Olympus E-330 D-SLR: élőkép az LCD-n

0

Az Olympus megalkotta az első, LCD-jén valódi élőképet adó tükörreflexes fényképezőgépet, az E-300 alapjaira nyugvó E-330-at. A porro keresőbe féligáteresztő tükröt épített, amely egyrészt a fotós szemébe irányítja a keresőképet, másrészt egy második képérzékelőbe. A fő képérzékelőt is kicserélték, az új LiveMOS interline transfer képérzékelő 7,5 Mpixel felbontású, így akár 10x-es méretben is kinagyítható a kép egy részlete LiveView B üzemmódban (ekkor a tükör oldalra csapódik, így az autófókusz rendszer nem használható), hogy a kézi élességállítás minél precízebben megtörténhessen. A féligáteresztő tükrös megoldás egyetlen hátránya, hogy így kissé sötétebb keresőt kapunk.

Mivel a hátsó 2,5″-os LCD immár fel- illetve lefelé dönthető, a föld közeli, illetve a fej fölüli fotózás már gyerekjáték lesz, akár egy kompakt géppel, de mindez az SLR-ek sebességével és minőségével.

A fényképezőgép paramétereiben nagyjából megegyezik a korábbi E-300 modellével, bár a legnagyobb felbontású kép picit kisebb lett, itt: 3136×2352 pixel. Az érzékenység ISO100 és ISO1600 közötti lehet, az értékeket 1/3 Fé-enként változtathatjuk. A záridő 60 mp és 1/4000 mp közötti lehet, de B-módban akár 8 perces expozíciós idejű felvételek is készíthetők.

A kompakt digitális fényképezőgépet használók számára az egyik legnagyobb segítség, hogy az LCD-n folyamatosan láthatják az elkészítendő kép élő, előnézeti képét. Tükörreflexes fényképezőgép tulajdonosoknak ilyen eddig nem állt rendelkezésükre, csak a tükörreflexes keresőt használhatták. Bizonyos esetekben viszont ez nehezen, vagy egyáltalán nem használható, pl. földhöz nagyon közeli makrózáskor, vagy fej fölül fotózáskor. A megvalósítást az nehezítette, hogy a tükörreflexes gépek mind FullFrame Transfer képérzékelőt alkalmaznak, amelyek elektronikus zárral vagy nem rendelkeznek, vagy ha igen, akkor nem alkalmasak a folyamatos élőkép gyors frissítésének biztosítására.

A szükséges megoldásra könnyű rájönnünk, hiszen csak egy második képérzékelőt kell alkalmazni, amely folyamatos élőképet tud biztosítani amellett, hogy a tükörreflexes kereső is használható marad. Igen ám, de hova helyezzük ezt a képérzékelőt? A legkézenfekvőbb, ha a keresőben szorítunk neki helyet. Igy tett az Olympus is.

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

A világ első digitális tükörreflexes fényképezőgépe folyamatos Live Preview (előnézeti kép az LCD kijelzőn) funkcióval

Az Olympus E-330 tükörreflexes fényképezőgép

Hamburg, 2006. január 26. – Az új Olympus E-330 készülék az opto-digitális technológia szakértője ismét tovább bővíti a fotózás látóhatárait. A digitális tükörreflexes felhasználók számára először* érhető el a közvetlenül az LCD monitoron megjelenő folyamatos Live Priview nyújtotta kényelem és rugalmasság. Ez az úttörő újítás lehetővé teszi a képek megkomponálását a kereső használata nélkül. Így a felhasználó felvételkészítés közben nyomon követheti az eseményeket, ami jelentős előny a riport és sport fotósok számára – csakúgy, mint a búvárfotózásnál. Mindemellett a nagyméretű, több szögben le- és felhajtható, 2.5″/ 6.4 cm átmérőjű LCD kijelző még tovább bővíti az Olympus E-330 sokoldalúságát. Szokatlan szögekből, például tömegben vagy makró sorozatfelvételek készítése során egy pillanat alatt megkomponálhatóak a képek. A felülmúlhatatlan képminőség elérése érdekében az Olympus a legújabb generációs MOS szenzorral szerelte fel ezt a modellt, amely nagy sebességet és érzékenységet biztosít, aminek köszönhetően hihetetlenül élethű, 7.5 megapixel felbontású képeket produkál. A többi Olympus E-System termékhez hasonlóan a felhasználók az Olympustól egyedülálló Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszernek köszönhetően élvezhetik a pormentes fotózás előnyeit. A legsokoldalúbb alkalmazhatóság érdekében az Olympus E-330 az Olympus E-System tartozékok teljes skálájával kompatibilis. Készletben ZUIKO DIGITAL 14-45mm 1:3.5-5.6 objektívvel (35 mm-es megfelelője 28-90mm) kapható.

