Sony videokamerák özöne

0

A japán Sony idén meg kívánja duplázni digitális videokameráinak volumenét. Elgondolásának komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint a most bejelentett 10 új modell, melyek között a DVD-re, beépített merevlemezre, és MiniDV-re rögzítő típusokat egyaránt megtaláljuk, áruk pedig az olcsóbb 350 dolláros kategóriától 1100 dollárig terjed.

A legolcsóbb szegmenst a MiniDV alapú felvevők jelentik, melyek közül most 4 új típussal gazdagodik a Sony termékkínálat:

DCR-HC26: 680000 pixeles Advanced HADTM CCD vel szelték fel ezt a belépő szintű modellt, optikája a Sonytól jól megszokott Carl Zeiss Vario-Tessar, 20x optikai zoommal, 2,5″ méretű kihajtható hybrid SwivelScreen, keresője természetesen színes. Megjelenése februárra várható, nagyjából 350 dollár körüli áron.

DCR-HC36: Ez a HC26 tulajdonságait hozza, kiegészülve egy Memory Stick Duo memóriakártya fogadására alkalmas foglalattal és távvezérelhetőséggel. Megjelenése az előbbivel egyidőben, 400 dollár körüli áron várható.

DCR-HC46: E videokamera már 1 megapixeles Advanced HAD CCD-t tartalmaz, melyekből ugyanilyen méretű állóképek is készíthetők, érintőképernyős SwivelScreen LCD-je 2,7″ méretű és 16:9 képarányú. Optikája 12x zoomátfogásra képes. A felvevő támogatja a Handycam Station dokkolóállomást is. 500 dollár körül lesz megvásárolható februártól.

DCR-HC96: A HC96 felbontása jelentős minőségi ugrást jelent az előzőekhez képest, lévén 3 megapixeles Advanced HAD CCD-vel szerelték fel. Mozgóképfelvétel mellett persze 3 megapixeles állóképeket is készíthetünk vele akár 4:3, akár 16:9 képaránnyal. Objektíve Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, tehát különleges lencsebevonat javítja a képminőséget. 10x optikai zoommal, és beépített vakuval rendelkezik. A boltokba szintén februárban kerül, kb. 800 dolláros ajánlott fogyasztói áron.

A DVD alapú rögzítők termékkínálata 5 modellel bővült:

DCR-DVD105: A tárolóformátumok közül támogatja a -R/-RW/+RW DVD lemezeket. Advanced HADTM CCD-jének felbontása 680000 pixel, Carl Zeiss Vario-TessarŽ objektíve 20x optikai zoomra képes. 2,5″ méretű, hibrid SwivelScreenTM érintőképernyővel és színes keresővel szerelték fel. Februártól 500 dollár körül vásárolható majd meg.

DCR-DVD205: Tulajdonságai a fenti modellel nagyjából megegyezők. Itt viszont 10x optikai zoomot és 1 megapixeles felbontást kapunk, mellyel állókép is készíthető 4:3, vagy 16:9 oldalarányban. 2,7″ méretű, érintőképernyős SwivelScreen LCD-je is tudja a 16:9 oldalarányt. Februártól 600 dollár körül kapható majd.

DCR-DVD305: Ez a típus is a fentebb megismert jellemzőkkel rendelkezik, de továbbfejlesztett hangrögzítési lehetőségekkel, mely Dolby Digital 5.1 surround mikrofonjának köszönhető. Felszerelték USB 2.0 kapcsolattal és Memory Stick Duo memóriafoglalattal is. Jövő hónapban jelenik meg a boltok polcain, 700 dolláros nyitóáron.

DCR-DVD405: Hangfelvételi lehetőségei az fentivel mutatnak rokonságot, de a Dolby Digital 5.1 surround felvételt külső, Bluetooth támogatású mikrofonnal is kiegészíthetjük, mellyel még jobb minőségű center hangzás érhető el. 3 megapixeles Advanced HAD CCD-je mozgó és állóképek rögzítésére is alkalmas, melyekhez beépített vaku is használható. A Carl Zeiss Vario-Sonnar T* objektív 10x optikai zoomátfogást tesz lehetővé. 900 dollár körül kapható majd, februártól.

DCR-DVD505: Társai felsorolt tulajdonságait mind hozza a sorban legjobb képességű modell, azzal a különbséggel, hogy ebben egy új fejlesztésű, 2 megapixeles ClearVID CMOS érzékelőt találunk, 4 megapixeles állóképrögzítési lehetőséggel, 3,5″ méretű (16:9) érintőképernyős SwivelScreen LCD-vel, valamint dupla felvételi lehetőséggel, mely videot és 3 megapixeles állóképeket egyszerre rögzít. A videofelvételt az akadásmentes lassú mozgókép funkció teszi még élvezetesebbé. Ára várhatóan 1100 dollár körül alakul majd, februárban.

Különleges újdonság a Sony termékpalettán a merevlemezre rögzítő videokamera:

DCR-SR100: Belsejében egy 30GB-os merevlemezt találunk, mely igen komoly mennyiségű video és állókép rögzítését teszi lehetővé. Dolby Digital 5.1 surround hangfelvétele opcionális Bluetooth mikrofonnal egészíthető ki. Felbontása 3 megapixel az alkalmazott Advanced HAD CCD-nek köszönhetően. Állóképeket ugyanebben a méretben rögzíthetünk, 16:9 és hagyományos 4:3 oldalaránnyal. Objektíve 10x zoomátfogású, Carl Zeiss Vario-Sonnar T* bevonatú lencse. 2,7″ méretű érintőképernyős (16:9) SwivelScreen LCD-vel szerelték fel, és a felvevő csomagjának rész egy DVD-iró szoftver is. Az előzőekkel ellentétben ezt a modellt májustól vásárolhatják meg az érdeklődők, 1100 dollár körüli nyitóáron.