Adobe Digitális Negatív

0

Új fájlformátum megalkotását jelentette ma be az Adobe. A TIFF 6.0-ás változatának kiterjesztésével született formátum a ma 12 féle fényképezőgép gyártó által használt számtalan különböző nyers (RAW) formátum egységesítésére született. Eddig ugyanis a nyers adatok tárolására nem létezett egységesített formátum. A cél a teljesen nyílt DNG bevezetésével az, hogy a fejlesztőknek ne kelljen minden géphez új formátumot és azok kezeléséhez új szoftvereket írni. Így a felhasználóknak is csak egy szoftverre lesz szükségük és a formátum későbbi támogatása is jobban megoldott lesz, ígéri az Adobe.

Ezzel egyidőben az Adobe letölthetővé tette a Photoshop CS RAW konvertálójának új változatát, ami nem csak a DNG formátumot, de más fényképezőgépek nyers formátumát is támogatja.

Sajtóközlemény

A Digitális Negatív Specifikáció bevezetésével az Adobe egységesíti a nyers fényképformátumokat

Az ingyenes konverter a nyersformátumokat egyszerűen használható, archiválásra kész fájlokká fordítja

SAN JOSE, Kalifornia, 2004. szeptember 29. – Az Adobe bevezette a Digitális Negatív Specifikációt, a digitális fényképezőgép nyersfájlok új, egységes formátumát. A vállalat továbbá kiadta az Adobe DNG Converter-t, egy ingyenes szoftvert, amely számos, manapság népszerű nyers fényképformátumot a Digitális Negatív Specifikációval kompatibilis új .DNG formátumba fordít át.

A fényképezőgépek érzékelői által még bármilyen belső feldolgozást megelőzően rögzített eredeti információkat tartalmazó nyersfájlok azért lettek népszerűek, mert nagyobb rugalmasságot és jobb képminőséget ígérnek. Idáig a gyártónként és a fényképezőgépenként is változó fájloknak nem volt szabványos formátuma. A Digitális Negatív Specifikáció ezt a problémát egyetlen olyan formátum bevezetésével oldja meg, amelyben a fényképezőgépek széles körének információit lehet tárolni.

„A hivatásos digitális fényképészek és más szakemberek a kiváló kreatív lehetőségek miatt választják a nyerskamerás eljárást” – mondja Bryan Lamkin, az Adobe alelnöke. „A partnerek és a kiadók számára azonban nehéz különféle nyers fájlformátumokkal dolgozni, és abban sem lehetünk biztosak, hogy a mai nyersformátumok támogatása tíz év múlva is meglesz. Az ügyfeleink azt kérték tőlünk, hogy a nyersfájlok számára dolgozzunk ki egységes, közös formátumot, mi pedig az új Digitális Negatív Specifikációval ennek tettünk eleget.”

Számos fényképész képarchívumokban szeretné megőrizni a nyersfájlokat, mert – a normál JPEG és TIFF formátummal szemben – ezek az állományok a tiszta, érintetlen felvételt jelentik. A mostani nyersformátumok nem alkalmasak archiválásra, mert általában nincsenek dokumentálva és egy adott fényképezőgép típushoz kötődnek, ez pedig felveti azt a kockázatot, hogy a formátum támogatása idővel megszűnik. Az egységes és nyilvánosan dokumentált Digitális Negatív Specifikáció biztosítja, hogy a digitális fényképeket eredeti formájukban lehet megőrizni a következő nemzedékek számára. Az új .DNG formátum a digitális képalkotó eljárást is egyszerűbbé teszi a kreatív szakemberek számára, akiknek ma több fájlformátummal kell bűvészkedni, amikor a különféle fényképezőgépek nyersképeit átviszik nyomtatási és vegyesmédia projektekbe.

Az új specifikáció meglévő szabványokon alapul
A Digitális Negatív Specifikáció alapja a TIFF EP formátum, amely egy elfogadott szabvány, és már eddig is több saját nyersformátumnak az alapja. A .DNG formátum ereje egy olyan metaadat körben rejlik, amelynek a fényképezőgépre és a beállításokra vonatkozó adatok leírásához a fájlban szerepelnie kell. A .DNG kompatibilis szoftver és hardver menet közben alkalmazkodva képes kezelni a megjelenő új fényképezőgépeket. Az új fájlformátum egységesíti az összeférhetetlen nyersformátumokat, ennek köszönhetően meg lehet őrizni az eredeti nyerskép ősváltozatát és a hozzátartozó metaadatokat. A .DNG elég rugalmas ahhoz is, hogy a fényképezőgép gyártók ezután is kiegészítsék saját „privát” metaadat mezőikkel.

A Digitális Negatív Specifikáció minden jogi korlátozás vagy jogdíj nélkül kerül fel az Adobe honlapjára, így a .DNG fájlformátumot a digitális fényképezőgépekbe, nyomtatókba és szoftver termékekbe be lehet illeszteni. A .DNG elfogadásával a fényképezőgép gyártóknak nem kell új formátumokat kifejleszteniük, egyszerűbb a termékek tesztelése és biztosított, hogy az új fényképezőgépek nyersformátuma rögtön kompatibilis olyan eszközökkel, mint az Adobe Photoshop CS és az Adobe Creative Suite. A .DNG formátumot egy frissített, ugyancsak ma bejelentett Camera Raw beépülő modul részeként máris támogatja az Adobe Photoshop CS. Az Adobe Photoshop Elements 3.0 is támogatja a .DNG fájlokat.

A DNG Converter mától hozzáférhető
A .DNG az Adobe DNG Converter-rel indul útjára, amely mától ingyenesen letölthető a www.adobe.com/dng címről. A Canon PowerShot S60, az Epson RD-1, a Fujifilm FinePix S20 Pro és a Nikon Coolpix 5400 típust is beleértve több mint 65 fényképezőgép nyersformátumát konvertálja az új .DNG fájlformátumba.