Okos belépés: Panasonic DMC-LZ1 és LZ2

0
16

A Panasonic DMC-LZ1 és LZ2 akár belépőszintű fényképezőgépeknek is nevezhetők, legalábbis ha szigorúan a fotózási funkciókat tekintjük. A fényképezőgépek ugyanis automata működésűek, nincs lehetőség a rekesz- és zársebességérték kézi beállítására, egyféle fénymérés és olcsó AA ceruzaelemek/akkuk használata jellemzi őket. Ha azonban tovább vizsgáljuk a gépeket, rögtön kiderül, hogy nem szabad legyinteni, ezek bizony sokak számára fogják az ideális gépet jelenteni. Az LZ1 és LZ2 ugyanis átlag feletti átfogású, vagyis 6x-os zoomobjektívvel rendelkezik (fókusztávolság 35mm-es rendszerbe átszámítva: 37-222 mm), amely ráadásul optikailag stabilizált, tehát a reciprokszabályhoz képest 2-3 Fé-kkel hosszabb expozícióknál is bemozdulásmentes képeket kapunk. A gépet hasnzálónak így tehát nem kell figyelni a fotós berkekben ismerős gyakorlati tapasztalatokon nyugvó reciprok szabályról, sőt nem is kell azt ismernie. A fényképezőgépek automata működése a csak családban és hobbiként fotózók körében egyáltlaán nem jelent problémát, egyszerű használata még előnyére is válik a gépnek, hiszen nem lehet eltévedni a sok funkció között.

Az LZ1 és LZ2-re is ugyanaz az LCD került, mint az LS1-re, vagyis 2″ képátlójú, napsütésben is jól látható képet mutató TRM-LCD, amelynek felbontása azonban sajnos csak 85 ezer pixel. A kész képek a belső 14 MB-os memóriába kerülnek, amely SD kártyával tovább bővíthető. Ahogy az FZ4 és FZ5 esetén, az LZ1 és LZ2 között is adódnak további különbségek, itt az LZ2 képes hangfelvételre is.

A Panasonic DMC-LZ1 és LZ2 adatai adatlapjainkon tekinthetők meg.

Sajtóközlemény

5 megapixeles DMC-LZ2 és 4 megapixeles DMC-LZ1 6-szoros optikai zoommal és MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral

A Panasonic vadonatúj LUMIX modelljei között bemutatja a 2db AA méretű („ceruza”) elemmel működő 5,0 megapixeles DMC-LZ2 és a 4,0 megapixeles DMC-LZ1 modelleket, melyek a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral, valamint 6-szoros optikai zoommal vannak felszerelve (ez megfelel egy 35 mm-es filmet használó fényképezőgépen a 37 mm és 222 mm közötti tartománynak). A Panasonic az iparágban elsőként oldotta meg a MEGA O.I.S. beépítését a kompakt digitális fényképezőgépekbe. A DMC-LC80/70/50 elődmodellekhez viszonyítva a Venus Engine képfeldolgozó LSI-t itt az újonnan kifejlesztett Venus Engine Plus váltja fel, amely mintegy 50%-kal kevesebb energiát fogyaszt, miközben még magasabb képminőséget és gyorsabb reakcióidőt tesz lehetővé. Az új modell egy hatalmas, 5 cm átlójú TRM (mikrotükrözéses rendszerű) LCD monitorral rendelkezik, amely különösen jól látható még a szabadban, napos időben is. Ugyanakkor a 6-szoros optikai zoom lencse alkalmazása ellenére a készülék mérete ugyanolyan kompakt, mint egy szokványos, AA méretű elemekkel működő 3-szoros optikai zoommal rendelkező fényképezőgépé. A DMC-LZ1 és DMC-LZ2 márciustól kerül forgalomba Magyarországon.

A 6-szoros optikai zoom képes azoknak a témáknak a befogására és felnagyítására is, amelyeket a szokványos 3-szoros zoommal rendelkező kompakt fényképezőgépek már nem tudnak kezelni. Általában a kompakt fényképezőgépek legnagyobb problémáját a kézremegés okozta homályos képek jelentik, különösen az LCD monitoron át készített felvételek esetében, de a MEGA O.I.S. segítségével mindez már megoldódott. Állvány használata nélkül roppant nehéz a tiszta és éles felvételek készítése, ha nagy teljesítményű zoomot vagy makró üzemmódot használ. A zársebesség gyenge megvilágítású beltéri vagy éjszakai felvételeket készítésekor hajlamos lassulni. Azonban a MEGA O.I.S. ilyen esetekben is lehetővé teszi a tiszta, gyönyörű képek készítését. A másodpercenként 3(LZ2) / 4(LZ1) teljes felbontású felvétel készítését lehetővé tévő sorozatfelvétel funkció mellett az újonnan kifejlesztett Venus Engine Plus egy korlátlan* sorozatfelvétel üzemmóddal is rendelkezik, melynek használatával mindaddig készítheti a felvételeket gyors egymásutánban, amíg a memóriakártya vagy a beépített memória meg nem telik.

