Új nagy zoomátfogású gép: ImpressCam Ultra Zoom

0

Az ImpressCam legújabb gépe nagy átfogású objektívvel készül, a gép neve stílusos egyszerűséggel csak ImpressCam Ultra Zoom lett. Az objektív fókusztávolsága 6,6-58,2 mm, amely kisfilmes formátumba átszámítva 40-350 mm-nek felel meg. A fényerő az ultrazoom gépek között átlagos: nagylátószögnél f/2,8, míg tele állásban f3,4.
Az 5 Mpixeles fényképezőgép részletes kézi beállítási lehetőségekkel is rendelkezik, ahol megadható a rekeszérték, a zársebesség, az érzékenység és a fehéregyensúly is. Természetesen ezeken kívül a fotózásban kevésbé jártas felhasználók számára motívumprogramok is elérhetők: sport, tájkép, éjszaka, portré, önarckép, éjjeli portré, naplemente, tengerpart, ellenfény, ősz, természetfotó, égbolt, parti, szöveg.
Sajtóközlemény:

ImpressCam Ultra Zoom típusú fényképezőgép

2005. június 13. A nyaralási főszezon kezdetén jelentette be az egyetlen saját márkanévvel rendelkező magyar digitális fényképezőgép forgalmazó, az ImpressCam az új gépét. Az ImpressCam Ultra Zoom nevű fényképezőgép – amint az a nevéből is rögtön kiderül – a nagy zoom átfogású gépek közé tartozik, közel 9-szeres nagyítási, közelítési lehetőséggel. Ezzel a géppel az ImpressCam is belépett az 5 MP-es felbontású hosszú zoom-os digitális fényképezőgép forgalmazók exkluzív klubjába. A gép optikája kiváló fényerejű: az egész zoom tartományon belül 1:2,8 és 1:3,4 között marad. Magasra felpattanó erős saját vakuja 6 méterig bevilágítja a környezetet és akár 1/1000-ed másodperces szinkronidővel is működik. Az esti fények fotózására 16 másodpercig terjedő lassú, a tengerparti verőfényhez pedig akár 1/2000-es másodpercre gyorsuló expozíciós ideje teszi alkalmassá. A gép érzékenysége ISO 50 és 400 között szabadon állítható. A kép felbontása 2560*1920 képpontos, 4:3-as azaz a TV-vel megegyező oldal arányú. Egy mellékelt külön kábellel így TV-n is megtekinthetjük a képeket.

Noha a gép kézi és félautomata beállításokkal is rendelkezik, különlegessége, hogy 14-féle fotós téma program automatikával is felszerelték a tűzijátékoktól a dokumentum másolásig. Elektronikus színszűrők, képkeretek teszik teszik különlegessé, játékossá, művészivé a képeket. Elegáns fekete gépházon az ezüstös nyomógombok és a hófehér ImpressCam felirat komoly, tükörreflexes gép benyomását kelti. Ezt erősíti, hogy a beépített Cyber Display típusú nagy felbontású elektronikus nézőke (EVF) pont úgy helyezkedik el, ahogy az a tükörreflexeseknél szokásos. Ráadásul az állítható dioptriájú EVF a legerősebb napfényben is használható. Automatikusan érzékeli, hogy fekvő vagy álló formátumú-e a kép, és annak megfelelően menti el. Élő hisztogramja extrém megvilágítási körülmények között is segít a helyes expozíciós idő megtalálásában. A beépített vaku elővillanása csökkenti a piros szem effektust. A vaku képes automatikus működésre, de kérhetünk tőle derítést vagy lassú vakuszinkront is. Az elkészített képeket rögtön akár pixelmélységig, 9-10-szeresre felnagyítva lehet visszanézni a hátfalba épített LCD-n. Az elkészült képek között a keresést kisebb 2*2-es vagy 3*3-as ún. bélyegkép nézetek segítik.

Előre beállítható és rögzíthető fókusztávolsága sport felvételekhez is használhatóvá teszi. Maga a fókusztávolság beállítás gyors fuzzy logikán alapul és egy mikro motor segítségével történik. A fókuszpont nemcsak középen működik, hanem egy 11*11 pontos rácson a képben bárhova áthelyezhetjük, hol működjön. Az EVF-re vagy az LCD hátfalra 3*3-as kompozíciós rácsot is fel lehet tenni, és elérhető, hogy a fókuszpont például a rács valamelyik metszéspontjába kerüljön. Teljes, 5 MP-es felbontással másodpercenként 3 felvételes képsorozatokat is lehet vele készíteni, ha valami soha vissza nem térő eseményt biztosan rögzíteni akarunk. Ha változóak a fényviszonyok, akkor egy meghatározott értéknél zárolni lehet a zár/blende értéket és a képet a gép akkor is készíti el, ha közben a megvilágítás megváltozik. Az expozíciós időt a kép egészére kiterjedő fényméréssel (mátrix vagy középre súlyozott) állapítja meg, illetve választhatunk egy csak kis területre kiterjedő ún. spot mérést is. Ha nem vagyunk elégedettek az automatikus fénymérés eredményével, két fényértéket lefele vagy felfele 1/3-os lépésekben lehet a gépen állítani.

