Frissítve: 8 Mpixeles Olympus mju 810 Digital

0

Az Olympus µ 810 Digital a µ sorozat legnagyobb felbontású tagja. CCD-je 8 Mpixeles, vagyis 3264×2448 pixeles képek készítését is lehetővé teszi, akár ISO800 érzékenység mellett is. A korábbi modell ISO800 érzékenységnél csak 3 Mpixeles felbontást támogatott, az új µ 810 ezt az érzékenységet teljes felbontásnál is használhatóvá teszi. ISO1600 érzékenységet továbbra is csak 3 Mpixeles felbontásban alkalmazhatunk. Ám nem csak ez az újdonság. Az új objektív kialakításának kösöznhetően a fényképezőgép kisebb méretűvé vált, mint elődje.
A 35-105 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, 3x-os zoomátfogású új objektív fényereje f/2,8-4,7. Videófelvételt VGA felbontásban is készíthetünk, akár a kártya teljes kapacitásáig. A cseppálló burkolatba öltöztetett stílusos fényképezőgép hátlapjára nagy méretű, 2,5″-os LCD-t helyeztek.

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

Minimális méret, maximális teljesítmény

A 8.0 millió pixeles Olympus µ 810

Hamburg, 2006. január 26. – Testvérek közötti rivalizálás? A µ DIGITAL 800 számos elismerést tudhat magáénak a teljesítmény és kompakt konstrukció vonatkozásában. A µ 810 most kész elvonni a figyelmet „idősebb testvérétől”. Az összecsukható objektívnek és áthelyezett zárrendszernek köszönhetően az a digitális fényképezőgép 8.0 millió pixeles felbontást és a legmodernebb funkciókat sűríti a kategóriájában legkisebb vázba. Míg a rozsdamentes acélból készült, időjárásálló* váz védelmet nyújt, a remek forma és elegáns ezüst szín mindenhol magára vonja a tekinteteket. A BrightCapture technológiának köszönhetően az optimális eredmény gyenge fényviszonyok mellett is biztosított, például éjszakai fürdőzés vagy vacsora közben. Csökkenti a vaku használatának szükségességét, így természetesebb, hangulatosabb képek készíthetőek. Ez az új technológia a nagyméretű, 6.4 cm átmérőjű LCD kijelzőn a hagyományos rendszereknél négyszer világosabb előnézeti kép megjelenítésével a képek megkomponálását segíti, gyenge fényviszonyok mellett is. A digitális képstabilizáló szerkesztő funkció megakadályozza a képek elmosódását. Jelentősen kompenzálja a fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenséget, így még a spontán készített, egyszeri felvételek is megmenthetőek az életlenségtől.

Kompakt méret, kiváló eredmény
A µ 810 modellel az Olympus kutató és fejlesztő csapata egy már nagyon kompakt vázat kicsinyített tovább – s mindezt a teljesítmény csökkentése nélkül. Az összecsukható objektív mechanizmussal és a zár mechanizmus áthelyezésével egy mindössze 17 mm méretű, nagyon kompakt objektívet hoztak létre. Ennek eredményeképpen a váz teljes mérete csökkenthető lett, így jött létre a kategóriájában legkisebb fényképezőgép. A modell esztétikus megjelenését tovább fokozza az elegáns forma és a rozsdamentes acél burkolat. A µ családban a szépség nem elhanyagolható. Az időjárásálló* vázba zárt µ 810 kategóriájában csúcsteljesítménnyel bír. A 8.0 millió pixeles felbontóképességnek köszönhetően rendkívül nagy felbontású képek készítését teszi lehetővé. A világos, 3x-os zoom objektív (35 mm-es megfelelője 35-105 mm) kimagaslóan tiszta és éles eredményeket produkál. A nagyméretű, 6.4 cm átmérőjű, nagy felbontású, 230,000 pixeles LCD használatával egyszerűbb a képek megkomponálása, míg a nagy látószögnek köszönhetően a felhasználó nagyobb csoporttal is megoszthatja a képeket.

BrightCapture technológia a jobb éjszakai felvételekért
A legtöbb fényképezőgéppel a sötétben készített képek egy része törlésre kerül. A barátokat nem látjuk a keresőben, így előbb a felvétel készül el, és csak utána válik láthatóvá a téma. Nem úgy a µ 810-zel. LCD monitora nagy kontrasztú és a hagyományos modelleknél négyszer világosabb előnézeti képet jelenít meg, így a felhasználó egyszerűen megkomponálhatja és megörökítheti az éjszakai eseményeket.

