Panasonic LUMIX DMC-FZ50

0

A Panasonic FZ sorozata rövid idő alatt ért el hatalmas népszerűséget, melyet kiváló fényerejű, stabilizátoros, 12x zoomobjektívének, széleskörű kezelhetőségének és nagyszerű képminőségének köszönhet. A sorozat hírnevét többek között olyan modellek öregbítették, mint a tavaly megjelent, 8 megapixeles FZ30.

Egy év után szinte napra pontosan itt az utód, amely a LUMIX DMC-FZ50 nevet kapta. Felbontása 10,1 megapixel, objektíve pedig a jól ismert 12x zoomátfogású Leica DC, az elődhöz hasonló, F2,8-3,7 fényerővel és MEGA O.I.S képstabilizátorral. A gépben ezúttal friss képfeldolgozó rendszer dolgozik, amit Venus Engine III névre kereszteltek és gyorsabb, energiatakarékosabb működést ígér. Ennek a rendszernek köszönhetően javítottak a gép zajszűrésén, így akár ISO 3200-as érzékenységet is használhatunk. Az egyedülálló intelligens érzékenység vezérlés pedig a céltárgy elmozdulását észlelve módosítja az ISO és a záridő értéket.

A készülék egy újabb kezelőgombot is kapott, melyhez különféle funkciókat rendelhetünk, az LCD monitor pedig 180 fokban hajtható ki. Fogyasztását 29%-al javították, így egy akkumulátor feltöltéssel akár 360 kép is készíthető.

A géppel készült első, hivatalos tesztképek megtekinthetők a gyártó weboldalán.

A Panasonic LUMIX DMC-FZ50 újdonságai az elődhöz (FZ30) képest:

Panasonic LUMIX DMC-FZ30
Panasonic LUMIX DMC-FZ50
Felbontás:
8,32 megapixel
10,4 megapixel
Képméretek:
(csak az eltérők)
1280 x 960 (4:3)

3648 x 2736 (4:3)
3600 x 2400 (3:2)
3584 x 2016 (16:9)

Maximális videó felbontás:
640 x 480
848 x 480
Képfeldolgozó rendszer:
Venus Engine II. LSI
Venus Engine III. LSI
Extra optikai zoom (max):
19,1x (3 Mpx, 2 Mpx, 1 Mpx felbontásokban)
21,4x (3 Mpx, 2 Mpx felbontásokban)
Érzékenység:
ISO 80-400
ISO 100-1600 (nagy érzékenységű módban ISO 3200)
Fehéregyensúly beállítások:
auto / napfény / felhős / halogén / vaku / 2 manuális + finombeállítás
auto / napfény / felhős / árnyék / halogén / vaku / 2 manuális + finombeállítás
Állókép formátumok:
RAW/TIFF/JPEG
RAW/JPEG
Sorozatfelvétel:
3 vagy 2 kép/mp
max. 9 kép (standard minőségben)
max. 5 kép (fine minőségben)
2 vagy 1 kép/mp
max. 5 kép (standard minőségben)
max. 3 kép (fine minőségben)
LCD:
235 000 képpont
(kb. 120 fokban lehajtható)
207 000 képpont
(kb. 180 fokban lehajtható)
Menü nyelvek:

angol, német, francia, olasz, spanyol, japán, kínai

magyar, angol, német, francia, olasz, spanyol, lengyel, cseh, holland, japán
Felvételi média:
SD/MMC memória

SD/SDHC/MMC memória

Akku teljesítmény (CIPA standard):
kb. 280 kép
kb. 360 kép
Egyéb:
– legfontosabb beállítások mentésének lehetősége
– programozható funkciógomb
– SilkyPix Developer Studio szoftver (RAW konverter)

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új 10,1 megapixeles, 12x optikai zoomos digitális fényképezőgép: Panasonic LUMIX DMC-FZ50

MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral

és a világ első* intelligens ISO-érzékenység vezérlésével

Digitális fényképezőgépek vonatkozásában, 2006. július 19-i adat

A Panasonic ma hozza nyilvánosságra a világszerte nagy elismerésben részesített DMC-FZ30 típusú digitális fényképezőgép utódkészülékét, a 10,1 megapixeles, MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) funkcióval ellátott LUMIX DMC-FZ50 modellt, mely 12-szeres optikai zoomos (35 mm-es ekv.: 35 – 420 mm), f/2.8-3.7 fényerejű LEICA DC objektívvel szerelt.

