Canon PIXMA MP450 multifunkciós nyomtató

0

A 4,7 cm-es színes LCD monitorral is felszerelt Canon PIXMA MP450 segítségével, akár 55 másodperc alatt is nyomtatható, kiváló minőségű 10×15 cm-es fotó, közvetlen csatlakoztatási lehetőségei és opciói pedig lehetővé teszik, hogy memóriakártyáról, PictBridge kompatibilis eszközökről, videokameráról, vagy mobiltelefonról is készíthessünk nyomatot, számítógép közbeiktatása nélkül.








Sajtóközlemény:

Új multifunkciós készülék – páratlan adatkapcsolati lehetőségekkel

Amstelveen, 2005. augusztus 22. A Canon – a fotográfiai és képalkotási technológiák vezető vállalata – bejelentette új, közvetlen nyomtatásra is alkalmas multifunkciós készülékét, a nagysebességű, 4800×1200 dpi felbontású1, 2 pikoliteres cseppmérettel2 dolgozó PIXMA MP450-et.

Az MP450-nek egy 10×15 centiméteres, kitűnő minőségű fotó nyomtatásához is csupán 55 másodpercre van szüksége. A „három az egyben” jellegű (Scan-Copy-Print) multifunkciós készülék számos forrásból képes közvetlen fotónyomtatásra: az elterjedt memóriakártyákról3, PictBridge kompatibilis digitális fényképezőgépekről és digitális videókamerákról, vagy mobiltelefonokról az MP450-be beépített infravörös (IrDA) kapuja vagy az opcionális Bluetooth adapter révén. Egy 4,7 centiméter képátlójú színes LCD képernyő is rendelkezésünkre áll a képek kiválasztásához, számítógép nélküli nyomtatás esetére.

A FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) nyomtatófejek alkalmazásával az MP450 két pikoliteres4 cseppméretet használ a fotóminőség érdekében. Az új készülék a nyomtatáson túl az alábbiakat kínálja:

Színes, 1200×2400 dpi felbontású síkágyas lapolvasó

Gyors dokumentum-másolás: 22 monokróm vagy 17 színes lap percenként

A hosszú élettartamú, fakulás-álló nyomatok érdekében az MP450 az új ChromaLife 100 rendszerrel dolgozik. Canon médiák alkalmazásával olyan nyomatok előállítására képes, melyek albumban tárolva akár 100 éven át megőrzik színeiket. A keretezés nélküli, fedetlen nyomatok 10 éven át képesek ellenállni a levegő fakító hatásának, ha Photo Paper Pro-ra (PR-101) készültek5.

Fotólaboratóriumi sebesség és minőség

„A növekedésben lévő fotópiacon az emberek egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a sebességnek és minőségnek,” mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A sebesség és minőség egyidejű fenntartásának képessége a Canon FINE technológia kulcs-előnye a versenyben.”

A Canon szabadalmaztatott, a félvezető-gyártásban használatos FINE elnevezésű eljárása rendkívüli nyomtatási sebesség elérését teszi lehetővé fényképek és dokumentumok esetében.

A nyomtatófejen nagy sűrűséggel elhelyezett, 10 mikrométer átmérőjű mikrofúvókák páratlan sebességgel, biztonsággal, egyenletességgel és pontossággal juttatják célba a tintacseppeket.

A FINE nyomtatófej így rövidebb idő alatt több tintát juttat a papírra, mint ahogy az a hagyományos tintasugaras technológiával lehetséges, s ezzel a szegélymentes, akár A/4 méretű fotók is gyorsan kinyomtathatók.

A FINE végeredményben fotólaboratóriumi minőségben nyomtat, mivel, másodpercenként milliónyi mikroszkopikus méretű tintacseppet rendkívül egyenletesen és pontosan juttat célba.

A nagy sebességű USB 2.0 kapu felszámolja az adatátviteli torlódásokat, így a nyomtatómű maximális kapacitással dolgozhat.

