A Csend Pillanatai – Fotópályázat

0

Nagy sikere volt a tavalyi évben a Csend Napja keretében megrendezett festménypályázatnak, melynek nyomán idén fotópályázatot hirdettek a szervezők. A pályázat vezérmotívumát nem is fogalmazhatjuk meg szemben, mint tették ezt kiírói: „a temető, mint park – a csendes elmélyülés és a szemlélődő nyugalom szigete”.

A fotókat nagyított (max. A4 méret) és JPEG formátumban (max. 800×600, 300 Kbyte) kell beküldeni az alábbi sajtóközleményben megadott címre, 2006. június 6-án, déli 12 óriág.

A fotópályázat szakmai támogatója a Fotózz.hu portál, melynek képviselői a zsűri munkájában is részt vesznek.

Sajtóközlemény:

A Budapesti Temetkezési Intézet Rt. (BTI) fotópályázatot hirdet „A Csend Pillanatai” címmel.

A BTI 2006. június 18-án második alkalommal rendezi meg a Csend Napját Budapesten, a Fiumei úti Sírkertben (ismertebb nevén a Kerepesi Temető).

A tavaly, ugyanezen esemény alkalmából meghirdetett nagy sikerű (közel 100 pályamű) festménypályázat folytatásaként idén egy fotópályázattal szeretné megszólítani mindazokat, akik fényképezőgépükkel szívesen erednek érdekes, és művészi igényességgel megragadható témák nyomába.

A pályázat tárgya

A temető szó sokak számára többnyire egyet jelent a kegyeleti hely fogalmával. A Csend Napja a hozzá kapcsolódó fotópályázattal és kiállítással egy olyan esemény, amely a temetőt egy egészen új nézőpontból mutatja meg a főváros lakóinak.

A Fiumei úti Sírkert nem kizárólag kegyeleti hely, hanem egyben park, zöldterület is, tele fákkal, virágokkal és történelmi sírhelyekkel. A temető a város zöld foltjaként egy könnyen elérhető csendes sétálóhelyet is jelent tehát a városlakók számára. Egy olyan hely, amely egyszerre alkalmas az elmélyülésre, a beszélgetésre és kikapcsolódásra.

„A Csend Pillanatai” pályázat fő témája tehát: a temető, mint park – a csendes elmélyülés és a szemlélődő nyugalom szigete.

A pályázat kiírója olyan műalkotásokat vár, amelyek kifejezően adják vissza a tavaszi sírkert meghitt, barátságos hangulatát. A képek érzékletesen tárják a néző elé a temetői parknak ezt az arcát, amely a hétköznapokon csak nagyon ritkán észrevehető.

Kiállítás és eredményhirdetés

A díjazott valamint a többi, megfelelő művészi színvonalú alkotásból a BTI kiállítást rendez 2006. június 18-án délelőtt 11:00 órától este 18:00 óráig.

A képek ugyancsak megtekinthetőek lesznek 2006. június 8-tól a Budapest Rádió honlapján, a www.budapestradio.hu címen.

A fotókat 4 tagú (részben szakmai) zsűri bírálja el a helyszínen. A zsűri egyik tagja a közönség soraiból kerül ki.

A pályázat kiírójának díjai mellett egy közönségdíj is kiosztásra kerül. A közönség-szavazásra 2006. június 8-16. között a Budapest Rádió honlapján (a szavazás pontos feltételei a honlapon olvashatók), illetve 2006. június 11-én 11:00–16:00 óra között a helyszínen kerül sor.

Az eredményhirdetésre 2006. június 18-án, vasárnap 17 órakor a „Csend Napján” kerül sor a Fiumei úti Sírkertben.

A pályázaton díjazott képek a Csend Napját követően elhelyezésre kerülnek a pályázat szakmai támogatója a Fotózz.hu weboldalán, a www.fotozz.hu címen, ahol az olvasók és a szakma képviselői véleményezhetik azokat.

A pályázat díjai

  • I. Díj: Egy kétszemélyes máltai út, kirándulással Mdina-ba, a Csend Városába
  • II. Díj: Vásárlási utalvány 50 000 Ft értékben egy fotós szaküzletben
  • III. Díj: Fotóművészeti album- és könyvcsomag 30 000 Ft értékben
  • Közönségdíj:Fotóművészeti album- és könyvcsomag 50 000 Ft értékben

Pályázati feltételek

Pályázhat bármely, 18. életévét betöltött (nagykorú) személy – legfeljebb három alkotással.

Az alkotások elkészítésének nincs kijelölt helyszíne, de a képeknek egy temetői parkban kell készülniük.

A képeket nagyított és digitális formában is kérjük beküldeni. Az előhívott fekete-fehér vagy színes képeket 21*30 cm-es méretben az alábbi címre lehet személyesen vagy postai úton eljuttatni:

Budapesti Temetkezési Intézet Rt.
1086 Budapest, Fiumei út 16.
Pénzes Kristóf részére.

A „jpeg” formátumú, 800*600 pixel felbontású, legfeljebb 300 kbyte nagyságú képfájlokat az alice@alice-csoport.hu e-mail címre várjuk.

A nagyított és a digitális képek beérkezési határideje: 2006. június 6., déli 12:00 óra.

A nagyított képek hátuljára kérjük ráírni a kép alkotójának nevét, címét, telefonszámát, a kép címét valamint a kép elkészítésének helyét és idejét.

Hasonlóképpen kérjük megadni ezeket az adatokat a digitális képeket tartalmazó e-mailben.

Regisztráció

A pályázó hivatalosan azzal az e-maillel regisztrál a pályázatra, amely a beküldött digitális képet tartalmazza.

A pályázattal kapcsolatban munkaidőben felvilágosítást ad

Kiss Huba
ALICE Csoport Kft.
1012 Budapest, Logodi u. 34/b.
Tel: 1-225-05-75 / 76
Fax: 1-225 83-19
Mail: huba.kiss@alice-csoport.hu

Részvételi feltételek

  • A pályázók a pályázatra történő jelentkezéssel annak feltételeit elfogadják.
  • A zsűri döntését a pályázók elfogadják, azzal kapcsolatban semmilyen kifogás nem támasztható.
  • A díjak a törvényileg előírt nyereményadót tartalmazzák, így az a nyerteseket semmilyen módon nem terheli.
  • A pályázat kiírója az első díj nyertesének a máltai út során felmerülő, a befizetett út összegén felüli külön költségeit nem téríti meg.
  • A pályázat díjai készpénzre nem válthatóak.
  • A Budapesti Temetkezési Intézet Rt. fenntartja a jogot, hogy a szabadtéri kiállításon csak az általa és a zsűri által megfelelő színvonalúnak ítélt alkotásokat állítja ki.
  • A pályázó a pályázati anyag benyújtásával az alkotással kapcsolatos minden jogáról lemond. A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy az alkotásokat kiadványban, más kiállításon vagy különböző médiumokban megjelenteti.

Budapest, 2006. május 10.

Budapesti Temetkezési Intézet Rt.