A DMC-FZ50 képfelvételi szenzora rendkívül nagy felbontású, 10,1 megapixeles CCD, képfeldolgozó elektronikája pedig az új Venus Engine III LSI, mely lehetővé teszi a képek maximális ISO 1600 nagy érzékenységű beállítását teljes képfelbontás esetén. Továbbá, az elődkészülék számára kihívást jelentő képzajszint drasztikus csökkentésével a DMC-FZ50 képes 10,1 megapixeles teljes felbontású képeket készíteni még nagy érzékenységű üzemmódban történő képrögzítés esetén is.

Az elmosódott és életlen képkontúrok elleni küzdelem jegyében a Panasonic néhány évvel ezelőtt kifejlesztette az ún. MEGA O.I.S. rendszert, mely a kézremegés kompenzálását elősegítő elsőrangú objektív technológián alapul. A MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor olyan technológia, melyet már hosszabb ideje beépítenek/beépítettek a LUMIX fényképezőgépekbe. A kéz remegésén túlmenően azonban egyéb tényezők is a kép egészének vagy valamely részletének elmosódását okozhatják. Sötét vagy gyengén megvilágított környezetben a mozgó tárgyak, személyek mozgásukból adódóan könnyen elmosódottá válhatnak a képeken, a fényképezőgépek által alkalmazott hosszabb záridő miatt. Ez az elmosódás a zársebesség növelésével küszöbölhető ki, ami az ISO-érzékenység drasztikus növelésével érhető el. Ez a művelet olyan kiváló képfeldolgozó elektronikát igényel, mint a Panasonic Venus Engine LSI-je, melynek 3. generációs változata kiválóan oldja meg a feladatot. Sőt a mozgó fotótéma bemozdulásának kiküszöbölése érdekében az FZ50 fényképezőgépet a világon elsőként* intelligens ISO-érzékenység vezérléssel (a továbbiakban mint I.I.C.), illetve teljes felbontás esetén a Venus Engine III LSI által elérhető maximális ISO 1600 nagy érzékenységű képrögzítési funkciókkal látták el. Amikor az I.I.C. funkciót beállítjuk, a Venus Engine III észleli a tárgy elmozdulását, így automatikusan módosítja az ISO-érzékenység beállítását és az expozíciós időt oly módon, hogy azok a tárgy elmozdulásának, illetve a fényviszonyoknak megfelelőek legyenek. A Panasonic által újonnan alkalmazott kitűnő képstabilizáló rendszer a MEGA O.I.S. technológiával kiegészülve lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy éles és kontúros képeket készíthessenek bármely helyzetben. Mindezt a lehető legegyszerűbben és legkényelmesebben, hiszen gyakorlatilag minden szükséges beállítást és korrekciót maga a fényképezőgép végez el.

Az előd FZ30-as típus felhasználás tekintetében nagyon sokat nyújtott, valósággal elkápráztatta a szakmai közönséget és a laikus szemlélődőt. Kérdés volt, hogy lehet-e ennél többet nyújtani. A válasz: igen. Az FZ50-et számos tekintetben továbbfejlesztették a még könnyedebb, még praktikusabb felhasználás jegyében. A készüléket többek között egy újabb kezelőgombbal látták el, mely az olyan rendszeresen módosított felvételi paraméterek gyors beállítását teszi lehetővé, mint a képméret, a fénymérés, az autofókusz terület, a fehéregyensúly és az ISO-érzékenység. Ezenfelül, az újonnan beépített egyedi beállítási funkciónak köszönhetően a leggyakrabban használt felvételi „mintabeállítások” elmenthetők és azonnal előhívhatók az üzemmódválasztó tárcsa megfelelő helyzetbe történő forgatásával. A 2 hüvelykes LCD-kijelző immár 180 fokban hajtható ki, mely egyszerűsíti a megtekintést még abban az esetben is, amikor nagy, vagy kis látószögben történik a felvétel. Külön megvásárolható tartozékok tekintetében fontos megjegyezni, hogy a DMC-FZ50 a TTL vezérlésű külső vakukkal kompatibilis. Végezetül, az akkumulátor élettartam hozzávetőlegesen 29%-kal lett magasabb szemben az elődkészülékkel, mely az FZ50 esetében hozzávetőlegesen 360 kép készítését teszi lehetővé egy feltöltéssel* (CIPA).

