Új DSLR kategória – Canon EOS 5D

0

A Canon EOS 5D-vel a japán cég egy új kategóriát teremtett DSLR szegmensében. A középkategóriás EOS 20D és a professzionális felhasználóknak szánt 1Ds sorozat közé „ékelt” 5D, előbbi kompakt méretét, míg utóbbi teljes méretű érzékelőjét örökölte.

A 35,8×23,9mm méretű CMOS érzékelőn 13,3 millió képpontot találunk, melyből 12,8 millió a hasznos képpontok száma. A képfeldolgozásért az 1D szériában is bevált DiGIC II processzor felel. A magnézium ötvözet gépváz a 20D-hez hasonló méretet és kezelhetőséget biztosít a gépnek, hátlapján pedig egy 2,5″ átlójú, 230000 képpontos LCD monitort helyeztek el.

Mivel a vázban egy közel teljes kisfilmes képkocka méretű képérzékelő bújik meg, a 20D-től eltérően, az 5D nem támogatja az EF-S szabványú objektíveket, csak a hagyományos EF kivitelt. A 20D-éhez hasonló 9 pontos AF rendszert 6 db, a szpot fénymérés körében elhelyezett láthatatlan AF segédmező teszi még pontosabbá, amely főként követő fókuszmódban nyújt segítséget a gépnek (AI Servo). Az alsóbb szériáknál megszokott fénymérési módokon túl az 5D-ben szpot mérést is választhatunk, az érzékenység pedig ISO50-3200 között szabályozható 1/3 lépésekben. Beépített vakut nem találunk a gép tetején, így villanóként, elsősorban az immár 8 tagra bővült Canon EX vakuszéria ajánlott, melyek kompatibilisek a gép által támogatott E-TTL II szabvánnyal.

Sorozatfelvétel esetén akár 60 JPEG, vagy 17 RAW képet is készíthetünk, bár a nagyobb érzékelőnek köszönhetően a sorozat sebessége 3 képkocka másodpercenként. A kereső viszont abban a tekintetben szintén a profi gépeket idézi, hogy cserélhető a mattüveg. Az új képstílus beállítások a különféle fotószituációknak megfelelően szabályozzák a gépen belüli képfeldolgozást, fotóeffektjei pedig a 20D-ben megismerteket idézik.

Az EOS 5D opcionális vezeték nélküli (Wi-Fi) rendszerrel is használható, memóriaként pedig CompactFlash I-II, vagy MicroDrive kártyákat fogad.






Sajtóközlemény

Canon EOS 5D
Új kategória a digitális tükörreflexes gépek világában: kompakt méret, teljes méretű érzékelő

Amstelveen, Hollandia, 2005. augusztus 22. A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata – bejelentette a 12,8 megapixeles EOS 5D-t, ami a kompakt, magnézium ötvözet vázat és a teljes méretű CMOS érzékelőt kombinálva új kategóriát nyitott a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piacán. A mindössze 810 grammos tömegű gépbe egy második generációs 35,8 × 23,9 mm méretű CMOS szenzort építettek. Bekapcsolási ideje mindössze 0,2 másodperc, sorozatfelvételnél akár 60 nagyfelbontású JPEG formátumú felvétel rögzítésére is képes 3 kép/másodperces sebességgel.

„A teljes méretű érzékelővel szerelt EOS 5D az a fényképezőgép, amit sok fotóriporter és ügynökség kért tőlünk.” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Nélkülözhetetlen felszerelése lesz a profi fotósok széles táborának – az esküvői fotósoktól a fotóriporterekig.” A Canon első (az EOS D30-ban használt) CMOS érzékelője óta eltelt öt évet ünneplendő ez az ötödik új CMOS érzékelő 2004. áprilisa óta. „Ezek az érzékelők lényeges technikai előnyt biztosítanak a Canon-nak, és fő mozgatórugói a digitális tükörreflexes gépeink gyors fejlődésének.” állapította meg Jensen.

A méreteiben egy 35mm-es filmkockával megegyező 35,8 x 23,9 mm CMOS érzékelő teljes látószöget biztosít a fotósoknak kivágás vagy nagyítás nélkül. Pontosabban kontrollálhatóvá teszi a mélységélességet, és mivel nagy pixeleinek köszönhetően több fényt fog fel, jelentősen javítja a képminőséget.

Főbb jellemzők

Az EOS 5D-ben ugyanaz a szupergyors DIGIC II processzor található, mint a Canon EOS-1D széria tagjaiban.

A gép strapabíró, ám könnyű magnézium ötvözet vázzal rendelkezik, támogatja az új képstílusok funkciót, 2,5″ átlójú, nagyfelbontású LCD kijelző került rá, 9 pontos autofókuszát pedig 6 láthatatlan AF-pont segíti a pontosabb működésben. Az WFT-E1 vezeték nélküli egységgel való kompatibilitás, a gyorsan elérhető egyéni beállítások, a 2.0 Hi-Speed USB kapcsolat, az 1/8000 – 30 másodpercig terjedő záridő és az 1/200 másodpercig terjedő vakuszinkron mind a gép gyorsaságát icsérik.