Mivel a színek másként jelennek meg napfény, fénycső, izzólámpa fényforrásoknál vagy felhős ég esetén, ezért ilyen esetekre a gép beállítható, vagy automatikusan képes is felismerni ezeket. Kevert fényforrásokhoz meg egy szürke vagy fehér lapot a fényképezőgép elé tartva egyetlen gombnyomással képes beállítani a fehér-egyensúlyt. Ám nemcsak a fehér-egyensúly, hanem a kép keménysége, színtelítettsége, kontrasztossága is 5-5 fokozatban állítható.

Az ImpressCam Ultra Zoom a képeket tömörítve tárolja; csekély, szokásos és erősebb tömörítések közül választhatunk. Szokásos tömörítéssel egy 512 MB-os SD memória kártyára átlagosan 650 db 5 MP-es felbontású fényképet készíthetünk – ami már egy mozgalmas nyaralásra is elegendő. A gépnek van egy kisebb, 16 MB-os beépített memóriája is, ide még szükség esetén további 20 kép elmenthető. A legjobban sikerült képek bármelyike akár 27*36 cm-es méretig nagyítható. Különlegessége a gépnek, hogy 10 MP-es interpolált felbontással is tud képeket készíteni, ha valamilyen kisplakát (pl. 30*40, 40*53 cm-es) méretet szeretnénk kinagyítani. A gép támogatja a DPOF szabvány szerinti közvetlen nyomtatást és nyomtatás előtt a képeket lehet forgatni és kivágni. Minden felvételhez legfeljebb 20 másodperces hangos szóbeli megjegyzést fűzhetünk. A képeket bemutató képsorozatba (slide show) fűzhetjük, amit az LCD hátfalon tekinthetünk meg.

Számítógépre USB 2.0-ás port-on keresztül nagy sebességgel lehet áttölteni a képeket. A géphez a különböző operációs rendszerekhez szükséges driver-eken felült több szoftver is jár. A képszerkesztő szoftverrel lehet a képekhez emlékeztető szövegeket csatolni. Korrigálhatjuk a vaku elővillanás ellenére még mindig megmaradó piros szemeket. A képet lehet vágni, forgatni, átméretezni. Számítógépes hangos sorozat vetítésbe (slide show) szervezhetjük vele a képeket, videó snitteket. Állítható vele a kontraszt, fehér-egyensúly, színtelítettség. Tud egy rakás szűrőt és vagy 12 speciális képtrükköt. Képes hordó, párna és trapéz torzításra, illetve az ilyen hibák korrigálására. A képeket albumokba szervezhetjük, átnevezhetjük.

Az ugyancsak mellékelt videó szerkesztő szoftverrel lehet vágni, snitteket egymáshoz illeszteni, külön hang, és külön zene csatornát kezelni, különböző szűrőket használni, átfedéseket, áttűnéseket és egyéb hatásokat meghívni, feliratozni, betűkkel játékos animációkat készíteni és vagy hatféle trükk felvétel torzítást kiválasztani. A harmadik melléklet program egy panorámafelvételt szerkesztő szoftver.

Noha az ImpressCam Ultra Zoom elsősorban a távoli részletek fotózására „kihegyezett” masina, azért 23 pixel/mm-es felbontással közeli képeket, makrokat is tud készíteni, így az eredeti méretek 2-4-szeresét lehet nagyításban visszaadni. Képes gyors, 30 kép/másodperces képváltással 240 soros videó felvételekre is hangfelvétellel, amit korszerű MPEG4-es tömörítéssel tárol. Diktafonként is használható, ilyenkor csak a hangot rögzíti. Masszív fém állványcsavarja közel van az optikai tengelyhez, így később összefűzhető panorámafelvételeket is készíthetünk. A memóriakártya ajtaja oldalt van, így a használható SD vagy MMC kártya az állványon is cserélhető. A 40 dkg-nál könnyebb géphez széles, bőrrel bélelt, vállra, nyakba akasztható szíj is tartozik. Az tucatnyi lencsetagból álló, különleges bevonatú, torzításra és színtörésre is korrigált speciális optikát külön lencsefedél védi.

A fényképezőgép 4 db egyszerű, bármely boltban kapható ceruzaelemmel vagy NiMH ceruzaakkumulátorral működik. Egy akku feltöltéssel több száz felvétel készíthető. Ha van 6 V/2A-es tápegységünk, akkor a gépet arról is táplálhatjuk.

A gépről elkészült az első hazai kiértékelő teszt, amely az ImpressCam Fórumán található meg. További tesztképek és bővebb műszaki információk megtalálhatók a hazai forgalmazó ImpressCam honlapján: www.ImpressCam.hu.