Canon PIXMA MP500 multifunkciós készülék

0

Szinte egy fotólabor szolgáltatásait nyújtja felhasználóinak az új Canon PIXMA MP500 multifunkciós nyomtató. Az 1 pikoliteres tintacseppmérettel felvértezett készülés maximálisan 9600×2400 dpi felbontásra képes nyomtatásnál. A hagyományos nyomtatási funkciók mellett CD-R vagy DVD lemezek felülete is nyomtatható vele.

Szegélymentes 10×15 cm-es fotóinkat alig több mint 50 másodperc alatt készíti el. Ezen kívül 29 monokróm és 19 színes dokumentum másolására, vagy 1200×2400 dpi felbontású lapolvasásra is használhatjuk. A képválasztást és szerkesztést 6,3 cm átlójú LCD monitor segíti. A készülék IrDA, vagy opcionális Bluetooth kapcsolattal akár mobiltelefonhoz is csatlakoztatható.









Sajtóközlemény:

Otthoni fotólabor 1 pikoliteres tintacseppekkel

Amstelveen, Hollandia, 2005. augusztus 22. A Canon – a fotográfiai és képalkotási technológiák vezető vállalata – bejelentette az új PIXMA MP500-es, „három az egyben” modelljét. Az 1 pikoliteres cseppmérettel1 és 9600×2400 dpi felbontással2 dolgozó, FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) nyomtatófejet alkalmazó készüléket a haladó otthoni felhasználóknak szánják.

A méltán híressé vált PIXMA-designt megtestesítő MP500 egy komplett mini-fotólabor szolgáltatásait kínálja otthoni felhasználók számára. A következő lehetőségeket nyújtja:

Fotólabor minőségű, szegélymentes 10×15 centiméteres fotók mintegy 51 másodperc alatt

9600×2400 dpi felbontású(2), 1 pikoliteres cseppméretű(1) fotónyomtatás , 5 tintapatronból

Kiterjedt csatlakoztathatóság a memóriakártya olvasó, a PictBridge, az IrDA és az opcionális BlueTooth révén, utóbbival a kompatibilis mobiltelefonokról is nyomtathatunk

Nagy, 6,3 centiméter képátlójú színes LCD képkiválasztáshoz, szerkesztéshez és kivágáshoz

1200×2400 dpi felbontású síkágyas lapolvasó

Nagysebességű dokumentum-másolás: 29 monokróm illetve 19 színes lap percenként

DVD/CD nyomtatás, automatikus duplex-egység, két papíradagoló

A hosszú élettartamú, fakulás-álló nyomatok elérése érdekében az MP500 az új ChromaLife 100 rendszerrel dolgozik. Canon médiák alkalmazásával olyan nyomatok előállítására képes, melyek albumban tárolva akár 100 évig megőrzik színüket. A keretezés nélküli, fedetlen nyomatok 10 éven át képesek ellenállni a levegő fakító hatásának, ha Photo Paper Pro-ra (PR-101) készültek3.

„Az egy pikoliteres tintacseppekkel, a gyors és minőségi fotónyomtatással és a kiterjesztett funkcionalitással az MP500 kiemelkedő ár/érték arányt kínál a gyakorlott felhasználóknak is” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője.

FINE a sebességért és minőség garanciája

A Canon szabadalmazott FINE félvezető előállító eljárása rendkívüli nyomtatási sebesség elérését teszi lehetővé, azáltal, hogy kivételesen hosszú nyomtatófejek gyártására képes, amelyek rendkívül nagy számban és sűrűn elhelyezett fúvókákat tartalmaznak. Így rövidebb idő alatt több tintát juttat a papírra, mint ahogy az a hagyományos tintasugaras technológiával lehetséges, s ezzel a szegélymentes, akár A/4 méretű fotók is gyorsan kinyomtathatók.

A FINE egyúttal gyakorlatilag szemcsézettség nélküli fotólaboratóriumi minőséget produkál, a 9 mikrométeres fúvókákból másodpercenként millió szám kilőtt mikroszkopikus, 1 pikoliteres(1) cseppek rendkívül egyenletes és pontos célba juttatásával.

ContrastPLUS technológia (olyan rendszer, mely az élesebb kontraszt érdekében magában foglalja a vízfesték alapú fekete tintát is), a FINE-nal együttműködve kivételesen éles, magas kontrasztú eredményt ad. A dokumentumok szövegeit élesítendő továbbfejlesztett, nagy optikai sűrűségű pigment-alapú fekete tintát is alkalmaz.

