Megnyílt a Próba-Fotó kiállítás

0

A Merlin Színházban megnyílt a február óta a Canon digitális fényképezőgépeivel színházi próbákon fotózó színművészek kiállítása. A Színészek az objektív másik oldalán című kiállítás anyagát több mint ezer felvétel közül választották ki. A kiállítás után a képek országjáról körútra indulnak, majd szeptemberben árverés útján kerülnek új tulajdonosokhoz.



Sajtóközlemény

MEGNYÍLT A *PRÓBA-FOTÓ – AVAGY: SZÍNÉSZEK AZ OBJEKTÍV MÁSIK OLDALÁN” CÍMŰ KIÁLLÍTÁS

Udvaros Dorottya, Csákányi Eszter és Kováts Adél is színházi fotósnak szegődött

A lelkes színészek több mint ezer digitális képet készítettek

Budapest, 2005. június 1. Többek között Kováts Adél, Udvaros Dorottya, és Csákányi Eszter digitális fotóit tekinthetik meg a színházrajongók a Merlin színházban június 1-jétől egy héten át. A színművészek a Canon digitális fényképezőgépeivel örökíthették meg színházi próbáikat, élményeiket, bemutatva, hogyan látják ők a színházat, s hogyan jön létre egy színházi produkció a kezdeti ötletektől a művészi megvalósításig.

Februártól áprilisig nyolc színész (Anger Zsolt, Csákányi Eszter, Fesztbaum Béla, Huszár Zsolt, Kováts Adél, Tóth Ildikó, Udvaros Dorottya és Végh Zsolt) állt az objektív másik oldalára, hogy a nagyközönség számára soha nem látható jeleneteket – néhány egyedi smink elkészültét, öltözői mozzanatokat és színfalak mögötti hangulatokat, egyszóval: kulisszatitkokat – örökítsenek meg, vagy jellemző színész-portrékat készítsenek a próbák alatt és a szünetekben.

Az elmúlt hetekben közel ezer digitális felvétel készült, a művészek bensőséges, néhol intim pillanatképeket rögzítettek saját világukról, élményeikről, színésztársaikról. Néhány művész komplett képsorozatot alkotott, bemutatva egy-egy munkafolyamat minden apró lépését, részletét, változásait, ezzel is érzékeltetve a színházi világ sokszínűségét. Mások inkább a mindennapi valóságra koncentráltak, eloszlatva ezzel a színházat körüllengő illuzórikus *képzeteket”.

*Alföldi Robi addig nyúzza a bőrt a bábszínház művészeiről, míg ugyanolyan csupaszok nem lesznek, mint a babák” – nosztalgiázott Udvaros Dorottya színművésznő néhány fotóját kommentálva.

A színészek által készített fotók a Merlinben megtekinthető kiállítás után országjáró körútra indulnak: a nyár folyamán ellátogatnak a POSZT-ra (Pécsi Országos Színházi Találkozó) és a kapolcsi Művészetek Völgyébe. A színházrajongók és gyűjtők minden kiállítás helyszínén megvásárolhatják a tárlaton szereplő fotók Canon nyomtatókkal készített képeslap méretű nyomatait, az eredeti, aláírással hitelesített kiállítási darabok pedig 2005. szeptemberében kerülnek árverésre. A képek eladásából származó bevételt a szervezők a MASZK Országos Színházi Egyesület Alapítvány számára ajánlják fel, az összeget az Ódry Árpád Színészotthonban lakó idős színészek támogatására fordítják.