Önálló fotónyomtatás memóriakártyáról is

Az MP450 alkalmas számítógép nélküli nyomtatásra: a PictBridge kompatibilis digitális fényképezőgépekről és videókamerákról, a mobiltelefonról vagy memóriakártyáról közvetlenül is kinyomtathatók a fotók. Az indexoldalak – automatikusan, a memóriakártya tartalmából generált képes, kitölthető megrendelőlapok – leegyszerűsítik a felvételek és a média kiválasztását közvetlen nyomtatáskor. A nagyméretű, 4,7 centiméter képátlójú színes LCD könnyű kezelhetőséget és képkiválasztást tesz lehetővé. A beépített képjavító funkciók révén a fotók a számítógép igénybevétele nélkül is optimalizálhatók: arc-derítő (Face brightener), vörösszem-korrekció (Red-eye correction), valamint képoptimalizáló és színkorrekciós funkciók közül választhatunk.

Maradandó minőség

A tökéletesebb színtartás érdekében az új multifunkciós eszköz támogatja az új Canon ChromaLife 100 rendszert: az eredeti, vízfesték alapú, kivételesen széles színskálát biztosító Canon-tinták és speciálisan a FINE nyomtatófejekkel való együttműködéshez kifejlesztett fotópapír együttesét. A tinta, a média és a fúvóka-kialakítás (az új technológiai három alapköve) olyan fotó-nyomatok előállítására képes, melyek minőségben és sebességben is felveszik a versenyt a hagyományos előhívással. Az albumban tartott nyomatok 100, az üveg alatt kiállítottak 30, a levegőnek kitett fotók pedig 10 évig állnak ellen a fakulásnak6.

Gyors, szegélynélküli másolás

A mikrofúvókák számának növekedése rendkívül nagy nyomtatási sebességet biztosít, ami tovább érezteti hatását a gyors, 22 lap/perces monokróm és 17 lap/perces színes másolásban. Az MP450 képes a lapmérethez illeszkedő másolásra, és AE (automatikus expozíciós) másolást is lehetővé tesz: a dokumentum előolvasása során meghatározza az optimális beállításokat az eredeti oldal szöveges-, fotó- és háttérmintás zónáihoz.

A szegélynélküli másolás A/4, 13×18, 10×15 centiméteres és hitelkártya méretekben lehetséges.

Erőteljes, minőségi lapolvasás

A Canon optika-tervezői szakértelmének köszönhetően a készülék minőségi beolvasást nyújt 1200×2400 dpi felbontással. A optimális eredmény érdekében több területet is kijelölhetünk beolvasásra akár különböző beállításokkal is. Képjavító eljárások sora kapott helyet a készülékben, beleértve a fakó képek javítását, a por- és karceltávolítást, a szemcsézettség megszűntetését, élesítést és rácseltávolítást, ami kiküszöböli a moiré-hatást.

Egy sor időkímélő szolgáltatás is elérhető: a MultiScan funkció egy menetben akár 10 fotó beolvasását és egyedi állományokba mentését is elvégzi, automatikusan egyenesre állítva az esetleg ferdén behelyezett képeket. Szintén elősegíti a munkát a közvetlenül PDF (Portable Document Format) formátumba történő beolvasás funkció, amely külön telepített konverziós szoftver nélkül elvégzi az eredetik átalakítását. Az MP Navigator segítségével könnyen rendezhetők és kész PDF állományokhoz csatolhatók oldalaink. Az OCR (optikai karakterfelismerés) bevetésével a dokumentum tartalma szövegesen is beágyazásra kerül a PDF állományba, megkönnyítve a későbbi keresést.

