Két új stabilizált ultrazoom: Panasonic DMC-FZ4 és FZ5

0

Panasonic DMC-FZ4 és FZ5

A Panasonic sikeres FZ sorozata két új taggal bővült. Az olcsóbb 3 Mpixeles FZ3 az FZ20 mellett jelent meg alternatívát biztosítva a vékonyabb pénztárcával rendelkezőknek. Most az FZ3 két nagyobb felbontású CCD-vel szerelt változata jelent meg, a 4 Mpixeles FZ4 és az 5 Mpixeles FZ5. Mivel a két gép CCD-jének effektív képterülete kis mértékben eltér, így az (egyébként azonos) objektívek kisfilmes formátumba átváltott értékei is eltérőek: FZ4 esetén 36-432 mm, FZ5 esetén 35-420mm. Bár a korábbi FZ modellek egyik nagy előnye a fix F2,8-es fényerő volt, amely a teljes zoomtartományban rendelkezésre állt, sajnos e két új modell már csak f/2,8-3,3 fényerejű optikát kapott, amely azonban még mindig versenyképes, hiszen az Mega O.I.S optikai képstabilizátor ezeknek a gépeknek is része.
Sorozatfelvételkor az FZ4 4 vagy 2 kép/mp sebességgel képes képeket rögzíteni Fine felbontásban 4 képig, az FZ5 a nagyobb felbontása miatt 3 vagy 2 kép/mp-cel képes ugyanerre. Mindkét modell rendelkezik az FZ3-ban már megismert korlátlan sorozat lehetőségével, amely a memóriakártya sebességétől (és persze a fájlmérettől) függő folyamatos sorozatot képes rögzíteni a teljes kártyakapacitáson.

A két modell között további különbségek is adódnak az FZ5 javára. Az FZ4 1,5″-os, míg az FZ5 1,8″-os LCD-t kapott. Az FZ5 a mozgóképek mellé hangot is rögzít, illetve van lehetőség külön hangfelvételre is.
A gépeket Li-ion akku működteti, amellyel egy feltöltéssel a CIPA ajánlású mérések szerint 300 kép készíthető.

A fényképezőgépek részletes paraméterei adatlapjainkon olvashatók.







Sajtóközlemény:

Az új DMC-FZ5/FZ4 digitális fényképezőgép kompakt kivitelben egyesíti a 12-szeres optikai zoom és a Mega O.I.S. (optikai képstabilizátor) előnyeit

A Panasonic vadonatúj LUMIX modelljei között bemutatja az 5,0 megapixeles DMC-FZ5 és a 4,0 megapixeles DMC-FZ4 modelleket, melyek a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral, valamint 12-szeres optikai zoommal vannak felszerelve (ez megfelel egy 35 mm-es filmet használó fényképezőgépen a 36 mm és 432 mm (FZ5), illetve 35 mm és 420 mm (FZ4) közötti tartománynak). A DMC-FZ5/FZ4 a 3,1 megapixeles DMC-FZ3 utódai, kiváló tulajdonságaik azonban nem csak a képpontok számának növekedésében nyilvánulnak meg, hanem olyan forradalmi műszaki fejlesztések alkalmazásában is, mint például a gyorsabb autofókusz (AF), valamint a markolaton vagy a kioldó gomb elhelyezésén végzett formatervezésben, melyek révén a magas színvonalú fényképezés a kényelmes használattal párosul. A Panasonic 2004-ben már bemutatta az 5 megapixeles, 12-szeres zoommal rendelkező DMC-FZ20 modellt a high-end felhasználók számára. A DMC-FZ5 ugyanakkor a készülék méretében és használhatóságában tisztán elkülönül, melyeknek köszönhetően a felhasználók szélesebb rétege mélyülhet el a fotózás világában. A DMC-FZ4 2005 májustól , a DMC-FZ5 2005 áprilistól kerül Magyarországon forgalomba.

Figyelemre méltó a 12-szeres optikai zoom, amely a 4-szeres digitális zoommal együttesen akár 48-szorosára képes felnagyítani a tárgyakat, így a fényképezőgép nagy távolságról is képes a különböző fotótémák megörökítésére. A Panasonic MEGA O.I.S. technológiája gondoskodik arról, hogy ez a nagy zoomátfogás a gyakorlatban is használható legyen. Az giroszkópos elven működő optikai képstabilizátor kiküszöböli a kézremegés következtében fellépő elmosódást, ezáltal jelentős segítséget nyújt gyenge fényviszonyoknál történő fényképezés, nagy fókusztávolság használata (nagy zoom), és makro felvételek készítése esetén is. Az FZ20-hoz hasonlóan, ez a fényképezőgép is LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel van felszerelve a csekély torzítású, nagy felbontású képek készítése érdekében. Sőt, a 3 aszférikus lencse alkalmazása lehetővé teszi, hogy a 12-szeres zoommal rendelkező digitális fényképezőgép méretét tekintve rendkívül kompakt maradhasson.

