Új 5 Mpixeles: Casio Exilim EX-S500

0

A Casio Exilim EX-S500-at 5 Mpixeles felbontásával, 3x-os átfogású optikájával még akár átlagos gépnek is nevezhetnénk. Ha viszont megnézzük a méreteti, azt kell mondjuk: egyedi.
A mindössze 16,1 mm vastagságú gép (amely a legkeskenyebb ponton 13,7 mm) bőven átlag feletti LCD-t kapott: a 2,2″ képátlójú kijelző 85 ezer képpontot tartalmaz. A 6 lencsét 5 csoportban tartalmazó optika kisfilmes formátumra átváltva 38-114 mm-nek megfelelő fókusztávolságú, fényereje nagylátószögnél f/2,8, tele állásban f/5,2.
A fél-automata működésű fényképezőgéppel akár 640×480 pixeles videókat is készíthetünk, 30 kép/mp képfrissítés mellett. A remegésmentes videók készítésének megkönnyítésére digitális képstabilizátort is tartalmaz az új ExilimCard gép. Érdekes megoldás a kész videók gépen belüli szerkesztése, illetve a mozgóképekbe való belenagyítás lehetősége.
A fényképezőgép műszaki paramétereit adatlapunk tartalmazza.



SAJTÓKÖZLEMÉNY:

Nagyszerű fotók és videók hitelkártya méretben!

Az új EXILIM EX-S500 5 megapixellel és kifinomult videó felvételi képességekkel

Budapest, 2005. június – Egy villámgyors mozdulat és máris egy csodás fénykép örökíti meg a pillanat hangulatát. De nem lehetne még látványosabban visszaadni az események forgatagát egy mozgófelvétellel?
A CASIO legújabb EXILIM Card sorozatú gépe mindkettőre kiválóan alkalmas!

Ez az ultra vékony sokoldalú kis készülék méreténél fogva mindig Önnel lehet, így bárhol, bármikor videózhat MPEG-4-es formátumban vagy fényképezhet 5.0 megapixeles felbontásban. A gép 2,2″-os TFT színes kijelzőjével és hagyományos, teleszkópos rendszerű 3X optikai zoomjával tényleg nem hagy kívánnivalót maga után.

Az EX-S500 letisztult formavilága mintegy a könnyű kezelhetőség szimbóluma. A gép minden funkciója, beállítása egy kézzel is könnyen elérhető, a kezelőszervek kialakítása tökéletesen ergonómikus. A mozgófelvételi üzemmódba lépéshez – a menüben történő átállítások helyett -, elegendő a külön erre a célra kialakított gombot (Direct Movie Button) megnyomni és a felvétel már el is kezdődött. A kiváló felvételek MPEG-4-es videó formátumban és VGA méretben kerülnek eltárolásra, 30 kép/másodperc képsűrűséggel.

A klasszikusnak mondható, teleszkópos 3X optikai zoom ellenére a CASIO mérnökeinek ismét sikerült egy meghökkentően lapos (16,1 mm a legszélesebb, 13,7 mm a legkeskenyebb ponton), ugyanakkor roppant gyors működésű EXILIM-et alkotnia. Az S500-as gépnek kevesebb mint egy másodpercre (belső memória használata és kikapcsolt vaku mellett) van szüksége mindössze az üzemkész állapot eléréséhez (éledési idő), mérete és 115 grammos „súlya” pedig lehetővé teszi, hogy bármely zsebben vagy táskában ténylegesen hordható legyen. A spontán képek és mozgófelvételek készítésének többé nincsen akadálya!

A gyártó történetében a most megjelenő EX-S500-as modell az első, mely elektronikus képstabilizáló rendszerrel rendelkezik. A CASIO által speciálisan kifejlesztett, úgynevezett Anti-Shake DSP (Digital Signal Processor) a hagyományos optikai képstabilizáló megoldásokkal szemben nemcsak a kéz remegéséből adódó kisebb mozdulatokat kompenzálja, hanem megakadályozza az elmosódott képek készítését még abban az esetben is, ha az a téma bemozdulásából adódna. A elkészült képek még abban az esetben is élesek lesznek, ha a készülék és a téma is bemozdult a kép készítésének pillanatában. Igény szerint az Anti-Shake DSP kikapcsolható, illetve automatikus működésre is állítható.

A gép beépített vakuja, illetve az új Autofókusz segédfény alkalmazása szavatolja a jó minőségű képeket még kedvezőtlen megvilágítási viszonyok között is. A készülékben megtalálható nagy számú motívumprogram nyújt segítséget a bonyolultabb fotográfiai helyzetekben, mint például a sport vagy a makró felvételek készítése. Most először a gép motívumprogramjai egyaránt alkalmazhatók fénykép illetve videó felvételek készítésekor egyaránt, gyors elérésüket pedig az erre a célra kialakított, az LCD monitor mellett elhelyezkedő BS (BESTSHOT) gomb használata teszi lehetővé.

Külön említést érdemel egy további újítás. Az S500 sok más innovatív megoldás között módot ad arra is, hogy mozgófelvétel rögzítés közben a kioldó gomb megnyomásával fényképeket készítsen a teljes, 5.0 megapixeles felbontásban. Hasonlóképpen kiemelendő funkció még a „MOVIE EDIT” (videó editálási lehetőség) és a „MOVIE enlargement playback” (lejátszott videó nagyítása) is melyek együttesen valóba különlegessé teszik ezt a szuper-kompakt digitális fényképezőgépet.

A legújabb fejlesztésű „EXILIM Engine” képalkotó egység biztosítja a villámgyors működést, ugyanakkor alacsony energia felvételével lehetővé teszi, hogy az NP-20-as lítium ion akkumulátor (tartozék) egyszeri feltöltésével mintegy 200 kép elkészíthető legyen.

A szintén tartozék USB 2.0 dokkoló egység a képek gyors és egyszerű továbbítását hivatott elősegíteni, mialatt az akkumulátor töltéséről is gondoskodik. Az EXILIM Card sorozatban most először kapott helyet a TV csatlakozás is. Alaphelyzetben a dokkoló egység közbeiktatásával továbbíthatók a képek illetve videók TV készülékre, de opcionálisan közvetlen AV kábel is elérhető az S500-as modellhez.

A gép felszereltségét végül a különböző opcionálisan megvásárolható EXILIM fényképezőgép tokok, memóriakártyák, tartalék akkumulátor és mobiltöltő teszik teljessé.