Canon PowerShot A610 és A620

0

Az amatőr felhasználók körében régóta népszerű Poweshot A-széria két új taggal gazdagodott. A két gép között lényegében csak a felbontásuk terén van különbség. Az A610 5 millió, míg az A620 7,1 millió képpontot kapott érzékelőjére. Apró különbség még, hogy a kisebb felbontású modell némileg gyorsabb sorozatra képes, mely 2,4 fps, ellentétben az A620 1,9 fps teljesítményével.

Mindkét modellben a Canon legújabb fejlesztésű DiGIC II képfeldolgozó processzora dolgozik, optikai zoomátfogásuk 4x-es és elődeikhez hasonlóan teljes manuális beállításokra is kaphatók.

A 2″ méretűre növelt, kihajtható LCD monitor, az akár 30 fps sebességű és 640×480 képpont felbontású mozgókép felvétel, az 1 cm-es makróközelpont, vagy a Hi-Speed USB 2.0 kommunikáció is túllépnek az előd képességein.

Canon Powershot A610:





Canon Powershot A620:



Sajtóközlemény

A Canon új A-szériás PowerShot gépei – a G-széria teljesítményével

Amstelveen, Hollandia, 2005. augusztus 22.

A fotótechnikában és képalkotásban élen járó Canon ma bejelentette legújabb magas teljesítményű digitális fényképezőgépeit, a PowerShot A620-at és a PowerShot A610-et. A 7,1 illetve 5,0 megapixeles gépek egy sor, eddig csak a G-szériás PowerShot gépekben látott csúcstechnológiás tulajdonsággal bírnak. A DIGIC II processzor gyors teljesítménye és rugalmassága 4-szeres optikai zoommal kiegészítve magasabb képminőséget biztosít. A kézi, automatikus és speciális felvételi módok változatos, kreatív, de szükség esetén egyszerű képkészítést tesznek lehetővé.

A gépek kihajtható kijelzője 2,0″ méretű, lehetőség nyílik egyéni színbeállításokra, a makró mód segítségével pedig akár 1 cm-ről is lehet fényképezni. A VGA felbontású filmek mindkét modell esetében 30 képkocka/mp sebességgel készülhetnek. Az opcionális tartozékok választéka a széles látószögű- és telekonverterektől a vízálló tokig terjed, elősegítve a rugalmasabb képkészítést. Az átfogó szoftverkínálat az alapfelszerelés része. Az A620 és az A610 is rendelkezik Print/Share gombbal a gyors megosztás és nyomtatás érdekében, segítségével PictBridge, igazolványkép, valamint filmkép-nyomtatás1 is lehetséges. A nagysebességű USB 2.0 csatlakozás lehetővé teszi a gyors képfeltöltési adatátvitelt.

„A PowerShot A620 és a PowerShot A610 voltaképpen kisebb méretű G-szériás gépek – ugyanazt a teljesítményt nyújtják, míg áruk az A-szériában marad” mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A csúcstechnológiás funkciók tárházaként ezek a fényképezőgépek rugalmasságot és könnyű kezelhetőséget nyújtanak a fotózás iránt érdeklődőknek.”

Nagyobb felbontás és zoom, jobb képminőség

A népszerű PowerShot A95 helyébe lépő új fényképezőgépek teljesítménye drasztikusan megnőtt. Míg az A610 CCD szenzora 5,0, az A620 érzékelője 7,1 megapixeles – mindkettő elegendő képminőséget nyújt akár A3-as nyomatok készítéséhez, így még megvágott képek nyomtatásánál sem kell félni a minőségromlástól.

A gépekben található precíziós Canon zoomoptika a G-széria dizájnját és felépítését követi, hét csoportban nyolc lencsetaggal, amik között két aszferikus lencsetag is található. A négyszeresre növelt optikai zoom 35-140 mm-es fókusztávolságot jelent (35mm-es filmes rendszerben számolva). A f/2.8 (nagylátószögű) és f/4.1 (tele) objektívek fényereje lenyűgöző tele állásban. Ráadásul a javított fókuszálási teljesítménynek köszönhetően alacsony fényviszonyok mellett akár két rekeszt lefelé állítva is szabadon lehet fényképezni.

Az objektívek színkép-tulajdonságai a lencsék és a szenzorok alapján kerültek beállításra, így biztosítva a pontos színeket és jelentősen lecsökkentve a kromatikus aberráció (például a lilás beszűrődés) jelenségét, ami az alacsonyabb minőségű optikákban gyakori jelenség.

Hatékonyabb feldolgozás és fókuszálás

A Canon fejlett DIGIC II képfeldolgozó processzorának bevezetése gyorsabb és rugalmasabb gépeket eredményezett, magasabb képminőséggel. A fókuszálási idő körülbelül 60%-ra csökkent, az optika késése elhanyagolható, 0,1 másodperc nagyságú. A könnyed sorozatfényképezés az A620 esetében 1,9, az A610-zel pedig 2,4 kép/mp sebességgel lehetéséges. A DIGIC II fejlett fehéregyensúly-kiértékelési képességeinek köszönhetően a színátadás pontossága is megőtt.

