7 új Panasonic digitális kamera

0

Panasonic NV-GS17



A Panasonic új digitális kamkorderei 24x-es illetve 30x-os optikai zoommal szereltek, némelyikben még optikai stabilizátor is helyet kapott. A kiváló részletekért és a jó fényerőért a Leica Dicomar lencsék a felelősek, a drágább modellekbe alacsony szórású lencséket is tartalmazó objektív került. A legnagyobb modellel akár 3 Mpixeles állóképek is készíthetők.





Panasonic NV-GS21 Panasonic NV-GS35


Panasonic NV-GS75 Panasonic NV-GS140


Panasonic NV-GS150 Panasonic NV-GS250

Sajtóközlemény:

Az új szuperkompakt GS35/GS21/GS17 digitális kamkorderekben a világ legnagyobb teljesítményű, 30-szoros zoom-ja található

A Panasonic bemutatja új digitális kamkordereit; a páratlan részletességű és színhűségű felvételekre képes 3CCD-s modelleket, a GS250, GS150, GS140, GS75 modelleket; illetve a digitális kamkorder család további tagjaiként a max. 30-szoros (24x a GS21/GS17 esetében), nagy teljesítményű optikai zoommal rendelkező GS35, GS21 és GS17 modelleket. Magyarországon 2005 márciusától kerülnek forgalomba.

2004-ben a Panasonic a digitális kamkorderek három fő típusát mutatta be: a 3CCD modelleket, az ultrakompakt modelleket és a nagy zoom-teljesítményű modelleket. Ettől az évtől kezdődően a videokamerák evolúciós fejlődésének új szakasza veszi kezdetét, ugyanis már az ultrakompakt modellek is 3CCD-vel rendelkeznek. Az új típusok beolvadva a 3CCD-s kamerák táborába tovább erősítik a termékcsaládot.

A 3CCD modellek rengeteg képjavító technológiát tartalmaznak, kezdve a zajszűrő és felbontásjavító Crystal Engine digitális jelfeldolgozó LSI-vel. Az Optikai Képstabilizátor (a GS250-ben) rendszer minimálisra csökkenti a kézremegés hatását a képminőség romlása nélkül mozgókép (O.I.S. a GS250-ben) és fénykép (MEGA O.I.S. a GS250-ben) felvételi üzemmódban. A Leica Dicomar objektív és az alacsony fényszórású lencse (Leica Dicomar lencse alacsony szóródású üveggel a GS250-ben és Leica Dicomar lencse a GS150/GS140-ben) tisztább, kevesebb színhibával rendelkező képeket állít elő. A Panasonic egyedülálló Négyszeres Sűrűségű Pixel Elosztási technológiája pedig 3,1-megapixel (2,3 megapixeles állókép felvétel a GS150/GS140 és 1,7 megapixeles állókép felvétel a GS75 esetében) felbontású állóképeket biztosít.

A nagy zoom-teljesítményű modellek közül a GS35 az előző modellekhez képest még egy lépéssel továbbmegy. A világszerte elismert 24-szeres optikai zoommal rendelkező lencserendszert világelső (2005. január 5.-én) 30-szoros optikai zoomal rendelkező objektív váltja fel, amely akár 35,7mm-es (35mm-es fényképezőgépekkel egyenértékű) „nagy látószögű” felvételt is lehetővé tesz. Minden nagy zoom-teljesítményű modell számos kényelmi funkcióval is rendelkezik. A „Bőrhiba korrekció” üzemmód azokon a területeken, ahol bőrszínt érzékel automatikusan lágyabbra állítja a fókuszt, így simább, kellemesebb megjelenést kölcsönöz a bőrnek. A „Színes éjszakai felvétel” üzemmóddal pedig csaknem teljes sötétségben is elfogadható minőségű videók készíthetők. Ráadásul, az 1,3 másodperces (1,7 másodperc a GS35 esetében) gyorsindításnak köszönhetően a hirtelen kínálkozó filmezési vagy fotózási lehetőségeket sem mulasztja el.

