8 kép/mp 50 képig: Nikon D2Hs

0

A Nikon D2Hs elődjéhez képest elsősorban a nagyobb belső memóriájában különbözik. A korábbi modellben is már nagy méretű puffer segítette a hosszú sorozatok készítését, ezt most tovább növelték, így akár 40 RAW képig, vagy 50 JPEG képig készíthetünk sorozatot max. 8 kép/mp sebességgel. A felbontás továbbra is 4 millió pixeles és a szolgáltatások köre hihetetlenül nagy: sYCC színprofil JPEG esetén, 11 mezős AF rendszer, 37 ms-os késleltetési idő, IEEE802.11b/g vezetéknélküli adatátviteli szabvány támogatása, GPS támogatás, 3D színes mátrix II fénymérés, küslő fehér-egyensúly szenzor, integrált portrémarkolat, nagy sebességű Hi-Speed USB2.0 kapcsolat, hogy csak a legfontosabbakat említsük.





Sajtóközlemény:

Nikon D2Hs

A professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgép akció- és sportfelvételek készítéséhez. Kiemelkedő sebesség, kiváló képminőség, maximális hatékonyság!

TOKIÓ – A Nikon Corporation örömmel jelenti be egy új professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgép megjelenését, amelyet a mozgó témák fotózására kiemelkedően alkalmas, gyors és pontos működése, valamint még kényelmesebb kezelhetősége tesz ideálissá: ez a Nikon D2Hs.

A D1 sorozat piacra kerülése és a Nikon DX formátum 1999-es sikeres bevezetése óta a Nikon alapos felméréseket végzett a különböző területeken és szakágakban tevékenykedő fotósok igényeire vonatkozóan. Ez a kutatás, a világ minden táján élő Nikon felhasználóktól érkezett visszajelzések alapos elemzésével együtt, egy sor olyan innovációt eredményezett a technológia és a formatervezés terén, amelyek a Nikon DX formátum tökéletesítésével tovább javították a komoly fotósoknak ajánlott rendszer teljesítményét.

A D2Hs, amely egy sorozatban 50 db, 4,1 tényleges megapixeles felbontású képet tud készíteni 8 kép/mp sebességgel, elődei legjobb tulajdonságait örökölte, ám egyúttal új technológiák is megjelennek benne, továbbá kialakításakor figyelembe vették a professzionális fotósok számára nemrég piacra dobott, D2X digitális tükörreflexes fényképezőgép fejlesztése során szerzett tapasztalatokat is. Az exkluzív tulajdonságok e lenyűgöző tárháza révén a D2Hs olyan kitűnő sebességet, válaszidőt, felbontást és kezelhetőséget kínál, amelyek méltán teszik ezt a gépet a profik első számú választásává a sajtó- és sportfotózásban.

Az ASIC digitális feldolgozásának megnövelt pontossága finomabb színátmeneteket eredményez, amely például a kék éghez hasonló témák esetén hasznos, ahol egy színen belül igen kis tónusbeli változások fordulnak elő.

A D2Hs támogatja a legújabb nyomtatók által használt sYCC színprofilt. Ez azt jelenti, hogy a JPEG-adatok nyomtatásához nagyobb tartományban reprodukálhatók a színek, mint a szokványos sRGB színprofillal.

A D2Hs fényképezőgépben megtalálható képfeldolgozási technológiák, valamint az eredetileg a D2X fényképezőgéphez kifejlesztett új algoritmusokkal tökéletesített, 3D színes mátrix fénymérés jóvoltából csodálatos képek készíthetők, amelyek messzemenően kielégítik a fotósok részletgazdag, színhű és finomabb tónusú akcióképek iránti igényeit.

A korábbi D2H készülékben is megtalálható, kategóriájukban vezető funkciók továbbra is elérhetők. Ezek közé tartozik az azonnali indítás, a szinte észlelhetetlen, 37 ezredmásodperces késleltetési idő, valamint a tökéletesített, 11 mezős automatikus élességállítási rendszer. Segítségükkel a felhasználó a fényképre koncentrálhat, és nem kell hosszadalmas finomhangolást végeznie a fényképezőgép beállításain a megfelelő eredmény érdekében.

