Canon DC10 és DC20 videokamera

0

Kecsesen vékony, 47mm-es alumíniumtestet kapott a Canon két új videokamerája a DC10 és DC20. A filigrán külső mellett további extra tulajdonságuk, hogy a videofájlok mentése közvetlenül DVD-re történik. Az 1,33 megapixeles DC10, valamint a 2,2 megapixeles DC20, videófelvétel mellett természetesen állóképek rögzítésére is alkalmas, melyek szintén DVD-n, vagy miniSD memóriakártyán tárolhatók. Mindkét gép 10x-es optikai zoommal szerelt és felvételekhez a hagyományos mellett, 16:9-es képarány is választható.



A két modell a felbontáson kívül csupán néhány jellemzőben különbözik egymástól. A DC20 némileg nagyobb látószöget biztosít, az optika gyújtótávolsága kisfilmes értéken 40,6 mm-nek felel meg a DC10 46,7 mm- ekvivalens értékéhez képest. A nagyobb modell ezen felül – Szuper éjszakai módjának köszönhetően – kisebb megvilágítással is beéri, és beépített vakuval, valamint videólámpával is rendelkezik.

Sajtóközlemény

A Canon extravékony, közvetlenül DVD-re rögzítő digitális videokamerákat dobott piacra

Amstelveen, Hollandia, 2005. július 28. – A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata – ma jelentette be két stílusos, DVD-re rögzítő digitális videokameráját: az 1/4″ képátlójú, 1,33 millió képpontos DC10-et és az 1/3,9″ képátlójú, 2,2 millió képpontos DC20-at. Modern alumínium váz, kifinomult vonalvezetés, filigrán alkat – ezek a tulajdonságok jellemzik ezeket a tökéletesen karcsú, mindössze 47 mm széles digitális kamerákat, amelyek segítségével a videók és az állóképek közvetlenül DVD lemezre rögzíthetők, és könnyedén lejátszhatók bármilyen házimozi rendszeren.

Spontán, azonnali, szórakoztató

Mivel nincs szükség tekercselést igénylő szalagokra, a kamera késedelem nélkül rögzíteni tudja a felvételt, mégpedig közvetlenül a DVD-n lévő következő szabad helyre – így a korábban rögzített felvételek véletlen felülírása már a múlté. A vizuális lejátszási lista lehetővé teszi a különböző jelenetek azonnali megjelenítését és szerkesztését a kamеrán. A fényképezés végén a felvétel közvetlenül a kamerán DVD-re rögzíthető, majd a kedvenc otthoni DVD-lejátszóval azonnal megtekinthető – nincs szükség szalagokra, kábelekre, másolásra, a lejátszás minden ilyen jellegű problémától mentessé válik.

Könnyed minőség

A gazdag, valósághű színreprodukciót és a jelkonverzió megszüntetését az RGB színszűrő1 biztosítja. A Canon híres DIGIC DV processzora az oszott jelfeldolgozási technológia révén lehetővé teszi a minőségi videók és állóképek – akár szimultán – készítését is. Az intuitív, könnyedén elérhető külső kezelőszervek szükségtelenné teszik a bonyolult menünavigációt, a nagy méretű, 2,5″ szuperfényes LCD képernyő pedig örömtelivé változtatja a fényképezést és a felvételek lejátszását – a háttérvilágítás és a tükröződésmentes bevonat még a tűző nyári napsütésben is kiküszöböli a lehetséges problémákat.

Fejlett funkciók

Mindkét digitális videokamera olyan fejlett digitális állóképfelvételi funkciókkal rendelkezik, amelyekkel méltó versenytársai számos mai digitális fényképezőgépnek. A különböző funkciók között megtalálhatók a különleges téma módok, a 9 pontos AiAF automatikus élességállítás és a speciális Print/Share (Nyomtatás/Megosztás) gomb, amely megkönnyíti az állóképek számítógép nélküli, bármilyen PictBridge kompatibilis fotónyomtatón közvetlenül kivitelezhető nyomtatását. Mindkét kamera nagy felbontású 16:9 széles képernyős üzemmóddal, erőteljes 10-szeres optikai zoom-os, beépített védősapkás objektívvel és a vibrálásmentes felvételeket biztosító, az állvány használatát sok esetben kiküszöbölő elektronikus képstabilizátorral (EIS) rendelkezik. A DC20-on ezen kívül Szuper éjszaki üzemmóddal – a mini videolámpa révén a felvételkészítés akár teljes sötétségben is lehetséges -, valamint egy fényvezérelt vakuval is rendelkezik, a még rugalmasabb digitális állóképkészítésért.

Az utólagos kreatív feldolgozást a kamerákhoz mellékelt DVD-szerkesztő alkalmazás, a videók és az állóképek gyors áttöltését pedig a nagy sebességű USB 2.0 interfész biztosítja.

Közvetlen, egyszerű hozzáférés

A könnyebb átláthatóság érdekében Lejátszás módban a különböző jelenetek vizuális indexekként jelennek meg. A „PLAY LIST” (Lejátszási lista) opció segítségével tetszés szerinti válogatást állíthat össze kedvenc videóiból és fényképeiből. A videofelvételek közvetlenül a fényképezőgépen kisebb részekre oszthatók, rövidíthetők, illetve akár törölhetők is.

