World Press Photo 2005 kiállítás

0

2005. október 14.-től november 13.-ig, naponta 10-18 óráig (hétfőn is) tekinthető meg a budapesti Néprajzi Múzeumban a World Press Photo idei nyertes alkotásai.
A holland alapítású, független és non-profit World Press Photo ez évben ünnepelheti működésének 50. évfordulóját. A pályázatokat tíz kategóriában hírdették meg. A 2004. eseményeit bemutató 48. World Press Photo versenyre összesen 69190 képet küldött be 4266 fotóriporter 123 országból. A zsűrizés idén februárban nemzetközi tagokkal történt Amszterdamban, ahol kiválasztották az év legjobb sajtófotóit. Ez év a zsűrizés szempontjából is kiemelkedő, hiszen idén ez a folyamat teljesen digitálisan történt, a képeket a zsűrizés során képernyőn tekintették meg.
A vándorkiállítás helyi szervezője Révész Tamás, a World Press Photo Nemzetközi Tanácsadó Testületének ügyvezetője, a kiállítás egyik fő támogatója a Canon.

Sajtóközlemény:

A Canon üdvözli a World Press Photo fennállásának 50. évfordulóját

Az idei kiállítás képei megtekinthetők a budapesti Néprajzi Múzeumban, 2005. október 14.-től november 13.-ig.

A digitális képalkotási technológiák terén világszerte vezető Canon köszönti a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő World Press Photo-t. A független non-profit szervezet többek között arról ismert, hogy évente megrendezi a professzionális fotóriporterek legrangosabb pályázatát. A jeles évforduló tiszteletére a Canon díszes fogadást rendezett, melyen a Canon immár több mint egy évtizedre visszanyúló vállalati szponzori együttműködését is ünnepelték. Az estélyen az idei pályázat valamennyi díjazottját vendégül látták, a kitüntetésben részesült fotósokat Mogens Jensen, a Canon Europe CCI (Canon Consumer Imaging) üzletágának igazgatója köszöntötte.

A World Press Photo és a Canon
1955 óta a World Press Photo minden évben megrendezi a fotóriporterek rangos versenyét, amelyre az adott év legfontosabb történéseiről készült felvételekkel és képriportokkal pályázhatnak a világ sajtófotósai. A felvételek 10 kategóriában versenyeznek, az alkotásokat egy független szakértőkből álló zsűri értékeli, majd hirdeti ki az egyes kategóriák győzteseit.

Ma már a World Press Photo jóval túlmutat az eredeti kezdeményezésen: nem csupán a legkiválóbb képriportok seregszemléje, hanem egyúttal olyan fórum is, amelyen a fotóriporterek a szakma kihívásait, trendjeit is megvitatják.

A Canon megtisztelőnek tartja, hogy több mint egy évtizede támogathatja a World Press Photo-t, segítheti a kiváló tehetségek pályafutását, és ezzel hozzájárulhat ahhoz, hogy a fotográfia által mindenki megismerhesse a világ történéseit, s mindazt, amit sokszor nem is láthatunk.

A jeles évforduló alkalmából a Canon képviselői gratuláltak a World Press Photo szervezőinek, és kifejezték elkötelezettségüket a szervezet támogatása iránt.