A nagy, 6,3 cm-es LCD monitor továbbfejlesztése révén immár nagyobb felbontású, 232 000 képpontos; tisztán, vibrálásmentesen jeleníti meg a képeket és az információkat. A hisztogramkijelzés is megújult; az új, választható RGB hisztogramkijelzés pedig az egyes színcsatornák szerinti expozícióellenőrzést teszi gyorssá, egyszerűvé és pontossá. További praktikus információk is megjeleníthetők, mint pl. a World Time (Világidő) és a kronologikus Recent Settings (Legutóbbi beállítások) lista.

A Nikon Total Imaging System rendszer részeként a D2Hs készülék a Nikon kizárólag digitális DX Nikkor objektívjeinek egyre növekvő választékával, valamint a kitűnő minőségű AF Nikkor objektívcsalád tagjaival egyaránt használható. Az SB-800 vagy SB-600 vakukkal együtt alkalmazva a D2Hs fényképezőgéppel maximálisan kihasználhatók a Nikon kreatív megvilágítási rendszere által nyújtott kimagasló lehetőségek, többek között a pontos vakuteljesítmény, az i-TTL vakuvezérlés és a Nikon továbbfejlesztett vezeték nélküli megvilágítási rendszere is.

A D2Hs kompatibilis az IEEE802.11b/g szabványnak megfelelő WT-2/2A vezeték nélküli jeladóval, amely gyorsabb és biztonságosabb képtovábbítást tesz lehetővé, kompatibilis a legújabb protokollokkal, továbbá a Nikon Capture 4. 4.2 verziójú (külön beszerezhető) szoftverével biztosítja a D2Hs számítógépes távvezérlésének lehetőségét. Természetesen a D2H készülékhez kifejlesztett WT-1/1A vezeték nélküli jeladó használata is támogatott.

A D2X fejlesztéséből átvett további újdonság a GPS eszközök támogatása, amelyek a külön beszerezhető, új MC-35 kábel segítségével csatlakoztathatók, és segítségükkel a felvétel adatai között a felvétel időpontjában mért hosszúsági és szélességi fok, valamint a tengerszint feletti magasság is rögzíthető.

A D2Hs fényképezőgép csomagjában az egyszerűen kezelhető PictureProject szoftveralkalmazás is megtalálható, amely képek kezelésére, szerkesztésére és megosztására használható. A D2Hs kompatibilis a Nikon saját fényképkezelő alkalmazásával. A Nikon Capture 4 szoftver 4.2.1-es verziója (külön beszerezhető) elsősorban professzionális fényképészek számára kínál kényelmes eszközöket. A Nikon Capture 4 szoftver 4.2.1-es verziója feldolgozás tekintetében gyorsabb, mint elődei, valamint a képfeldolgozó funkciók továbbfejlesztése mellett számos új szolgáltatást is kínál.

A fényképezőgép ergonomikus kialakítását és stílusát a neves ipari formatervező, Giorgetto GIUGIARO álmodta meg, kifejezetten a Nikon fényképezőgépek új generációjához.

Ütemezés:
A Nikon Corporation világszerte 2005. márciusában hozza forgalomba a D2Hs fényképezőgépet.

Nikon D2Hs – Főbb jellemzők

LBCAST 4,1 megapixel tényleges felbontású képérzékelő
A Nikon exkluzív DX formátumú JFET LBCAST képérzékelő az optimális felbontást és gyorsaságot ötvözve biztosítja a megfelelő képminőséget és a nagy sebességű teljesítményt.

Új, továbbfejlesztett képfeldolgozó vezérlőprogram a kiváló minőségű fényképek érdekében
A új képfeldolgozó vezérlőprogram a D2X legújabb vívmányait alkalmazva még jobb képminőséget nyújt. A megnövelt kvantálási pontosság az LBCAST érzékelőből származó adatok feldolgozása során javítja a képminőséget, így finomabb árnyalatokat, valamint konzisztens és lágy átmeneteket érhet el.

