ÁTUTAZÓK – Pillanatképek Európa nagyvárosaiból

0

Kilenc fiatal, – a legtehetségesebbek azok közül, akik részt vettek a Mosoly Alapítvány, a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok és a HP Magyarország Nyomtatás és Képalkotás Üzletág közös fotótanfolyamán -, arra vállalkozott, hogy átutazóként állva a fényképezőgép mögé, számára fontos pillanatokat ragadjon meg, és mutassa meg nekünk, milyen is az Ő szemével egy Európai nagyváros – most épp Milánó.

Sajtóközlemény:

ÁTUTAZÓK – Pillanatképek Európa nagyvárosaiból

Fotókiállítás 2004. december 18. – 2005. január 16-ig, Millenáris Park C épület, Aula. Megtekinthető minden nap 11-20 óráig.

Ugye Önök is őriznek fotóalbumaikban egy-két elkapott pillanatot? Átsuhanó alakok, véletlenszerű képkivágások, homlokzat- és kirakatrészletek mentén áll össze az utazó által látott kép, egy város hangulata, látványa. Az itt kiállított képeken is átutazók állnak a kamera mögött. Kamaszok, akik gyógyulófélben vannak, úton vannak, képletesen és a valóságban egyaránt. Útban a felnőtt lét és az egészség felé, és átutazóban, néhány napra Milánóban. Ugye ismerősek a részletek, megkapóak a nézetek? És ugye hasonlítanak az általunk készítettekhez?

Egy átutazó szemével a világ. Amikor tudjuk, hogy ott, ahol vagyunk, az csak egy állomás. Átutazunk, de közben megéljük, megragadjuk a pillanatot. Egy új, kevéssé ismert világ életébe nyerni bepillantást úgy, hogy közben mindvégig tisztában vagyunk vele, nem leszünk tartósan részese a történetnek.

A fotó is erről szól. A pillanatról, amit az átutazó észlel, érdekesnek tart, s igyekszik elkapni. Ettől olyan nehéz, és ettől olyan izgalmas.

Kilenc fiatal, – a legtehetségesebbek azok közül, akik részt vettek a Mosoly Alapítvány, a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok és a HP Magyarország Nyomtatás és Képalkotás Üzletág közös fotótanfolyamán -, arra vállalkozott, hogy átutazóként állva a fényképezőgép mögé, számára fontos pillanatokat ragadjon meg, és mutassa meg nekünk, milyen is az Ő szemével egy Európai nagyváros – most épp Milánó.

Milánó ugyanis az első állomása a Mosoly Alapítvány és a Wizz Air légitársaság közös programsorozatának, amelynek keretében a fiatalok Európa nagyvárosain átutazva készítenek pillanatképeket a városi életről. Olyan kamaszok, akik gyógyulófélben vannak, úton vannak, képletesen és a valóságban egyaránt. Útban a felnőtt lét és az egészség felé, és átutazóban néhány napra Milánóban.

„A fiatalok életében ez a program mindenképp pozitív előjel: önállóan alkotni, látni, felfedezni és kifejezni érzéseiket. A programmal a gyógyulásuk felé vezető úton szeretnénk segíteni őket azáltal, hogy pozitív, meghatározó élményeket, és olyan aktív elfoglaltságot teremtünk számukra, amely előhívja és erősíti kreatív, alkotó energiáikat. Folyamatosan olyan helyzeteket teremtünk számukra, amelyben nem téma a betegségük; nem bélyeg, hanem egy állapot, amely megoldásra vár és sokszor csak átmeneti állomása életüknek. A megoldást pedig a mi előítélet-mentes, pozitív szemléletünk is segíti: ha nem sajnálkozunk, hanem utat mutatunk az egészséges és harmonikusabb élet felé vezető úton.”

Adorján Katalin – Mosoly Alapítvány (Koordinátor)

„Kreativitás, játékosság, szabad stílusgyakorlatok, ellesett pillanatok, a véletlen, jelenkori képi nyelv, korszerű technika… Olyan fogalmak, amelyek mentén elgondoltuk a fotográfia oktatását fiatalok, gyermekek számára. A kreatív alkotás kezdeteihez segítséget adó alapképzésen túl programunk tehetséggondozással is foglalkozik. Célunk, hogy a gyermekek megismerjék és alkalmazzák kreativitásuk lehetőségét és erejét, hogy alkossanak egy korszerű, kalandokkal teli, népszerű művészeti ág segítségével. Képeik sok örömöt és tapasztalatot adtak nekünk, az őket oktató fiatal fotográfusoknak, sok esetben mi tanulhattunk ifjú tanítványainktól. Az általuk készített fotográfiák frissessége, érzékenysége, a kompozíciók játékossága és könnyedsége, a pillanatszerűség, a megragadott erős hangulatok mindnyájunkat ámulatba ejtettek..”

Csoszó Gabriella – Kontakt Fotóművészeti Kurzusok (művészeti vezető)

Köszönet a programban együttműködő partnereknek:
Kontakt Fotóművészeti Kurzusok, HP Magyarország Nyomtatási és Képalkotási Üzletága, Wizz Air, Millenáris, TPI Reklámügynökség

„A kezdetektől fontosnak tartjuk és támogatjuk a fiataloknak szervezett fotókurzust, digitális fényképezőgépek, valamint fotónyomtatók biztosításával, valamint a kiállításon is vállaltuk az elkészült képek fotóminőségű nyomtatását. Fontosnak tartjuk a kezdeményezésben való részvételt, ugyanis szívesen hozzájárulunk ahhoz, hogy a fiatalok megismerkedhessenek egy olyan rendkívül kreatív és izgalmas tevékenységgel, mint a digitális fotózás és képalkotás. Az üzletág termékei, amelyek felölelik a digitális képalkotás és képfeldolgozás világát, hasznos segítségnek bizonyultak ebben az izgalmas kísérletezésben.”

Kovács Ildikó – HP Magyarország Nyomtatási és Képalkotási Üzletága (az üzletág marketing menedzsere)

„Az utazás önmagában is életreszóló élményt jelent mindannyiunknak, főleg gyermekkorban, amikor a repülésről csak álmodni merünk. Nagyon örülünk, hogy lehetőségünk volt hozzájárulni ahhoz, hogy még több gyerek tapasztalja meg ezt a csodálatos érzést, de még nagyobb örömmel tölt el bennünket, hogy ilyen remekbeszabott képek születtek az utazás során.

„Nem ez az első és garantáltan nem az utolsó projekt, amelyben a Mosoly Alapítvány és a Wizz Air együttműködött.”

Kázmér Natasa – a Wizz Air kommunikációs igazgatója