Formatervezés terén a Panasonic digitális kamkorderek olyan új stílusjegyekkel rendelkeznek, amelyek megfelelnek az Univerzális Design alapelveknek, melyek révén a készülékek használata egyszerűbb és kényelmesebb. A korábbi modelleken az LCD monitor hátoldalán elhelyezkedő kezelőszervek most magán az LCD képernyőn jelennek meg és egy menüképernyő valamint egy érintő-joystick segítségével működtethetők. A további használatot megkönnyítő jellemzők között szerepel a nagy teljesítményű Power LCD, amely egyetlen gombnyomásra közel megkétszerezi a monitor fényerejét (így erős fényviszonyok mellett – pl. napsütéses környezetben – is jól látható képet ad). A képernyőkijelzések nyelve immár nyolcféle lehetőség közül választható ki; angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, svéd és lengyel.

A hálózati funkciók sora az SD Memóriakártyával kezdődik, melynek segítségével leegyszerűsödik az állóképek felvétele és átvitele. Minden új 3CCD modell és a GS35 támogatja a népszerű USB 2.0 High Speed (nagy sebességű HS üzemmódú) számítógép csatlakoztatást a DV adatok egyszerű átvitele érdekében. A modellek USB Video Class (Szabványos formátum, amely Microsoft Windows XP Home Edition / Professional, SP2 vagy újabb verzió esetén lehetővé teszi egy USB kábelen át a mozgóképes adatok valós idejű átvitelét) kompatibilisek, ami lehetővé teszi a mozgóképek valós idejű feltöltését és a mellékelt MotionDV STUDIO 5.3 LE videoszerkesztő szoftver segítségével a felvételek szerkesztésének leegyszerűsítését.

A kompakt 3CCD modellekkel, amelyek meglepően kis méretben képesek kimagasló képminőségű felvételek készítésére, valamint a praktikus funkciókban gazdag, de mégis könnyen kezelhető nagy zoom-teljesítményű modellekkel a Panasonic újabb lépést tesz előre a digitális kamkorderek evolúciós fejlődése terén.

A jellemzők magyarázata

1. 30-szoros optikai zoom (GS35)
Fedezze fel a megdöbbentő 30-szoros (GS21 és GS17: 24-szeres) optikai zoom előnyeit egy olyan kamerában, amely kényelmesen és biztonságosan elfér egy kézben. Ez az objektív nem csupán a házi használatú digitális kamkorderek körében kínált legnagyobb teljesítményű zoommal bír, de torzítása is alacsony. És mivel a zoom optikai, így a mozgó és az állóképeket is minőségveszteség és kompromisszumok nélkül örökítheti meg.
Mindez meglepően kompakt és ultrakönnyű (GS35/GS21/GS17: 410g) kivitelben!

2. Univerzális Design
Navigáció egy gombnyomással és Joystick vezérlés

A joystick sokkal egyszerűbbé teszi a készülék kezelését. Használatával minden alapművelet egy kézzel elvégezhető. Felvételkészítés közben csak figyelje a képet a monitoron és kövesse az útmutatást. Számos műveletet könnyen és gyorsan elvégezhet úgy, hogy közben le sem veszi szemét a témáról.

Többnyelvű menü
A képernyőkijelzések nyelve nyolc lehetőség közül választható ki, köztük az angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, svéd és lengyel. A könnyű, kényelmes működtetés érdekében bármelyik nyelv kiválasztható az információk megjelenítésére.

Beépített LED videolámpa
(GS35)(GS21)
Amikor a megvilágítás nem elégséges, kapcsolja be a beépített LED videolámpát az éles és színekben gazdag felvételek sikeres elkészítése érdekében. A LED (fénykibocsátó dióda) alacsony energiafogyasztással, hosszú élettartammal és alacsony hőmérsékletű, biztonságos működéssel rendelkezik.