Nagy sebességű folyamatos felvételkészítés – 8 kép/mp legfeljebb 50 egymást követő felvételig
Az LBCAST érzékelő és a képfeldolgozó gyorsasága lehetővé teszi, hogy 8 kép/mp sebességgel egymás után 50 JPEG vagy 40 RAW (NEF) képet készítsen. A memóriapuffer megnövelt sebessége gyorsítja a rögzítést, valamint a fájlok CompactFlash™ (CF) memóriakártyára írását is.

3D színes mátrix II fénymérés
A fénymérési rendszer továbbfejlesztése révén az 1005 pixeles RGB expozíció / Színes Mátrix Fénymérés érzékelője által mért adatok alapján nagyobb pontossággal kalkulálható az optimális expozíció, még nehéz fotózási körülmények között is.

Pontos fehéregyensúly
A továbbfejlesztett Automatikus Fehéregyensúly (AWB) és az Automatikus Tónusszabályozás (ATC) rendszerek három érzékelő -a Nikon 1005 pixeles RGB Expozíció / Színes Mátrix Fénymérés érzékelő, az LBCAST képérzékelő, és a külső környezetifény-érzékelő – előnyeit ötvözik, így hatékony segítséget nyújtanak még kedvezőtlen fényviszonyok között is. A teljes körű manuális fehéregyensúly-beállítási lehetőségek magukban foglalják a fehéregyensúly felhasználói beállítását és a színhőmérséklet-érték (Kelvin) közvetlen beállítását. Ezen túl a fehéregyensúly-sorozat funkció is rendelkezésre áll, legfeljebb kilenc képes sorozatig.

Gyors, még precízebb 11 mezős AF-rendszer
Az automatikus élességállítást és az objektívet vezérlő algoritmusokban végrehajtott fejlesztések tovább javítják a fókusz pontosságát, a témafelismerést és a témakövetést. A Nikon továbbfejlesztett Multi-CAM 2000 AF érzékelő modulja 11, egymástól távol elhelyezkedő AF érzékelővel rendelkezik, amelyek közül 9 kereszt-típusú érzékelő; ezen felül a modult széles érzékelési tartomány és négy rugalmas operációs mód jellemzi. A D2Hs automatikus élességállítási rendszerének nagy pontossága és sebessége szintén segíti a gyors sorozatfelvételek készítését.

Nagy sebességű vezeték nélküli adatátvitel és fényképezőgép-vezérlés
A D2Hs egyaránt kompatibilis a fényképkészítési lehetőségek kibővítését jelentő, eredeti WT-1/1A vezeték nélküli jeladóval, és a külön beszerezhető WT-2/2A vezeték nélküli jeladóval is, amely támogatja a nagy sebességű IEEE 802.11g szabványt és az IEEE 802.11.b hálózatokat is. A WT-2/2A erősíti a vezeték nélküli biztonságot és a hálózati protokollok szélesebb körét támogatja, ideértve az új PTP/IP protokollt, amelyen keresztül a Nikon Capture 4 szoftvert (4.2.0 verzió, vagy újabb) futtató számítógépen elérhetővé válik a Nikon Capture Control vezeték nélküli szolgáltatás.

Az sYCC színpaletta támogatása
Az sYCC színpaletta támogatása révén olyan JPEG fájlok készíthetők, amelyek teljes mértékben képesek kihasználni a legmodernebb színes nyomtatók nyújtotta lehetőségeket, és az sRGB-nél szélesebb színskálát használnak; így optimális nyomtatási minőség érhető el. A D2Hs továbbra is három színmódot alkalmaz, amelyek a továbbfejlesztett színreprodukciós rendszerrel történő optimalizálás révén a lehető legjobban igazodnak az egyes szituációkhoz és a munkakörnyezethez. A Color Mode I és III (I. és III. színtér mód) az sRGB színpalettát, míg a Color Mode II (II. színtér mód) az Adobe RGB színpaletta szélesebb színskáláját alkalmazza.

JPEG és RAW (NEF) kombinált fájlrendszer
A CF kártyán ugyanarról a felvételről egyidőben rögzíthető egy RAW (NEF) és egy JPEG formátumú fájl is, ami lehetővé teszi a munkafolyamatok egyszerűsítését. A JPEG fájlok akkor használhatók, ha a gyorsabb adatátvitel vagy képtovábbítás élvez elsőbbséget, míg a NEF formátum kényelmes lehetőséget kínál a kiemelkedő minőségű alkalmazásoknál, amelyek a szerkesztés és módosítás során nem károsítják a képet.