A LUMIX DMC-FZ50 hűen viszi tovább az FZ30 elődkészülék olyan megalapozott, nagy népszerűségnek örvendő termékjellemzőit, mint például a manuális fókuszgyűrű és manuális zoomgyűrű – ám a képfelvételi szenzor effektív felbontása 10,1 megapixelre növekedett. Az új modell drasztikusan csökkenti a képzajt, mely által még jobb képminőség érhető el.

A DMC-FZ50 arra hivatott, hogy felcsigázza a “high-end felhasználók” fantáziáját, és hogy csatlakozzon a Panasonic LUMIX high-end modell vonalához.

*CIPA szabvány alapján.

1. 10,1 megapixeles CCD és f/2,8-3,7 12x optikai zoomos LEICA DC objektív

A DMC-FZ50 modell 10,1 megapixel effektív felbontású CCD-vel és f/2,8-3,7 fényerejű LEICA DC VARIO-ELMARIT 12-szeres optikai zoomos (35 mm filmes megfelelés: 35 – 420 mm) objektívvel rendelkezik. Az objektív rész tíz csoportban tizennégy lencsetagot tartalmaz, beleértve három aszférikus és egy ED-lencsetagot. Ez utóbbiak alkalmazásának köszönhetően az optikai teljesítmény jobb, a torzítás alacsonyabb, a színelfolyás minimalizálható, és a készülék méretét tekintve mégis kompakt marad. Az extra optikai zoom – mely a 10,1 megapixeles nagy felbontású CCD középső részének használatával aknázható ki – a 12-szeres optikai zoomot tovább növeli egészen 21,4-szeresig, 3 megapixeles felbontás mellett (17,1x az 5 megapixeles és 13,4x a 8 megapixeles képfelvételhez). A 12-szeres optikai zoommal elátott LEICA DC objektív és a 10,1 megapixeles CCD együttesen minden esetben gazdagabb színárnyalatokkal rendelkező nagy felbontású képeket eredményeznek.

2. Több mint MEGA O.I.S.: a LUMIX képstabilizátor rendszer tovább fejlődik

Elsőrangú objektív technológiájának előnyeit kihasználva a Panasonic néhány évvel ezelőtt bevezette az ún. MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) rendszert az elmosódott és életlen képek fő oka elleni küzdelem jegyében. A rendszer a kézremegés kiküszöbölésével olyan helyzetekben is lehetővé teszi éles fotók készítését, mikor más fényképezőgépek már biztosan kudarcot vallanának. A MEGA O.I.S. rendelkezésre áll a teljes LUMIX termékpalettán belül. Éles és kontúros képeket biztosít, amiért a felhasználók világszerte nagyrabecsülik. Ezenfelül, a fejlett képfeldolgozást biztosító Venus Engine III LSI képes az elmosódott és életlen képek másik fő okát, a fotótéma elmozdulását is képes kiküszöbölni, az intelligens ISO-érzékenység vezérlésnek (a továbbiakban I.I.C.) és a maximális ISO 1600 nagy érzékenységű képfelvételi funkciónak köszönhetően. A világon elsőként a Panasonic kompakt digitális fényképezőgépekben alkalmazott I.I.C. funkció lehetővé teszi az ISO-érzékenyég és az expozíció gép által történő automatikus beállítását a tárgy elmozdulási sebességének függvényében. Így automatikusan mindig az adott helyzetnek megfelelő zársebesség és ISO-érték kombinációja alkalmazható. Amennyiben a tárgy elmozdul, az ISO-érzékenység küszöbértéke automatikusan emelkedik, mely lehetővé teszi magasabb zársebesség használatát. Amennyiben a tárgy mozdulatlan marad, úgy felesleges az ISO-érzékenységet növelni, így a szituációhoz alkalmazkodva mindig a lehető legjobb képminőség érhető el.