Sőt, az új modellek 14 megabájtos belső memóriával rendelkeznek, melynek köszönhetően akkor is fényképezhet, ha éppen nincs Önnél egy SD memóriakártya, és így kedvenc képei mindig Önnel lehetnek, bárhová is megy. Továbbá, a nagy méretű LCD kijelző ellenére az akkumulátor élettartama 215 kép (LZ1) / 235 kép (LZ2) (CIPA) felvételét teszi lehetővé a mellékelt 2db AA OXYRIDE akkumulátor használatával.

A DMC-LZ2 és a DMC-LZ1, a 6-szoros optikai zoomnak és a MEGA O.I.S.-nek köszönhetően tökéletes kompakt fényképezőgépe lehet azoknak a szülőknek, akik egyszerűen szeretnének tiszta, gyönyörű képeket készíteni utazás vagy kempingezés közben a családi eseményekről és a többi olyan pillanatról, amelyeket érdemes megörökíteni.

*A sorozatfelvétel ideje változó a memóriakártyától vagy a beépített memóriától függően.

Az elkészíthető képek száma függ a memóriakártya kapacitásától, az akkumulátor töltöttségi szintjétől, a képek méretétől és a tömörítés mértékétől.

1. 6-szoros optikai zoom – A kompakt fényképezőgépek felső kategóriája

A LUMIX DMC-LZ2 és LZ1 az újonnan kifejlesztett 6-szoros optikai zoom (megegyezik a 35 mm-es fényképezőgépek 37-222 mm-es zoom tartományával) lencsével van felszerelve, miközben a készülék mérete ugyanolyan kompakt, mint a szokványos 3-szoros zoommal rendelkező fényképezőgépeké. A 4-szeres digitális zoommal kombinálva 24-szeres nagyításra képes modellek felső kategóriás teljesítményt nyújtanak a kompakt fényképezőgépeknél megszokott zoomteljesítményhez képest. Ez a nagy teljesítményű zoomolási funkció nem csak a távolban lévő témák befogását és felnagyítását, de lélegzetelállító, lágyan fókuszált hátterű képek készítését is lehetővé teszi. Ezen felül a zoom lencse a Panasonic kikristályosodott optikai technológiájával, 2 aszférikus lencsével rendelkezik, melyek segítségével elérhetővé vált a kompakt méret és a magasabb optikai teljesítmény.

2. MEGA O.I.S. – A digitális fényképezőgépek elengedhetetlen funkciója

A Panasonic az iparágban elsőként oldotta meg a MEGA O.I.S. beépítését a kompakt digitális fényképezőgépekbe. Ezen felül két, a „Mode 1” és a „Mode 2” O.I.S. üzemmódokkal rendelkezik. A „Mode 1” állandóan érzékeli és követi az elmozdulásokat és folyamatosan kiegyenlíti azokat. Ezzel ellentétben, a „Mode 2” üzemmódban az O.I.S. lencse csak a kioldó gomb megnyomásának pillanatában nyomja el a kézremegés hatását. Ebben az üzemmódban a lencse az adott pillanatban bármilyen irányba elmozdulhat, maximálisra növelve a funkció hatását, melynek eredményeképpen a kép a lencse közepéhez a lehető legközelebb kerül leképezésre, nagyobb felbontású képet eredményezve. Következésképpen, mivel a MEGA O.I.S. a hagyományos O.I.S. nélküli fényképezőgépekhez képest 3 fokozattal alacsonyabb zársebesség mellett is gyönyörű, elmosódástól mentes felvételek készítését teszi lehetővé, tiszta és gyönyörű képeket készíthet a lassabb zársebességet igénylő körülmények között is, például a beltéri felvételeknél vagy az éjszakai helyszíneken, valamint 6-szoros zoomolással és makró üzemmódban.