A média kiválasztása

A Canon nyomtatási technológiában birtokolt versenyelőnye azonban kizárólag az eredeti Canon fotóminőségű média és tinta használatakor jut teljességében érvényre. A Canon hordozóanyagok egyre bővülő és változatos köre – beleértve az új, kedvező árfekvésű Glossy Photo Paper Everyday Use (GP-501) médiát – került kifejlesztésre kifejezetten a Canon FINE tintasugaras nyomtatótechnológiával való együttműködésre. Széles skálán állnak rendelkezésre fotópapírok és egyéb médiák: méret tekintetében a hitelkártyától az A/4-es méretig; formátum-korlátok sincsenek (a mini matricákat is beleértve), kivitelezésben pedig a fél-mattól a matton át a magasfényűig terjed a skála. A kínálatban megtalálható a kétoldalas fotópapír (PP-101D 13×18 cm és PP-101D A4) és a zászlóshajóként elismert Photo Paper Pro (PR-101), amely a legmagasabb fokú megjelenítést és a legtartósabb professzionális minőséget kínálja.

Minőségi szoftverek

Az MP450-et értékes szoftverkészlettel szállítják:

MP Navigator 2.0 – abban segít, hogy a felhasználó azonnal optimális eredményt érjen el minimális időráfordítással. Egyszerűen csak ki kell választanunk a kívánt folyamatot és a kimenetet. A 2.0-ás változat javított PDF funkcionalitással dicsekedhet, a beolvasott képek megtekintésére szolgáló nagyító-ablakot is továbbfejlesztették. További gombokat és vezérlőelemeket tartalmaz a jobb használhatóságért, valamint új opciókat a filmről vagy színes magazinról történő beolvasáshoz.

Easy-PhotoPrint – lehetővé teszi a képek kinyomtatását három egyszerű lépésben, különböző opciókkal segít (pl. a média kiválasztása, skálázás, fotó-effektusok).

Easy-WebPrint (csak Windowshoz) – az Explorer eszközsorába költözik be, és leegyszerűsíti a weboldalak nyomtatását.

ScanSoft OmniPage SE – erőteljes optikai karakterfelismerő alkalmazás, amely beolvassa, majd átalakítja dokumentumot, így a szövegszerkesztő programmal szerkeszthetővé válik. Időt takarít meg és növeli a termelékenységet a PDF oldalak és papírhalmok szöveges dokumentumokká és táblázattá alakításával.

Arcsoft Photo Studio – a képszerkesztő program automatikus szín- és tónuskiemeléssel, többszörözéssel, animált 3D szövegekkel és több mint 40 speciális hatással segíti a felhasználó munkáját.

Az MP450 a Win 98/Me/2000/XP és Macintosh OSX v10.2.1 vagy újabb rendszerekkel kompatíbilis.

A Canon PIXMA MP450 műszaki jellemzői
Elérhető funkciók Nyomtatás, lapolvasás, másolás és közvetlen nyomtatás kameráról, memóriakártyáról és mobiltelefonról, 4,7 centiméteres színes LCD kijelzővel
NYOMTATÁSI FUNKCIÓK
Felbontás Akár 4800(1) x 1200 dpi
Nyomtató-egység 4 tinta, 2 pl-es Micro-Nozzles technológia, FINE kazetta
Nyomtatási sebesség – foto Szegély nélküli 10 x 15 cm: mintegy 55 mp
A4: legfeljebb 72 másodperc (Vázlat)
Nyomtatási sebesség – monokróm Akár 22 lap/perc (vázlat), 13,4 lap/perc (normál)
Nyomtatási sebesség – színes Szöveg és grafika: akár 17 lap/perc (vázlat), 7,8 lap/perc (normál)
Teljes A4 lap: mintegy 35 másodperc (normál)
Média típusa Lásd a média-kompatibilitási adatlapot
Média tömege Lapadagoló: 64-105 g/m2-ig. Canon speciális média 273 g/m2-ig.
Média adagolása Automata lapadagoló: 150 lap
Média mérete Lapadagoló: A4, B5, A5, letter, legal, boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm és hitelkártya (54x86mm)
Szegélynélküli nyomtatás Lehetséges Photo Paper Pro (A4, 10 x 15cm), Photo Paper Plus Glossy (A4, 10 x 15cm, 13 x 18cm), Photo Paper Plus Semi Gloss (A4, 10 x 15cm), Glossy Photo Paper (A4, 10 x 15cm, hitelkártya méret), Matte Photo Paper (A4, 10 x 15cm) Photo Paper Plus Double Sided (A4 és 13 × 18 cm) médiákra
Kétoldalas nyomtatás Lehetséges manuálisan, Photo Paper Plus Double Sided vagy normál papír használatával A4, B5, A5, letter és 13 x 18 cm méretben
Tintapatronok FINE kazetta – PG-50 és CL-51 (opcionális a PG-40 és CL-41)
Fekete tintatartály kapacitása PG-50: 300 oldal 5% fedettség mellett
vagy 1170 oldal ISO/JIS-SCID N5 mintaoldallal
Színes tintatartály(ok) kapacitása CL-51: 275 oldal 5 % fedettség mellett (2) vagy 320 oldal ISO/JIS-SCID N5 mintaoldallal (3)
Kamera interfész és csatlakoztatás Közvetlen nyomtató port: közvetlen fotónyomtatás PictBridge és Bubble Jet Direct kompatibilis digitális fényképezőgépekről és videokamerákról
Közvetlen nyomtatás memóriakártyáról

