Canon PowerShot A410

0

A Canon Powershot A410-et az egy éve bejelentett A400 utódjának szánja a gyártó. Belsejében a professzionális szintű fényképezőgépekben is dolgozó DiGiC II képfeldolgozó processzor kapott helyett. Ennek köszönhetően a fókuszálás 40%-al gyorsabbá vált az új modellben, a sorozatfényképezés pedig másodpercenként 2,5 képkocka sebességű lehet, akár a memória teljes kapacitásáig. Az előd 2,2x optikai zoomja az A410 esetében 3,2x-esre nőtt, ami kisfilmes rendszerre számítva 41-131mm-nek megfelelő látószöget biztosít, F2,8-5,1 fényerő mellett. Ezen felül kisebb vázat, valamint 5 pontos autofókusz rendszert kapunk az új modellben, amely az objektívtől 1,5 centiméterre lévő téma fotózását is lehetővé teszi.

A hazai vásárlók számára jelent könnyebbséget, hogy a 22 menünyelv egyikeként a magyar is választható.





Sajtóközlemény

A Canon új belépő szintű PowerShot gépe – már DIGIC II-vel

Amstelveen, Hollandia, 2005. Augusztus 22

A fotótechnikában és képalkotásban élen járó Canon ma bejelentette új PowerShot szériás belépő szintű gépét, a 3,2 megapixeles PowerShot A410-et. A népszerű PowerShot A400 utódjaként a PowerShot A410 tetszetős új külsővel rendelkezik, megnövelt kezelhetőségét és teljesítményét pedig a DIGIC II processzornak, a 3,2-szeres optikai zoomnak és f/2.8 – f/5.1 fényerejének köszönheti. A gép teste kisebb, kompaktabb, és strapabíróbb lett.

5 pontos AiAF autofókusz-rendszer és a felvételi módok széles választéka miatt a könnyen kezelhető A410 ideális azoknak, akik filmesről digitális gépre szeretnének váltani.

A DIGIC II ereje

A PowerShot A400 technológiája után igazi előrelépés a PowerShot A410-ben dolgozó DIGIC II képfeldolgozó rendszer – ugyanaz a neves Canon technológia, ami a Canon EOS-1 professzionális digitális tükörreflexes gépeiben is megtalálható. A DIGIC II egy chipen tartalmazza az összes képfeldolgozó algoritmust annak érdekében, hogy az írási sebesség gyors, az optika késési ideje minimális legyen, miközben a képbeállítások a legmegfelelőbbek, a színek visszaadása pedig tökéletes. A gép bekapcsolási- és megjelenítési reakcióideje jelentősen javult, a DIGIC II bevezetésével pedig az fókuszálási folyamat 40%-kal gyorsabbá, a folyamatos, zökkenőmentes sorozatfényképezés pedig lenyűgöző, 2,5 kép/másodperces sebességével zökkenőmentesebbé vált.

Egyszerűen jobb

A kisebb és strapabíróbb váz mellett az A410 megnövelt, 3,2-szeres optikai zoommal rendelkezik (35 mm-es filmes rendszerben számolva ez 41 mm – 131 mm-es optikának felel meg), kiszélesítve ezzel a képkészítési lehetőségeket. A megnövelt maximális fényerő alacsony fényviszonyok melletti fényképezésre is alkalmasabbá teszi a gépet. Az 5 pontos AiAF autofókusz elemzi a kép kompozícióját és ehhez mérten fókuszál, kiélesítve a témát még akkor is, amikor az nincs a kép középpontjában. A szupermakró móddal akár az objektívtől 1,5 cm távolságra lévő téma is tökéletesen fotózható.

A készülő képek a 1,5″ LCD kijelzőn ellenőrizhetők. Ennek fényereje 15 lépésben állítható, a gép használatát pedig egyszerűbbé teszi a fejlettebb kezelési felület. A menü 22 nyelven jeleníthető meg.

A gép zoomtartományában rejlő lehetőségek teljes kihasználásához az A410 vakuja megfelelőbb helyre került, kiküszöbölve a sötét árnyékokat az olyan képek esetében, amik teljesen kitolt objektívvel készülnek. A vaku 3 méteres távolságig biztosít lefedést.

Felvételi módok

Az A410 14 felvételi módja – köztük a 8 előre beállított speciális témamód – még bonyolult fényviszonyok esetén is nagyszerű felvételeket eredményez. A választható módok a portré, éjszakai pillanatfelvétel, gyerekek és állatok, beltéri, lomb, strand, hó és tűzijáték. A kompozíció megalkotásában a fotóst a bekapcsolható segédvonalak segítik, pontosabb vízszintezést és képkivágást lehetővé téve. Az egyéni színbeállítások segítségével felvétel közben is használhatóak az olyan gépbe épített digitális effektusok, mint például a színcsere. Ezelőtt ezeket a hatásokat speciális programokkal lehetett elérni, a képek számítógépre másolása után.

Az A410 kiemelkedő minőségű videofelvételek készítésére is alkalmas, és támogatja a VGA (640 x 480) és a QVGA (320 x 240) módokat is, 10 és 20 képkocka/másodperc sebességgel. A kisfilmek maximum 3 percesek lehetnek. A kompakt videó mód kiküszöböli a nagy fájlméret problémáit, így ideális arra, hogy a videókat emailben is egyszerűen el lehessen küldeni.

Azonnali nyomtatás

A 3,2 megapixeles felbontással az A410-ről A4-es méretig lehet fotóminőségű nyomatokat készíteni. A Canon új SELPHY CP710 kompakt fotónyomtatójával és a Canon festékkazetta- és papírkészletével (KP-108IP) használva a nyomatok darabonként mindössze 30 euro centért előállíthatóak.1 A SELPHY CP kompakt fotónyomtatóval praktikus módon akár igazolványképek és videóból kivágott állóképek is nyomtathatók.

A legújabb (szintén ma bemutatott) PictBridge-kompatibilis PIXMA nyomtatókra kapcsolva lehetőség nyílik olyan funkciók használatára is, mint például a zajszűrés, a színélénkítés, valamint az új arc-világosító2 opció.

A számítógép nélküli képnyomtatás egyszerűbb lett a Print/Share gomb bevezetésével.

Átfogó szoftver

Az A410 dobozában a következő Canon szoftverek találhatóak:

ZoomBrowser EX 5.5, PhotoRecord 2.2 (Windows), ImageBrowser 5.5 (Macintosh): egyszerű képletöltés, tárolás és keresés, a kép és a nyomtatási beállítások módosítása.

PhotoStitch 3.1: lélegzetelállító panorámaképeket készít, Windows vagy Macintosh platformon.

PhotoStudio: az ArcSoft képszerkesztő szoftvere.

A csatolt szoftver támogatja a Windows 98 (SE), ME, 2000 (SP4), XP (SP1/3) és Macintosh OS X v10.2-v10.3 operációs rendszereket. Az A410 PTP-kompatibilis, tehát illesztőprogram nélküli adatátvitelt biztosít Windows XP vagy Macintosh OS X rendszerek alatt.

Kiegészítők

Az A410-hez megvételkor egy 16 MB-os MultiMediaCard tartozik, de képes SD kártyák fogadására is. A géphez tartozik még 2 AA méretű alkáli elem is, de használható az opcionális Canon NiMH ceruzaakkumulátor is, valamint megvásárolható hozzá a CBK4-200 töltőkészlet is, amely 4 AA méretű NiMH akkumulátorból és egy töltőből áll. A további tartozékok között található még AC adapterkészlet (ACK800), nagy fényerejű vaku (HF-DC1), valamint a DCC-400-es puha tok.