Optikai stabilizátoros kamerás mobilok?

0

A kaliforniai székhelyű InvenSense miniatűr, két tengelyű giroszkópot jelentett be, melyeket akár mobiltelefonokba is beépíthetnek. Ez lehetővé tenné olyan kamerás mobiltelefonok tervezését és gyártását, amelyek optikai stabilizátorral lennének ellátva, így a gyenge fényviszonyok között készült felvételek kevesebb hányadában lenne zavaró a berázás okozta elmosódás.

A mobilok kameráinak ugyanis – még ha van is beépített LED-es fényforrásuk – általában viszonylag kicsi az érzékenységük ahhoz, hogy beltérben rendesen tudjunk fotózni. A készülék kinyújtott, egy kézben tartása egyébként sem kedvez a stabilitásnak, így sajnos sokszor fordulhat elő, hogy egy jó, vagy számunkra kedves felvétel azért nem sikerül megfelelő képminőségben, mert a kézremegésünk és a hosszú záridő a kép elmosódását eredményezi. Ezen segítene az optikai stabilizátor, amely a digitális fényképezőgépek egy részében már bizonyított.

Az InvenSense MEMS technológián alapuló miniatűr, egy chipes giroszkóp 5× kisebb, mint az eddigi, piezo alapú giroszkópok.

Az IDG-1000 termékcsalád tömeggyártása ez év őszén kezdődik.