Szabadtéri fotókiállítás nyílik

0

2004. december 9-én este fél 7-kor nyitják meg a Budapest, Liszt Ferenc téren megrendezésre kerülő Sarki fény című szabadtéri fotókiállítást, melyre sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a szervezők.

Sajtóközlemény:

Az északi sark a Liszt Ferenc térre költözött Egyedülálló fotó- és grafikakiállítás nyílik a Finlandia támogatásával

Szikrázóan tiszta, jegesen hűvös, megdöbbentően színes, mindemellett maradandó és mégis napszakonként változó Köő Adrien különleges fotó- és grafikakiállítása, amely december tizedikétől január elsejéig látható a Liszt Ferenc téren. A Finlandia – „Sarki fény” művészeti kiállítás nemcsak azért egyedülálló, mert fotókat még soha nem állítottak ki citylight táblákon, hanem azért is, mert darabjai teljesen egyedi technológiával készültek.

A tíz darabból álló kiállítást bárki megtekintheti, aki a karácsonyi időszakban ellátogat a Liszt Ferenc térre. A citylightokon nappal Köő Adrien fekete-fehér munkái láthatóak, azonban érdemes este is megnézni a fotográfiákat, mert sötétben egy teljesen új világ tárul fel a nézők szemei előtt. A képek ugyanis nem egyszerűen fotók, hanem olyan speciális nyomdatechnikával készültek, amelyek megvilágítva mást mutatnak, mint nappali fénynél. A fekete-fehér fotók az éjszakai mesterséges fénynél átalakulnak színes grafikává és számtalan új részlettel, tárggyal gazdagodnak. Ezek a grafikák már korunk harsány reklámvilágát, az izzó neonok hangulatát idézik, ugyanakkor művészileg abszolút követik az alap fotók mondanivalóját. A kiállítást a munkákon egyedi desing üvegével szereplő Finlandia támogatta főszponzorként, a grafikákat Lerch Péter készítette.

Köő Adrien fotográfus elmondta: „Nagyon szeretek fekete-fehér alappal dolgozni, mert úgy érzem a fekete-fehér képek sokkal jobban átadják a megörökítendő pillanat hangulatát, a képeken megörökített modellek lelkéből is bemutatnak egy-egy darabot. Én csupán fekete-fehérben fotózok, de sokszor nekem is hiányoznak a színek. Ezzel a dupla megjelenési móddal viszont mindkét megjelenési formát használhatom, ugyanazok a képek egyszer fekete-fehérek máskor viszont színesek. A kiállítás ötlete egyébként Zágrábban született, ahol gyerekeket láttam színes neonszínekkel rajzolni: meglévő fotókra, képekre firkáltak, színeztek egy új, csak a saját fantáziájukban létező világot. Ez adta az alapötletet, csak a megfelelő nyomdatechnikát és kivitelezési módot kellett megtalálnunk, hogy ez a dupla forma megvalósulhasson.”

A kiállítás a Liszt Ferenc téren egészen január elsejéig lesz látható. A rendezvény létrejöttét főtámogatóként a Finlandia segítette, a fotókat hordozó citylightokat az Europlakát biztosította, a kiállítási darabokat a MekkoraPrint készítette, ezen kívül további támogató a Menza étterem és kávézó, valamint az Artpromotion.

További információ:
Glázer Szilvia
Glazer.szilvia@htpr.hu
240-54-01/128