Az üzemanyag-cellás akkumulátoroké a jövő?

0

A Canon kisméretű üzemanyag-cellás áramforrás kifejlesztésén dolgozik, mely reményei szerint három éven belül kiváltja több digitális fényképezőgép és nyomtató akkumulátorának szerepét.

A japán gyártó nem egyedüli fejlesztője ezen új technológiának. Olyan neves gyártók csapatához csatlakozott, mint a Toshiba, NEC vagy a Hitachi, melyek már dolgoznak az üzemanyagcellák elektronikai termékekbe szánt változatain, például a Hitachi cég a PDA-kba való prototípuson.

Az üzemanyag-cellák hidrogén és oxigén keverékéből állítanak elő elektromosságot, és egyes vélekedések szerint a közeljövőben felválthatják a mai mobil termékekben használt lítium-ion áramforrásokat. Az eddig folytatott fejlesztések során a szükséges hidrogént methanolból nyerték ki. A Canon fejlesztései azonban némileg más utat követnek. Esetében egy újratölthető kazettából (patronból) származna a hidrogén. Ez az előző megoldásnál sokkal környezetbarátabb terméket jelentene, mivel a metanol alapú cellák melléktermékként széndioxidot is termelnek, ellentétben a tárolós megoldással, melynél nincs melléktermék.

A Canon a maga részéről nagy reményt fűz az új cellák jövőbeni sikeréhez és igen komoly anyagi ráfordítást biztosít a kutatásokhoz. Eddig három Canon prototípus kifejlesztésére került sor. Egy viszonylag nagy méretűre, melyet leginkább hordozható nyomtatókba szánnak, valamint egy digitális fényképezőgépekhez és egy apró mobil eszközökhöz illeszthető darabra. Az új akkumulátorok hosszabb éllettartammal kecsegtetnek, mint a jelenleg használt lítium-ion cellák, de piaci bevezetésük több akadályba ütközik. A prototípusok mérete még nem ideális, és az üzemanyag utántöltés is megoldatlan.

Jelenleg a Canon sem döntött még a piaci bevezetésről, de tervei szerint a hidrogén kazetták újratöltését saját üzleteiben vállalná.