Kodak P850 és P880

0

Két új taggal bővítette EasyShare gépcsaládját a Kodak.

EasyShare P850

A P850 típusszámmal jelölt jövevényben a mai kor növekvő igényeihez igazodva 5 megapixeles képérzékelőt és 12x zoomátfogású objektívet találunk, mely kisfilmes rendszerre átszámítva 36-432 mm-nek megfelelő látószöget biztosít, F2,8-F3,7 fényerő mellett. Az optika természetesen a Kodaktól már megszokott Schneider-Keuznach Variogon. A nagy zommátfogással járó kellemetlenségeket az optikai képstabilizátor hivatott kiküszöbölni, mely gyengébb fényviszonyok között és tele tartományban nyújt nagy segítséget a bemozdulásos életlenség ellen.

Mozgókép felvétel terén 30 képkocka/mp sebességgel készülhetnek a maximálisan 640×480 pixel méretű MPEG tömörítésű videósnittek és az elkészült videó többféle, utólagos szerkesztési lehetőséggel tovább alakítható. Ilyen például az állókép mentés, különféle vágások és beillesztések. A videófájlok mellé hang is rögzíthető, maximális mérete pedig 80 perc lehet.

A fotók és videók komponálására valamint visszanézésére LCD kijelző, illetve EVF kereső használható. A keresőben élő hisztogram és árnyék/csúcsfény kijelzés is segíti a minőségi fotózást. A kész képek JPEG, TIFF és RAW formátumban is menthetők. A P850 teljesen manuális és automata módban is működtethető, de használható rekesz-, valamint záridő előválasztás is.

A fényképezőgép támogatja az IMAGELINK nyomtatási rendszert, valamint a PICTBRIDGE technológiát. További kiegészítők is megvásárolhatók hozzá, így a gyár ajánlata szerint a Kodak P20 Zoom Flash külső vaku, az 1,4x Schneider-Keuznach Xenar telekonverter (149,95 dollár), valamint a 0,7x Schneider-Keuznach Xenar nagylátószögű konverter. Mindhárom 149,95 dolláros bevezető áron.

A Kodak EASYSHARE P850 megjelenése augusztusban várható, az Egyesült Államokban 499 dolláros nyitóáron.



EasyShare P880

A P880-ra keresztelt fényképezőgép legnagyobb érdekessége az 5,8x zoomátfogást biztosító, kisfilmes rendszerben 24-140mm ekvivalens optika, melyhez hasonló nagylátószöget eddig egyetlen fényképezőgéptől láttunk (Nikon Coolpix 8400). Az optika szintén a megszokott Schneider-Keuznach Variogon, F2,8-F4,1 fényerővel, felbontás terén pedig 8 megapixel a maximális méret, amivel próbálkozhatunk. Az optikára manuális fókuszgyűrűt és zoomgyűrűt is helyeztek. Fenti testvéréhez hasonlóan automatán és manuálisan is használható, illetve a JPEG és TIFF fotóformátumok mellett támogatja a RAW formátumot is. A záridő 16-1/4000 mp közötti értékeken állítható, de elérhető a Bulb záridő mód is.

A készíthető videók méretére és sebességére úgyszintén a P850-nél írt maximális értékek vonatkoznak, és e modellnél is lehetőség van a videók utólagos, gépen belüli szerkesztésére.

A hátoldalon elhelyezett LCD kijelző 2,5″ képátlójú, az elektronikus kereső pedig 237000 képpontos felbontást nyújt, és úgyszintén elérhető az élő hisztogram, valamint az árnyékos és túl fényes területek villogtatása.

A külső vaku és kiegészítők támogatása a fenti modellhez hasonlóan itt is lehetséges, és az előbbihez nem csak a gép tetején elhelyezett vakupapucs, de szabványos szinkroncsatlakozó is használható. Ugyancsak támogatott az IMAGELINK és a PICTBRIDGE nyomtatási szabvány, valamint a Kodak Easyshare printer és fényképezőgép dokkolók.

A P880 lítium-ion akkumulátorról üzemeltethető, a készített képek és videók pedig SD memóriakártyára mentehők.

Az 556 gramm tömegű és 11,7×9,6×9,4 cm méretű Kodak EASYSHARE P880 szeptember elején kerül a boltokba 599 dolláros nyitóáron.