Mindent látó ImpressCam Omnitu

0

A tavaly óta piacon lévő magyar ImpressCam legújabb fényképezőgépe az Omnitu névre keresztelt kis, sokoldalú kompakt, mely márkatársaihoz hasonlóan elsősorban ár-érték arányával igyekszik leelőzni ellenfeleit.



A szokatlan névválasztás nem véletlen: az Omnitu a latin omnituens, „mindent látó” jelentésű szóból származik, mely azt sugallja, hogy az új géppel valóban minden körülmények között szép képeket fogunk tudni készíteni. Ezt segíti a 13 automatikus téma, de használhatunk félautomata módót, vagy teljesen kézi beállítást is, az éjszakai képek készítéséhez pedig jól fog jönni az ISO400-as érzékenység és a 16 másodperces expozíciós idő. Az Omnitu főleg digitális szolgáltatásokban igyekszik lekörözni társait: fényképezés közben hatféle képkeret és közel egy tucat színszűrő használható, a fehéregyensúly 17 fokozatban állítható be.

Az ImpressCam Omnitu már kapható, ebben a pillanatban 34 990 Ft-ot kérnek érte a gyártó honlapján.





Sajtóközlemény

Kaland és fantázia játékok egyik állandó szereplője az Omnituens, az a varázslatos képességű figura, aki mindent, még a rejtett akadályokat is látja maga körül. A név a latin omnituens, „mindent látó” jelentésű szóból fakad. A hazai márka ImpressCam nem véletlenül választotta legújabb digitális fényképezőgépének rövidítve ezt a nevet. Majdnem minden, amit egy kis kompakt fényképezőgépbe a technika állása szerint bele lehet rakni, az belekerült, így az Omnitu szinte minden körülmények között „lát”.

Ennek egyik kulcsa a magas, ISO 400-ig terjedő érzékenysége. A másik a hosszú expozíciós idő, ami akár 16 másodpercig is terjedhet. Ilyen hosszú időt kézből már nem lehet exponálni, így valamire fel kell tenni a gépet, s hogy az exponáló gomb lenyomásakor se mozduljon be, van egy rövid, 3 másodperces önkioldója is.

A fényképezendő tárgy távolsága 40 cm-től a végtelenig terjedhet. A háromszoros optikai zoom teleobjektív állásában ez mintegy 16 cm-es tárgy szélességet jelent, tehát kisebb tárgyak fotózására is alkalmas. Makro állásban még ennél is közelebb lehet menni és 17 pixel/mm felbontást is el lehet érni, amivel akár négyszeresre lehet nagyítani a kis élőlényeket, tárgyakat.

Az Omnitu 4 MP-es alap felbontása 24*30 cm-es tűéles nagyításokat tesz lehetővé, és extrapolálással tud kis plakát méretekhez is elegendő 8 MP-es felbontású képeket készíteni. Csak az olcsó SD memória kártya kapacitása által korlátozott idejű, hangos videó felvételeket is tud készíteni 240 soros felbontásban, 20 kép/sec sebességgel. A zoom objektív bármely állásában készíthetünk filmfelvételt. Beépített mikrofonját diktafon funkcióra is kapcsolhatjuk. A számítógépekkel nagy sebességgel köthető össze, a képek letöltése néhány perc alatt megtörténik.

Sport felvételekhez rögzíteni lehet előre beállított távolságra a gép fókuszát. Kever világítás esetén kézzel 17 fokozatban vagy automatikusan lehet beállíttatni vele a pontos színhűséghez a fehér szín egyensúlyt.

Az Omnitu nemcsak mindent lát, hanem kaméleonként képes a fotóshoz is alkalmazkodni. Kezdőknek, technikai antitalentumoknak 13 féle automatikus téma beállítást, 6 féle képkeret és közvetlen kép nyomtatást illetve TV-n közvetlen megjelenítést kínál. A fotózás iránt mélyebben érdeklődőknek félautomata és kézi beállításokat, 11 féle színszűrőt, kompozíciós rácsot, finom expozíció korrekciót, 3 féle fénymérési módot, fókuszterület eltolást, sorozatkép készítést, élő hisztogramot és még több tucat egyéb állítási lehetőséget nyújt.

A mindössze 18 dkg-os ImpressCam Omnitu tudásánál csak az ára csábítóbb: a hazai forgalomba hozatalkor táskával, vállszíjjal, 16 MB belső memóriával bruttó 35 ezer forint mindössze. Bővebb információt a gyártó honlapján lehet találni. www.impresscam.hu.