A központi egység, vagy az agy, amelynek a fényképezőgép a minőségi képfeldolgozást és a gyorsaságot köszönheti, továbbra is az az élvonalbeli Venus Engine II LSI, amely a vízszintes és függőleges irányokon túl átlósan is kiváló felbontással rendelkezik. Az iparágban egyedülálló minimum 0,008 (FZ5) / 0,006 (FZ4) másodperces* kioldási késedelem és a kb. 0,4 (FZ5)/ 0,3 (FZ4) másodperces zárintervallum teszi lehetővé a téma pontos megörökítését. Sőt, a sorozatfelvétel teljesítménye másodpercenként 3 (FZ5) / 4 (FZ4) teljes felbontású kép készítését teszi lehetővé. A korlátlan** sorozatfelvétel funkció használatával pedig mindaddig készítheti a felvételeket gyors egymásutánban, amíg a memóriakártya vagy a beépített memória meg nem telik.
A LUMIX DMC-FZ5 és FZ4 az FZ3-at követő nagyobb felbontású modellek, melyek megőrzik a kompakt méret és az egyszerű használat előnyeit, ugyanakkor a 12-szeres nagy teljesítményű zoom és MEGA O.I.S. funkció segítségével bármilyen szintű felhasználó átlagon felüli képeket készíthet olyan távolban zajló eseményekről is, mint például a gyermekek sporteseményei.

* Az automatikus élességállításhoz szükséges idő nélkül.
**A sorozatfelvétel ideje változó a memóriakártyától vagy a beépített memóriától függően.
Az elkészíthető képek száma függ a memóriakártya kapacitásától, az akkumulátor töltöttségi szintjétől, a képek méretétől és a tömörítés mértékétől.

1. Bámulatos 12-szeres optikai zoom, kompakt készülékházban
A LUMIX DMC-FZ5/FZ4 digitális fényképezőgép 5,0 (FZ5) / 4,0 (FZ4) megapixeles CCD-vel és újonnan kifejlesztett LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel rendelkezik, amely 12-szeres optikai zoom használatot tesz lehetővé (ez egyenértékű a 35mm-es filmet alkalmazó fényképezőgépeken a 36 mm és 432 mm (FZ5) / 35 mm és 420 mm (FZ4) közötti tartománnyal) F2.8 és F3.3 közötti blendértékkel. A 3 aszférikus lencse kombinációja, a Panasonic kikristályosodott optikai technológiája magas optikai teljesítményt eredményez, miközben megőrzi a készülék kompakt méreteit. A zoomtartomány a 4-szeres digitális zoommal kombinálva elérheti a 48-szoros értéket.

2. MEGA O.I.S. – A digitális fényképezőgépek elengedhetetlen funkciója
A véleményünk szerint minden nagy zoomátfogással rendelkező modell számára elengedhetetlen MEGA O.I.S. képstabilizátor két választható üzemmóddal rendelkezik. A „Mode 1” üzemmódban az O.I.S. lencseblokk folyamatos mozgást végez, míg a Panasonic saját „Mode 2” üzemmódjában csak a kioldó gomb megnyomásának pillanatában nyomja el a kézremegés hatását. Ebben az üzemmódban a lencse az adott pillanatban bármilyen irányba elmozdulhat, maximálisra növelve a funkció hatását, melynek eredményeképpen a kép a lencse közepéhez a lehető legközelebb kerül leképezésre, megakadályozva a kép elmosódását. A Venus Engine II a kézremegés érzékelés pontosságának fokozásával szintén hozzájárul ehhez a kimagasló teljesítményhez, ebből eredően még állvány használata nélkül is több mint 3 fokozattal csökkenthető a zársebesség a hagyományos O.I.S. nélküli fényképezőgépekhez képest, miközben a képek tisztasága kimagasló marad. Állvány használata nélkül roppant nehéz a tiszta és éles felvételek készítése, ha nagy teljesítményű zoomot vagy makró üzemmódot használ, illetve olyan helyzetekben, mikor hosszabb záridőt alkalmaz (pl. gyengén megvilágított környezet, éjszakai felvételek).