Ez a modell élethűen reprodukálja a klubok gyenge világításának vagy akár egy parti lágy fényeinek hangulatát. A gyenge fényviszonyok mellett jobb teljesítményre képes µ 810 fényérzékenység tartománya ISO 64-tól 1600-ig terjed, és 3.0 megapixeles üzemmódban akár ISO 3200-ig növelhető. A nagyobb érzékenység nem csak gyorsabb zársebességek alkalmazását teszi lehetővé a fényképezőgép bemozdulásának és az ennek következtében életlen képek elkerülése érdekében, de az alkotási lehetőségek körét is bővíti – a gyorsan mozgó témák például lélegzetelállítóan élesen örökíthetőek meg. Mindemellett a nagyobb érzékenység a vaku megvilágítási távolság-tartományát is megduplázza.

Digitális képstabilizáló szerkesztés – ellenőrzés és javítás egy pillanat alatt
Bár a képek elmosódhatnak, a µ 810 tartogat még meglepetést. A digitális képstabilizáló szerkesztés funkció használatával, egy gombnyomással csökkenthető az életlenség. A Gyro szenzor méri a fényképezőgép bemozdulásának mértékét, és lehetővé teszi a kompenzáció szükséges szintjének meghatározását. A kép intelligens feldolgozása után a kijavított fotó külön képfájlként tárolható – így az eredeti képadat is megmarad. A hagyományos képstabilizátoroknál jelentősen alacsonyabb fogyasztást igénylő technika lehetővé teszi a fényképezőgép méretének, súlyának és költségeinek minimalizálását, mivel nincs szükség kiegészítő objektívekre.

Kiemelkedően sokoldalú és egyszerűen kezelhető
A tapasztaltabb fotósok felvételi üzemmódban a hisztogram funkció aktiválásával megjeleníthetik az expozíciót ábrázoló görbét. Mindemellett a 20 expozíció-vezérlési program, köztük a Vízpart és Hó, Sport és Gyertyafény üzemmód, gyakorlatilag bármilyen helyzetre előkészítik a felhasználót. Azok, akik szeretnek közelebb kerülni a témához, értékelni fogják a szuper makró üzemmódot. Ha bármelyik funkcióval kapcsolatban kérdés merülne fel, az útmutató funkció mindig kéznél van, hogy megjelenítse a leírást az LCD kijelzőn. Szintén lehetőség van kiváló minőségű filmfelvételek rögzítésére VGA (640×480) felbontásban, hangfelvétellel, amit csak a rendelkezésre álló szabad memória korlátoz.

Memória tekintetében is ugyanilyen sokoldalúságot élvezhet a felhasználó, mivel a fényképezőgép a beépített memórián kívül xD-Picture Card memóriakártya nyílással is rendelkezik. A legújabb nagysebességű Olympus xD-Picture Card memóriakártyák a Panoráma funkció mellett az előző típusokhoz képest 2-3-szoros adatátviteli sebességet biztosítanak. A kompozíciók új dimenzióját tárják fel a memóriakártyákon tárolt képeken alkalmazható különböző művészi és 3D funkciók – a fényképezőgéphez mellékelt Olympus Master 1.4 szoftver segítségével. Az új, nagyteljesítményű lítium-ion akkumulátor (LI-12B) biztosítja a hosszan tartó felvételkészítést.

A kompakt konstrukció, a nagy felbontás és teljesítmény terén – bármilyen fényviszonyok között – mértéket állító Olympus µ 810 tökéletes választás azok számára, akik legalább olyan nagy teljesítményű, mint amilyen jó kinézetű fényképezőgépre vágynak. A µ 810 2006. tavaszától kapható az üzletekben.

Az Olympus µ 810 fő műszaki adatai:

  • Rozsdamentes acél, időjárásálló* váz
  • Digitális képstabilizáló szerkesztő funkció kompenzálja a bemozdulás által okozott életlenséget
  • 8.0 millió pixel
  • 3x-os optikai zoom (35 mm-es megfelelője 35-105mm) 1:2.8-4.7
  • 230.000 pixeles, 6.4cm/2.5″ LCD
  • BrightCapture technológia segíti a felvételkészítést gyenge fényviszonyok mellett
  • ISO 64-1600 teljes 8MP és ISO 3200 3MP üzemmódban
  • 20 expozíció-vezérlési program (pl. Sport, Vízpart és Hó, Gyertyafény) plusz Programautomata üzemmód
  • Filmfelvétel és hangrögzítő funkció (640×480, 30 fps). Videofelvétel a rendelkezésre álló memória kapacitásáig készíthető
  • Makró és szuper makró felvétel (10 cm-ről)
  • Belső memória plusz xD-Picture Card memóriakártya nyílás nagysebességű memóriakártyák számára
  • Többnyelvű menü, melyhez további nyelvek tölthetőek le interneten keresztül
  • PictBridge kompatibilis
  • Olympus Master 1.4 szoftver, mely támogatja a nagysebességű Olympus xD-Picture Card memóriakártyák új szerkesztő funkcióit

* Az IEC 529 IPX4 szabványnak megfelelően időjárásálló