A CMOS előnye

Az EOS D30 megjelenése óta eltelt öt év CMOS fejlesztésének eredménye a mostani 12,8 megapixeles érzékelő, és az a második generációs zajcsökkentő áramkör, ami az EOS-1Ds Mark II érzékelőjében is megtalálható. Ez hatékonyan csökkenti a véletlenszerű, és teljesen kiszűri az ismétlődő képzajt, így a végeredmény egy különösen tiszta élénk színű kép lesz. A széles, ISO 100-1600 érzékenység skála L:50 és H:3200 értékekkel tovább bővíthető. A nagy, 8,2 ľm méretű pixelek lehetővé teszik kiemelkedő dinamikájú képek készítését, biztosítva a finom átmeneteket az árnyékos, a közepesen és az erősen megvilágított területeken is.

Több lehetőség

Az új képstílus-beállítások (Picture Style) leegyszerűsítik a géppel végezhető képminőség-beállítást. Ezek a beállítások utómunka nélkül, közvetlen felhasználható JPEG képeket biztosítanak. A képstílusok leginkább a különböző színreprodukciót nyújtó különböző fajtájú filmekhez hasonlíthatóak. A könnyen kiválasztható beállítások mindegyikében lehetőség nyílik az élesség, a kontraszt, a színtónus és a telítettség módosítására.

A képstílusok fajtái:

  • Standard – az éles, élénk színű képekért, amiket már nem kell utólag módosítani;
  • Portré – optimális tónus és szaturáció, gyengébb élesség a szép bőrtónus érdekében;
  • Tájkép – mélyebb zöld és kék színek erőteljesebb élesítéssel, hogy a hegyek, fák és házak körvonalai markánsabbak legyenek;
  • Természetes – ideális beállítás az utómunkákhoz;
  • Tökéletes színhűség – a színeket egy 5200K színhőméréskletű fénnyel megvilágított témához igazítja;
  • Monokróm – a fekete-fehér képekhez, egy sor szűrővel (sárga, zöld, narancs és piros) és tónuseffekttel (szépia, kék, lila és zöld).

Az egyéni beállítások rögzítéséhez három hely áll rendelkezésre, így a fotósok saját képstílusokat alakíthatnak ki, vagy tölthetnek fel egy külön képstílus-fájlból. További egyéni képstílusok a Canon tervei szerint a későbbiekben letölthetőek lesznek a cég honlapjáról.

A képstílusok leváltják a képfeldolgozás azon részét, amit régebben paraméterekkel és a színmátrix segítségével lehetett meghatározni. A képstílusokat támogatják a mellékelt Digital Photo Professional és RAW Image Task programok is.

Új kijelző

A minőségi visszajátszás és a menü jobb olvashatósága érdekében az EOS 5D nagyobb és világosabb, 7,3 cm (2,5″) képátlójú poliszilikon TFT LCD kijelzőt kapott 230 ezer pixeles felbontással. A fejlettebb kijelzőt hátulról kétszer annyi LED világítja meg, így vízszintesen és függőlegesen is akár 170o-os szögből nézve is megőrzi fényerejét és láthatóságát, megkönnyítve ezzel a képek visszanézését akkor is, amikor a fényképezőgép fixen rögzítve van.

Autofókusz

Az újonnan kifejlesztett 9-pontos autofókusz rendszerben 6 láthatatlan AF-pont található a szpotmérő körön belül. Ezek a pontok akkor aktivizálódnak, amikor a fényképezőgép AI SERVO AF módban van, ilyenkor a középső fókuszpont aktív, a láthatatlan AF-pontok pedig automatikusan segítenek a gépnek követni a témát.

Ergonómia és kezelhetőség

A „Prémium EOS” dizájn magnézium-ötvözet borítást és gumírozott markolatokat foglal magába. A visszafogott külsejű és kis tömegű kompakt test csak 152 × 113 × 75 mm és 810 gramm (az EOS-1Ds Mark II tömegének és méretének körülbelül kétharmada).

Egy új funkció segítségével az aktuális beállítások elmenthetők és tárolhatók, majd a módválasztó tárcsa C (fényképezőgép beállítások) állásában újra előhívhatók. Ez lehetővé teszi a fotósoknak, hogy gyorsan váltsanak két teljesen különböző beállításrendszer között anélkül, hogy vázat kellene cserélniük. Ideális az olyan felhasználóknak, akiknek például gyorsan át kell állniuk kültéri fotózásról beltérire. Az expozíciós mód, az ISO érzékenység, az AF mód, a képstílus, a fehéregyensúly és az egyéni beállítások ebben a pontban mind rögzítésre kerülnek. A 21 egyéni beállítás 57 fajta lehetőséget kínál a fotósoknak, hogy tökéletesen a munkájukhoz igazítsák a gép működését.