3. Új képfeldolgozó LSI : a Venus Engine Plus alacsony energiafogyasztás mellett is javítja a reakcióidőt és a képminőséget

A korábbi DMC-LC80/70/50 modellekben alkalmazott Venus Engine jelentős mértékben továbbfejlesztésre került, különösen az energiafelhasználás, a reakcióidő és a képminőség területén, és Venus Engine Plus néven született újjá. Ez az újonnan kifejlesztett képfeldolgozó LSI csupán 50%-át fogyasztja a korábbi Venus Engine által igényelt energiamennyiségnek. Reakcióidő tekintetében a zárkésés a szokványos 0,1 másodpercről az iparágban páratlan, minimum 0,008*(LZ2)/ 0,006*(LZ1)* másodpercre csökkent, lehetővé téve a téma pontos megörökítését.

Sőt, a sorozatfelvétel teljesítménye szintén nőtt, így másodpercenként 3(LZ2) / 4(LZ1) teljes felbontású kép készítését teszi lehetővé. A korlátlan** sorozatfelvétel funkció szintén beépítésre került. Ennek használatával addig készíthet sorozatfelvételeket, amíg a memóriakártya vagy a beépített memória meg nem telik. Emellett a zajcsökkentés mennyiségének a tárgy fényességétől függő mértékben történő szabályozásával a modellek sikeresen és teljes mértékben, a korábbi szintekhez képest akár egyharmadával megőrzik a képfelbontást a fényes területeken és csökkentik a zajt a sötétebb területeken.

Végül, de nem utolsósorban, a korábban csak az egypontos és a spot élességállítási üzemmódokkal rendelkező autofókusz használatakor immár 4-féle, az 5-pontos, 3-pontos, 1-pontos és spot üzemmódok közül választhat. Ezáltal az automatikus élességállítás még egyszerűbbé ugyanakkor pontosabbá válik.

*Az automatikus élességállításhoz szükséges idő nélkül.

**A sorozatfelvétel ideje változó a memóriakártyától vagy a beépített memóriától függően.

Az elkészíthető képek száma függ a memóriakártya kapacitásától, az akkumulátor töltöttségi szintjétől, a képek méretétől és a tömörítés mértékétől.

4. 5 cm-es, hatalmas LCD monitor – Jól látható akár a szabadban is

A hatalmas 5 cm átlójú méretből eredően a kijelző különösen jól látható fényképezés és a képek megtekintése közben egyaránt. Továbbá, egy TRM (mikrotükrözéses rendszerű) LCD alkalmazása meggátolja a kép kifakulását akár a szabadban napfényes időben is. Ez annyit jelent, hogy a körülményektől függetlenül, mindig kristálytiszta képeket élvezhet az LCD monitoron

5. További szolgáltatásoknak köszönhetően javul a felhasználhatóság

A fejlesztések nem csupán az alapfunkciókra terjednek ki: számos kényelmi funkció beépítésre illetve továbbfejlesztésre került. A 14 megabájtos beépített memóriának köszönhetően, a hirtelen kínálkozó alkalmak elszalasztása nélkül fényképezhet még akkor is, ha éppen nincs Önnél egy SD memóriakártya. Kedvenc fotóit szintén tárolhatja itt, akár egy albumban is, amelyet bárhol és bármikor nézegethet vagy megmutathat másoknak. Ezen kívül könnyedén másolhat képeket a beépített memóriából az SD memóriakártyára és viszont. Ezek a fényképezőgépek 2 db AA méretű elemmel működnek, amelyek bárhol beszerezhetők. És ha a készülékhez mellékelt Panasonic OXYRIDE szárazcellás akkumulátorokat használja, akkor akár 215 képet készíthet az LZ1-gyel vagy 235 képet az LZ2-vel (CIPA).

A kezdő felhasználók számára is problémamentes fényképezési lehetőségeket kínál az Egyszerűsített üzemmód, amelyben a legtöbb beállítás automatikusan történik. Csupán irányítsa a készüléket a témára, zoomoljon és nyomja meg a kioldó gombot.

A legtöbb fényképezési helyzet igényeit kielégítő 8 jelenetválasztási üzemmód pontosan kiválasztható az újonnan beépített Jelenet Üzemmód Súgó képernyőnek köszönhetően. Ez a funkció megjeleníti az LCD monitoron az egyes üzemmódok leírását, megkönnyítve ezzel az adott helyzetnek legmegfelelőbb üzemmód kiválasztását.

Egy újabb szolgáltatás, az automatikus tájolás érzékelés, megjegyzi, hogy a kép vízszintesen vagy függőlegesen tartott fényképezőgéppel készült. Ez később gondoskodik arról, hogy amikor a képeket az LCD monitoron visszanézi vagy a LUMIX A/V csatlakozó kábellel* történő csatlakoztatása után tv készülékén megjeleníti, akkor a vízszintes képek automatikusan vízszintesen, a függőleges képek pedig automatikusan függőlegesen jelenjenek meg.

* Video kábel az LZ1-hez.