Nagy kapacitású SD-kártyák

0

A Panasonic – a SecureDigital memóriakártyák atyja – új specifikációt készített az SD kártyákhoz. A 2.0-ás verziójú műszaki leírásnak megfelelő kártyák akár 32 GB kapacitásúak is lehetnek, a korábbi specifikációban rögzített max. 2 GB-hoz képest (a FAT16 fájlrendszerből adódóan). Ezen kívül az SDHC (Secure Digital High Capacity) memóriakártyákat 3 osztályba sorolják, attól függően, hogy milyen minimális írási sebességre képesek: Class 2 jelzi a minimum 2 MB/s, Class 4 a minimum 4 MB/s és Class 6 jelzi a minimum 6 MB/s írási sebességet, mely a folyamatos írás garantált sebességét adja.

A Panasonic SDHC memóriakártyákat könnyű lesz felismerni, ezeket fekete színben készítik, ezüst feliratozással, valamint mind a dobozon, mind a kártyán szerepelni fog az SDHC logó. Az új család első tagja egy 4 GB-os modell lesz, melyet a Class 2 csoportba soroltak. Átviteli sebességének maximuma 5 MB/s. Az új memóriakártyára 1 óra 40 percnyi MPEG2 videó rögzíthető, vagy akár 1240 darab 6 Mpixeles JPEG kép.

A FAT32 fájlrendszer alkalmazása miatt ezeket a memóriakártyákat csak azokkal a készülékekkel használhatjuk majd, melyeket felkészítették a 32 bites FAT kezelésére. Jelenleg ilyen fényképezőgép a Panasonic tükörreflexes gépe, a DMC-L1.