Kibővült alkalmazási területek a GPS csatlakoztatás révén
A felvétel készítésének szélességi és hosszúsági foka, tengerszint feletti magassága, valamint az aktuális világidő (UTC) a GPS egységről rögzíthető a kép metaadatai között. A NMEA 0183 (2.01 verzió) interfész szabványnak megfelelő GPS egységek az opcionális GPS kábel (MC-35) segítségével csatlakoztathatók.

Nagy felbontású 2,5″ (6,3 cm-es) LCD monitor
Az új, nagy méretű, 6,3 cm-es digitális LCD monitor 232 ezer képpontos felbontása révén élesen és rezgésmentesen jeleníti meg a képeket és az információkat. Megjeleníthetők az indexképek, legfeljebb 15x-ös nagyításban, valamint a továbbfejlesztett hisztogramkijelzés és az új, választható RGB hisztogramkijelzés, amely az expozíció ellenőrzését gyorsabbá, könnyebbé és pontosabbá teszi mind a piros, a zöld és a kék színcsatorna, mind pedig az RGB esetén.

Új World Time (Világidő) és Help (Súgó) menü, amelyek még könnyebbé teszik a működtetést
A World Time (Világidő) menü megkönnyíti a helyi idő kiválasztását az LCD monitoron megjelenített világtérképen – ez a funkció a világjáró profi fotósok számára különösen hasznos. Szintén újdonságnak számít a kronologikus Recent Settings (Legutóbbi beállítások) lista, valamint a súgó párbeszédablakok, amelyek magyarázatot fűznek a menübeállításokhoz.

Azonnali válaszidő és a rendkívül rövid, 37 ezredmásodperces késleltetéssel kioldó zár
Az azonnali készenlét, és a kategóriájában élen járó, mindössze 37 ezredmásodperces késleltetésű zárkioldás az optimalizált rendszerekkel együtt minden tekintetben maximális teljesítményt eredményez, és még a nehéz körülmények között dolgozó profi fotósok igényeit is kielégíti.

A váz kialakítása a hatékony kezelhetőséget, tartósságot, valamint a por- és vízállóságot szolgálja
A D2Hs fényképezőgépen a D2X típushoz kialakított gombok és kezelőszervek továbbfejlesztett változatai találhatók meg, így kezelése még egyszerűbb. A váz kialakítása a hatékony kezelhetőséget szolgálja, emellett a kiemelkedően tartós zárszerkezet, a tükörkiegyenlítő és más belső mechanizmusok is a profi fotósok kedvezőtlen munkakörülményeihez igazodnak, és együttesen védelmet biztosítanak a nedvesség ellen.

Továbbfejlesztett lítium-ion akkumulátor – több kép egy feltöltéssel
Az átalakított akkumulátor-ellenőrző algoritmusok jóvoltából a nagy kapacitású, újratölthető lítium-ion akkumulátor egyetlen töltéssel kb. 2900 felvétel elkészítését teszi lehetővé. A pontos, valós idejű visszajelzést nyújtó rendszer megjeleníti az akkumulátor töltöttségi szintjét, az utolsó feltöltés óta készített felvételek számát, az akkumulátor élettartamának általános állapotát, valamint figyelmeztet, ha az akkumulátor kalibrációja szükségessé vált.

Praktikus kimeneti interfészek
Az USB 2.0 (Hi-Speed) interfész számítógépre vagy külső tárolóeszközre történő gyors képátvitelt tesz lehetővé. A PictBridge támogatás révén közvetlenül nyomtathatunk bármely kompatibilis nyomtatóra. A termék dobozában található audio-/videokábel lehetővé teszi a külső eszközön történő visszajátszást, ideértve a rögzített, legfeljebb 60 másodperces hangfelvételek visszajátszását is. A hangfelvételek a beépített hangszórón keresztül is visszahallgathatók.

