Ütős fél-professzionális: Samsung Digimax Pro 815

0

Azt hiszem nem sokat tévedek, ha azt mondom, a Samsung most olyan gépet jelentett be, amely sokaknak megdobogtatja a szívét. Paramétereiben ugyanis olyan képességekkel rendelkezik, amelyekkel egyik más gép sem.

A fél-professzionális kategóriába sorolható Pro 815 felbontása 8 Mpixel, a CCD 2/3″-os, amelyet már megimserhettünk a Sony DSC-F828, Nikon Coolpix 8700 és Canon PowerShot Pro1-ben. A legnagyobb felbontásban így 3264×2448 pixeles képeket képszíthetünk, de van lehetőség 3:2, sőt 16:9 oldalarányú felvételek készítésére is. Videózáskor sem kell szégyenkeznie az új gépnek: 640×480 felbontásban 25 kép/mp sebességgel rögzíti a mozgóképet. Sorozatfelvételkor 1,5 vagy 2,5 kép/mp sebességet használhatunk, illetve van ultra-nagy sebességű sorozat is, ekkora 10 kép/mp sebességet érhetünk el (kisebb felbontásban).
Az élességállítás 9 ponton történhet, az automatika helyett kézileg is állíthatunk élességet.
A CCD-nél fontosabb, hogy milyen az optika. Nos, itt is remek értékeket láthatunk. A Schenider-Kreuznach Varioplan zoomoptika döbbenetes paraméterekkel rendelkezik. Kezdjük talán azzal, hogy a 7,2-108 mm-es fókusztávolsága kisfilmes formátumba átváltva 28-420 mm-nek felel meg, amely 15x-ös zoomot jelent. Ez az objektív nem csak igen erős teleként funkcionálhat, de jó nagylátószögű felvételek készítésére is használható. Ez az összes eddigi digitális fényképezőgép között egyedülálló! S milyen a fényerő? Jó. Sőt, nagyon jó! Nagylátószögnél F2,2, tele állásban F4,6. Már csak egy kérdés van hátra: vajon milyen a minősége? Nos, sajnos ezt a puszta számadatokkal nem lehet érzékeltetni, de majd a teszteknél kiderül.
A felpattintható vaku üzemmódjai között hosszú szinkronidejűt és vörösszem-csökkentőt is találhatunk. Ha nem vagyunk elégedettek a beépített vaku teljesítményével, a gépen lévő vakupapucs segítségével külső vaku alkalmazására is van lehetőség.

A gép hátuljára döbbenetes méretű, 3,5″-os LCD-t szereltek, melynek felbontása 235 ezer képpont. Talán ez már túlzás is, manapság úgy tűnik, a gyártók az LCD méretek folyamatos növelésébe kezdtek. Ez azonban egy ponton túl már inkább kényelmetlenné válik, mintsem előnyössé. Az LCD-n kívül elektronikus keresőt is használhatunk a képek komponálására. a 0,44″-os EVF szintén 235 ezer képpontból áll.

A lítium-ion akkumulátorral működtetett Samsung Digimax Pro 815 ára közel 1000 euro lesz. A részletes adatokat adatlapunk tartalmazza.