Canon MVX4i videokamera

0

A Canon MVX4i videókamera, mely egyébiránt a cég fogyasztói videokamera szegmensének vezető modellje, 4 megapixeles CCD képérzékelőjének köszönhetően, mind videofelvételek, mind állóképek készítésére kiválóan alkalmas. Utóbbi területen a gyártó az átlagos digitális fényképezőgépeket felülmúló képrögzítést ígér. Ezen kijelentését – többek között – a gép 5 kép/mp sebességű 60 képes állóképsorozat képessége is alátámasztja.



Az MVX4i-t 10x-es optikai zoomal (44,5-445mm ekvivalens), beépített vakuval és videólámpával, valamint 2,5″ képátlójú LCD monitorral szerelték fel. További tulajdonsága a nagy felbontású 16:9 oldalarányú képernyőmód. A készülék tulajdonságainak sorát továbbá az elektronikus képstabilizátor (EIS), a 9 pontos AiAF fókuszrendszer, a DiGIC DV képfeldolgozó processzor, valamint a többféle fénymérési mód is erősíti.

Sajtóközlemény

A Canon bejelentette az első 4 megapixeles CCD szenzoros digitális videokamerát

Amstelveen, Hollandia, 2005. július 28. A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata – ma bejelentette a 4,29 millió képpontos MVX4i digitális videokamerát. DIGIC DV processzorával, RGB primer színszűrőjével és rengeteg fejlett digitális fényképezőgép-funkciójával az MVX4i a kiváló digitális videominőséget meggyőző – számos digitális fényképezőgépet felülmúló – állóképkészítéssel ötvözi.

A Canon fogyasztói videokamera-sorozatának legújabb zászlóshajója emellett 10-szeres optikai zoom-mal, nagy felbontású 16:9 széles képernyős móddal, beépített állókép-vakuval és mini videolámpával, nagy fényerejű 2,5″ színes LCD monitorral, elektronikus képstabilizátorral (EIS), valamint a Motion JPEG és JPEG fájlok rögzítésére szolgáló SD memóriakártya foglalattal rendelkezik. Az MVX4i kamera PictBridge kompatibilis, és tartalmazza a speciális Print/Share (Nyomtatás/Megosztás) gombot, amely megkönnyíti a digitális állóképek számítógép nélküli, kompatibilis fotónyomtatókon történő közvetlen nyomtatását, és a képek számítógépes áttöltését. A szép, ergonómikus kialakítás (például az egy vonalban elhelyezkedő kapcsolók, a rovátkolt felületű gombok és a szuper-kompakt váz) főként azon felhasználók elismerését vívják majd ki, akik a funkciók sokasága mellett elvárják a kiemelkedő minőségű formatervezést és kivitelezést is.

„Az MVX4i a Canon saját technológiáinak ötvözeteként született” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Ebben a stílusos, kiválóan felszerelt termékben a precíziós optikát a legjobb képfeldolgozási, video- és állóképkészítési technológiáinkkal egyesítettük.”

Kettő az egyben

Az RGB primer színszűrővel még tökéletesebb tonális pontosság és színreprodukció érhető el. A videoképek egyszerű „kimerevítése” helyett a digitális állóképek készítésekor a DIGIC DV processzor különálló számítási csatornákon dolgozza fel a fénykép- és a videoadatokat, figyelembe véve a két adattípus közötti specifikus eltéréseket is. Az eredmény: számos digitális fényképezőgépen túlmutató, kiváló minőségű 4 millió képpontos állóképek. A kamerával egyszerre rögzíthet videókat és állóképeket. Állóképek esetén egy sorozatban – 5 kép/mp-es sebességgel – akár 60 kép is készíthető – ilyen teljesítmény csak nagyon kevés digitális fényképezőgépre jellemző.

Kiemelkedő digitális videofelvétel

Az átfogó panorámahatás érdekében az MVX4i valódi széles képernyős, nagy felbontású 16:9 móddal rendelkezik. Az új, rendkívül kis méretű, teljesen üveg 10-szeres zoom objektív saroktól sarokig tűéles, kiváló kontrasztosságú képet biztosít. Az elektronikus képstabilizátorral (ElS) kiváló, vibrálásmentes felvételek készíthetők, ami különösen a nagy zoom értékek alkalmazásakor hasznos.

Beépített digitális fényképezőgép

A komplikált menük helyett a fotósok számára a speciális AE módválasztó tárcsa biztosít azonnali hozzáférést a rengeteg felvételi és digitális állóképfelvételi funkcióhoz. A Különleges téma módok használata bonyolult felvételi körülmények között is nagyszerű felvételeket eredményez. A Canon magasabb kategóriájú digitális fényképezőgépeiből átvett 9-pontos AiAF rendszer segítségével a képek és a videók – még a középponton kívül eső témák esetében is – mindig fókuszban lesznek, és az azt kiegészítő kifinomult fénymérési módok (kiértékelő, középre súlyozott átlagoló és szpot) révén tökéletes expozíció érhető el.

Fény és hang vezérlése

Az MVX4i mini videolámpája és fényvezérelt vakuja (Light Guide Flash) révén a kiválasztott téma gyenge fényviszonyok között, illetve akár teljes sötétségben is fényképezhető. A minél kiegyensúlyozottabb hangfelvételeket kézi jelszintszabályzó is segíti.

Egyszerű nyomtatás

Az MVX4i videokamera bármilyen PictBridge kompatibilis nyomtatóhoz csatlakoztatható, így akár A4-es méretben is kiváló minőségben lehet kinyomtatni a képeket. A nyomtatás és a számítógépre való áttöltés egyetlen lépésben megoldható a Print/Share (Nyomtatás/Megosztás) gombbal, amely jelzi a csatlakozás létrejöttét is.

Motion-JPEG és online megosztás

A videokamerákkal a Motion-JPEG videofájlok közvetlenül MMC vagy SD memóriakártyára rögzíthetők, így lényegesen leegyszerűsödik a klipek és felvételek internetes megosztása. A memóriakártya kapacitásától függően akár 60 perces Motion-JPEG anyag is rögzíthető.

A Canon MVX 4i videokamera műszaki adatai
Videorendszer MiniDV
CCD Típus 1/2,8″ váltott soros
Összes képpont száma 4.300.000
Optikai/Digitális zoom 10-szeres / 200-szoros
Gyújtótávolság (Videók, normál) 44,5 – 445
Gyújtótávolság (Állóképek, kártya) 41,6 – 416
Legnagyobb blende f/1.8
Képstabilizátor Igen
Szűrőátmérő 34 mm
LCD Kijelző mérete/képpontok száma 2,5″ / 123.000
Kereső 0,33″
Minimális megvilágítás 0 lux (Szuper éjszakai módban)
Élességállítás (Automatikus/kézi) Igen
AE mód Automatikus, Tv, Av, P, Portré, Tájkép, Sport, Témaautomatika mód, Hosszú záridő, Éjszakai mód, Szuper éjszakai mód
Záridő 1/2 – 1/2000
Digitális effektusok Művészi, Szépia, Fekete-fehér, Mozaik, Színmaszkolás, Tükrözés, Labda, Kocka, Hullám
Állókép 2304 x 1736 (Progresszív fotó) – sorozatkép, Expozíció sorozat, szimultán állókép AF keret választás, önkioldó
Memóriakártya SD/MMC
Videorögzítés Motion JPEG
Audio 16bit-48kHz 2 csat., 12bit-32kHz 4 csat.
Csatlakozók fejhallgató, mikrofon, USB, DV, AV, S-video
Akkumulátor Li-ion
Méret 51x101x102 mm
Tömeg 410 g