Ennek megfelelően, az új LUMIX gépek automatikusan teszik meg a szükséges ellenlépéseket az elmosódott, vagy életlen képek kiküszöbölésére, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S., illetve a tárgy elmozdulást ellentételező I.I.C. funkciók aktivizálásával. Így, a képstabilizáló rendszerek tovább fejlődnek a LUMIX termékcsalád esetében.

*Kompakt digitális fényképezőgépek körében, 2006. július 19-i adat.

3. Venus Engine III: drasztikusan csökkenti a képzajt

Venus Engine III képfeldolgozó elektronika kapott helyet a DMC-FZ50 modellben, mely a maximális ISO 1600 érzékenységgel történő nagy érzékenységű képfelvételt teljes felbontás esetén is lehetővé teszi. A képzajcsökkentő rendszer nagymértékű fejlesztésen esett át. A képzaj a különböző képfeldolgozási fázisokban különböző módszerekkel kerül kiküszöbölésre. A kritikus zajok nagy vonalakban eltűnnek az első szakaszban, míg a kromatikus (színárnyalati) és luminancia (fénysűrűségi) zajok elszeparáltan a kiegészítő képzajcsökkentési szakaszban kerülnek kiszűrésre. Az összetett eljárásnak köszönhetően a képzaj megfelelő mértékben minimalizálható. Továbbá, a kromatikus elváltozások, apró színeltérések tovább csökkennek, így biztosított a gyönyörű képek készítése még tele állásban is.

A fényképezőgép jelentősen megnövelt teljesítménye ellenére a Venus Engine III a Venus Engine II által felhasznált energia csupán 80%-át igényli, így hosszabb akkumulátor üzemidő érhető el. Ez hozzávetőlegesen 360 kép (CIPA) elkészítését jelenti egyetlen feltöltéssel. A sok összetett feladat együttes ellátására képes képfeldolgozási funkciója révén a Venus Engine III kitűnő reakcióidővel dicsekedhet: az iparágon belül vezető helyet betöltő, csupán 0,009 másodperces* exponálás-késleltetési idővel és 0,8 másodperces* exponálási idővel rendelkezik. A gyors, körülbelül 0,7 szekundumos indítási idővel együtt a DMC-FZ50 gyors reagálása lehetővé teszi az életben egyszer adódó remek pillanatok könnyed megörökítését. A DMC-FZ50 modell biztosítja továbbá sorozatképek korlátlan megörökítését (SD-/SDHC-memóriakártya kapacitás és típus függvényében)***.

*Az autofókusz működési idejét nem tartalmazza.

**A sorozatképek rögzítésének sebessége változik a memóriakártyától függően. A rögzíthető képek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor töltöttségétől, a képmérettől és a tömörítéstől.

4. A funkcionalitás intenzivitásának növelése a teljes manuális vezérelhetőség jegyében

A DMC-FZ50 a széleskörben elismert elődkészüléknek tekintett DMC-FZ30 könnyed kezelhetőségét és küllemét viszi tovább. Az objektívtubuson elhelyezett két exkluzív gyűrű a zoom és fókusz funkciók manuális vezérlését teszik lehetővé az olyan gyors és kifinomult beállítás érdekében, mely sem gombokkal, sem pedig karok működtetésével nem végezhető el. Ezt a termékjellemzőt a high-end felhasználók különösen nagyra fogják becsülni, nemcsak annak precíz vezérelhetősége miatt, hanem a manuális működtetés érzete miatt is. A mutató-, és hüvelykujj alatt elhelyezett két beállítótárcsával a zársebesség és a blende közvetlenül, zökkenőmentesen és természetesen állítható be. Egy új kezelőgomb az olyan rendszeresen módosított felvételi paraméterek gyors beállítását teszi lehetővé, mint a képméret, a fénymérés, az autofókusz terület, a fehéregyensúly és az ISO-érzékenység.

