Ricoh Caplio R30

0

A Ricoh Caplio R30 gyökerei az R3-ig nyúlnak vissza. Bár az R3-as még 28-200 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú objektívet kapott, az R30 ennél kicsit karcsúbbal kellett megelégedjen: itt 28-160 mm-nek megfelelő fókusztávolságot használhatunk. A fényerő továbbra is f/3,3-4,8. Ha azonban azt nézzük, hogy a fényképezőgép mindössze 2,6 cm vastag, ennek ismeretében viszont az 5,7x-es zoomátfogás bepréselése egy ilyen kicsiny gépvázba, szép teljesítmény. Mindezt a Duoble Retracting szétcsúszó kialakítás teszi lehetőv, amely bizonyos lencsetagokat kivesz az optikai tengelyből, amikor a gépet kikapcsoljuk, s az optika behúzódik a gépvázba.

A Caplio R30 makróképességei ugyanolyan jók, mint elődjének. Az 1 cm-es legkisebb tárgytávolság, és a több választható fókuszpont remek közeli felévtelek készítését teszi lehetővé – legalábbis nem ijedős témáknál.
Új funkció az átlós korrekció, amely főként üzletembereknek, újságíróknak lesz hasznos funkció. Ennek segítségével automatikusan javíthatók a táblák, kivetítők által vetített képek torzulásai, ha azokat nem pont szemből fotózzuk.

A gép hátuljára nagy méretű, 2,5″ képátlójú LCD-t szereltek. Ennek felbontása 114 ezer képpont. Az LCD-n egyszerre akár 12 képet is megtekinthetünk indexképes nézetben. Napfényben történő fotózáskor egy gombnyomással maximumra vehetjük a háttérvilágítás fényerejét, hogy a tűző napsütés ellenére is jól látható maradjon a kijelző képe.

Gyári adatok szerint a fényképezőgép gyors működésű: az expozíció késleltetés 0,09 mp, a bekapcsolás ideje 1,1 mp, a kép-kép idő pedig 0,5 mp. Ezek valóban jó értékek.
A gépet DB-30 jelű Lítium-ion akkumulátor látha el energiával, CIPA módszereken alapuló mérések szerint 330 kép készíthető egyetlen feltöltéssel.

A Ricoh Caplio R30-at január végétől lehet megvásárolni, 300 euróért. A gép pezsgő és fekete színben lesz kapható.