A kamerák gyors és egyszerű DVD-írási funkciója főleg azok számára jelenthet kellemes meglepetést, akik már alig várják az éppen elkészült videoklip nagy képernyős megtekintését. Az erre szolgáló gomb még a bonyolult menühasználatot is szükségtelenné teszi.

Digitális állóképek

A videók és az állóképek feldolgozását különállóan végző DIGIC DV processzor révén a DC10 és a DC20 kamerák teljes értékű digitális fényképezőgépekként is működnek. A legtöbb hagyományos videokamera „fényképezőgép” funkciója a videók képkockáinak puszta rögzítésére korlátozódik. Ez természetellenes képeket eredményez, ami különösen a nyomtatás során szembetűnő. Ezzel szemben a DIGIC DV processzor különálló állóképfeldolgozási csatornán biztosítja a kiváló minőségű JPEG képek létrehozását, így a kamerák komoly vetélytársai számos digitális fényképezőgépnek.

Az állóképek DVD-n és miniSD memóriakártyán is rögzíthetők (DVD-n a kiválasztott minőségtől függően akár 8000 kép is elfér). A gyors rögzítés érdekében arra is lehetőség van, hogy a kamera először a miniSD kártyára rögzítse a képeket, majd onnan másolja át a DVD-re.

A különleges téma módok – Portré, Sport, Éjszakai, Hó, Vízpart, Lombozat és Tűzijáték – a legbonyolultabb megvilágítási helyzetekben is segítenek a kiváló minőségű felvételkészítésben. Az automatikus expozíciós üzemmódok között megtalálható a Blende és a Záridő előválasztás, valamint a Programautomatika és a teljesen automata mód is. A manuálisan beállítható 9 pontos AiAF rendszer a nem középponti témákat is tűélesen örökíti meg. A felvételekhez különleges effektusok (Élénk, Lágyrajzú, Bőrárnyalat funkció) használhatók, amelyeket az egyszerűen elérhető fehér-egyensúly és fénymérési módok széles választéka egészíti ki.

A legjobb pillanat – illetve akár egy teljes mozgássorozat – megörökítése érdekében a kameráknak nem okoz gondot a gyors, másodpercenként akár 5 képes sorozatfelvételek készítése sem.

A Canon DC10 videokamera műszaki adatai
Videorendszer DVD
CCD Típus 1/4″ váltott soros
Összes képpont száma 1.33 millió
Optikai/Digitális zoom 10-szeres / 200-szoros
Gyújtótávolság (Videók, normál) 46,7 – 467
Gyújtótávolság (Állóképek, kártya) 46,7 – 467
Legnagyobb blende f/1.8
Képstabilizátor Igen
Szűrőátmérő 27 mm
LCD Kijelző mérete/képpontok száma 2,5″ / 123.000
Kereső 0,33″
Minimális megvilágítás 2 lux (Éjszakai módban)
Élességállítás (Automatikus/kézi) Igen
AE mód P, Av, Tv, SCN (Portré, Sport, Éjszakai, Hó, Vízpart, Napnyugta, Szpotfény, Tűzijáték)
Záridő 1/2 – 1/2000
Digitális effektusok Művészi, Szépia, Fekete-fehér, Mozaik, Színmaszkolás, Tükrözés, Labda, Kocka, Hullám
Állókép 1280 x 960 – sorozatkép, Expozíció sorozat, szimultán állókép AF keret választás, önkioldó
Memóriakártya miniSD
Videorögzítés kártyára nem
Audio Dolby Digital 2 csatorna, 48 kHz
Csatlakozók USB, AV (multikábeles), S-video (multikábeles)
Akkumulátor BP-208 (850mAh)
Méret 47x86x122 mm
Tömeg 400 g
A Canon DC20 videokamera műszaki adatai
Videorendszer DVD
CCD Típus 1/3,9″ váltott soros
Összes képpont száma 2,2 millió
Optikai/Digitális zoom 10-szeres / 200-szoros
Gyújtótávolság (Videók, normál) 40,6 – 406
Gyújtótávolság (Állóképek, kártya) 40,6 – 406
Legnagyobb blende f/1.8
Képstabilizátor Igen
Szűrőátmérő 27 mm
LCD Kijelző mérete/képpontok száma 2,5″ / 123.000
Kereső 0,33″
Minimális megvilágítás 0 lux (Szuper éjszakai módban)
Élességállítás (Automatikus/kézi) Igen
AE mód P, Av, Tv, SCN (Portré, Sport, Éjszakai, Hó, Vízpart, Napnyugta, Szpotfény, Tűzijáték)
Záridő 1/2 – 1/2000
Digitális effektusok Művészi, Szépia, Fekete-fehér, Mozaik, Színmaszkolás, Tükrözés, Labda, Kocka, Hullám
Állókép 1632 x 1224 – sorozatkép, Expozíció sorozat, szimultán állókép AF keret választás, önkioldó
Memóriakártya miniSD
Videorögzítés kártyára nem
Audio Dolby Digital 2 csatorna, 48 kHz
Csatlakozók USB, AV (multikábeles), S-video (multikábeles)
Akkumulátor BP-208 (850mAh)
Méret 47x86x122 mm
Tömeg 410 g