Új Adobe program digitális fotósoknak: Lightroom

0

Az Adobe Lightroom egyszerűen fogalmazva egy komplex csomag, amely a digitális fotósok legsokrétűbb alkalmazása lehet.
Többnyire RAW konverterként tekinthetünk rá, bár ennél jóval többről van szó, hiszen a fotók rendezése, katalogizálása és nyomtatása is elérhető az egyelőre béta változatú programból.

Felmerülhet a kérdés: vajon mi szükség van egy újabb Adobe RAW konverterre, amely hasonló képességekkel rendelkezik, mint a PhotoShop CS2 CameraRAW-ja. A válasz viszonylag egyszerű: egyrészt nem mindenki engedheti meg magának a PhotoShop magas árát, másrészt a PhotoShop nem csak a fotósoknak készült, s ez kezelésén is érezhető, míg a Lightroom fényképész-centrikus kialakítású. Bár a Lightroom várható áráról még nincs publikus információ, sejtéseink szerint a PS CS2-nél jelentősen olcsóbb lesz. Azt azért érdemes tudni, hogy a Lightroom nem ugyanazokat a konvertáló algoritmusokat használja, amelyet a CS2 CameraRAW-ja, s bár az Adobe megpróbálja a két konvertert a lehető legközelebb hozni, nem biztos, hogy 100%-ban ugyanazt az eredményt adja majd a két megoldás.

A Lightroom olyan munkafolyamatot próbál megvalósítani, amely a fotók feldolgozásának leghatékonyabb módszerét fogja eredményezni, így a modulonkénti feldolgozás várhatóan a legtöbb fényképész számára könnyen áttekinthető és jól kezelhető lesz, ráadásul mindezt gyorsan.

Az Adobe Lightroom végleges változata az év egy későbbi időpontjában jelenik majd meg. A béta változat egyelőre csak Mac OS operációs rendszer alá tölthető le, de várható ebből Windows-os változat is.