ImpressCam Travel DXG

0

A szeptemberben piacra lépett ImpressCam második fényképezőgépe a Travel DXG nevet kapta. A fényképezőgép videós képességeit kidomborítandó videokamera formájú házba került. A 3 megapixeles CCD fotó módban 2048×1536 pixeles, videó módban pedig 640×480 pixeles maximális felbontásra képes. Ez utóbbit azonban csak 15 kép/mp-es sebességgel. A kamera funkció érdekessége, hogy a felvételt MPEG4 tömörítéssel készíti, így egy kártyára egész sok felvétel menthető. A fényképezőgép adatai megtalálhatók az adatlapunkon.

Sajtóközlemény

Egyedülálló digitális kamera és fényképezőgép egyben az ImpressCam bejelentette a Travel DXG típust

Az ImpressCam a napokban jelentette be a Travel DXG névre hallgató digitális kamera és fényképezőgép forgalmazását, amely különlegesen kedvező áron kapható. Sokakban felmerül a kérdés: mitől olcsóbb ez a digitális kamera, mint a többiek, és kiknek érdemes ilyet beszerezni?

A kamera 3,2 millió pixeles CCD-vel rendelkezik és 4 x digitális zoom-mal. Csak nemrég jelentek meg a piacon memóriakártyára dolgozó videokamerák. A rendkívül pici memóriakártya előnye, hogy a felvételeket korlátlan ideig megőrzi és a filmek számítógépre, CD-re, DVD-re azonnal átjátszhatók a mindenütt alkalmazott USB portokon keresztül.

Hasonló videokamerákat tartalmaz a Panasonic D-Snap sorozata, amelynek legfejlettebb tagja a SV-AV100. Noha a Panasonic D-Snap SV-AV100 típusa rendelkezik optikai zoom-mal is de ez a kamera csak a szalagos videokamerákhoz kifejlesztett 1/6″-os pici CCD érzékelőt használja, 10-szeres optikai zoom-os előtétlencsével. A Panasonic kamera ára 180.000,- Ft szemben az ImpressCam 59.990 forintos árával. A D-Snap SV-AV100-as nem képes 640*480-as (VGA) felbontásra, csak a negyedekkora 320*240 képpontosra (QVGA). Fényképezőgépként is csak 0,34 MP-es felbontásra képes.

Az ImpressCam Travel DXG a mozgóképeket MPEG4 formátum készíti, hanggal, 8-30 kép/sec sebességgel. Mivel MPEG 4 tömörítést alkalmaz ezért a képváltás frekvenciája függ attól, hogy mennyire gyorsan változnak a képek. Tapasztalat szerint állványra helyezve a gép gyorsabban váltja a képeket, így az állvány használata ajánlott. Jó minőségű Sony optikája, a beltéri és a kültéri családi események megörökítésére kiválóan alkalmassá teszi. Praktikussága kétfunkciós voltában rejlik: a gép tehát a maga 640*480-as video és 3 MP-es állókép képfelbontásával egyedülálló jelenség a piacon. Mivel kétszeres optikai zoom esetén is csak QVGA minőségre romlik le a képfelbontás (arra, amit például a Panasonic tud), tehát ez még használható, élvezhető képet ad. Kipróbáltuk tovább is a zoom-ot, de háromszoros zoom-nál (ez felel meg a Panasonoc QCIF, ún. gazdaságos módjának) már nem elég éles a kép és a négyszeres zoom-nál már durva, felismerhető kockákból álló képet ad csupán.

Nagy sikerre számíthat ezért a költségtakarékosságra törekvő családoknál, akik kedvelik és szeretik kihasználni a legújabb technikai megoldásokat, de nem tudnak aránytalanul nagy összeget áldozni rá. Az ImpressCam új kamerája utazáskor kényelmesen elfér egy női kistáskában is, könnyű, mindössze 200 g-ot nyom a készülék. A kihajtható körbefordítható LCD kényelmes filmezést tesz lehetővé. A készített filmet megnézhetjük számítógépen vagy TV-n és továbbküldhetjük barátainknak e-mailen. A TV-re kitett kép az eredeti digitális felvétel analóggá konvertált változata ennek minősége, nem túl jó, összehasonlítva a számítógépes, kiváló hang és képminőséggel. Fényképezőgép üzemmódban 13 féle motívumprogram segíti a jó képek elkészítését a kevésbé gyakorlott fotósoknak, de adott a manuális beállítás lehetősége is azoknak, akik már elsajátították a fotózás alapjait. A gép olcsó és gyors Secure Digital (SD) memóriakártyára dolgozik, egy 256 MB-os kártyára kb. 35 perc mozgóképet tudunk rögzíteni kártyacsere nélkül a legjobb képfelbontásban. Az állóképek mérete a legjobb felbontásban kb. 1MB. A gyártó képszerkesztő (Arcsoft Photo Impression), videó szerkesztő (Arcsoft Video Impression) és a vicces Funhouse képszerkesztő, fotórendező programot mellékeli a kamerához. Bővebb információ a www.ImpressCam.hu honlapon olvasható.