Canon PowerShot S80 – 8 megapixellel

0

Egy év telt el azóta, hogy a Canon bejelentette a 7 megapixeles S70-et és most itt az S80, ami nevével összhangban 8 megapixeles felbontással büszkélkedhet, és az elődhöz hasonlóan 1/1,8″ méretű CCD-vel rendelkezik. A gép külseje kissé karcsúsodott, tömörebb lett, a kezelhetőség tekintetében azonban fontosabb változás az új kialakítású kezelőtárcsa és választógomb. Ezzel együtt a gép tömege is csökkent kis mértékben. A képfeldolgozásért, mint a Canon csaknem összes digitális fényképezőgépében, DiGIC II processzor felel.



Az optika kisfilmes rendszerben 28-100mm-nek megfelelő látószöget biztosít, F2,8-5,3 fényerővel. A zoomátfogás így 3,6x-os és az ekvivalens 28mm-es gyújtótávnak köszönhetően meglehetősen nagy látószöget kapunk, bár a fenti optikai tulajdonságok az előddel megegyezőek. Ahogy megegyező a 4 cm-es makro közelpont, a 9 pontos AiAF és a manuális állítási lehetőségek széles köre is. A mozgókép rögzítési képesség viszont tovább nőtt. Az egyedülálló 1024×768 képpontos (XGA) videófelbontás mellé 15 fps sebesség társul. Mozgóképből maximum 1 GB méretűt rögzíthetünk a nagyobb felbontásokban, akár 30 fps sebességgel is, 160×120 képpontnál pedig maximálisan 3 perces 15 fps sebességűt. A videófelvétel mellé természetesen hangot is rögzíthetünk.



Az eddigi 2 fps sebességű, 15 képes sorozat kismértékben lassult. Az S80 esetében 1,8 fps sebességgel fényképezhetünk, de a készíthető képek számának csak a memóriakártya kapacitása szabhat gátat. A rögzíthető képformátumok közül viszont kimaradt a RAW képek készítésének lehetősége. A témaprogramokat kedvelők részére számos szituációfüggő motívummód áll rendelkezésre, színbeállításainkat pedig 9 féle egyedi szinmódban menthetjük.

Az eddig 1,8″ átlójú LCD monitor 2,5″ méretűre nőtt, 118000 képpont helyett 115000 képpont felbontással. Újdonság még a jóval gyorsabb Hi-Speed USB 2.0 kapcsolat bevezetése, a korábbi Compactflash memóriák támogatása helyett pedig SD, vagy MMC memóriát használhatunk, melyekből egy 32MB-os kártyát kapunk a géphez. Alaptartozék a lítium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő is.

Sajtóközlemény

A Canon bemutatja a megújult 8,0 megapixeles PowerShot S80 digitális fényképezőgépet

Amstelveen, Hollandia, 2005. augusztus 22.

A Canon, a fotózási és képalkotási eljárások vezető vállalata ma bemutatja a 8,0 megapixeles PowerShot S80-at – az S-sorozatú PowerShot fényképezőgépek új zászlóshajóját. A fényképezőgép gazdag felszereltsége 28-100 mm-es f/2.8-5.3 (3,6-szoros) nagylátószögű UA technológiás optikai zoom objektívet, valamint ugyanazt a DIGIC II processzort tartalmazza, amely a Canon professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépeiben is megtalálható. Emellett egy 2,5″-os LCD monitor egészíti ki a gép felszereltségét. A feltűnő, modern váz teszi teljessé a fényképezőgép kompakt megjelenését, amely lényegesen kisebb, mint elődje, a PowerShot S70.

Digitális kompakt fényképezőgépben először található meg az EOS-gépeknél már megismert multifunkciós vezérlőtárcsa, a menük és felvételi funkciók gyors beállítására, valamint a megjelenített képek közötti lépkedésre. A fejlett funkciók közé tartozik a valós idejű hisztogram kijelzés, a FlexiZone AF/AE a szabadon mozgatható fókuszponttal valamint manuális élességállítás felülírással, a 21 felvételi mód, a XGA videó minőség, és az akár 1 GB-os videofelvételek. A jobb kezelhetőséget pedig az újratervezett és új helyre épített módválasztó tárcsa szolgálja.