3. Pure Colour Engine
A Pure Colour Engine LSI a CCD kimeneti jelét egy korai fázisban komplementer színjelből RGB jellé konvertálja (ami a fény három alapszínét tartalmazza) és kivonja az alacsony frekvenciás fényesség komponenst az RGB jelből. A fényesség jel ezután a TV sugárzással megegyező módon jön létre. A Fejlett 3D Képzajcsökkentés gyenge megvilágítás esetén jobb eredményt nyújt, mivel a hagyományos rendszerekhez viszonyítva 30%-kal javítja a színzaj-csökkentés teljesítményét. Ez a forradalmi LSI valóban nagyszerű színreprodukciót tesz lehetővé.

4. USB 2.0 (nagy sebességű HS üzemmód) és Video Class kompatibilitás (GS35)
A nagy sebességű USB 2.0 üzemmóddal való kompatibilitásnak köszönhetően a DV adatok egyetlen USB csatlakozó kábelen átvihetők egy PC-re. A Video Class kompatibilitás a DV mozgóképes adatok átvitelét akár valós időben is lehetővé teszi ugyanezen az USB kábelen át. A mellékelt MotionDV STUDIO 5.3 LE DV videoszerkesztő szoftver szuperkönnyű nemlineáris szerkesztést biztosít, így saját alkotású ragyogó, professzionális megjelenésű filmek formájában őrizheti emlékeit. A segítő üzemmód útmutatásait követve örömteli alkotómunkává válik a különleges hatások vagy egy újabb hangsáv hozzáadása.

Egyéb jellemzők
– Egyidejű mozgókép és állókép (VGA) felvétel (GS35)(GS21)
– Színes éjszakai üzemmód (világító képernyő nélkül)
– Bőrhiba korrekció (bőrtónus lágyítás)
– Közvetlen üzemmódválasztó tárcsa (GS35) (GS21) (GS17)
– SD memóriakártya kompatibilitás (GS35)(GS21)
– Webkamera funkció

Az új GS250/GS150/GS140/GS75 digitális kamkorderek 3CCD rendszerükkel magasabb minőségű mozgókép és állókép felvételt kínálnak

A Panasonic bemutatja új digitális kamkordereit; a páratlan részletességű és színhűségű felvételekre képes 3CCD-s modelleket, a GS250, GS150, GS140, GS75 modelleket; illetve a digitális kamkorder család további tagjaiként a max. 30-szoros (24x a GS21/GS17 esetében), nagy teljesítményű optikai zoommal rendelkező GS35, GS21 és GS17 modelleket. Magyarországon 2005 márciusától kerülnek forgalomba.

2004-ben a Panasonic a digitális kamkorderek három fő típusát mutatta be: a 3CCD modelleket, az ultrakompakt modelleket és a nagy zoom-teljesítményű modelleket. Ettől az évtől kezdődően a videokamerák evolúciós fejlődésének új szakasza veszi kezdetét, ugyanis már az ultrakompakt modellek is 3CCD-vel rendelkeznek. Az új típusok beolvadva a 3CCD-s kamerák táborába tovább erősítik a termékcsaládot.

A 3CCD modellek rengeteg képjavító technológiát tartalmaznak, kezdve a zajszűrő és felbontásjavító Crystal Engine digitális jelfeldolgozó LSI-vel. Az Optikai Képstabilizátor*2 rendszer minimálisra csökkenti a kézremegés hatását a képminőség romlása nélkül mozgókép (O.I.S. a GS250-ben) és fénykép (MEGA O.I.S. a GS250-ben) felvételi üzemmódban. A Leica Dicomar objektív és az alacsony fényszórású lencse (Leica Dicomar lencse alacsony fényszórású lencsetaggal a GS250-ben, Leica Dicomar objektív a GS150/GS140-ben) tisztább, kevesebb színhibával rendelkező képeket állít elő. A Panasonic egyedülálló Négyszeres Sűrűségű Pixel Elosztási technológiája pedig 3,1 megapixel (2,3 megapixeles állókép felvétel a GS150/GS140 és 1,7 megapixeles állókép felvétel a GS75 esetében) felbontású állóképeket biztosít.