Fotózza le, amit lát, és lássa, amit fotóz
A világ első* digitális tükörreflexes fényképezőgépeként folyamatos előnézeti képpel az LCD kijelzőjén az Olympus E-330 eddig ismeretlen rugalmassággal ruházza fel a fotóst. A TTL optikai porro prizmás konstrukciónak köszönhetően ez a modell két különböző szenzorral lett felszerelve, amelyek két különböző Live Preview üzemmódot biztosítanak. Az „A”, folyamatos Live Preview funkció a kereső optikai útjába épített CCD szenzort alkalmaz, és 92%-os látómezőt biztosít folyamatos autofókusz mellett. Mindeközben a „B” üzemmód felső állásban rögzíti a tükröt, és a fényképezőgép Live MOS szenzorának aktiválásával 100%-os látómezejű makró előnézeti képet biztosít. Ez utóbbi különösen makró felvételek készítésekor segíti a vizuális élességállítást, és biztosítja a teljesen manuális élességállítás szabadságát, amit tovább segít a kijelölt képterület 10x-es nagyítási lehetősége. Mindemellett két igazolványkép sablon és különböző rácsok teszik egyszerűbbé a képek megkomponálását.

A kétféle Live Preview előnyeinek maximális kihasználhatósága érdekében az Olympus nagyméretű, 2.5″/6.4 cm átmérőjű, több szögben le- és felhajtható LCD kijelzővel szerelte fel azt a modellt. Így a felhasználók nem csak az LCD kijelzőn megjelenő előnézeti kép adta lehetőségből profitálhatnak, de az ergonómiai kényelem érdekében a kijelző több szögben le- és felhajtható. Így a képek megkomponálása például fej felett vagy csípőmagasságban sem jelent problémát. Különösen a makró fotósok örömére szolgál az a tény, hogy a képek megkomponálása során nem kell gumiembernek lenniük ahhoz, hogy belenézzenek a keresőbe. Mindemellett az LCD HyperCrystal technológiája extragyors válaszidőt és 160°-os látószöget biztosít.

Nagyteljesítményű, 7.5 millió pixeles Live MOS szenzor
Az Olympus E-330 természetesen a képalkotás teljesítményének tekintetében is kiemelkedik. Az új fejlesztésű, legújabb generációs, 7.5 millió pixeles MOS szenzor az FFT-CCD-hez hasonlítható képminőséget biztosít, azonban az MOS szenzor alacsony fogyasztása mellett. Minden pixelben egy egyszerű erősítő csökkenti az áramköri útvonalak számát, így minimalizálódik a fényre nem érzékeny felület. A hatékonyan megnövelt fényérzékeny terület biztosítja a még kiválóbb képminőséget, nagyobb érzékenységet és kevesebb zajt. A jobb érzékenység hasonlóképpen gyorsítja a feldolgozást. A fényképezőgép nagy, 3.0 kép/mp. sebességű sorozatfelvétel készítésére is alkalmas. A TruePic TURBO processzor által produkált eredmény a professzionális felhasználókat is meggyőzi.

A CompactFlash és az xD-Picture Card memóriakártya nyílás jóvoltából a fotós igény szerint választhat adattároló eszközt. A kompatibilitás az új, nagysebességű Olympus xD-Picture Card memóriakártyákkal további lehetőségeket tár fel: a korábbi modellekhez képest 2-3-szor gyorsabb adatátviteli sebességet biztosítanak, valamint a Panoráma funkció mellett speciális szerkesztő funkciók, például 3D és művészi hatások is elérhetőek.

