Fujifilm Finepix S9500 ultrazoom fényképezőgép

0

A Fujifilm eddigi legkomolyabb digitális kompaktjának számító S7000 modell utódja is hamarosan napvilágot lát, és az S9500 nevet viseli majd. A típusszám talán sejtetni engedi, hogy a gép felbontása 9 megapixelesre nőtt. Ezért az S9500 esetében is az V. generációs, 1/1,6″ méretű Super CCD HR képérzékelő felel.


A gép optikája meglehetősen nagy látószöget biztosít, 28mm-es (ekvivalens) induló tartományával, mely tele állásban maximum 300mm (ekvivalens) lehet. Az így elérhető zoomátfogás 10,7x, a fényerő maximuma a teljes tartományban, F2,8-F4,9. Az autofókusz állítását gyengébb fénynél erőteljes, mintázatot vetítő segédfény támogatja, a manuális élleségállítás pedig külön fókuszgyűrűvel történhet. Úgyszintén az optika körüli gyűrű hivatott a zoom szabályozására is.

Az érzékenység ISO 80 és ISO 1600 között állítható szintén manuálisan, de persze mindezt a automatikára is bízhatjuk. Ugyanígy lehetőség van a rekesz és a záridő, valamint minden fontosabb érték kézi beállítására is. A záridő például 30 és 1/4000 másodperc között változtatható. Az elkészült képek JPEG, vagy az elődhöz hasonlóan RAW formátumban is menthetők.



E modellnél is megjelenik a frissen bevezetett Real Photo technológia, mely elsősorban a magasabb érzékenységen készült fotók képminőségének javítására szolgál. Magyarázatra szorul az újdonságként megjelenő Anti Blur mód is. Ez lényegében egy témaprogram, melynek aktiválásával a gép automatikusan állítja be a szükséges érzékenységet a megvilágítás függvényében. Ekkor akár ISO 800 érzékenységet is használhat és az így nyert gyorsabb záridő eredményesebben küszöböli ki a bemozdulás okozta életlenséget.

A gyors működés napjaink alapkövetelménye a digitális fényképezőgépeknél, így az S9500 esetében is megnövelt sebességet várhatunk. A bekapcsolás utáni készenlét 0,8 másodpercre, a prefókusz utáni záridő késleltetés pedig 0,01 másodpercre csökkent.

A videófelvétel maximális képmérete 640×480 képpont lehet, 30 fps sebesség és mono hang mellett. Hangjegyzet külön is készíthető. Az elkészült képek és videók xD vagy CF kártyára illetve Microdrive-ra menthetők.

A hátsó TFT LCD kijelző 1,8″ képátlójú és 115000 pixel felbontású. A jobb láthatóság érdekében le-, és felbillenthető és komponáláskor megjeleníthető rajta élő hisztogramm is, amely lejátszás módban a beégett képrészeket villogtatva segíti a kész kép minőségének megítélését. A kijelző külön érdekessége, hogy a képfrissítése 30 és 60 fps között választható.

A gép áramforrásaként 4 db AA méretű akkumulátor, vagy elem szolgál alapesetben, illetve használható hálózati tápegység is.

A Fujifilm FinePix méretei: 128x93x129mm, tömege 645gramm. Megjelenése őszre várható.