8 Mpixeles D-SLR: Olympus E-300

0

Több, mint egy éve jelentette be az Olympus a 4/3-os rendszert, amely nyílt szabványként látott napvilágot. Az első ilyen szabványú digitális fényképezőgép a cserélhető optikás Olympus E-1 volt, amelyhez azóta már több optikát és kiegészítőt bejelentettek.

Az Olympus E-1 után ma jelent meg a nagyobb felbontású E-300. A korábbi 5 Mpixel helyett az E-300 már 8 millió pixeles FullFrame Transfer CCD-t kapott. Az érzékenység tartománya sajnos csökkent, az E-300-nál ISO100/200/400 választható, illetve alkalmazható ISO800 és ISO1600 is megnövelt érzékenységnél.
A CCD-re tapadó porszemektől továbbra is az ultrahangos szűrő véd (Ultrasonic Wave Filter), amely nagy frekvenciás rezgésekkel mintegy lesöpri a CCD-ről a porszemeket.

Már az E-1 is kis méretű volt, de az E-300-at tovább zsugorították. Ezt a korábbi pentaprizmás kereső új, optikai TTL Porro keresőre való lecserélése tette lehetővé.
Az E-1-hez képest az E-300-ra már beépített, felpattanó vakut is szereltek, így nem kötelező külső vakut használni még egyszerűbb esetekben sem. A beépített vaku kulcsszáma 11 (ISO100, méter).

A vázra bármelyik Olympus 4/3-os Zuiko Digital optikája (8 darab), vagy a Sigma ehhez a rendszerhez gyártott optikái csavarhatók fel.

Az Olympus E-300 fő jellemzői:

  • 8,0 millió pixel
  • kompakt felépítés (a pentaprizmás keresőt TTL optikai Porro kereső váltotta fel)
  • A gép a TIPA díjas 4/3-os rendszerre épül, a hazsnálható optikák közel telecentrikus felépítésűek
  • ultrahangos CCD tisztítás (Supersonic Wave Filter)
  • Full Frame Transfer CCD
  • TruePic TURBO képfeldolgozó processzor
  • felhazsnálóbarát menü és teljes kézi beállítási lehetőség
  • Egyszeri AF, folyamatos AF és kézi élességállítás
  • Digital ESP, középre súlyozott és szpot fénymérés
  • témamódok használata
  • beépített felpattanó vaku 11-es kulcsszámmal
  • CompactFlash Type I vagy Type II valamint Microdrive memóriakártyák kezelése
  • Olympus E-300 Kit tartalmazza a ZUIKO DIGITAL 14-45mm(28-90mm)/F3,5-5,6 optikát
  • kompatíbilis az Olympus E-rendszerű optikáival valamint kiegészítőivel, mint az FL-36 külső vaku és HLD-3 elemtartó
  • Kompatíbilis optikák listája:
    • Új ZUIKO DIGITAL 14-45mm (28-90mm) F3,5-5,6
      (2004. novembertől)
    • ZUIKO DIGITAL 14-54mm (28-108mm) F2,8-3,5
    • Új ZUIKO DIGITAL 40-150mm (80-300mm) F3,5-4,5
      (2004. novembertől)
    • ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm (100-400mm) F2,8-3,5
    • ZUIKO DIGITAL ED 50mm (100mm) F2,0 Macro
    • ZUIKO DIGITAL ED 300mm (600mm) F2,8
    • ZUIKO DIGITAL 11-22mm (22-44mm) F2,8-3,5
    • Új ZUIKO DIGITAL ED 150mm (300mm) F2,0
      (2004. októbertől)
  • opcionális FL-36 külső vaku és HLD-3 elemtartó
  • 2005 év elejétől opcionális vízálló tok





SAJTÓKÖZLEMÉNY

A tökéletes képek készítésének ereje

Bemutatjuk az Olympus E-300 digitális TÜKÖRREFLEXES fényképezőgépet

Köln, 2004. szeptember 27. – A nyolcmillió pixeles Olympus E-300 digitális tükörreflexes fényképezőgép azonnal kiemelkedik versenytársai közül. A megszokott tükörreflexes fényképezőgépeknél sokkal vékonyabb és szokatlan forma annak az eredménye, hogy a pentaprizmát TTL optikai Porro kereső váltotta fel. A teljesen tükörreflexes teljesítményt, tökéletes kezelhetőséget és csábító árat kombináló modell ideális mindennapi társ az ambiciózus felhasználók számára. A TIPA díjnyertes, Négyharmad szabványra épülő Olympus E-300 típusú fényképezőgép Supersonic Wave Filter-t tartalmaz, amely biztosítja a CCD felületének pormentességét, így a fényképészek teljes szabadságot élvezhetnek. Ez a kompakt tükörreflexes modell opcionális tartozékok széles választékával kompatibilis, beleértve a nagy pontosságú objektíveket is. Az optika konstrukciója közel telecentrikus, így a legnagyobb teljesítményt hozza ki a teljes képátvitelű (Full Frame Transfer) CCD-ből. A TruePic TURBO processzor tovább javítja a képminőséget és a feldolgozási sebességet. A kompakt, erőteljes, sokoldalú és felhasználóbarát Olympus E-300 készletben kapható, a 14-45mm-es ZUIKO DIGITAL objektívvel.