Professzionális eredmények mindenkinek
Ha a fotós teljesen manuális üzemmódban, szabadon szeretné uralni a készüléket, vagy a félmanuális fényrekesz vagy zársebesség előválasztás üzemmódot szeretné alkalmazni, esetleg az automatikus felvételkészítés kényelmét szeretné élvezni, az Olympus E-330 minden felhasználói igénynek megfelel. A négy expozíció-vezérlési üzemmódon felül a legtöbb helyzetben alkalmazható 20 előre beállított program és 7 kreatív üzemmód áll rendelkezésre. Ezek között megtalálhatóak makró természet, xD-Panoráma, két víz alatti és életlenség-korrekciós üzemmódok is. A speciális Live Preview javító funkció különösen gyenge fényviszonyok között segíti a felvételkészítést, mivel jelentősen növeli az LCD kijelzőn megjelenített kép kontrasztját és fényerejét.

A 49 pontos AE szenzor kifinomult AE algoritmussal például pontos expozíciós értékeket eredményez az ESP fénymérés során, valamint középre súlyozott és szpot fénymérés is rendelkezésre áll. Mindemellett óriási expozíció-vezérlési lehetőséget biztosít a csúcsfény és árnyék alapú szpot fénymérés. Hisztogram funkció is rendelkezésre áll, míg a fényképezőgép testreszabását professzionális AE rögzítés funkció segíti. Amennyiben több megvilágításra van szükség, a beépített vaku mindig kéznél van.

A professzionális szintű funkciók között megtalálható az egyérintéses fehéregyensúly, mélységélesség előnézet és automatikus expozíció, fehéregyensúly illetve élesség sorozat. Fekete-fehér képek is készíthetőek akár színszűrők alkalmazásával is – ahogyan az analóg fotózásból megszokhattuk. A képadatok JPEG, TIFF és RAW formátumban is tárolhatóak.

Az Olympus E-330 számtalan funkcióját nem nehéz áttekinteni. A nagyméretű monitoráról leolvashatóak a fényképezőgép beállításai – és a felhasználó választhatja meg, hogy a részletes vagy csak az általános információk jelenjenek meg.

Megbirkózik a porral
Az összes többi Olympus E-System fényképezőgéphez hasonlóan a Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer alkalmazása teljesen megszünteti az objektívcsere során a vázba és a szenzorra kerülő por problémáját. A szabadalmazott technológia bárhol és bármikor problémamentes objektívcserére ad lehetőséget, így a felhasználó élvezheti a pormentes képek ragyogását. Az Olympus által kifejlesztett Supersonic Wave Filter nagysebességű rezgésekkel rázza le a képminőséget lerontó port és egyéb szemcséket, amelyek egy speciális tapadó felületű membránra hullanak. Ez a funkció a fényképezőgép minden egyes bekapcsolásakor aktiválódik, de a portalanítás manuálisan is bármikor végrehajtható. Ez az ötletes megoldás megtakarítja a poros szenzor tisztításához egyébként szükséges időt és költséget.

Mindenféle alkalmazásra felkészült
A digitális tükörreflexes fényképezőgépek egyik legfontosabb előnye természetesen a lehetőségek kibővítése speciális tartozékokon keresztül. Ebben a tekintetben az Olympus E-330 az Olympus E-System termékskálából profitál. Az objektívek jelenlegi választéka a 7 és 300 mm (35 mm-es megfelelője 14-600 mm) közötti gyújtótávolság-tartományt fed le. Az Olympus az egyedülálló nagylátószögű perspektíváktól a nagy rekeszátmérővel elérhető nagyító képességen keresztül bármilyen helyzetre kínál megoldást – a makrózás kedvelőinek pedig ott a ZUIKO DIGITAL 35mm Macro 1:3.5 és a világos ED 50mm 1:2.0 Macro objektív. Mindegyik objektív közel telecentrikus felépítésével segíti a digitális fotózást. Különböző külső vakuk is rendelkezésre állnak, melyek között megtalálhatóak normál típusok, mint például az FL-36 vagy az FL-50, illetve speciális alkalmazásra szánt körvaku és ikervaku is.

2006. júniusától speciális búvártok (PT-E02) is kapható lesz az Olympus E-330-hoz. A 60 méteres mélységig vízálló búvártok lehetővé teszi a víz alatti felvételek megkomponálását az LCD kijelzőn megjelenő Live Preview segítségével, ami új dimenziót nyit a professzionális digitális tükörreflexes fotózásban, hiszen a korábbiaktól eltérően nem kell a búvármaszkon keresztül a keresőbe nézni.