A nagy sebességű USB 2.0 kapu felszámolja az adatátviteli torlódásokat, így a nyomtatómű maximális kapacitással dolgozhat.

Nyomtatás számítógép nélküli is

A számítógép nélküli, közvetlen fotónyomtatást elősegítendő az MP500 nagyméretű, 6,3 centiméter képátlójú színes LCD kijelzőjét használhatjuk

Képek és elrendezések előzetes megtekintéséhez

Képek vágásakor előnézethez

Az MP500 képes közvetlen fotónyomtatásra a legelterjedtebb memóriakártyákról4, a PictBridge kompatibilis digitális fényképezőgépekről és videokamerákról és a mobiltelefonokról a beépített infravörös (IrDA) kapu, vagy az opcionális Bluetooth adapter révén. Számos képjavító eljárással is felruházták, így a fotók optimalizálásához nem szükséges a számítógépre hagyatkoznunk. A vörösszem-korrekció (Red-eye correction) automatikusan felismeri és kijavítja a villanófény visszaverődése okozta vörös szemeket, az arc-derítő (Face brightener) eljárás pedig megkülönbözteti és kivilágosítja az éppen árnyékban tartózkodók arcát. A gyengébb minőségű – például mobiltelefonnal készült – képeket a fotójavító (Image Optimiser) funkció hozza rendbe, kisimítva a pixeles kontúrokat és mérsékelve az erős JPEG tömörítés okozta blokkosodást.

A Bluetooth kompatibilis beépített fényképezőgépekkel rendelkező mobiltelefonokról és tenyérgépekről lehetséges a vezeték-nélküli nyomtatás is: az új, kisméretű, opcionális BU-20 Bluetooth adapter a nyomtató PictBridge portjához csatolható.

Maradandó minőség

A tökéletesebb színtartás érdekében az új multifunkciós eszköz támogatja az új Canon ChromaLife 100 rendszert: az eredeti, vízfesték alapú, kivételesen széles színskálát biztosító Canon-tinták és speciálisan a FINE nyomtatófejekkel való együttműködéshez kifejlesztett fotópapír együttesét. A tinta, a média és a fúvóka-kialakítás (az új technológiai három alapköve) olyan fotó-nyomatok előállítására képes, melyek minőségben és sebességben is felveszik a versenyt az ezüst-nitrát előhívással. Az albumban tartott nyomatok 100, az üveg alatt kiállítottak 30, a levegőnek kitett fotók pedig 10 évig állnak ellen a fakulásnak5.

Tisztább lapolvasás

Az MP500 1200 dpi felbontású lapbeolvasás lehetőségét is felkínálja. MultiScan funkciója egy menetben akár 10 fotó beolvasását és egyedi állományokba mentését is elvégzi, automatikusan egyenes vonalba igazítva az esetleg ferdén behelyezett képeket. A közvetlenül PDF (Portable Document Format) formátumba történő beolvasás funkció külön telepített konverziós szoftver nélkül is elvégzi az eredeti dokumentumok átalakítását. Az OCR (optikai karakterfelismerés) bevetésével pedig a dokumentum tartalma szöveges formátumban is beágyazásra kerülhet a PDF állományba, megkönnyítve ezzel a későbbi keresést.

Makulátlan másolatok

Azon felül, hogy az MP500 kielégíti a kiváló minőségű másolókkal szemben támasztott sebességbeli elvárásokat, automatikus expozíciós (AE) másolásra is képes. Ennek során a dokumentum előolvasásával biztosítja az optimális minőséget szöveg, fotók és hátterek esetén. A „4 az 1-re” funkció alkalmazásával négy eredeti dokumentum másolható egyetlen oldalra.

Kibővített médiakezelés

Az MP500 a Canon kibővített médiakezelő rendszerét kínálja: két papírtálcával (ami lehetővé teszi, hogy egyidőben normál papírt és fotómédiát töltsünk a papíradagoló tálcákba), automatikus duplex egységgel és integrált CD/DVD nyomtatással rendelkezik.

Hatékony tintafelhasználás

Az MP500 egyenként cserélhető tintakazettái biztosítják, hogy csak az éppen kifogyott színeket kelljen kiváltani. Olyan LED-eket tartalmaznak, amelyek csak akkor világítanak, ha megfelelően telepítették a kazettákat. Az egyéni felhasználókhoz rendelt használat során mindenki nyomon követheti az aktuális tintaszinteket: a LED mérsékelt ütemben villog, ha kifogyóban van a tinta, és gyorsabban jelez, ha a hozzá tartozó kazetta egészen kiürült.