Teljes körű integráció a Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszerével
Az SB-800 és SB-600 vakukkal való tökéletes együttműködés révén teljes mértékben kihasználható az i-TTL vakuvezérlés továbbfejlesztett ellenőrző elővillantási módszere, a visszaverődő fény használatakor alkalmazott pontos mérés és a megbízható vezeték nélküli működésmód, így tökéletesen kiaknázhatók a Kreatív Megvilágítási Rendszer funkciói, mint pl. a Fejlett vezeték nélküli megvilágítás, a Vakuérték (FV) rögzítése, az Automatikus nagy zársebességű vakuszinkron és a Vaku-színhőmérséklet információ továbbítása. A D2Hs fényképezőgép szintén kompatibilis az SB-80DX, SB-50DX és más korábbi Nikon vakukkal, amelyek D-TTL vakuvezérléssel rendelkeznek.

Kompatibilitás a DX Nikkor és AF Nikkor objektívek széles választékával
A Nikon F bajonettzár soha nem tapasztalt kompatibilitást biztosít a digitális exkluzív DX Nikkor objektívek egyre gyarapodó családjával, valamint a Nikon több mint 50 különböző AF és AF-S Nikkor objektívjének széles választékával, amelyek mind kimagasló technológiai vívmányokat vonultatnak fel, mint pl. a rázkódáscsökkentés (VR) funkció, a Silent Wave Motor (SWM) és az ED üveg lencsetagok. A Nikkor objektívek, amelyekből már több mint 35 millió darabot értékesítettek, a kiemelkedő automatikus élességállítás, a kitűnő színek, a kiváló kontraszt és a borotvaéles képek miatt régóta kedveltek a profi fotósok körében.

A tartozékként mellékelt PictureProject szoftver segít az egyéni kívánságok kielégítésében
A PictureProject szoftver intuitív használói felülete gyors és könnyű hozzáférést biztosít az alapvető képkezelési, -szerkesztési és -megosztási eszközökhöz, amelyek tovább fokozzák a digitális fényképezés élményét. E funkciók közé tartozik az automatikus fájlimportálás, a drag-and-drop képrendszerezés, a tervezési sablonok, a CD/DVD-írás és a további lehetőségeket kínáló szűrő bővítmények támogatása (mellékelt RAW bővítménnyel).

Nikon Capture szoftver (4.2.1 verzió) – a professzionális képfeldolgozás támogatására
A külön beszerezhető Nikon Capture 4 szoftvercsomag (4.2.1 verzió) egyedi, hatékony és tovább bővíthető környezetet hoz létre, amely a profik elvárásainak megfelelően lehetővé teszi a RAW (NEF) fájlok teljes körű kezelését, és biztosítja a színek által meghatározott munkakörnyezetet. A 4.2.1 verzió nagyszerű új eszközöket tartalmaz, amelyek tovább fokozzák a termelékenységet és a kreatív megvalósítási lehetőségeket, egyúttal javítják az adatfeldolgozás sebességét. A Nikon Capture 4 szoftver Remote Camera Control (Fényképezőgép távirányítása) funkciójával számos felvételkészítési beállítás szabályozható, illetve lehetséges az exponálógomb távoli kioldása is, akár az USB 2.0 Hi-Speed interfészen keresztül csatlakoztatva, vagy a külön megvásárolható WT-2/2A vezeték nélküli jeladó használatával. (A fényképezőgép PTP/IP vezeték nélküli vezérléséhez Windows XP vagy Mac OS X operációs rendszer szükséges.)

