Új stabilizált kompakt Panasonic DMC-LS1

0


A Panasonic stabilizált optikás 3x-os átfogású objektívvel szerelt 4 Mpixeles DMC-LS1-ese a korábbi FX sorozat folytatása, illetve annak kiegészítése. Az optikai képstabilizátornak köszönhetően akár 2-3 fényértékkel kevesebb fénynél is bemozdulásmentes képeket készíthetünk. A Panasonic még mindig egyedüliként készít kis kompakt gépeket, amelyek optikája stabilizált.
Az LS1-ben továbbfejlesztett Venus Engine dolgozik, amely 50%-kal kisebb energiafelhasználás mellett nagyobb sebességre képes. A nem túl nag yméretű fényképezőgép hátuljára 2″-os TRM LCD megjelenítő került, amely erős napsütésben is kiválóan látható képet mutat. Bár az LCD negy méretű, felbontása sajnos csak 85 ezer képpontos.
Sorozat módban 4 vagy 2 kép/mp sebességet érhetünk el, maximum 4 Fine képig. Az automata működésű fényképezőgéppel nincs lehetőségünk a rekesz és a zársebesség beállítására, a készült felvételek a gép belső 14 MB-os memróiájába kerülnek, vagy az opcionálisan megvásárolható SD kártyára.

A fényképezőgép részletes műszaki paraméterei adatlapunkon olvasható.





Sajtóközlemény

A MEGA O.I.S. képstabilizátorral, 3-szoros optikai zoommal felszerelt 4 megapixeles DMC-LS1 AA elemekkel működik

A Panasonic vadonatúj LUMIX modelljei között bemutatja a 4,0 megapixeles DMC-LS1-et, amely a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral, valamint 3-szoros optikai zoommal van felszerelve, és 2db AA méretű („ceruza”) elemmel is képes működni. A Panasonic az iparágban elsőként oldotta meg a MEGA O.I.S. beépítését a kompakt digitális fényképezőgépekbe. A DMC-LC80/70/50 elődmodellekhez viszonyítva a Venus Engine képfeldolgozó LSI-t itt az újonnan kifejlesztett Venus Engine Plus váltja fel, amely mintegy 50%-kal kevesebb energiát fogyaszt, miközben még magasabb képminőséget és gyorsabb reakcióidőt tesz lehetővé. Az új modell egy hatalmas, 5cm átlójú TRM (mikrotükrözéses rendszerű) LCD monitorral rendelkezik, amely különösen jól látható még a szabadban, napos időben is. Emellett a zoom lencse a Panasonic kikristályosodott optikai technológiájával, 3 aszférikus lencsével rendelkezik, melyek segítségével elérhetővé vált a kompakt méret és a magasabb optikai teljesítmény. A DMC-LS1 2005 áprilistól kerül forgalomba Magyarországon.

Általában a kompakt fényképezőgépek legnagyobb problémáját a kézremegés okozta homályos képek jelentik, különösen az LCD monitoron át készített felvételek esetében, de a MEGA O.I.S. segítségével mindez már megoldódott. A pillanat heve, amelyre soha nem lehet eléggé felkészült, a gyengén megvilágított beltéri vagy éjszakai körülmények, amikor a zársebesség lelassul, valamint a makró felvételek, melyeknél a legapróbb mozdulat is elrontja a képet, mind olyan gyakori helyzetek, melyeknek eredménye az elmosódott felvétel. Ugyanakkor a MEGA O.I.S. jóvoltából még ilyen körülmények között is tiszta, gyönyörű képeket készíthet. A másodpercenként 4 teljes felbontású felvétel készítését lehetővé tévő sorozatfelvétel funkció mellett az újonnan kifejlesztett Venus Engine Plus új, korlátlan** sorozatfelvétel üzemmóddal is rendelkezik, melynek használatával mindaddig készítheti a felvételeket gyors egymásutánban, amíg a memóriakártya vagy a beépített memória meg nem telik. Sőt, az új modellek 14 megabájtos belső memóriával rendelkeznek, melynek köszönhetően akkor is fényképezhet, ha éppen nincs Önnél egy SD memóriakártya, és így kedvenc képei mindig Önnel lehetnek, bárhová is megy. Továbbá, a nagy méretű LCD kijelző ellenére az akkumulátor élettartama 215 kép (CIPA) felvételét teszi lehetővé a mellékelt 2 AA OXYRIDE akkumulátor használatával.

A DMC-LS1 üzemmódválasztó tárcsájának óriási segítséget jelentő beállításaival és az előre programozott, kiválasztható jelenet üzemmódokkal, valamint a MEGA O.I.S. funkcióval a tökéletes kompakt fényképezőgép, különösen a kezdő felhasználók számára, mellyel egyszerűen készíthetnek tiszta, gyönyörű felvételeket.

*A sorozatfelvétel ideje változó a memóriakártyától vagy a beépített memóriától függően.

Az elkészíthető képek száma függ a memóriakártya kapacitásától, az akkumulátor töltöttségi szintjétől, a képek méretétől és a tömörítés mértékétől.

1. MEGA O.I.S. – A digitális fényképezőgépek elengedhetetlen funkciója

A Panasonic az iparágban elsőként oldotta meg a MEGA O.I.S. beépítését a kompakt digitális fényképezőgépekbe. Ezen felül két, a „Mode 1” és a „Mode 2” O.I.S. üzemmódokkal rendelkezik. A „Mode 1” állandóan érzékeli és követi az elmozdulásokat és folyamatosan kiegyenlíti azokat. Ezzel ellentétben, a „Mode 2” üzemmódban az O.I.S. lencse csak a kioldó gomb megnyomásának pillanatában nyomja el a kézremegés hatását. Ebben az üzemmódban a lencse az adott pillanatban bármilyen irányba elmozdulhat, maximálisra növelve a funkció hatását, melynek eredményeképpen a kép a lencse közepéhez a lehető legközelebb kerül leképezésre, nagyobb felbontású képet eredményezve. Következésképpen, mivel a MEGA O.I.S. a hagyományos O.I.S. nélküli fényképezőgépekhez képest 3 fokozattal alacsonyabb zársebesség mellett is gyönyörű, elmosódástól mentes felvételek készítését teszi lehetővé, tiszta, csodálatos képeket készíthet a lassabb zársebességet igénylő körülmények között is, például a beltéri felvételeknél vagy az éjszakai helyszíneken, valamint makró üzemmódban.

