sided (PP-101D), Photo Paper Plus Semi-gloss (SG-101), Glossy Photo Paper (GP-401), Matte Photo Paper (MP-101), High Resolution Paper (HR-101N), Fólia (CF-102), T-shirt Transfer (TR-301)
Média tömege Lapadagoló: 64-105 g/m2-ig. Canon speciális média 273 g/m2-ig.
Média adagolása Automatikus lapadagoló: 100 lap
Média mérete Lapadagoló: A4, B5, A5, Letter, Legal, Boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm és 13×18 cm
Szegély nélküli nyomtatás Lehetséges: Photo Paper Pro, Photo Paper Plus Glossy, Photo Paper Plus Double Sided, Photo Paper Plus Semi-gloss, Glossy Photo Paper vagy Matte Photo Paper használatakor A4, 10×15 cm és 13 x 18 cm méretben
Tintapatronok2 (BCI-24 Black és BCI-24 Color)
Fekete tintatartály kapacitása BCI-24 Black: 140 oldal 5% fedettség esetén(2); 520 oldal(3)
Színes tintatartály(ok) kapacitása BCI-24 Color: 140 oldal 5% fedettség esetén(2); 170 oldal(3)
PC interfész és csatlakoztatás USB
Szükséges operációs rendszer Windows: Windows XP, Windows 2000, Windows Me vagy Windows 98 rendszert futtató PC, USB interfész(4), CD-ROM meghajtó. Szabad merevlemez kapacitás: Windows XP/2000 – 50 MB, Windows Me/98 – 15 MB. Mac: Mac OS 9.x vagy Mac OS X v10.2.1 vagy újabb rendszert futtató Macinrtosh számítógép, USB interfész. Szabad merevlemez kapacitás: Mac OS 9.x – 30 MB, Mac OS X v10.2.1 vagy újabb – 100 MB.
Meghajtó szolgáltatások Windows: Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Kép optimalizálás (Image Optimizer), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mac:Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mellékelt szoftverek Windows: Easy-WebPrint, Easy-PhotoPrint, PhotoRecord
Mac: Easy-PhotoPrint
Áramforrás AC 220-240 V, 50/60 Hz
Energiafogyasztás Készenlét: kb. 1W, nyomtatás kb. 8W
Üzemi hőmérséklet tartomány 5 – 35 OC
Üzemi páratartalom tartomány 10 – 90% relatív páratartalom
Zajszint kb. 43 dB(A) (legjobb minőségű nyomtatás esetén)
Méretek (Sz x H x M) 416 x 207 x 165 mm
Tömeg kb. 2,9 kg

(1) A tintacseppek minimálisan 1/4800 col pontossággal helyezkedhetnek el.

(2) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A monokróm módban megadott nyomtatási mennyiség kiszámításánál a laboratóriumban 4 különböző nyomtatóval a tinta kifogyásáig nyomtattak (1500 karakter/oldal, normál szöveg, normál mód, normál papír, Windows XP, Word 2003) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.

(3) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A színes módban megadott nyomtatási kiszámításánál a laboratóriumban 4 különböző nyomtatóval a tinta kifogyásáig nyomtattak (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra, normál mód, normál papír, Windows XP, Photoshop 7.0) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.

(4) Az USB kapcsolat csak előre telepített Windows XP/2000/Me/98 rendszert futtató PC esetén garantált.

A feltüntetett adatok előzetes figyelmeztetés nélkül változhatnak. A nyomtatási sebességek függhetnek a számítógép rendszer adottságaitól és a kinyomtatott dokumentumok tartalmától.

A Microsoft, a Windows és a Windows logó a Microsoft Corporation védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. A márka- és terméknevek a hozzájuk tartozó cégek védjegyei.