Nikon D2HS Műszaki adatok
Fényképezőgép típusa Cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgép
Tényleges pixelszám 4,1 millió
Képérzékelő JFET LBCAST képérzékelő, 23,3 x 15,5 mm méretű, 4,26 millió teljes pixelszám
Rögzített pixelek [L] 2464 x 1632 pixel / [M] 1840 x 1224 pixel
Érzékenység ISO egyenérték: 200-1600 (Hi-1 és Hi-2 elérhető)
Képrögzítési formátum NEF (12-bites RAW tömörítetlen vagy veszteségmentes RAW),
Exif 2.21, DCF 2.0 és DPOF kompatíbilis
(tömörítetlen TIFF-RGB vagy tömörített JPEG)
Adattároló CompactFlash (CF) kártya (Type I / II) és Microdrive
Felvétel módok 1) Egyszeres felvétel [S] mód: minden exponálásnál egy képet készít
2) Folyamatos nagy sebességű felvétel [CH] mód: 8 kép per másodperc (kép/mp) [legfeljebb 50 (JPEG) / 40 (RAW:NEF) kép egy sorozatban].
3) Folyamatos kis sebességű felvétel [CL] mód: 1-7 kép/mp (menüből választható)
4) Önkioldó mód: időtartam beállítható
5) Tükörfelcsapás mód: első gombnyomás: tükörfelcsapás, második: kioldás
Fehéregyensúly 1) Auto (1005 pixeles CCD, LBCAST képérzékelő és külső Ambient Light érzékelő kombinált változata)
2) Manuális (6 lépésben finomhangolható)
3) Előre beállított (5 érték)
4) Színhőmérséklet-beállítás Kelvinben (31 lépésben állítható)
5) Fehéregyensúly-sorozat (2-9 kép, választható lépések: 10, 20, 30 MIRED)
LCD monitor 6,35 cm-es, 232 ezer képpontos, alacsony hőmérsékletű poliszilikon TFT LCD, fehér LED háttérvilágítással; digitális interfész, háttérvilágítás és szabályozható fényerő
Visszajátszás funkció 1) Teljes kép,
2) Kisméretű kép (4 vagy 9 szegmens),
3) Egyetlen érintéssel működő nagyítás (legfeljebb 15x),
4) Diavetítés,
5) RGB hisztogramkijelzés és csúcsfények kijelzése
Törlés funkció 1) Kártya formázása,
2) Valamennyi kép törlése,
3) Kiválasztott képek törlése
Videokimenet NTSC vagy PAL (módosítható a menüben)
Csatlakozó USB 2.0 (Hi-Speed) (Mini-B csatlakozó)
Az FTP-fájlátvitel és a PTP-IP a külön beszerezhető WT-2/2A (IEEE 802.11b/g) vezeték nélküli jeladóval lehetséges; FTP-fájlátvitel kompatibilitás a külön beszerezhető WT-1/1A (IEEE 802.11b) vezeték nélküli jeladóval.
CF-kártyanyílás Type II: támogatja a CF-kártyáról történő firmware-frissítést
Voice Memo (Hangos jegyzet) Rögzítés: automatikus vagy manuális hangrögzítés fényképezéskor vagy visszajátszáskor, maximális felvételi idő: 60 másodperc
Visszajátszás: beépített hangszóró vagy audio-/videokábel
Fájlformátum: Monó WAV
Szövegbevitel Max. 36 karakterig alfanumerikus szöveg bevitele az LCD monitorról és választógombbal; Exif fejlécben tárolva
Használható objektívek 1) AF Nikkor (az AF-S, DX, VR és D/G típusok is) : Minden funkció használható.
D típusú manuális fókuszú Nikkor: Minden funkció elérhető, kivéve az autofókuszt és néhány felvételi módot.
3) AF Nikkor, a D/G típus kivételével: Minden funkció elérhető, a 3D színes mátrix II fénymérés és a 3D többérzékelős kiegyenlített derítővakuzás kivételével.
4) AI-P Nikkor: Minden funkció elérhető, a 3D színes mátrix II fénymérés, a 3D többérzékelős kiegyenlített derítővakuzás és az automatikus élességállítás kivételével.