2. Új képfeldolgozó LSI : a Venus Engine Plus alacsony energiafogyasztás mellett is javítja a reakcióidőt és a képminőséget

A korábbi DMC-LC80/70/50 modellekben alkalmazott Venus Engine jelentős mértékben továbbfejlesztésre került, különösen az energiafelhasználás, a reakcióidő és a képminőség területén, és Venus Engine Plus néven született újjá. Ez az újonnan kifejlesztett képfeldolgozó LSI csupán 50%-át fogyasztja a korábbi Venus Engine által igényelt energiamennyiségnek. Reakcióidő tekintetében a zárkésés a szokványos 0,1 másodpercről az iparágban páratlan 0,006* másodpercre csökkent, lehetővé téve a téma pontos megörökítését. Sőt, a sorozatfelvétel teljesítménye szintén nőtt, így másodpercenként 4 teljes felbontású kép készítését teszi lehetővé. A korlátlan** sorozatfelvétel funkció szintén beépítésre került. Ennek használatával addig készíthet sorozatfelvételeket, amíg a memóriakártya vagy a beépített memória meg nem telik. Emellett a zajcsökkentés mennyiségének a tárgy fényességétől függő mértékben történő szabályozásával a modellek sikeresen és teljes mértékben, a korábbi szintekhez képest akár egyharmadával megőrzik a képfelbontást a fényes területeken és csökkentik a zajt a sötétebb területeken.

Végül, de nem utolsósorban, a korábban csak az egypontos és a spot élességállítási üzemmódokkal rendelkező autofókusz használatakor immár 4-féle, az 5-pontos, 3-pontos, 1-pontos és spot üzemmódok közül választhat. Ezáltal az automatikus élességállítás még egyszerűbbé ugyanakkor pontosabbá válik.

*Az automatikus élességállításhoz szükséges idő nélkül.

**A sorozatfelvétel ideje változó a memóriakártyától vagy a beépített memóriától függően.

Az elkészíthető képek száma függ a memóriakártya kapacitásától, az akkumulátor töltöttségi szintjétől, a képek méretétől és a tömörítés mértékétől.

3. 5 cm átmérőjű, hatalmas LCD monitor – Jól látható akár a szabadban is

A hatalmas, 5cm-es méretből eredően a kijelző különösen jól látható fényképezés és a képek megtekintése közben egyaránt. Továbbá, egy TRM (mikrotükrözéses rendszerű) LCD alkalmazása meggátolja a kép kifakulását akár a szabadban napfényes időben is. Ez annyit jelent, hogy a körülményektől függetlenül, mindig kristálytiszta képeket élvezhet az LCD monitoron.

4. Az új OXYRIDE AA elemeinknek köszönhető hosszú működési idő

A DMC-LS1 2 AA elemmel működik, amelyek bárhol beszerezhetőek. Új OXYRIDE AA elemeink több mint 1,3-szor* több felvétel elkészítését teszik lehetővé a mai alkáli AA elemekhez viszonyítva. Az LS1-hez mellékelt OXYRIDE elemek akár maximum 215 fénykép (CIPA) elkészítését teszik lehetővé.

*A Panasonic alkáli elem és az OXYRIDE elem összehasonlítása alapján.

5. További szolgáltatásoknak köszönhetően javul a felhasználhatóság

A fejlesztések nem csupán az alapfunkciókra terjednek ki: számos kényelmi funkció beépítésre illetve továbbfejlesztésre került. A 14 megabájtos beépített memóriának köszönhetően, a hirtelen kínálkozó alkalmak elszalasztása nélkül fényképezhet még akkor is, ha éppen nincs Önnél egy SD memóriakártya. Kedvenc fotóit szintén tárolhatja itt, akár egy albumban is, amelyet bárhol és bármikor nézegethet vagy megmutathat másoknak. Ezen kívül könnyedén másolhat képeket a beépített memóriából az SD memóriakártyára és viszont.

A kezdő felhasználók számára is egyszerű fényképezési lehetőségeket kínál az egyszerűsített üzemmód, amelyben a legtöbb beállítás automatikusan történik. Csupán irányítsa a készüléket a témára, zoomoljon és nyomja meg a kioldó gombot. A legtöbb fényképezési helyzet igényeit kielégítő 8 jelenetválasztási üzemmód pontosan kiválasztható az újonnan beépített Jelenet Üzemmód Súgó képernyőnek köszönhetően. Ez a szolgáltatás megjeleníti az LCD monitoron az egyes üzemmódok leírását, megkönnyítve ezzel az adott helyzetnek legmegfelelőbb üzemmód kiválasztását.

Egy újabb szolgáltatás, az automatikus tájolás érzékelés, megjegyzi, hogy a kép vízszintesen vagy függőlegesen tartott fényképezőgéppel készült. Később gondoskodik arról, hogy amikor a képeket az LCD monitoron visszanézi vagy a LUMIX video csatlakozó kábellel történő csatlakoztatása után tv készülékén megjeleníti, akkor a vízszintes képek automatikusan vízszintesen, a függőleges képek pedig automatikusan függőlegesen jelenjenek meg.