1 pikoliterrel: Canon PIXMA iP5000 nyomtató

0

Canon Pixma iP5000

A Canon a PIXMA nyomtatócsaládját szeptemberben mutatta be elsőként Magyarországon, akkor két modellel álltak a vásárlók rendelkezésére: iP3000 és az iP4000 fotónyomtatókkal.
A hó végére már a két belépőszintű PIXMA nyomtató is kapható volt, a PIXMA iP1500 és a PIXMA iP2000.
A PIXMA sorozat legfrissebb modellje az iP5000-es nem kis feladatot vállalt: 9600×2400 dpi-s felbontást. Ezt az eddigi legkisebb tintacsepp-térfogattal tették lehetővé a Canon mérnökei, amely mindössze 1 pikoliteres (10-12 liter). Igy nem csak igen nagy felbontást, de gazdaságos tintakezelést is sikerült elérni.
A Canon PIXMA iP5000 napokon belül hazánkban is kapható lesz.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

PIXMA iP5000

Az iparág első 1 pikoliteres nyomtatója

A Canon – a fotográfiai és képalkotási technológiák vezető vállalata – bejelentette a futurisztikus megjelenésű PIXMA iP5000-et, azt a fotóminőségű személyi nyomtatót, amely két szempontból is első az iparágban: elképesztően kisméretű, 1 pikoliteres tintacseppekkel dolgozik és 9600×2400 dpi felbontásra képes. Az iP5000 letisztult vonalai, és fényes, csillogó fekete burkolata révén egyértelműen szakít a hagyományos „szürke doboz” megjelenéssel, ami jelzi, hogy a fogyasztói termékeknél egyre nagyobb jelentőséggel bír a látvány.
A 25 lap/perc sebességű iP5000 a PictBridge porton keresztül csatlakoztatható napjaink legtöbb digitális fényképezőgépéhez és videokamerájához, így közvetlen fotónyomtatásra is mód nyílik. Az öt tintával dolgozó ContrastPLUS technológiának köszönhetően olyan fényes, csillogó fotónyomatok készülhetnek, amelyek minősége vetekszik a fotólaborból származó képekével. Egy 10×15 cm-es, szegély nélküli fotó mindössze 36 mp alatt készül el.
„A Canon 1981-ben forradalmasította a nyomtatópiacot, amikor bemutatta a világ első Bubble Jet nyomtatóját, a BJ-80-at, ami 100 pikoliternél is nagyobb tintacseppeket használt.” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Az 1 pikoliteres tintacsepp-méret és a minden képzeletet felülmúló stílus kombinációjával – amikor a digitális fényképezés rohamosan terjed – a Canon ismét meghatározót alkotott a nyomtató technológia terén.”

Professzionális személyi fotólabor
Egy speciális eljárás – a FINE – formájában, a Canon a saját szilícium-chipek gyártásánál alkalmazott technológiáját adaptálta, így a nyomtatófejek olyan kis tűréshatárokkal és olyan fokú precizitással készülhetnek, ami megközelíti az integrált áramkörökét. Az iP5000-ben található, Micro-Nozzles fúvókákkal ellátott FINE nyomtatófejek másodpercenként döbbenetes mennyiségű, 27 millió (elméleti érték) mikroszkopikus méretű tintacseppet képesek a papírra juttatni, páratlan egyenletességgel és pontossággal.
„Annak érzékeltetésére, hogy mennyire aprók ezek a tintacseppek, íme egy példa: ha milliméterenként 1 pikoliteres cseppeket raknánk egymás mellé egy egyenes vonal mentén, akkor 24-szer körbeérné a Földet, kevesebb, mint egy liter tintából.” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. A FINE nyomtatófejeknél megvalósított tűréshatárokat egyszerűen nem lehetséges elérni a versenytársak hagyományos, több alkatrészből összeállított nyomtatófejeivel.
A dokumentumok tűéles, lézer-minőségű megjelenítéséhez pigment alapú fekete tintát használ a nyomtató, míg a Canon ContrastPLUS technológiája egy további, festék alapú feketét alkalmaz a kontrasztos, kiváló minőségű professzionális fotónyomatokhoz. A gyártóktól független PictBridge nyomtatási szabványnak köszönhetően lehetőség nyílik a közvetlen nyomtatásra az szabványt támogató fényképezőgépek és videokamerák csatlakoztatása után, anélkül, hogy előtte PC-re kellett volna másolni a képeket. Szegély nélküli fotók egyaránt nyomtathatók hitelkártya, 10×15 cm, 13×18 cm és A4 méretben.
Hatékony alkalmazások teszik teljessé a nyomtató fotólabor képességeit – az Easy-PhotoPrint és a Photo Record gyorssá és egyszerűvé teszi egyedi nyomatok, albumok és egyebek elkészítését.