5) Nem CPU AI Nikkor: [A] vagy [M] üzemmódban használható, Mátrix, Középre súlyozott és Szpot fénymérés használható. Rekeszméret jelzése, a felhasználó által a választógomb segítségével történt rekeszbeállítást (f/érték) és gyújtótávolság-beállítást (f=mm) követően.
Az elektronikus tartománykereső max. f/5,6-os vagy kisebb rekeszértékkel használható.
Képszög Kb. 1,5x-es gyújtótávolság 35 mm-es [135] formátumban kifejezve
Kereső Optikai, fix betekintési távolságú pentaprizmás; beépített dioptriaszabályzóval (-3 és +1 m-1 között), keresőlencse retesze mellékelve.
Betekintési távolság 19,9 mm (-1,0 m-1 esetén)
Mattüveg BrightView Clear Matte Screen III; B típussal felszerelt, a külön beszerezhető, segédvonalas E típusúra cserélhető
Kereső képlefedése Kb. 100%
Kereső nagyítása Kb. 0,86x-os, végtelenre állított 50 mm f/1,4 objektívvel; -1,0 m-1
Tükör Automatikus, rögtön visszaálló típus
Rekesz Azonnal visszatérő típus, mélységélesség-ellenőrző gombbal
Autofókusz TTL rendszerű, Nikon Multi-CAM2000 automatikus élességállítási modul; Mérési tartomány: -1 és +19 Fé között (jobb szél/bal szél AF-tartomány: 0 és +19 Fé között) [normál hőmérsékleten (20 oC), ISO 100 értékkel egyenértékű]
Élességállítás 1) Egyszeri Servo AF [S],
2) Folyamatos Servo AF [C],
3) Manuális fókusz [M] – Az élességkövetés automatikusan aktiválódik a tárgy helyzetétől függően [S] vagy [C] AF-módban.
Fókuszmező 11 fókuszmező választható
AF-mező mód 1) Egymezős AF,
2) Dinamikus AF „Focus Tracking and Lock-on” (fókuszkövetés és rögzítés) funkcióval,
3) Dinamikus AF a legközelebbi téma elsődlegességével ,
4) Csoportos dinamikus AF
Élességrögzítés Az AE/AF Lock gombot megnyomva vagy az exponálógombot félig lenyomva rögzíteni tudja az élességet [S] AF-módban.
Fénymérési mód TTL teljes rekesznyílású fénymérési mód;
1) A D/G típusú Nikkor objektívek a 3D színes mátrix II fénymérést támogatják 1005 pixeles CCD segítségével, míg más beépített CPU-val rendelkező AF Nikkor objektívek a Mátrix fénymérést támogatják (a nem CPU objektíveknél az objektív adatainak kézi bevitele szükséges)
2) Középre súlyozott fénymérés (a fénymérés 75%-a a kép közepén elhelyezkedő 8 mm-es körben történik), 6, 10 vagy 13 mm-es mérési kör a képkocka közepén, vagy súlyozás a teljes képkocka átlagán.
3) Szpot fénymérés (3 mm mérési kör, kb. 2%-a a teljes képnek); a mérési helyzetet beépített CPU-val rendelkező Nikkor objektíveknél hozzá lehet rendelni a fókuszterülethez.
Fénymérési tartomány 1) 3D színes mátrix II fénymérés: 0 és 20 Fé között
2) Középre súlyozott fénymérés: 0 és 20 Fé között
3) Szpot fénymérés: 2 és 20 Fé között
[normál hőmérsékleten (20 °C), ISO 100 értékkel egyenértékű]
Fénymérőcsatolás CPU és AI (Automatikus maximális rekeszérzékelés)
Expozíciós mód 1) [P] Programozott automata (Rugalmas program elérhető)
2) [S] Idő-előválasztásos automata
3) [A] Rekesz-előválasztásos automata
4) [M] Manuális
Expozíciókompenzáció Expozíciókompenzáció ą5,0 Fé 1/3, 1/2 vagy 1 Fé lépéssel
Automata expozíció rögzítése Az AE-L/AF-L gomb lenyomásakor rögzíti az éppen mért expozícióértéket.
Automatikus expozíciósorozat Felvételek száma: 2-9 kép
Kompenzációs lépések: 1/3, 1/2, 2/3 vagy 1 Fé lépésekben
Zár Elektromágneses vezérlésű, függőleges lefutású, fókuszsíkban levő zár; zársebesség: 30-1/8000 mp és Bulb