Kapcsolódási lehetőségek

Az opcionális vezeték nélküli rendszerrel (Wireless File Transmitter – WFT-E1) a fotósok kábelek nélkül, pár másodperc alatt másolhatják át a képeket egy vezeték nélküli hálózaton a számítógépre1. A Hi-Speed USB 2.0 csatlakozóval nemcsak gyorsan lehet áttölteni a képeket számítógépre, de alkalmas közvetlenül a merevlemezre fényképezéshez is: a fényképezőgépet egy stúdióban használva például hasznos lehet, ha az elkészült képeket teljes képernyőn lehet látni. Az EOS 5D rendelkezik video-kimenettel a TV-n való lejátszáshoz, valamint PictBridge kompatibilis, így megfelelő fotónyomtatóhoz csatlakoztatva számítógép használata nélkül is lehet róla képeket nyomtatni. A gép akár 2 GB vagy nagyobb kapacitású CompactFlash Type I és Type II kártyát is képes kezelni.

Kompatibilitás és kiegészítők

Az EOS 5D kompatibilis a Canon összes EF objektívjével2, ezzel átfogó választékot kínál a 14 és 600 mm közötti gyújtótávolság között.

A fényképezőgéppel egyidőben jelenik meg az EF 24-105 mm f/4L IS USM ­­- egy könnyű, képstabilizátoros objektív. Ez az optika jól illeszkedik a Canon f/4L sorozatába, amelyben a gyártó eddig az EF 17-40 mm f/4L USM és az EF 70-200 mm f/4L USM objektíveket kínálta. Ezek az optikák olyan profiknak készültek, akik minőségi, könnyű, fix fényerejű objektívet keresnek, így ideális választás lehetnek a könnyű EOS 5D-hez is.

Az EX-szériás Speedlite vakukkal és egyéb EOS kiegészítőkkel is kompatibilis gép egy alkalmazkodó, rugalmas fényképezési rendszerrel látja el a fotósokat. A Canon által használt E-TTL II fénymérés biztosítja a megfelelő vaku-fényerőt olyan adatok beszámításával, mint például a távolság és a fényviszonyok.

A BG-E4 egy kifejezetten az EOS 5D-hez fejlesztett, ahhoz hasonlóan magnézium ötvözetből készült, így kényelmes fogást biztosító akkumulátortartó markolat. A tárolóban elfér két BP-511A/514/512/511 akkumulátor, vagy hat AA elem3. A BG-E4-en található egy exponáló gomb, egy AE/FE rögzítő gomb, egy autofókusz választó, és egy vezérlőtárcsa, hogy megkönnyítse a gép használatát portré állásban is. A fényképezőgépben lévő mattüveg cserélhető; a géphez mellékelt szuper precíziós változat (Super Precision Matte Ec-S) mellett a Precision Matte with Grid (Ee-D) és a Super Precision Matte (Ee-S) mattüvegek is használhatók.

Az EOS 5D támogatja az opcionális adatellenőrző készletet (Data Verification Kit DVK-E2 v2.2), amellyel a fényképezőgéppel készült képek eredetiségét lehet igazolni.

Új szoftver

Az EOS 5D csomagjában ott van az EOS Digital Solutions Disk 11-es verziója, amely lemezen megtalálható a Canon RAW képfeldolgozó-programjának, a Digital Photo Professional-nek (DPP) továbbfejlesztett változata is. Ez a verzió már felismeri az EOS D30-tól számított összes EOS fényképezőgéppel készített RAW képet, és támogatja a képstílusokat is. Az újítások arra irányulnak, hogy a profik gyorsabban és hatékonyabban dolgozhassanak: egyszerű képkiválasztás háromszintű jelzéssel; élő élesség-beállítás; hatékonyabb képkorrekció (Copy Stamp); továbbfejlesztett képátviteli funkció – a képek akár egyből Photoshop-ba küldhetőek; szélesebb körű színkód-támogatás, beleértve az Apple RGB-t és a ColorMatch RGB-t; és végül továbbfejlesztett CMYK-szimuláció funkció. A CD-n megtalálható még a ZoomBrowser EX (PC) és az ImageBrowser (MAC) v5.5 a képek megjelenítéséhez és rendezéséhez, az EOS Capture v1.5 a számítógéppel irányított fényképezéshez, illetve a PhotoStitch v3.1, a PhotoRecord v2.2 (PC), a RAW ImageTask v2.2 és a CameraWindow v 5.3 szoftverek is.

Átfogó választék

Ez a kategória teremtő fényképezőgép tovább bővíti a Canon eddig is átfogó D-SLR választékát. Sebesség és felbontás tekintetében minden D-SLR szegmensben a Canon tavaly április óta megjelent termékei viszik el a pálmát:

  • EOS-1Ds Mark II – 16.7 megapixel, full frame 35 mm szenzor, 4 kép/mp
  • EOS-1D Mark II N – 8.2 megapixel, APS-H méretű szenzor, 8.5 kép/mp
  • EOS 5D – 12.8 megapixel, full frame szenzor, 3 kép/mp
  • EOS 20D – 8.2 megapixel, APS-C méretű szenzor, 5 kép/mp
  • EOS 350D Digital – 8.0 megapixel, APS-C méretű szenzor, 3 kép/mp.

Az EOS 5D előreláthatólag 2005. októberétől vásárolható meg a hazai szaküzletekben.