A nagy zoom-teljesítményű modellek közül a GS35 az előző modellekhez képest még egy lépéssel továbbmegy. A világszerte elismert 24-szeres optikai zoommal rendelkező lencserendszert világelső (2005. január 5.-én) 30-szoros optikai zoomal rendelkező objektív váltja fel, amely akár 35,7mm-es (35mm-es fényképezőgépekkel egyenértékű) „nagy látószögű” felvételt is lehetővé tesz. Minden nagy zoom-teljesítményű modell számos kényelmi funkcióval is rendelkezik. A „Bőrhiba korrekció” üzemmód azokon a területeken, ahol bőrszínt érzékel automatikusan lágyabbra állítja a fókuszt, így simább, kellemesebb megjelenést kölcsönöz a bőrnek. A „Színes éjszakai felvétel” üzemmóddal pedig csaknem teljes sötétségben is elfogadható minőségű videók készíthetők. Ráadásul, az 1,3 másodperces (1,7 másodperc a GS35 esetében) gyorsindításnak köszönhetően a hirtelen kínálkozó filmezési vagy fotózási lehetőségeket sem mulasztja el.

Formatervezés terén a Panasonic digitális kamkorderek olyan új stílusjegyekkel rendelkeznek, amelyek megfelelnek az Univerzális Design alapelveknek, melyek révén a készülékek használata egyszerűbb és kényelmesebb. A korábbi modelleken az LCD monitor hátoldalán elhelyezkedő kezelőszervek most magán az LCD képernyőn jelennek meg és egy menüképernyő valamint egy érintő-joystick segítségével működtethetők. A további használatot megkönnyítő jellemzők között szerepel a nagy teljesítményű Power LCD, amely egyetlen gombnyomásra közel megkétszerezi a monitor fényerejét (így erős fényviszonyok mellett – pl. napsütéses környezetben – is jól látható képet ad). A képernyőkijelzések nyelve immár nyolcféle lehetőség közül választható ki; angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, svéd és lengyel.

A hálózati funkciók sora az SD Memóriakártyával kezdődik, melynek segítségével leegyszerűsödik az állóképek felvétele és átvitele. Minden új 3CCD modell és a GS35 támogatja a népszerű USB 2.0 High Speed (nagy sebességű HS üzemmódú) számítógép csatlakoztatást a DV adatok egyszerű átvitele érdekében. A modellek USB Video Class (Szabványos formátum, amely Microsoft Windows XP Home Edition / Professional, SP2 vagy újabb verzió esetén lehetővé teszi egy USB kábelen át a mozgóképes adatok valós idejű átvitelét) kompatibilisek, ami lehetővé teszi a mozgóképek valós idejű feltöltését és a mellékelt MotionDV STUDIO 5.3 LE videoszerkesztő szoftver segítségével a felvételek szerkesztésének leegyszerűsítését.

A kompakt 3CCD modellekkel, amelyek meglepően kis méretben képesek kimagasló képminőségű felvételek készítésére, valamint a praktikus funkciókban gazdag, de mégis könnyen kezelhető nagy zoom-teljesítményű modellekkel a Panasonic újabb lépést tesz előre a digitális kamkorderek evolúciós fejlődése terén.

A jellemzők magyarázata

1. 3CCD kamera rendszer
A kamera CCD-je (töltéscsatolt eszköz) kritikus szerepet játszik a képminőség kialakításában. Ezért választotta a Panasonic a 3CCD kamera rendszert, mely korábban kizárólag a professzionális videokamerákban volt megtalálható. Ebben a fejlett rendszerben a beeső fényt egy prizma a három alap színösszetevőre (vörös, zöld, kék) bontja fel. Mindhárom színhez tartozó fényinformáció külön CCD által kerül feldolgozásra. A GS250 3CCD rendszere összesen 3-szor 800.000 pixelt tartalmaz. A mozgóképeket 3-szor 630.000 tényleges pixel, az állóképeket pedig 3-szor 710.000 pixel alakítja ki, amely kimagasló részletességű színreprodukciót biztosít. A hagyományos 1CCD kamera rendszerekhez viszonyítva a Panasonic fejlett 3CCD rendszere három tekintetben is jelentős előrelépést jelent: színreprodukció, részletgazdagság és színátmenetek.