Szinkroncsatlakozó Csak X csatlakozó: vakuszinkronnal akár 1/250 mp is lehetséges
Vakuvezérlés Új, sokoldalú megvilágítási rendszer (New Creative Lighting System): i-TTL kiegyenlített derítővakuzás TTL érzékelő vezérlésével, Nikon SB-800 vagy SB-600 vakuval: továbbfejlesztett vezeték nélküli megvilágítás, FV (vakuérték) rögzítés, Vaku-színhőmérséklet információ továbbítása az automatikus fehéregyensúly-szabályozáshoz, Auto FP nagy zársebességű vakuszinkron, próbavakuzás.
2) D-TTL kiegyenlített derítővakuzás: Amikor SB-80DX/50DX vakuval és a megfelelő objektívekkel használják, az ötszegmensű TTL többérzékelős vakuvezérléssel használható a 3D többérzékelős kiegyenlítő derítővakuzás, a többérzékelős kiegyenlített derítővakuzás és a normál D-TTL kiegyenlített derítővakuzás.
3) Az AA (Auto Aperture) típusú vakuzás az SB-800/80DX vakuval és beépített CPU objektívekkel használható.
4) Nem TTL automatikus vakuzás (A-típusú vakuzás) például az SB-30//27/22s stb. típusú vakuval.
5) Távolság-prioritásos manuális vakuzás lehetséges az SB-800 vakuval.
Vakuszinkronizálási mód: 1) Szinkron az első redőnyre (normál szinkron),
2) Vörösszemeffektus-csökkentés,
3) Vörösszemeffektus-csökkentés és hosszú idős szinkron,
4) Hosszú idős szinkron,
5) Szinkron a hátsó redőnyre.
Készenléti jelzőfény Világít, ha a vaku teljesen fel van töltve (SB-800/600/80DX/50DX/30/27/27/22s típusú vakuk esetén); villog teljes energiájú kisütés után.
Vakupapucs ISO 518 standard vakupapucs; biztonsági retesszel
Szinkronizálási csatlakozó ISO 519 standard csatlakozó, rögzítőcsavarral.
Önkioldó Elektronikusan vezérelt; Önkioldó késleltetése: 2, 5, 10 és 20 másodperc
Mélységélesség ellenőrzése gomb Lenyomásával ellenőrizhető a beállított rekeszérték hatása a mélységélességre.
Távkioldó 10 tűs távkioldó-csatlakozón keresztül
GPS NMEA 0183 (2.01 verzió) csatlakozószabvány támogatása MC-35-ös GPS kábellel (külön beszerezhető) és 9 tűs D-sub kábellel (külön beszerezhető)
Nyelv Angol, francia, német, spanyol, olasz, holland, svéd, egyszerűsített kínai, koreai, japán (menüből választható)
Áramforrás EN-EL4 (11,1V DC) újratölthető Li-ion akkumulátor, MH-21 gyorstöltő, EH-6 hálózati tápegység (külön beszerezhető)
Akkutöltöttség-jelző rendszer A fényképezőgép hátoldalán található LCD monitor a következő tájékoztatást nyújtja az EN-EL4 akkumulátorral kapcsolatban:
1.) Töltöttségi fok (%);
2.) Az utolsó feltöltés óta készült felvételek száma;
3.) Kalibrálási állapot (Ajánlott/Nem szükséges);
4.) Akkumulátor élettartama (5 érték)
Állványmenet 1/4 hüvelyk (ISO 1222)
Méretek (Sz x Ma x Mé) Kb. 157,5 x 149,5 x 85,5 mm
Tömeg (akkumulátor nélkül) Kb. 1070 g
Mellékelt tartozékok* EN-EL4 Li-ion akkumulátor, MH-21 gyorstöltő, vázsapka, AN-D2X szíj, BL-1 akkumulátortartó-fedél, EG-D2 audio-/videokábel, UC-E4 USB-kábel, BM-3 monitorvédő, PictureProject szoftver CD-ROM
Külön megvásárolható tartozékok WT-2/2A/WT1/1A vezeték nélküli jeladó, WA-E1 nagy hatósugarú antenna, EH-6 hálózati tápegység, E típusú cserélhető mattüveg, DK-17A páramentes kereső, DK-17C sorozatú dioptriakorrekciós lencsék, SB-800 vagy SB-600 vaku, Nikon Capture 4 szoftver, CompactFlash-memóriakártya
*A dobozban lévő tartozékok országonként és területenként eltérhetnek.