Stabilizált Micro-Nikkor 105mm/F2,8 Macro objektív

0

A Nikon ma jelentette be a Micro-Nikkor 105mm/F2,8 AF-S G IF ED VR objektívjét. Ez a világon az első olyan 1:1 leképezési arányú makróobjektív, amely optikai stabilizátorral rendelkezik. A 105 mm-es gyújtótávolság mellé a szokásos jó f/2,8 fényerő társul (1:1 leképezési aránynál a fényerő kisebb!). A gyors és csendes élességállításért SWM (Silent Wave Motor) felelős. A minimális kromatikus aberráció érdekében alacsony szórású ED (Extra Low Dispersion) lencsét, a szellemképek elkerülésére pedig nanokristály bevonatot (Nano Crystal Coat) alkalmaztak.
A gyári kiszerelésben az objektív mellé napellenzőt és tokot is kapunk.

gyári napellenző gyári tok
az optika felépítése MTF görbe
Micro-Nikkor 105mm/F2,8 AF-S G IF ED VR
Gyújtótávolság 105 mm
Legszűkebb blende F32
Felépítés 14 lencse 12 csoportban
1 ED, 1 NCC bevonatú
Rekesz 9 lamellából
Fókusz rendszer SWM (Silent Wave Motor)
Közelpont 31 cm
Legnagyobb nagyítás 1:1
Szűrőmenet 62 mm
Méretek (átmérő x hossz) 83×116 mm
Tömeg 720 gramm
Gyári kiegészítők HB-38 napellenző, CL-1020 puha objektívtok

Sajtóközlemény:

AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED
A világ első rázkódáscsökkentő funkcióval rendelkező makroobjektívje

TOKIÓ – A Nikon Corporation bejelentette az AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED objektívet, a világ első makroobjektívjét, amely Nikon Silent Wave Motorral (SWM) és rázkódáscsökkentő funkcióval (VR) rendelkezik.

Az új objektív egy sor fejlett Nikon optikai funkciót és technológiát sorakoztat fel. Ezek közé tartozik a Nano Crystal Coat bevonat, az extra alacsony szórású (ED) üveg és a belső élességállítás (IF). Az AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED objektív mind a Nikon DX-formátumú digitális, mind pedig a filmes tükörreflexes fényképezőgépekkel használható.

Fontos szempont, hogy a 105 mm-es makroobjektívet kifejezetten a felhasználói igényekhez igazodva fejlesztették ki és szerelték fel az SWM, az IF és a VR funkciókkal.

Az SWM gyors és csendes automatikus élességállítást biztosít, valamint gyors váltási lehetőséget az automatikus és a manuális élességállítás között. AZ IF rendszer jóvoltából az objektív első eleme nem fordul el élességállítás közben, így használhatók hozzá körkörös polarizációs szűrők.

A továbbfejlesztett VR rendszer (VRII) segítségével a fotósok körülbelül 4 lépésközzel (a Nikon mérései szerint) hosszabb záridőt alkalmazhatnak fényképezés közben [a végtelentől 3 méterig terjedő élességtartományban (1/30x leképezési arány mellett)], mint egyébként. A közelképek készítésénél a fényképezőgép rázkódásának negatív hatása fokozottan érvényesül, és jelentősen csökkentheti a kép élességét. A Nikon rázkódáscsökkentő technológiája most először kapott helyet egy Micro-Nikkor objektívben. Ez a kombináció tovább bővíti az objektív sokoldalúságát, mivel javítja a képek élességét és a kézből fotózott közelképek minőségét. Ráadásul a VRII rendszer kisimítja, stabilizálja a keresőben látható képet is, ezáltal még jelentős nagyítás esetén is megkönnyíti a felvétel megkomponálását.

AZ AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED objektívet a Nanon Crystal Coat bevonattal látták el, ami drasztikusan csökkenti a tükröződéseket, továbbá egy ED üveglencse is található benne, amely a minimálisra csökkenti a kromatikus eltérést, és nagyobb felbontású, szebb kontrasztú képeket készít.

Összefoglalva, az AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED objektív kiváló minőséget és teljesítményt kínál minden fotósnak – az amatőröktől kezdve a professzionális szakemberekig.

Piaci bevezetés:A Nikon Corporation világszerte 2006 áprilisától forgalmazza az AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED objektívet.

Megjegyzés:A műszaki adatok, a formatervezés, a termék neve, a mellékelt tartozékok és a forgalomba hozatal időpontja országok vagy régiók szerint különbözhetnek.

AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED objektív főbb tulajdonságai

  • A világ első makroobjektívje, amely 1:1-es leképezési arányt ér el, rendelkezik a Nikon rázkódáscsökkentő rendszerével (VRII), és ezáltal kiváló minőségű kézi makrofotózást tesz lehetővé.
  • A VRII funkció minimálisra csökkenti a fényképezőgép rázkódását; a végtelen és 3 m közötti élességtartományban (1/30x leképezési arány mellett) négy lépésközzel (a Nikon mérései szerint) hosszabb záridőt biztosít a fényképezéshez.
  • A Silent Wave Motor (SWM) gyors és csendes automatikus élességállítást biztosít, valamint gyors váltási lehetőséget az automatikus és a manuális élességállítás között.
  • A Nikon ED üveglencse minimálisra csökkenti a kromatikus eltérést. A Nikonra jellemző, kiváló optikai teljesítményű objektív mind a Nikon digitális, mind pedig filmes tükörreflexes fényképezőgépeivel használható.
  • A Nikon Nano Crystal bevonat azzal tökéletesíti az optikai teljesítményt, hogy gyakorlatilag kiküszöböli a lencsetagok belső tükröződését.
  • A belső élességállítási rendszer (IF) állandó objektívhosszt biztosít, és megszünteti az objektív első elemének forgását, így lehetővé teszi a körkörös polarizációs szűrők, valamint az R1C1 Nikon makrovakuzási vezérlőkészlet és az R1 Nikon makrovakuzási segédvaku-készlet használatát.
  • 1:1-es maximális leképezési arány és 31 cm-es legkisebb élességállítási távolság
  • Legfeljebb 154 mm-es munkatávolság (közel 1:1-es arány mellett)
  • Két élességállítási mód használható – M/A és M
  • A kilenc lamellás írisz jóvoltából a háttér elemei természetesebben mosódnak el.
  • Szűrőméret: 62 mm

A műszaki adatok és berendezések a gyártó bármilyen előzetes bejelentése és kötelezettsége nélkül változhatnak.