Bámulatos sebesség
A hihetetlen sűrűségben elhelyezkedő FINE fúvókák, amik a világ legkisebb tintacseppjeit produkálják, egyben bámulatos sebességet is biztosítanak üzleti dokumentumok és fotók nyomtatásakor egyaránt. Az iP5000 monokróm módban percenként 25, míg színes módban percenként 17 oldal kinyomtatására képes, egy teljes, A4-es dokumentum megjelenítéséhez pedig mindössze 26 mp-re van szüksége.

Különálló tintatartályok
Minden tinta külön cserélhető, átlátszó tartályban található. A pazarlás elkerülése érdekében csak azt a tartályt kell kicserélni, amelyikből kifogyott a tinta. Ha valamelyik tintából már kevés van, akkor a meghajtó program egy figyelmeztető ablakban értesíti a felhasználót, ha pedig már túl kevés a tinta egy oldal befejezéséhez, akkor a készülék nem indítja el a nyomtatást.

Az elhelyezés szabadsága
A PIXMA sorozat tagjainál a tervezés egyik vezérelve volt az elhelyezés szabadságának maximálisra növelése. Amellett, hogy a készülékek megjelenési stílusa illeszkedik az otthoni környezethez, a piacon egyedül a PIXMA készülékek rendelkeznek a hagyományos lapadagoló („J” alakú papírút) mellett papírkazettával is („U” alakú papírút), ami lehetővé teszi a tárolásukat illetve használatukat például polcon vagy más szűk helyen. A 2 utas papíradagolás lehetővé teszi továbbá, hogy a nyomtatóban egyszerre legyen normál és fotópapír, így mindkét fajta dokumentum leállás és papírcsere nélkül nyomtatható. A nyomtatók tervezésének történetében először integrálták a 2 utas papíradagolást, az automatikus kétoldalas nyomtatást és a CD-R/DVD nyomtatást úgy, hogy az nem ment a megjelenés rovására.

Új fotó média
A Canon új médiái kiterjesztik a nyomtatók kreatív, illetve praktikus használatának lehetőségeit:

  • Kétoldalas fotópapír (Photo Paper Plus Double Sided PP-101D) A4 és 13 x 18 cm-es méretben. A normál csomagolás mellett ez a média készletben is kapható (Photo Album Kit PAK-101), ami kiváló minőségű keményfedelet is tartalmaz, így alkalmas fotóalbumok és személyes könyvek készítéséhez.
  • Hitelkártya méretű fényes papír (Glossy Photo Paper GP-401) – ideális tárcába szánt képek és névjegykártyák nyomtatásához.
  • Fotó matricák (Photo Stickers PS-101) – 16 kisméretű fotó matricát tartalmazó lapok, szórakozás és praktikus felhasználás céljára.
Minőségi szoftverek a minőségi nyomatokért
Az iP5000-hez az alábbi programokat mellékelik:
Easy-PhotoPrint – lehetővé teszi képek kinyomtatását három egyszerű lépésben. Különböző opciókkal segít, pl. a média kiválasztása, skálázás. Olyan funkciókat tartalmaz, mint például a Face Sharpening (arckép élesítése), ami a nem fókuszban lévő arcokat teszi élesebbé a képen, a Red-Eye Correction (vörös-szem effektus korrekció) és a Digital Face Smoothing (digitális arcsimítás), ami a ráncokat teszi kevésbé láthatóvá.
Easy-WebPrint – az Explorer eszközsorába költözik be, és megszünteti a weboldalak nyomtatásával járó vesződséget. Időt, tintát és papírt takarít meg a kimenet megfelelő skálázásával, megszüntetve azt az általános problémát, hogy nyomtatáskor gyakran lemarad a weblapok jobb oldala.
Canon PhotoRecord – végigvezeti a felhasználót egy személyes fotóalbum kinyomtatásához szükséges lépéseken, illetve segítséget nyújt a Canon új, kétoldalas médiájának használatához. Az iP5000 a Win 98/Me/2000/XP és Macintosh OS 9.x illetve OSX v10.2.1 vagy újabb rendszerekkel kompatíbilis.