2. Leica Dicomar lencse
(GS250)(GS150)(GS140) A Leica a fotóművészek körében mindenhol a nagyszerű fényképezőgépek és objektívek előállítójaként ismert. A gyártó legendás optikai technológiája bizonyos Panasonic kamerákban is jelen van a Leica Dicomar névre keresztelt objektív formájában. Ez a Panasonic fejlett digitális technológiájával kiegészülve tökéletes rendszert alkot. A GS250 ragyogó, új objekíve 13 lencsetagból áll, 9 csoportba rendezve. Az objektív alacsony fényszórású lencsetagot is tartalmaz, mellyel a kromatikus aberráció nagymértékben (a hagyományos lencsék 1/3-ára) csökkenthető. Továbbá 14 lencsefelület rendelkezik többrétegű bevonattal, a káros visszaverődések minimálisra csökkentése és a káprázástól és szellemképtől mentes éles, tiszta képek előállítása érdekében.

3. Crystal Engine
A Crystal Engine a 3CCD kamera rendszerek számára készült különleges képfeldolgozó áramkör. A három CCD jelét egymástól függetlenül feldolgozva a mozgó és az állóképek számára is kimagasló minőséget biztosít. A 3D RGB Frame Noise Reduction a mező és a keret egységekből is eltávolítja a zajt, ami nagy előrelépés a hagyományos módszerekhez képest, valamint magas jel-zaj arány esetén minimálisra csökkenti a jel-zaj arány romlását. Alacsony megvilágítási szinteknél elnyomja a zajt, így fényesebb, részletekben gazdagabb képeket készíthet gyenge fényviszonyoknál is. Az AXIS (Advanced Pixel Interpolation System – Fejlett Pixel Interpolációs Rendszer) négyszeres pixel elosztási technológia a CCD-k képjeleinek precíz feldolgozását segíti, így a kép tiszta és kontrasztos maradhat. Az AXIS segítségével még a képek legapróbb részletei is megörökíthetők, ezáltal a kép nagyobb felbontásúnak tűnik.
A Digitális Jelfeldolgozási konfiguráció két külön képfeldolgozó áramkörrel rendelkezik, egy a mozgóképek, a másik pedig állóképek számára, ami optimális feldolgozást valósít meg mindkét képtípus esetén.

4. Optikai Képstabilizátor: O.I.S. a mozgóképek és MEGA O.I.S. az állóképek számára (GS250)
Az O.I.S. a felvételkészítés közben fellépő kézremegés kiegyenlítésével biztosítja az éles, gyönyörű képeket. A kamera bemozdulásának irányát és mértékét giroszenzorok érzékelik, majd az információt egy mikrocomputernek továbbítják. Ez utóbbi kiszámítja a szükséges kompenzáció mértékét, és „utasítja” az objektívben található O.I.S. lencseblokkot a szükséges irányba és mértékkel történő elmozdulásra. Mivel a folyamat optikai úton valósítja meg a kézremegés kompenzálást, ezért nem következik be minőségromlás, és a CCD nagyobb felülete használható ki hatékonyan. Az O.I.S. a Magas Képminőségű Széles Képformátumú (16:9) üzemmódban is eredményesen alkalmazható.
Az állóképek felvételekor működésbe lépő másik kimagasló szolgáltatás a MEGA O.I.S., amely egy érzékenység kiválasztó hozzáadásával még egy lépéssel tovább viszi az O.I.S. technológiát. Ez kétszer akkora mértékű (a Panasonic mérései szerint) kézremegés kiegyenlítést tesz lehetővé, mint a mozgóképek felvétele esetében. A MEGA O.I.S. még akkor is képes hatékonyan kiegyenlíteni a kézremegésből adódó kamerabemozdulást, ha nagy zoomátfogást vagy épp makró üzemmódot használ, illetve ha gyenge megvilágítás mellett készít felvételt. A GS250 ezen kívül számos más olyan funkcióval rendelkezik, amely fokozza a felvételkészítés egyszerűségét, mint például az egy gombnyomással működtethető Autofókusz (csak Card Slow Shutter üzemmódban elérhető), amely még manuális felvételkészítés közben is aktiválja az önműködő élességállítást.