Canon PIXMA iP2000 nyomtató
Felbontás Akár 4800 x 1200 dpi
Nyomtató egység 4 tinta, 2 pl-es Micro-Nozzles technológia, FINE
Színkezelés ICM, ColorSync, Exif Print
Nyomtatási sebesség – monokróm Akár 20 lap/perc (Max), 14,4 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – színes Szöveg és grafika: akár 14 lap/perc (Max), 7,3 lap/perc (Std); Teljes A4 lap: akár 1,1 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – fotó A4: akár 0,61 lap/perc (Max)
Szegély nélkül: 10 x 15 cm: 50 mp (Max)
Média típusa Normál papír, Boríték, Photo Paper Pro (PR-101), Photo Paper Plus Glossy (PP-101), Photo Paper Plus Double Sided (PP-101D), Photo Paper Plus Semi-gloss (SG-101), Glossy Photo Paper (GP-401), Matte Photo Paper (MP-101), High Resolution Paper (HR-101N), Fólia (CF-102), T-shirt Transfer (TR-301), Photo Stickers (PS-101)
Média tömege Lapadagoló: 64-105 g/m2-ig. Canon speciális média 273 g/m2-ig.
Média adagolása Automatikus lapadagoló: 100 lap
Kazetta: 150 lap
Média mérete Lapadagoló: A4, B5, A5, Letter, Legal, Boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm és Hitelkártya (54x86mm)
Kazetta: A4, B5, A5, Letter
Szegély nélküli nyomtatás Lehetséges: Photo Paper Pro, Photo Paper Plus Glossy, Photo Paper Plus Double Sided, Photo Paper Plus Semi-gloss, Glossy Photo Paper vagy Matte Photo Paper használatakor A4, 10×15 cm, 13 x 18 cm és hitelkártya méretben
Kétoldalas nyomtatás Kézi lapadagolással lehetséges Photo Paper Plus Double Sided vagy normál papír használatával A4, B5, A5 és Letter méretben
TintapatronokFekete + 3 szín (BCI-24 Black és BCI-24 Color)
Fekete tintatartály kapacitása 140 oldal 5% fedettség esetén(2)
520 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor)(2)
Színes tintatartály(ok) kapacitása 140 oldal színenként 5% fedettség esetén(2)
170 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor)(3)
PC interfész és csatlakoztatás USB
Fényképezőgép interfész és csatlakoztatás Közvetlen nyomtató port: közvetlen fotónyomtatás PictBridge és Bubble Jet Direct kompatibilis fényképezőgépekről és kamkorderekről.
Közvetlen nyomtatás fényképezőgépről Kompatibilitás: Exif 2.21 vagy korábbi, DPOF
Szükséges operációs rendszer Windows: Windows XP, Windows 2000, Windows Me vagy Windows 98 rendszert futtató PC, USB interfész(*3), CD-ROM meghajtó. Szabad merevlemez kapacitás: Windows XP/2000 – 50 MB, Windows Me/98 – 15 MB. Mac: Mac OS 9.x vagy Mac OS X v10.2.1 vagy újabb rendszert futtató Macinrtosh számítógép, USB interfész. Szabad merevlemez kapacitás: Mac OS 9.x – 30 MB, Mac OS X v10.2.1 vagy újabb – 100 MB.
Meghajtó szolgáltatások Windows: Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Kép optimalizálás (Image Optimizer), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mac:Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mellékelt szoftverek Windows: Easy-WebPrint, Easy-PhotoPrint, PhotoRecord
Mac: Easy-PhotoPrint
Áramforrás AC 220-240 V, 50/60 Hz
Energiafogyasztás Készenlét: kb. 2W, nyomtatás kb. 11W
Üzemi hőmérséklet tartomány 5 – 35 OC
Üzemi páratartalom tartomány 10 – 90% relatív páratartalom
Zajszint kb. 43 dB(A) (legjobb minőségű nyomtatás esetén)
Méretek (Sz x H x M) 418 x 260 x 169 mm
Tömeg kb. 4,4 kg

(1) A tintacseppek minimálisan 1/4800 col pontossággal helyezkedhetnek el.

(2) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A monokróm módban megadott nyomtatási mennyiség kiszámításánál a laboratóriumban 4 különböző nyomtatóval a tinta kifogyásáig nyomtattak (1500 karakter/oldal, normál szöveg, normál mód, normál papír, Windows XP, Word 2003) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.

(3) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően.

A színes módban megadott nyomtatási kiszámításánál a laboratóriumban 4 különböző nyomtatóval a tinta kifogyásáig nyomtattak (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra, normál mód, normál papír, Windows XP, Photoshop 7.0) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.

(4) Az USB kapcsolat csak előre telepített Windows XP/2000/Me/98 rendszert futtató PC esetén garantált.

A feltüntetett adatok előzetes figyelmeztetés nélkül változhatnak.

A nyomtatási sebességek függhetnek a számítógép rendszer adottságaitól és a kinyomtatott dokumentumok tartalmától.

A Microsoft, a Windows és a Windows logó a Microsoft Corporation védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban.

A márka- és terméknevek a hozzájuk tartozó cégek védjegyei.