A Canon PIXMA iP5000 műszaki jellemzői
Felbontás Akár 9600(1)x 2400 dpi
Nyomtató egység 5 tinta, 1 pl-es Micro-Nozzles technológia, FINE
Színkezelés ICM, ColorSync, Exif Print
Nyomtatási sebesség – monokróm Akár 25 lap/perc (Max), 15 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – színes Szöveg és grafika: akár 17 lap/perc (Max), 11 lap/perc (Std); Teljes A4 lap: akár 2,3 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – fotó A4: akár 0,86 lap/perc (Max)
Szegély nélkül: 10 x 15 cm: 36 mp (Max)
Média típusa Normál papír, Boríték, Photo Paper Pro (PR-101), Photo Paper Plus Glossy (PP-101), Photo Paper Plus Double Sided (PP-101D), Photo Paper Plus Semi-gloss (SG-101), Glossy Photo Paper (GP-401), Matte Photo Paper (MP-101), High Resolution Paper (HR-101N), Fólia (CF-102), T-shirt Transfer (TR-301), Photo Stickers (PS-101)
Média tömege Lapadagoló: 64-105 g/m2-ig. Canon speciális média 273 g/m2-ig.
Média adagolása Automata lapadagoló: 150 lap Kazetta: 150 lap CD-R / DVD tálca: 1 nyomtatható CD-R vagy DVD
CD-R nyomtatás Alapfunkció
Média mérete Lapadagoló: A4, B5, A5, Letter, Legal, Boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm és Hitelkártya (54x86mm)
Kazetta: A4, B5, A5, Letter, Boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm
Szegély nélküli nyomtatás Lehetséges: Photo Paper Pro, Photo Paper Plus Glossy, Photo Paper Plus Double Sided, Photo Paper Plus Semi-gloss, Glossy Photo Paper vagy Matte Photo Paper használatakor A4, 10×15 cm, 13 x 18 cm és hitelkártya méretben
Kétoldalas nyomtatás Lehetséges Photo Paper Plus Double Sided vagy normál papír használatával A4, B5, A5, Letter és 13 x 18 cm méretben
Tintapatronok Egyedi tintapatron technológia – 5 külön cserélhető tintatartály (BCI-3eBK, BCI-6BK, BCI-6C, BCI-6M, BCI-6Y)
Fekete tintatartály kapacitása BCI-3eBK: 330 oldal 5% fedettség esetén(2);
BCI-6BK: 440 oldal 5% fedettség esetén(2);
BCI-3eBK: 1500 oldal, BCI-6BK: 2000 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor)(2)
Színes tintatartály(ok) kapacitása 440 oldal színenként 5% fedettség esetén(3)
Cián: 550 oldal, Magenta: 430 oldal, Sárga 360 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor)(3)
PC interfész és csatlakoztatás USB
Fényképezőgép interfész és csatlakoztatás Közvetlen nyomtató port: közvetlen fotónyomtatás PictBridge és Bubble Jet Direct kompatibilis fényképezőgépekről és kamkorderekről.
Közvetlen nyomtatás fényképezőgépről Kompatibilitás: Exif 2.21 vagy korábbi, DPOF
Szükséges operációs rendszer Windows: Windows XP, Windows 2000, Windows Me vagy Windows 98 rendszert futtató PC, USB interfész(4), CD-ROM meghajtó. Szabad merevlemez kapacitás: Windows XP/2000 – 50 MB, Windows Me/98 – 15 MB.
Mac: Mac OS 9.x vagy Mac OS X v10.2.1 vagy újabb rendszert futtató Macinrtosh számítógép, USB interfész. Szabad merevlemez kapacitás: Mac OS 9.x – 30 MB, Mac OS X v10.2.1 vagy újabb – 100 MB.
Meghajtó szolgáltatások Windows: Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Kép optimalizálás (Image Optimizer), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mac OS 9.x: Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo) Mac OS X: Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mellékelt szoftverek Windows: Easy-WebPrint, Easy-PhotoPrint, PhotoRecord, CD-LabelPrint Mac: Easy-PhotoPrint, CD-LabelPrint
Áramforrás AC 220-240 V, 50/60 Hz
Energiafogyasztás Készenlét: kb. 0,65W, nyomtatás kb. 16W
Üzemi hőmérséklet tartomány 5 – 35 oC
Üzemi páratartalom tartomány 10 – 90% relatív páratartalom
Zajszint kb. 35 dB(A) (legjobb minőségű nyomtatás esetén)
Méretek (Sz x H x M) 418 x 286 x 170 mm
Tömeg kb. 6,7 Kg

(1) A tintacseppek minimálisan 1/9600 col pontossággal helyezkedhetnek el.
(2) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A monokróm módban megadott nyomtatási mennyiség úgy lett kiszámítva, hogy 4 különböző nyomtatóval nyomtattak amíg a tinta ki nem fogyott (1500 karakter/oldal, normál szöveg, normál mód, normál papír, Windows XP, Word 2003) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.
(3) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A színes módban megadott nyomtatási mennyiség úgy lett kiszámítva, hogy 4 különböző nyomtatóval nyomtattak amíg a tinta ki nem fogyott (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra, normál mód, normál papír, Windows XP, Photoshop 7.0) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.
(4) Az USB kapcsolat csak előre telepített Windows XP/2000/Me/98 rendszert futtató PC esetén garantált.


A feltüntetett adatok előzetes figyelmeztetés nélkül változhatnak.
A nyomtatási sebességek függhetnek a számítógép rendszer adottságaitól és a kinyomtatott dokumentumok tartalmától.
A Microsoft, a Windows és a Windows logó a Microsoft Corporation védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országokban.
A márka- és terméknevek a hozzájuk tartozó cégek védjegyei.