5. 3.1 Megapixel felbontású állóképkészítés
A GS250 a Panasonic professzionális berendezéseiben alkalmazott Quad-Density Pixel Distribution (Négyszeres Sűrűségű Pixel Elosztási) technológiát is tartalmazza. A pixelek szubmikronnyi távolságban történő elosztásával ez a technológia négyszer annyi pixel elhelyezését teszi lehetővé, mint egy hagyományos CCD. Ennek eredményeképpen a GS250 3,1 megapixeles állóképek készítésére képes (GS150/GS140: 2,3 megapixel állókép felvétel GS75: 1,7 megapixel állókép felvétel).

6. Univerzális Design
Navigáció egy gombnyomással és Joystick vezérlés

A joystick sokkal egyszerűbbé teszi a készülék kezelését. Használatával minden alapművelet egy kézzel elvégezhető. Felvételkészítés közben csak figyelje a képet a monitoron és kövesse az útmutatást. Számos műveletet könnyen és gyorsan elvégezhet úgy, hogy közben le sem veszi szemét a témáról.

Többnyelvű menü
A képernyőkijelzések nyelve nyolc lehetőség közül választható ki, köztük az angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, svéd és lengyel. A könnyű, kényelmes működtetés érdekében bármelyik nyelv kiválasztható az információk megjelenítésére.

7. USB 2.0 (nagy sebességű HS üzemmód) és Video Class kompatibilitás
A nagy sebességű USB 2.0 üzemmóddal való kompatibilitásnak köszönhetően a DV adatok egyetlen USB csatlakozó kábelen átvihetők egy PC-re. A Video Class kompatibilitás a DV mozgóképes adatok átvitelét akár valós időben is lehetővé teszi ugyanezen az USB kábelen át. A mellékelt MotionDV STUDIO 5.3 LE DV videoszerkesztő szoftver szuperkönnyű nemlineáris szerkesztést biztosít, így saját alkotású ragyogó, professzionális megjelenésű filmek formájában őrizheti emlékeit. A segítő üzemmód útmutatásait követve örömteli alkotómunkává válik a különleges hatások vagy egy újabb hangsáv hozzáadása.

Egyéb jellemzők:
– Egyidejű mozgókép és állókép (VGA) felvétel
– Színes éjszakai üzemmód (beépített panel általi megilágítással)
– Tele makró üzemmód
– Bőrhiba korrekció (bőrtónus lágyítás)
– Beépített vaku (GN5.5) (GS250)=GN5.5, (GS150)(GS140)=GN4
– Nagy teljesítményű (Power) LCD
– Intelligens AI LCD (GS250)(GS150)(GS140)
– 1,7 mp Gyorsindítás
– Forró csatlakozósaru (GS250)(GS150)(GS140)
– Sokoldalú távvezérlő mikrofonnal
– Egy mozdulattal rögzíthető csuklópánt
– 10x Optikai Zoom
– Közvetlen üzemmódválasztó tárcsa
– Új, kényelmesebb, biztosabb fogást nyújtó markolat
– Kézi élességállító gyűrű (GS250)
– Beépített objektívvédő (GS150)(GS140)
– SD memóriakártya kompatibilitás
– PictBridge kompatibilitás
– Webkamera funkció