Az új PowerShot gépekben még mindig a Canon 9 pontos AiAF biztosítja a gyors és pontos fókuszálást akkor is, amikor a téma nincs a kép középpontjában. A FlexiZone AF/AE rendszerrel a felhasználó az autofókusz-kereten belül szabadon kijelölheti a kívánt témát, amihez a gép a megfelelő expozíciót rendeli. Lehetőség nyílik a fókusz manuális beállítására is.

Megnövelt sokoldalúság

A nagyobb, 2,0″ méretű kihajtható LCD kijelzővel akár a földről, derékmagasságból, vagy a gépet saját maga felé fordítva is készíthet képet a fotós. A kompozíció megalkotásában és a vízszintezésben a fotóst a bekapcsolható segédvonalak segítik.

Az A620 és az A610 összesen 20 felvételi móddal rendelkezik, beleértve a teljesen manuális, az eltárolt kézi beállítás, valamint a záridő-előválasztási módokat, ez utóbbi esetén 15 és 1/2500 másodperc között állítható a záridő. A nyolc témamód – például az éjszakai, a hó és a vízalatti beállítás – minden körülmények között maximális eredményt biztosít. A Stitch Assist módban a panorámaképek

egyes részeit készíti el a gép, ezek később könnyen egymás mellé illeszthetőek a mellékelt PhotoStitch program segítségével. A kézi színbeállítás – ami a programválasztó tárcsával elérhető – kreatív beállítások egész sorát kínálja. A különleges effektusok, mint például a színcserélés vagy az egyéni színbeállítás, amivel a felhasználó a készítéskor maga szabhatja meg bármelyik kép színegyensúlyát, mind elérhetők a gépen, és felvétel közben is ellenőrizhetők. Eddig ezeket a hatásokat csak a fényképezés után, számítógép segítségével lehetett elérni.

A videó módok között található VGA, QVGA (30 illetve 15 kép/mp), gyors frissítési (a gépen belüli lassított felvételes visszajátszáshoz), valamint kompakt mód (ideális az emailben elküldhető videók készítéséhez).

Kiegészítő tartozékok

A fényképezőgépekhez, képességeik még jobb kihasználására kiegészítők teljes sora választható. Az új LA-DC58F lencseadapter tervezésekor figyeltek arra, hogy ezekhez a modellekhez is használható legyen. A nagylátószögű WC-DC58N (0,7-szeres) és a tele TC-DC58N (1,75-szörös) konverterek javítják a képkészítés hatékonyságát és megnövelik a fényképezőgépek effektív fókusztávolságát.

A 40 méteres merülési mélységig hatékony WP-DC90 vízálló tok párásodáscsökkentő dupla üveggel és vakufény-diffúziós lemezzel rendelkezik. A felhajtóerő kordában tartásához különálló toksúlyok (WW-DC1) kaphatók. A gépekhez opcionálisan beszerezhető még többek között az ACK600 AC adapterkészlet, a CBK4-200 akkutöltő készlet négy NiMH ceruzaakkuval, valamint a DCC-300-as puha tok.

Fejlettebb nyomtatás

A Canon új SELPHY CP710 kompakt fotónyomtatójával és a Canon festékkazetta- és papírkészletével (KP-108IP) használva a nyomatok darabonként mindössze 30 euro centért előállíthatóak.2 A SELPHY CP kompakt fotónyomtatóval praktikus módon akár igazolványképek és videóból kivágott állóképek is nyomtathatók.

A legújabb (szintén ma bemutatott) PictBridge-kompatibilis PIXMA nyomtatókra kapcsolva lehetőség nyílik olyan funkciók használatára is, mint például a zajszűrés, a színélénkítés, valamint az új arc-világosító opció. Szintén új a Captured Info adatkijelzési funkció, amivel az olyan adatok, mint a záridő, a blendeméret és a felvételi mód, kinyomtathatók a fotó szélére3.

A számítógép nélküli képnyomtatás egyszerűbb lett a Print/Share gomb bevezetésével, amely a feltöltés elindítására is szolgál Windows XP vagy Mac OS X rendszert használó számítógép esetén.

Átfogó szoftver

Az új gépekhez alapfelszerelésként tartozik az átfogó szoftvercsomag, benne a Canon képnézegető és -nyomtatóprogramjával, a ZoomBrowser EX 5.5 (Windows) vagy ImageBrowser 5.5 (Mac) szoftverrel, az egyszerű nyomtatásra megfelelő PhotoRecord 2.2-vel, valamint az elképesztő panorámaképeket alkotó PhotoStitch 3.1-vel. A csomag tartalmazza még a PhotoStudio programot, az ArcSoft képszerkesztő szoftverét.

A csatolt szoftver támogatja a Windows 98 (SE), ME, 2000 (SP4), XP (SP1/3) és Macintosh OS X v10.2-v10.3 operációs rendszereket. A gépek PTP-kompatibilisek, tehát illesztőprogram nélküli adatátvitelt biztosítanak Windows XP vagy Macintosh OS X rendszerek alatt.