Növekvő kereslet a digitális fényképezőgépek iránt

0

Az IDC sajtóközleményben jelentette be, hogy hazánkban a digitális fényképezőgépek piaca 2005-ben a korábbi évekhez képest darabszámban jelentős emelkedést mutat, ezzel szemben a megvásárolt gépek összértékében enyhe csökkenés tapasztalható.

A digitális fényképezőgépek valóban egyre népszerűbbé válnak, manapság már alacsony áron lehet hozzájutni olyan kompakt masinákhoz, amelyek filmes társaikhoz képest többletszolgáltatásokat is nyújtanak, mint pl. a videófelvételi képesség, vagy a vízálló burkolat, esetleg a nagyobb zoomátfogás. Mint ahogy év végi záró összefoglaló cikkünkben is látszott, a gyártók egyre magasabb pixelszámú gépeket készítenek, ezzel együtt az árak egyre alacsonyabbak. A nagyobb kereslet ellenére az árak tovább fognak csökkenni, míg a felbontás kis mértékben tovább nő majd (az más kérdés, hogy a kompakt szegmensben már igazából nincs szükség a felbontás további növelésére).
A digitális tükörreflexesek is egyre népszerűbbek, az elérhető árú vázak tömeges megjelenése a kisebb pénztárcájú hobbifotósok számára is elérhetővé tette ezt a területet, főként, ha már rendelkeztek egy filmes SLR-rel, s hozzá pár objektívvel, melyek a digitális vázzal is használhatók.

Sajtóközlemény:

Az eladási darabszámok szárnyalnak, míg az árbevétel esik a hazai digitális fényképezőgép piacon, az IDC szerint

Budapest, 2006. Június 13: A magyar digitális kamerapiac ismét egy kitűnő évet zárt 2005-ben, 30,2%-os darabszám szerinti növekedéssel, és több mint 255 ezer darabos eladással. Az IDC adatai szerint, a csökkenő árak azonban egy szerény, 2,4%-os visszaesést eredményeztek a piaci árbevételben, amely így 63,3 millió dollárt tett ki 2005-ben.

“Az elmúlt évben, nagymértékben felgyorsult a digitális kamerákra való átállás” mondta Bacskó Gergely az IDC Magyarország elemzője. „Ez elsősorban a digitális fotókészítés által nyújtott előnyöknek és a folyamatosan csökkenő áraknak köszönhető.”

Egyre inkább jelentkezik az igény a jobb minőségű digitális kamerák iránt. 2004-ben a három és a négy megapixeles kamerák dominálták a piacot, amelyek az eladások 68%-át illetve az árbevétel 61,5%-át tették ki. Ez a tendencia 2005-re némiképp eltolódott a négy és az öt megapixeles kamerák irányába, ami az eladások 68%-át és az árbevétel 62,2%-át jelentette. A legdinamikusabb növekedést az öt megapixeles szegmensben lehetett tapasztalni, ahol az eladások a háromszorosára nőttek az elmúlt évhez képest.

A magyar digitális kamera piac messze van még a telítettségtől, ezért várhatóan az elkövetkező pár évben még kétszámjegyű növekedésre számíthatunk – mondta Bacskó Gergely, különösen annak fényében, hogy Magyarország még mindig elmaradottnak számít a többi közép-kelet-európai országhoz képest az eladások tekintetében. Az IDC felmérése szerint hazánkban a digitális fényképezőgép-penetráció kb. 15%-ra tehető.

Az IDC Negyedéves Digitális Kamera Felmérése a digitális „point-and-shoot” és tükörreflexes kamera-technológiák piacát méri a disztribútorok, nagykereskedők, műszaki áruházak, fotó-szaküzletek és Internetes boltok eladásain keresztül. A felmérés tartalmazza a piac méretét, a gyártók részesedését, illetve az értékesítési darabszám és árbevétel megapixel, optikai zoom, kereskedelmi csatorna és árszegmensek szerinti bontását.