3. Az iparágban leggyorsabb válaszidő: Venus Engine II
A magas képminőségért és gyors működésért felelős központi egység, a digitális fényképezőgép agya, ismét a világszínvonalú képfeldolgozó LSI Venus Engine II. A Panasonic a korábbi Venus Engine-hez viszonyítva hatalmas előrelépést ért el a felbontás és a válaszidő terén egyaránt. A korábbi Venus Engine-ben a fényesség jelet minden RGB pixelből nyerték az átlós felbontás 50%-kal történő növelése érdekében. A Venus Engine II ezen felül új képalkotási folyamattal rendelkezik, amely a képben vízszintes vagy függőleges vonalakat észlelve csak a G pixelekből vonja ki a fényesség jelet. Ezáltal a régebbi Venus Engine-hez viszonyítva több mint 10%-kal javul a vízszintes és a függőleges felbontás, miközben továbbra is megmarad az átlós felbontás 50%-os javulása.
Az egyszerre több feladat végrehajtására képes képfeldolgozó LSI az iparágban kimagasló, 0,008 (FZ5)/ 0,006 (FZ4) másodperces kioldási késéssel és kb. 0,4 (FZ5)/ 0,3 (FZ4) zárintervallummal rendelkezik, a gyors fotózás érdekében. Sőt, a sorozatfelvétel teljesítménye másodpercenként 3 (FZ5) / 4 (FZ4) teljes felbontású kép készítését teszi lehetővé. A korlátlan sorozatfelvétel funkció használatával folyamatosan készíthet sorozatfelvételeket, amíg a memóriakártya vagy a beépített memória meg nem telik.

4. Az iparágban legrövidebb autofókuszlálási (AF) idő egy nagy zoomátfogású modellben
Az AF üzemmód a fotózási helyzetnek megfelelően válaszható ki: 9-pontos, 3-pontos nagy sebességű, 1-pontos nagy sebességű, 1-pontos normál sebességű és spot. Az új, 1-pontos nagy sebességű AF üzemmódban a zár késése (az AF sebességgel együtt, vagyis a kioldó gomb teljes lenyomásától a kép elkészítéséig eltelt idő) a korábbi DMC-FZ3 modellhez viszonyítva drámai mértékben, mintegy egyharmadával csökkent.
Bár a készített kép „kimerevedése” a nagy sebességű AF működése közben elhanyagolható mértékűre csökkent, mégis ha mozgó tárgyakról készít felvételeket, akkor választhatja az 1-pontos normál sebességű AF funkciót is, melynek működése közben egyáltalán nem tapasztalható az említett jelenség.
Emellett a beépített AF segédfény tovább szélesíti az autofókusz rendszer képességeit akár éjjel vagy gyenge fényviszonyok mellett is.
* A Panasonic belső összehasonlítása a DMC-FZ3-mal tele végállásban.

5. Beállítások széles skálája az üzemmódválasztó tárcsával és különféle jelenetválasztási üzemmódok
A legtöbb fényképezési helyzet igényeit kielégítő 9 jelenetválasztási üzemmód pontosan kiválasztható az újonnan beépített Üzemmód Súgónak (Scene Mode Help screen) köszönhetően. Ez az új szolgáltatás az LCD monitoron jeleníti meg az egyes üzemmódok leírását, megkönnyítve ezzel az adott helyzetnek legmegfelelőbb üzemmód kiválasztását.
A manuális funkciók, mint például a zár- és a rekesz előválasztás, vagy a kézi expozíció közvetlenül az üzemmódválasztó tárcsával választhatók ki, és egyenletesen szabályozhatók. Ugyanakkor a kezdő felhasználók számára egyszerű fényképezési lehetőségeket biztosít az Egyszerűsített üzemmód, amelyben a legtöbb beállítás automatikusan történik. Csupán irányítsa a készüléket a témára, zoomoljon és nyomja meg a kioldó gombot!

6. A csúcskategóriás használhatóság a fotósok széles körének igényeit elégíti ki
Az LCD monitor 1,8-colosra* nőtt a képminőség egyszerűbb és hatékonyabb ellenőrzése érdekében. A 300 képre (CIPA) elegendő akkumulátor üzemidő az FZ3-énál nagyobb kitartást kölcsönöz az FZ5/FZ4 számára.
Egy újabb szolgáltatás, az automatikus kép elforgatás lejátszáskor, melynek lényege, hogy a gép információt tárol el arra vonatkozólag, hogy az adott kép vízszintesen vagy függőlegesen tartott fényképezőgéppel készült. Ez később gondoskodik arról, hogy amikor a képeket az LCD monitoron visszanézi vagy a LUMIX AV csatlakozó kábellel** történő csatlakoztatása után TV készülékén megjeleníti, akkor a vízszintes képek automatikusan vízszintesen, a függőleges képek pedig automatikusan függőlegesen jelenjenek meg.
*1,5-colos az FZ4-en
**Videokábel az FZ4-hez