„A PowerShot S80 a fényképezésért komolyan érdeklődők igényeit elégíti ki, a specifikációk terén kötött kompromisszumok nélkül” mondta Mogens Jensen, A Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Futurisztikus és kompakt dizájnja a Canon erőfeszítéseit tükrözi, amelyeket annak érdekében tesz, hogy ennek a fontos szegmensnek a korlátait kiszélesítse.”

Minőségi felépítés, minőségi optika

A karcsú S80-at újraterveztük, hogy masszív, kiváló minőségű vázat és ergonomikusabb, kompakt vázat kaphasson – az új váz 8%-kal keskenyebb elődjénél, a fényképezőgép teljesítményének növekedése ellenére. Az S80 28­­-­100 mm-es f/2.8-5.3 (3,6-szoros) optikai zoom objektívje a Canon fejlett UA (Ultra High Refractive Index Aspherical – ultra magas törési mutatójú aszférikus) objektív technológiájával készült, amely igazi nagylátószöget tesz lehetővé, a fényképezőgép méretének növelése nélkül. A fókusztávolság kb. 22,4-200 mm az új opcionális nagylátószögű és tele konverter előtétlencsékkel.

A 8,0 megapixel ereje, és a DIGIC II

A masszív, 8,0 megapixeles szenzornak köszönhetően a fényképezőgéppel készített képek A3+ méretben nyomtathatók ki, így a fotósoknak is nagyobb szabadságot nyújt a képkivágásokhoz.

A Canon fejlett DIGIC II képfeldolgozó processzora a fényképezőgép sebességének és reakcióidejének emelésére, valamint a képminőség javítására került az S80-ba. Az automatikus élességállítás így most akár 20%-kal gyorsabb, az alacsony megvilágítású helyeken való fényképezés fényereje pedig közel egy lépéssel javult, jobb felvételi lehetőségeket nyújtva még gyenge megvilágítás mellett is. A DIGIC II-nek köszönhetően a sorozatfelvétel készítésének sebessége 1,8 kép/mp-re javult, a 9 pontos AiAF pedig a gyors, pontos élességállítást garantálja – még olyan esetekben is, amikor a téma nem a kép közepére esik. A FlexiZone AF/AE segítségével szabadon lehet görgetni a kereten belül, így az élességállító keretet könnyen a kívánt témára lehet mozgatni, ezáltal pedig a fénymérés is pontos lesz. A manuális élességállítás is lehetséges.

A nagysebességű USB 2.0 kompatibilitás a számítógépekkel való kapcsolatot gyorsítja, így az adatátvitel is rövidebb ideig tart.

Magas szintű vezérelhetőség, könnyű használat

A fényképezőgép kisebb mérete nem érinti hátrányosan a kezelhetőséget. Az új, nagy méretű, 2,5″-os LCD monitor fényereje 15 lépésben állítható, és egy Gyors világosítás gombbal is rendelkezik, amely az erős napsütésben való felvételkészítést könnyíti meg. Az LCD monitoron látható valós idejű hisztogram segítségével a fotós már a kép komponálásakor kiértékelheti az expozíciót. A megjeleníthető segédvonalak a kép komponálásban és a vízszint beállításában segítenek.

Az újonnan tervezett felhasználói interfész gyorsabb és intuitívebb kezelést tesz lehetővé. A multifunkciós vezérlőtárcsával a menük és felvételi funkciók pillanatok alatt beállíthatók, valamint megjelenítéskor a képek között is lehet vele görgetni. A módválasztó tárcsa új elhelyezése lehetővé teszi, hogy a tárcsát a kép komponálása közben is kényelmesen lehessen használni. A fényképezőgép gyorsbillentyű funkciójával a rengeteg állókép és videó felvételi funkció közül lehet egyet a Nyomtatás/Megosztás gombhoz hozzárendelni.

A képmegjelenítés javítása érdekében az „ugrás mappához” gombbal most már megadott mappák első képeihez is lehet ugrani. A mappák automatikusan a felhasználó által beállított rendszer szerint keletkeznek pl. hetente, és a képmappák most már akár 2000 kép tárolására is képesek.

Módok, saját színek ….. és videók

Az S80 összesen 21 felvételi móddal rendelkezik: a teljesen manuális mód és az egyéb kreatív zóna módok mellett, amelyeket a vásárlók elvárnak egy S-sorozatú fényképezőgéptől, 9 új speciális téma mód is megtalálható a fényképezőgépben. Ezek a módok – a hó, portré, vízalatti, digitális makró, és egyéb téma módok – segítenek a fotósnak a legspeciálisabb körülmények közötti felvételkészítéskor is. A Felhasználói módban a fotós saját kedvelt felvételi beállításait adhatja meg.