A fentieken túlmenően az újonnan beépített egyedi beállítási funkciónak köszönhetően a leggyakrabban használt felvételi „mintabeállítások” elmenthetők és azonnal előhívhatók az üzemmódválasztó tárcsa megfelelő helyzetbe történő forgatásával. A fehéregyensúly finombeállítása a vízszintes tengelyen a borostyántól a kékig, míg a függőleges tengely esetében a zöldtől a bíborig terjed. Továbbá, kétféle képkompozíciós segédvonal-beállítás választható.

5. Kihajtható, forgatható LCD-kijelző és nagy felbontású elektronikus kereső a képfelvételi potenciál növeléséhez

A 2,0”-os kihajtható, 235 000 pixel felbontású LCD-kijelző mind függőleges, mind pedig vízszintes irányban állítható 180 fokban. Ez a zökkenőmentes képfelvételhez nyújt segítséget magas és alacsony látószögű képfelvételi helyzetekben. A CCD összetett képpontkiolvasási módszere még gyengén megvilágított környezetben is világos élőképet biztosít. A Power LCD funkció segítségével az LCD háttérvilágításának erősségét fokozhatjuk 40%-kal, így erős kültéri fényviszonyok mellett is jól látható képet kapunk.

A DMC-FZ50 nagy méretű, nagy felbontású, 235 000 képpontos elektronikus keresővel rendelkezik arra az esetre, ha valaki nem az LCD-n keresztül kívánja szemlélni a világot. Az optikai keresőkkel szemben az elektronikus kereső (EVF) még a felvétel elkészítése előtt pontos információt szolgáltat a fehéregyensúlyról és a mélységélességről, valamint valós idejű hisztogram megjelenítését is lehetővé teszi.

6. Gyorsabb autofókusz

A különböző autofókusz üzemmódok a felvételi helyzetnek megfelelően választhatók ki: 9 -pontos, 3 -pontos gyors, 1 -pontos gyors, 1 -pontos normál és szpot üzemmódok. Az 1-pontos és 1-pontos gyors autofókusz üzemmódban az autofókusz terület a kilenc fókuszterület közül a joystick használatával választható ki a kompozíció tárgyának megfelelően. Továbbá, az autofókusz segédfény gyors és pontos fókuszálást tesz lehetővé olyan helyzetekben, amelyekben a fókuszálás nehézkessé válik a gyenge fényviszonyok miatt.

7. Éles, világos, szélesképernyős VGA mozgóképrögzítés szélesképernyős TV-készülékhez

A normál 30 kép/mp értéken történő VGA (640×480) mozgóképrögzítésen kívül a DMC-FZ50 modell lenyűgöző módon képes teljes méretű filmeket rögzíteni wide VGA (848×480) méretben 30 kép/mp sebességgel. Ez biztosítja, hogy szélesképernyős televíziókon, zavaró oldalsávok nélkül, teljes szépségükben tündököljenek a készülékkel készített videók. A CCD összetett képpontkiolvasási eljárásának köszönhetően felvételeink fényerőben sem szenvednek hiányt, sem az élőképen, sem utólag megtekintve azokat. A videók készítése során történő zoomolást a manuális zoomgyűrű és a folyamatos autofókusz teszi lehetővé, míg a kép élességét az optikai képstabilizátor biztosítja.

8. Szoftver és opcionális tartozékok

A RAW fájlok szerkesztéséhez és letöltéséhez a “Silkypix Developer Studio 2.0SE” nevű szoftver található a mellékelt CD-ROM-on. E szoftver alkalmazásával szabadon állítható be minden olyan beállítás, mint például az expozíció, fehéregyensúly stb.; a RAW fájlokkal a digitális fényképezőgépekkel történő fényképezés valamennyi előnye maximálisan élvezhetővé válik.

A DMC-FZ50 kompatibilis az FZ30 modellhez kínált valamennyi kiegészítővel és tartozékkal. Ezenfelül a DMC-FZ50 kompatibilis továbbá TTL külső vakukkal (GN50 vagy GN36): ez a jellegű bővíthetőség fokozza a fényképezésben rejlő potenciált, ami a DMC-FZ50 modellt valóban egy high end fényképezőgéppé varázsolja.