Az Olympus E-330 a technológiai áttörés képviselője. Először élvezhető az LCD kijelzőn megjelenő folyamatos Live Preview nyújtotta kényelemmel párosuló tükörreflexes fotózás minősége. A további hasznos funkciókkal, például 7.5 millió pixeles MOS szenzorral rendelkező, meglepően kompakt fényképezőgép a professzionális eredményekre törekvő ambiciózus felhasználók és félprofesszionális fotósok számára egyaránt ideális választás. Az Olympus E-330 nagyteljesítményű ZUIKO DIGITAL 14-45mm 1:3.5-5.6 objektívvel (35 mm-es megfelelője 28-90mm) készletben kapható, és 2006. márciusában kerül az üzletek polcaira.

Az Olympus E-330 digitális tükörreflexes fényképezőgép fő műszaki adatai:

  • A világ első* Live Preview üzemmóddal rendelkező digitális tükörreflexes fényképezőgépe két üzemmóddal:
    • -A üzemmód – Folyamatos, autofókuszos Live Preview
    • -B üzemmód – 10x-es nagyítású makró élőkép a pontos manuális élességállításért
  • 7.5 millió pixeles Live MOS szenzor
  • Több szögben fel-és lehajtható 6.4cm/2.5″ átmérőjű HyperCrystal LCD (215,250 pixel)
  • Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
  • TTL optikai Porro kereső
  • Négyharmad szabvány
  • Egyszeri AF, folyamatos AF és manuális élességállítás, plusz S-AF+MF és C-AF+MF üzemmódok
  • 49 pontos AE szenzor
  • ESP, középre súlyozott átlagoló és szpot fénymérés, plusz csúcsfény és árnyék alapú szpot fénymérés
  • Professzionális AE rögzítés funkció
  • Sorozatfelvétel 3.0 kép/mp. sebességig
  • Hibrid típusú infravörös szűrő
  • 1/3 FÉ ISO lépés
  • Max. ISO 1600
  • TruePic TURBO processzor
  • P/S/A üzemmódok és manuális vezérlés
  • 20 expozíció-vezérlési program, 7 kreatív üzemmód plusz 4 expozíció-vezérlési üzemmód
  • CompactFlash/Microdrive és xD-Picture Card memóriakártya nyílás
  • Beépített felpattanó vaku
  • Felhasználóbarát, részletes és egyszerűsített kijelző
  • Súly: 550g, méret: 140x87x72mm
  • Az Olympus E-System objektívek teljes skálájával és számos tartozékkal kompatibilis, mint például az FL-36 vaku vagy az ME-1 nagyító szemkagyló
  • A váz beszerezhető önmagában vagy készletben, amely a vázon kívül tartalmaz egy 14-45mm (28-90mm) 1:3.5-5.6 objektívet, BLM-1 akkumulátort és BCM-2 akkumulátortöltőt
  • Opcionális PT-E02 búvártok júniustól kapható hozzá

Olympus E-System objektívek**: ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm (14-28mm) 1:4.0

  • ZUIKO DIGITAL 11-22mm (22-44mm) 1:2.8-3.5
  • ZUIKO DIGITAL ED 14-35mm (28-70mm) 1:2.0 (2007-től)
  • ZUIKO DIGITAL 14-45mm (28-90mm) 1:3.5-5.6
  • ZUIKO DIGITAL 14-54mm (28-108mm) 1:2.8-3.5
  • ZUIKO DIGITAL ED 18-180mm (36-360mm) 1:3.5-6.3 (2006. január végétől)
  • ZUIKO DIGITAL ED 35-100mm (70-200mm) 1:2.0
  • ZUIKO DIGITAL 40-150mm (80-300mm) 1:3.5-4.5
  • ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm (100-400mm) 1:2.8-3.5
  • ZUIKO DIGITAL ED 90-250mm (180-500mm) 1:2.8
  • ZUIKO DIGITAL ED 8mm 1:3.5 Halszem
  • ZUIKO DIGITAL 35mm Macro (70mm) 1:3.5
  • ZUIKO DIGITAL ED 50mm (100mm) 1:2.0 Macro
  • ZUIKO DIGITAL ED 150mm (300mm) 1:2.0
  • ZUIKO DIGITAL ED 300mm (600mm) 1:2.8
  • * 2006. januári állapot szerint
    ** A gyújtótávolság 35mm-es megfelelője zárójelben
    Fenntartjuk a specifikáció előzetes bejelentés nélküli módosításának jogát