Támogatja a CompactFlash (Type I és II), Micro Drive, Smart Media, SD, Multi
Media Card, Memory Stick, Memory Stick Pro, Magicgate Memory Stick kártyákat.
Kártya adapterrel a MiniSD, xD-PictureCard, Memory Stick Duo, Memory Stick
Pro Duo, Magicgate Memory Stick Duo típusok is használhatók.

LAPOLVASÓ FUNKCIÓK
Lapolvasó típusa Síkágyas CIS színes lapolvasó
Lapolvasó optikai felbontása legfeljebb 1200×2400 dpi
Lapolvasó digitális felbontása legfeljebb 19200×19200 dpi
Lapolvasás színmélysége 48/24 bit (RGB csatornánként 16/8 bit)
Mintával árnyalt/szürkeárnyalatos leképezés 16/8 bit
Kompatibilitás TWAIN és WIA (csak Windos XP alatt)
Egyéb lapolvasó jellegzetességek Multi-Crop scan (több kép beolvasása egy menetben), beolvasás PDF-be, nyomdai minta eltávolítása (descreen), élesítés, fotó korrekciók (kifakult színek helyreállítása, szemcsézettség eltávolítása, por- és karcolás eltávolítás)
MÁSOLÓ FUNKCIÓK
Másolás sebessége (monokróm) Legfeljebb 22 oldal percenként
Másolás sebessége (színes) Legfeljebb 17 oldal percenként
Többpéldányos másolás 1-99 példányszámban
Nagyítás 25-400%-ig 1%-os lépésekben, előbeállított arányok is rendelkezésre állnak
Egyéb másoló funkciók AE másolás (automatikus expozíciós), szegélymentes másolás, másolás képsokszorozással, másolás intenzitás beszabályozással, másolás előbeállított aránnyal, lapméretre illesztés, matrica másolás
SZÁMÍTÓGÉPES CSATLAKOZÁS
Csatlakozás típusa PC/MAC: USB 2.0 (4), BlueTooth 1.2 (adapterrel, nem alaptartozék)
Mobitelefon: IrDA 1.2 (csak JPEG), Bluetooth Ver1.2 5 (opcionális Bluetooth egységgel BU-20) (csak JPEG)
Támogatott operációs rendszerek Windows XP/2000/ME/98 és Mac OS X (10.2.4 vagy újabb)
Mellékelt szoftverek MP Navigator, Easy-WebPrint (csak Windowshoz), Easy-PhotoPrint, ScanSoft Omnipage SE (OCR alkalmazás), Arcsoft PhotoStudio
EGYÉB ADATOK
Méretek tálcák nélkül
(Sz x H x M)
443 x 417 x 185 mm
Tömeg kb. 6,2 Kg
Áramforrás AC 100-240 V, 50-60 Hz
Energiafogyasztás Készenlétben kb. 2 W, nyomtatáskor kb. 13 W