Az Olympus már korábban is bemutatta tehetségét és hozzáértését, amikor mindenki számára elérhetővé tette a tükörreflexes fotográfia világát. 1972-ben mutatta be az OM-1-et, mely akkor a világ legkisebb tükörreflexes fényképezőgépe volt, és így mérföldkő a fotózás történetében. Ma a vállalat a digitális tükörreflexes fotózást kívánja szélesebb körben elérhetővé tenni, a nyolc millió pixeles Olympus E-300-zal.

A méret és a szokatlan tükörreflexes forma az első, amelyet mindenki észrevesz az új modellen. Az előnyök szintén azonnal láthatóak. Azok a felhasználók, akik szeretik, ha mindig van náluk egy fényképezőgép, gyalogtúrákon vagy városnézésen, biztosan örömmel fogadják ezt a könnyebb, kompaktabb modellt. A méretek csökkentését a pentaprizma – amely sok tükörreflexes fényképezőgép jellemzője – cseréje tette lehetővé, TTL optikai Porro keresőre. Az objektív fölötti burkolat újratervezésével az ergonómiai kialakítású gépvázban egy beépített vaku is helyet kapott.

Az Olympus E-300 sok felhasználó számára biztosítja a Négyharmad szabvány előnyeit, amelyek előzőleg csak professzionális rendszerekben álltak rendelkezésre. A Négyharmad szabvány, mely az Olympus és a Kodak közös fejlesztése a digitális képalkotás három szintjén állít szabványokat – mechanika, optika és kommunikáció – a gépváz, szenzor és objektív teljesítményének maximalizálása érdekében.

Az objektívek cseréjénél elkerülhetetlen a por bejutása a tükörreflexes fényképezőgépbe, azonban a CCD felületére kerülő legapróbb szemcsék is tönkretehetik a képeket. Az Olympus által kifejlesztett Supersonic Wave Filter ultrahang frekvenciás rezgéseket generál, és így eltávolítja a por és/vagy egyéb szemcséket, amelyek végül egy speciális tapadó felületen gyűlnek össze. Ezt a funkciót a fényképezőgép minden egyes bekapcsolásakor végrehajtja, de manuálisan is aktiválható.

A felvétel-készítési funkciók, a felhasználóbarát menük és a kezelőszervek kombinálásával az Olympus E-300 lehetővé teszi a művészi kifejezést a komoly amatőr felhasználók számára. A felhasználó választhat az egyszeri AF, folyamatos AF és manuális élességállítás vagy a különböző expozíció-vezérlési üzemmódok közül. A kompatibilitás a tartozékok széles választékával, -beleértve az összes Olympus E-Rendszer objektívet,- tovább növeli a kreatív lehetőségeket. Ehhez a modellhez nyolc cserélhető objektív áll rendelkezésre. Mindegyik Négyharmad szabványú és közel telecentrikus konstrukciójú, amit a digitális szenzorok igényelnek a tökéletes szín, tisztaság és fényerősség eléréséhez – a kép közepétől a szélekig.

A Full Frame Transfer (teljes képátvitelű) CCD (FFT CCD) biztosítja a maximális mennyiségű képadat felvételét. Az Interline Transfer (soros vonali érzékelő) típusokkal szemben, amelyek megtalálhatóak a digitális modellek legtöbbjében, a FFT CCD nagyobb pixelterülettel, nagyobb fotódiódákkal és átviteli csatornákkal rendelkezik, így több elektron rögzítésére van lehetőség és jobb jel-zaj arány érhető el, szélesebb dinamikus tartománnyal. Az eredmény nagyobb expozíciós mozgásterű, részletesebb felbontású és kevesebb zajjal rendelkező kép. A TruePic TURBO processzor hozzájárul a képminőséghez és gyorsítja a rögzítési folyamatot.

Az Olympus E-300 típusú fényképezőgép elérhető, kompakt és könnyű akár a mindennapi használatra is, a teljes kreatív kifejezéshez és a szenzációs eredményekhez szükséges felszereltséggel rendelkezik. A 14-45mm-es ZUIKO DIGITAL objektív mellett (amelyet a csomag tartalmaz) új 40-150mm-es ZUIKO DIGITAL objektív, FL-36 külső vaku és HLD-3 akkumulátortartó is kapható a készülékhez. Az Olympus E-300 fényképezőgép kompatibilis az Olympus E-rendszer opcionális tartozékainak nagy részével. A fényképezőgép várhatóan 2005. év elején kerül kereskedelmi forgalomba.