A módválasztó tárcsán található Saját színekkel tovább növelhető a fotós kreativitása. Az olyan speciális effektusok, mint a Színcsere vagy a Felhasználói színek – amely segítségével a fotós saját ízlésének megfelelően választhatja ki a felvétel színegyensúlyát – a fényképezőgéppel is végrehajthatók, és az állóképek vagy videofelvételek készítése közben az LCD monitoron ellenőrizhetők. Ezek az effektusok eddig csak speciális szoftverekkel, számítógépen voltak alkalmazhatók. A kiterjesztett videofelvételi módok között az S80-ban először1 található meg egy nagyfelbontású (1024 x 768, 15 kép/mp) XGA videó mód, amely a DIGIC II processzor feldolgozási sebességének köszönhetően kerülhetett bele ebbe a modellbe. Az XGA módban készített videofelvételek akár 1GB méretűek is lehetnek, és ideálisak a számítógép monitorán, vagy a televízión való lejátszásra. A fényképezőgéppel emellett kiváló minőségű QVGA (30/15 kép/mp) vagy VGA (30/15 kép/mp) felvételek készíthetők, hanggal együtt. Emellett kompakt móddal is rendelkezik az S80: ezek a 160 x 120 képpont méretű felvételek ideálisak az e-mailben való továbbításra.

Tartozékok széles skálája

Az S80 teljesítményének növelése érdekében tartozékok széles skálája megvásárolható a fényképezőgéphez, beleértve a TC-DC10 2,0-szeres tele konverter előtétlencsét, vagy a WC-DC10 0,8-szoros nagylátószögű konvertert. A további tartozékok az alábbiak:

LA-DC20 konverziós objektív adapter

WP-DC1 vízálló tok – lehetővé téve a felvételkészítést akár 40 méterrel a vízfelszín alatt

HF-DC1 nagyteljesítményű vaku

CB-2LWE új, kompakt akkumulátortöltő

CBC-NB2 kényelmes autós akkumulátortöltő

ACK-DC20 AC adapter készlet a hálózati áramról való üzemeltetéshez

A fényképezőgép kompatibilis az MMC/SD memóriakártyákkal, az alapcsomag egy 32 MB-os Canon SD memóriakártyát tartalmaz.

Fejlett nyomtatás

A fényképezőgépet a Canon új SELPHY CP710 kompakt fotónyomtatójával és KP-108IP papír-készletével együtt használva a nyomatok mindössze 30 eurocent költséggel nyomtathatók ki.2 A SELPHY CP sorozatú nyomtatókkal a felhasználók hasznos igazolványképeket és videókból kivágott felvételeket is kinyomtathatnak. A legújabb PictBridge kompatibilis PIXMA nyomtatókhoz csatlakoztatva a felhasználók olyan képjavító funkciókat is használhatnak, mint a zajcsökkentés, az élénk fotó, az arcvilágosító funkció vagy a fotó információ nyomtatás, amellyel a felvételi adatok, így a zársebesség, blende és felvételi mód információk a kép keretére nyomtathatók3.

A számítógép nélküli nyomtatást többek között a Nyomtatás/Megosztás gomb szolgálja, amely Windows XP és Mac OS X rendszereken feltöltés gombként is szolgál.

Szoftver

Az S80-hoz egy széles körűen használható szoftvercsomagot mellékelnek, amely tartalmazza a Canon böngésző- és képrendező szoftverét, a ZoomBrowser EX 5.5-öt (Windows) és az ImageBrowser 5.5-öt (Mac) is, valamint a PhotoRecord 2.2 nyomtatószoftvert, és a PhotoStitch 3.1 panorámakép készítő programot. A csomag emellett az ArcSoft PhotoStudio képszerkesztő programot is tartalmazza.

Támogatott operációs rendszerek: Windows 98 (SE), Me, 2000 (SP4), XP (SP1/2) és Mac OS X v10.2-v10.3. A fényképezőgép támogatja a PTP meghajtó nélküli átvitelt is Windows XP és Mac OS X rendszeren.