Canon Digital IXUS fényképezőgépek

0

Két új digitális fényképezőgépet jelentett be a Canon az ultrakompakt Digital IXUS szériában.

A sorozat vezető szerepét eddig betöltő 700-as modell helyét mostantól a 750 veszi át, az IXUS 55 pedig elsősorban kis méretével vívhat ki magának elismerést. Mindkét gépben megtaláljuk a Canon legfejlettebb DiGIC II. képfeldolgozó processzorát, Hi-Speed USB 2.0 kapcsolatot, valamint egy 2,5″ méretűre növelt LCD monitort.

A 750-es effektív felbontása 7,1 megapixel, optikája pedig 37-11mm-nek megfelelő látószöget ad, mely 3x optikai zoomot jelent. Az 55-ös ugyanekkora zoomátfogást biztosít 35-105mm ekvivalens gyújtótávval, 5 megapixeles felbontás mellett. Mindkét típussal akár 1 GB-nyi videót is rögzíthetünk, hanggal, 640×480 képponttal és 30 fps sebességgel. A képek és videók tárolására SD, vagy MMC memóriakártyát használhatunk. A gépek alaptartozéka az egyedi lítium ion akkumulátor és töltő.

Canon Digital IXUS 55:



Canon Digital IXUS 750:



Sajtóközlemény

A Canon kiszélesíti Digital IXUS választékát két stílusos modellel

Amstelveen, Hollandia, 2005. augusztus 22.

A fotótechnikában és képalkotásban élen járó Canon ma bejelentette két új Digital IXUS fényképezőgépét – a Digital IXUS 750-et és a Digital IXUS 55-öt. A Digital IXUS sorozat zászlóshajójaként a Digital IXUS 750 továbbviszi azt a stílust és kifinomultságot, amiről a Digital IXUS sorozat nevezetes. Visszatér az elegáns „kellemesen lekerektített” dizájn, új viszont a két csodálatos szín – az ezüstszürke (Silver Grey) és a szatén-bézs (Satin Beige)1. Az eredeti IXUS híres „doboz és kör” kinézetét újraértelmezve a Digital Ixus 55 egy egyedi, csillag alakú dizájnelemet kapott lencsegyűrűje köré, rozsdamentes acél testét pedig ezüstfehér palládium borítjal.

Mint mindig, az új Digital IXUS modellek sokszínű használhatósága ugyanolyan megdöbbentő, mint a fényképezőgépek maguk. Mindegyik gépben DIGIC II képfeldolgozó processzor és egy nagy, 2,5″ méretű LCD dolgozik. A Digital IXUS 750 7,1 megapixel, a Digital IXUS 55 pedig 5,0 megapixel felbontású, mindkét digitális gép 3-szoros optikai zoommal rendelkezik.

A stílus megnyilvánulása

Mindegyik Canon Digital IXUS a stílus megtestesülése, ez alól a Digital IXUS 750 és a Digital IXUS 55 sem kivétel. Gömbölyű vonalaival és a kellemes tapintásával a Digital IXUS 750 teljesen fém, kellemesen lekerekített teste az IXUS pompáját hirdeti. A „doboz és kör” kinézetet megbolondítva a Digital IXUS 55 dizájnerei a koncepciót továbbfejlesztve egy sugárzóan fényes gyűrűt helyeztek az optika köré, csillagszerű kinézetet nyerve ezzel.

Nagyméretű kijelző széles láthatósági tartománnyal

A két fényképezőgép 2.5″ LCD kijelzője extra mérete ellenére nem veszi el a helyet a fontos kezelőszervektől, és megőrzi a gömbölyű és keskeny vonalakat. A nagy kijelző éles szögből is látható, így visszajátszáskor könnyebb megosztani másokkal az elkészült képeket és filmeket. A nagy LCD lehetővé teszi, hogy a felhasználó jól lássa az elkészítendő képet és a menüket, a monitor fényereje 15 lépésben állítható. A megújult diavetítő funkcióval a képeket impresszív módon, stílusos és modern átmenetekkel tarkítva lehet végignézni minimális felhasználói beavatkozás után.

UA-tagok és megapixelek a nagyobb méretű nyomtatáshoz

A Digital IXUS 750 7,1 megapixeles felbontásával részletes A2 méretű nyomatok készíthetők, míg a Digital IXUS 55 5,0 megapixeles felbontása minőségi A3 méretű fotónyomatokat eredményezhet. A Digital IXUS 750 optikájában 7 csoportban 5 lencsetag, a Digital IXUS 55 objektívjében 6 csoportban 5 lencsetag található. Mindkét kamerában két nagyon magas törésmutatójú aszferikus (Ultra High Refractive Index Aspherical – UA) lencsetag található az élethű színek és az éles, kontrasztos képek érdekében.

A DIGIC II Processor

Mindkét új Digital IXUS modellben a DIGIC II, a Canon híres képfeldolgozó processzora biztosítja, hogy a rögzített képek felbontása és a színek minősége nagyszerű legyen, a gép átfogó teljesítménye pedig magas szintű maradjon. A 9 pontos AiAF autofókusz-rendszer automatikusan élességet állít a témára, még akkor is, amikor az nincs a kép középpontjában. Az iSAPS érzékelőrendszerrel a fényképezőgépek elemzik a látott képet és kiválasztják az optimális eredmény eléréséhez szükséges legmegfelelőbb beállításokat. A felhasználó három fénymérési mód közül választhat: kiértékelő, középre súlyozott és szpot, az ISO-érzékenység pedig Auto, 50, 100, 200 vagy 400 értékre állítható. A képek gyors letöltéséhez a Digital IXUS 750 és a Digital IXUS 55 nagysebességű USB 2.0 kimenettel rendelkezik.