A megfelelő média kiválasztása

A Canon nyomtatási technológiában birtokolt versenyelőnye azonban kizárólag az eredeti Canon fotóminőségű média és tinta használatakor jut teljességében érvényre. A Canon hordozóanyagok egyre bővülő és változatos köre – beleértve az új, kedvező árfekvésű Glossy Photo Paper Everyday Use (GP-501) médiát – került kifejlesztésre kifejezetten a Canon FINE tintasugaras nyomtatótechnológiával való együttműködésre. Széles skálán állnak rendelkezésre fotópapírok és egyéb médiák: méret tekintetében a hitelkártyától az A/4-es méretig; formátum-korlátok sincsenek (a mini matricákat is beleértve), kivitelezésben pedig a fél-mattól a matton át a magasfényűig terjed a skála. A kínálatban megtalálható a kétoldalas fotópapír (PP-101D 13×18 cm és PP-101D A4) és a zászlóshajóként elismert Photo Paper Pro (PR-101), amely a legmagasabb fokú megjelenítést és a legtartósabb professzionális minőséget kínálja.

Minőségi szoftverek

Az MP500-at értékes szoftverkészlettel szállítják:

MP Navigator 2.0 – abban segít, hogy a felhasználó azonnal optimális eredményt érjen el minimális időráfordítással. Egyszerűen csak ki kell választanunk a kívánt folyamatot és a kimenetet. A 2.0-ás változat javított PDF funkcionalitással dicsekedhet, a beolvasott képek megtekintésére szolgáló nagyító-ablakot is továbbfejlesztették. További gombokat és vezérlőelemeket tartalmaz a jobb használhatóságért, valamint új opciókat a filmről vagy színes magazinról történő beolvasáshoz.

Easy-PhotoPrint – lehetővé teszi a képek kinyomtatását három egyszerű lépésben, különböző opciókkal segít (pl. a média kiválasztása, skálázás, fotó-effektusok).

Easy-WebPrint (csak Windowshoz) – az Explorer eszközsorába költözik be, és leegyszerűsíti a weboldalak nyomtatását.

ScanSoft OmniPage SE – erőteljes optikai karakterfelismerő alkalmazás, amely beolvassa, majd átalakítja dokumentumot, így a szövegszerkesztő programmal szerkeszthetővé válik. Időt takarít meg és növeli a termelékenységet a PDF oldalak és papírhalmok szöveges dokumentumokká és táblázattá alakításával.

Arcsoft Photo Studio – a képszerkesztő program automatikus szín- és tónuskiemeléssel, többszörözéssel, animált 3D szövegekkel és több mint 40 speciális hatással segíti a felhasználót.

Az MP500 a Win 98/Me/2000/XP és Macintosh OSX v10.2.1 vagy újabb rendszerekkel kompatíbilis.

A Canon PIXMA MP500 műszaki jellemzői
Elérhető funkciók Nyomtatás, lapolvasás, másolás és közvetlen nyomtatás kameráról, memóriakártyáról és mobiltelefonról, 6,3 centiméteres színes LCD kijelzővel
NYOMTATÁSI FUNKCIÓK
Felbontás Akár 9600 x 2400 dpi
Nyomtató-egység 5 tinta, 1 pl-es Micro-Nozzles technológia, FINE nyomtatófej és ContrastPLUS
Nyomtatási sebesség – foto Szegély nélküli 10 x 15 cm: mintegy 51 mp
A4: legfeljebb 69 másodperc (Vázlat)
Nyomtatási sebesség – monokróm Akár 29 lap/perc (vázlat), 14,7 lap/perc (normál)
Nyomtatási sebesség – színes Szöveg és grafika: akár 19 lap/perc (vázlat), 10,7 lap/perc (normál)
Teljes A4 lap: mintegy 25 másodperc (normál)
Média típusa Lásd a média-kompatibilitási adatlapot
Média tömege Lapadagoló: 64-105 g/m2-ig. Canon speciális média 273 g/m2-ig.
Média adagolása Automata lapadagoló: 150 lap
Kazetta: 150 lap
CD-DVD tálca: 1 nyomtatható CD-R vagy DVD
CD-R nyomtatás Alapszolgáltatás
Média mérete Lapadagoló: A4, B5, A5, letter, legal, boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm és hitelkártya (54x86mm)
Kazetta: A4, B5, A5, letter, legal, boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm
Szegélynélküli nyomtatás Lehetséges Photo Paper Pro (A4, 10 x 15cm), Photo Paper Plus Glossy (A4, 10 x 15cm, 13 x 18cm), Photo Paper Plus Semi Gloss (A4, 10 x 15cm), Glossy Photo Paper (A4, 10 x 15cm, hitelkártya méret), Matte Photo Paper (A4, 10 x 15cm) Photo Paper Plus Double Sided (A4 és 13 × 18 cm) médiákra
Kétoldalas nyomtatás Automatikus, Photo Paper Plus Double Sided vagy normál papír használatával A4, B5, A5, letter és 13 x 18 cm méretben
Tintapatronok Egyedi tintapatron technológia — 5 külön cserélhető tintatartály (PGI-5BK, CLI-8BK, CLI-
8C, CLI-8M és CLI-8Y)
Fekete tintatartály kapacitása PGI-5BK: 300 oldal 5% fedettség mellett
vagy 1450 oldal ISO/JIS-SCID N5 mintaoldallal
Színes tintatartály(ok) kapacitása Tartályonként 490 oldal 5 % fedettség mellett
Cián: 850, bíbor: 600, sárga 540 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor)
Kamera interfész és csatlakoztatás Közvetlen nyomtató port: közvetlen fotónyomtatás PictBridge és Bubble Jet Direct kompatibilis digitális fényképezőgépekről és videokamerákról
Közvetlen nyomtatás memóriakártyáról

CompactFlash (Type I és II), Micro Drive, Smart Media, SD, Multi Media Card, Memory Stick, Memory Stick Pro, Magicgate Memory Stick kártyákat.
Adapterrel MiniSD, xD-PictureCard, Memory Stick Duo, Memory Stick Pro Duo, Magicgate Memory Stick Duo kártyákkal is használható

LAPOLVASÓ FUNKCIÓK
Lapolvasó típusa Síkágyas CIS színes lapolvasó
Lapolvasó optikai felbontása legfeljebb 1200×2400 dpi
Lapolvasó digitális felbontása legfeljebb 19200×19200 dpi
Lapolvasás színmélysége 48/24 bit (RGB csatornánként 16/8 bit)
Mintával árnyalt/szürkeárnyalatos leképezés 16/8 bit
Kompatibilitás TWAIN és WIA (csak Windos XP alatt)
Egyéb lapolvasó jellegzetességek Multi-Crop scan (több kép beolvasása egy menetben), beolvasás PDF-be, nyomdai minta eltávolítása (descreen), élesítés, fotó korrekciók (kifakult színek helyreállítása, szemcsézettség eltávolítása, por- és karcolás eltávolítás)
MÁSOLÓ FUNKCIÓK
Másolás sebessége (monokróm) Legfeljebb 29 oldal percenként
Másolás sebessége (színes) Legfeljebb 19 oldal percenként
Többpéldányos másolás 1-99 példányszámban
Nagyítás 25-400%-ig 1%-os lépésekben, előbeállított arányok is rendelkezésre állnak
Egyéb másoló funkciók AE másolás (automatikus expozíciós), 4 az 1-re és 2 az 1-re másolás, másolás elszíneződés-korrekcióval, kétoldalas másolás, szegélymentes másolás, másolás képsokszorozással, másolás intenzitás beszabályozással, másolás előbeállított aránnyal, lapméretre illesztés, matrica másolás
SZÁMÍTÓGÉPES CSATLAKOZÁS
Csatlakozás típusa PC/MAC: USB 2.0, BlueTooth 1.2 (adapterrel, nem alaptartozék)
Mobitelefon: IrDA 1.2 (csak JPEG), Bluetooth Ver1.2 5 (opcionális Bluetooth egységgel BU-20) (csak JPEG)
Támogatott operációs rendszerek Windows XP/2000/ME/98 és Mac OS X (10.2.4 vagy újabb)
Mellékelt szoftverek MP Navigator, Easy-WebPrint (csak Windowshoz), Easy-PhotoPrint, ScanSoft Omnipage SE (OCR alkalmazás), Arcsoft PhotoStudio
EGYÉB ADATOK
Méretek tálcák nélkül
(Sz x H x M)
448 x 426 x 205 mm
Tömeg kb. 9,6 Kg
Áramforrás AC 100-240 V, 50-60 Hz
Energiafogyasztás Készenlétben kb. 2 W, nyomtatáskor kb. 20 W