Felvételi módok és különleges effektusok

A Digital IXUS 750 és a Digital IXUS 55 a lehetséges fotózási szituációk széles körét lefedik a 15 illetve 14 eltérő felvételi móddal. Az automatikus, kézi, portré, tájkép és éjszakai pillanatkép módok mellett még témamódok közül is választani lehet, például az új, vízalatti beállítást. Ezzel a móddal teljes mértékben kihasználható az opcionális (WP-DC80)2 vízalatti tok a Digital IXUS 750, vagy a mindennek ellenálló (AW-DC50)3 tok a Digital IXUS 55 esetében. A vízalatti mód speciálisan a víz alatti képek készítéséhez állítja be a fehér-egyensúlyt, hogy minimális bekékülés mellet a lehető leghűbben adja vissza a színeket.

A kézi színbeállítások nagymértékű kreativitást engednek a digitális fotózás terén. A különleges effektusok, mint például a színcserélés, vagy az egyéni színbeállítás, amivel a felhasználó a készítéskor maga szabhatja meg bármelyik kép színegyensúlyát, mind elérhetők a gépen, és felvétel közben is ellenőrizhetők. Eddig ezeket a hatásokat csak a fényképezés után, számítógép segítségével lehetett elérni.

Intelligens orientáció-érzékelő

A Digital IXUS 750 és a Digital IXUS 55 intelligens orientációs érzékelője felismeri, amikor fényképezés közben a gép álló helyzetbe kerül, és visszajátszáskor automatikusan a megfelelő irányba forgatja a képeket.

Annak érdekében, hogy a fényképezőgép egyvonalban maradjon a horizonttal, vagy a kompozícó megfelelő legyen, a felhasználók bekapcsolhatják a kijelzőn látható segédvonalakat is.

A továbbfejlesztett felhasználói lehetőségek mellett újak is megjelentek, mint például az új világidő opció (amely időzónákra osztva teszi lehetővé a saját ország szerinti időbeállítást), valamint az animált menük és a fényképezőgép bemozdulására figyelmeztető jelek. A gép menüje 22 nyelven jeleníthető meg.

Több mint fotózás

A Digital IXUS 750 és a Digital IXUS 55 jó minőségű VGA videók felvételére is alkalmas – a felhasználók választhatnak a VGA és a QVGA minőség (30 vagy 15 képkocka/mp) között. A felvétel folyamatos, amíg a videó mérete el nem éri az 1 GB-os vagy 60 perces korlátot. Beállítható gyors képfrissítési mód is 60 képkocka/másodperc sebességgel, ilyenkor visszajátszáskor működik a lassított felvétel opció. A digitális zoom felvétel közben is alkalmazható, és plusz effektént saját színbeállításokat is lehet használni. A kompakt videó mód (QQVGA) – 160 x 120 képpont, 15kép/mp sebességgel – ideális arra, hogy a videókat emailben is a lehető legegyszerűbben meg lehessen osztani.

A képek nyomtatása

A Canon új SELPHY CP710 kompakt fotónyomtatójával és a Canon festékkazetta- és papírkészletével (KP-108IP) használva a nyomatok darabonként mindössze 30 euro centért előállíthatóak.4 A SELPHY CP kompakt fotónyomtatón keresztül akár, praktikus módon, igazolványképek és videóból kivett állóképek is nyomtathatók.

A legújabb (szintén ma bemutatott) PictBridge-kompatibilis PIXMA nyomtatókra kapcsolva lehetőség nyílik olyan funkciók használatára is, mint például a zajszűrés, a színélénkítés, valamint az új arc-világosító5 opció.

A számítógép nélküli képnyomtatás egyszerűbb lett a Print/Share gomb bevezetésével, amely a feltöltés elindítására is szolgál Windows XP vagy Mac OS X rendszert használó számítógépek esetén.

Átfogó szoftver

A Digital IXUS 750 és a Digital IXUS 55 dobozában a következő Canon szoftverek találhatóak:

ZoomBrowser EX 5.5, PhotoRecord 2.2 (Windows), ImageBrowser 5.5 (Macintosh): egyszerű képletöltés, tárolás és keresés, a kép és a nyomtatási beállítások módosítása.

PhotoStitch 3.1: lélegzetelállító panorámaképeket készít, Windows vagy Macintosh platformon.

Movie Edit Task: a videófelvételek szerkesztéséhez és javításához.

A csomag tartalmazza még a PhotoStudio programot, az ArcSoft képszerkesztő szoftverét.

A csatolt szoftver támogatja a Windows 98 (SE), ME, 2000 (SP4), XP (SP1/3) és Macintosh OS X v10.2-v10.3 operációs rendszereket. Mindkét fényképezőgép PTP-kompatibilis, tehát illesztőprogram nélküli adatátvitelt biztosít Windows XP vagy Macintosh OS X rendszerek alatt.

Kiegészítők

A Digital IXUS 750-hez megvásárolható a WP-DC80 vízálló tok, valamint az ACK900 akkumulátor készlet. A Digital IXUS 55-höz az AW-DC50 víz- és porálló tok, és az ACK-DC10 AC adapterkészlet vásárolható meg. Mindegyik fényképezőgéphez dizájnjukhoz illő, stílusos puha tokok kaphatók (Digital IXUS 750: DCC-70 és SC-DC20, Digital IXUS 55: DCC-60). Mind a Digital IXUS 750, mind a Digital IXUS 55 kompatibilis az SD és az MMC memóriakártyákkal. A Digital IXUS 750 mellé egy 32 MB, a Digital IXUS 55-höz pedig egy 16 MB méretű Canon SD kártya jár alaptartozékként.