Panasonic LUMIX DMC-LX2

0

A Panasonic LUMIX DMC-LX2-t átlagon felüli tulajdonságai tehetik népszerűvé. Nagylátószögű, 4 x átfogású Leica DC zoomoptika (28-112mm ekvivalens), optikai képstabilizátorral. 10,2 megapixeles felbontás, „3-frontos” wide rendszerrel, amelynek köszönhetően, akár 16:9 oldalarányú, 4224 x 2376 pixeles képeket is készíthetünk. Intelligens érzékenység vezérlés az elmozduló témához igazodó ISO és záridő értékekkel, max ISO 3200 érzékenységgel. Teljes manuális vezérlés, záridó és rekesz-prioritás, valamint kézi élességállítás. 1280 x 720 képpontos, 15 kocka/mp sebességű videófelvétel. 2,8” képátlójú, 16:9 oldalarányú LCD monitor. Mindez nyakonöntve a kis méretből és könnyű hordozhatóságból adódó előnyökkel.

A Panasonic LUMIX DMC-LX2 első, hivatalos tesztképei megtekinthetők a gyártó weboldalán.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Panasonic LUMIX DMC-LX2

a fotózási lehetőségeket szélesítő „3-frontos” wide rendszerrel

MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral

és a világ első* intelligens ISO-érzékenység vezérlésével

*Kompakt digitális fényképezőgépek vonatkozásában, 2006. július 19-i adat

A Panasonic bejelentette a DMC-LX1-es modell utódját, a DMC-LX2-t. Az LX1 világszerte nagyfokú elismerésnek örvendett egyedi kialakításának és funkcióinak köszönhetően. Ezek közé tartozott a 16:9 képarányú CCD, a kiváló fényerejű nagylátószögű LEICA DC objektív és a számtalan manuális beállítási lehetőség, melyek közül jónéhány közvetlenül a vázon elhelyezett kapcsolóval volt elérhető. A DMC-LX2 megörökölte ezeket a népszerű tulajdonságokat, de jónéhány tekintetben túl is lépett elődjén. Ennek megfelelően megmaradt az egyedi CCD-kialakítás, de a felbontás immáron lenyűgöző 10,2 megapixelre emelkedett, a pontos képalkotást pedig nem csak a az f/2,8-4,9 fényerejű 4-szeres optikai zoomos kiváló torzítási jellemzőkkel rendelkező nagylátószögű LEICA DC objektív segíti, hanem az új Venus Engine III képfeldolgozó elektronika is. Az LX2 ezen túlmenően 16:9-es 2,8”-os LCD-kijelzővel is gazdagodott.

A DMC-LX2 különlegessége a „3-frontos” wide rendszer, mely a következőket fedi: 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC objektív, 16:9 arányú CCD, valamint 16:9 arányú LCD-kijelző. Ezenkívül az LX2 modellt a teljes manuális kezelhetősége is megkülönbözteti a többi fényképezőgéptől. Az irányítást egy joystick könnyíti meg, hogy a kreatív fotózás minden pillanatát élvezhessük. A DMC-LX2 rendelkezik a nagyteljesítményű Venus Engine III képfeldolgozó áramkörrel, amely rendkívüli módon lecsökkenti az elődmodellnek gondot okozó képzajt. Ez lehetővé teszi a maximális felbontás melletti ISO 1600-as érzékenység beállítását.

Az elmosódott és életlen képkontúrok elleni küzdelem jegyében a Panasonic néhány évvel ezelőtt kifejlesztette az ún. MEGA O.I.S. rendszert, mely a kézremegés kompenzálását elősegítő elsőrangú objektív technológián alapul. A MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor olyan technológia, melyet már hosszabb ideje beépítenek/beépítettek a LUMIX fényképezőgépekbe. A kéz remegésén túlmenően azonban egyéb tényezők is a kép egészének vagy valamely részletének elmosódását okozhatják. Sötét vagy gyengén megvilágított környezetben a mozgó tárgyak, személyek mozgásukból adódóan könnyen elmosódottá válhatnak a képeken, a fényképezőgépek által alkalmazott hosszabb záridő miatt. Ez az elmosódás a zársebesség növelésével küszöbölhető ki, ami az ISO-érzékenység drasztikus növelésével érhető el. Ez a művelet olyan kiváló képfeldolgozó elektronikát igényel, mint a Panasonic Venus Engine LSI-je, melynek 3. generációs változata kiválóan oldja meg a feladatot. Sőt a mozgó fotótéma bemozdulásának kiküszöbölése érdekében az LX2-t a világon elsőként* intelligens ISO-érzékenység vezérléssel (a továbbiakban mint I.I.C.), illetve teljes felbontás esetén a Venus Engine III LSI által elérhető maximális ISO 1600 nagy érzékenységű képrögzítési funkcióval látták el. Amikor az I.I.C. funkciót beállítjuk, a Venus Engine III észleli a tárgy elmozdulását, így automatikusan módosítja az ISO-érzékenység beállítását és az expozíciós időt oly módon, hogy azok a tárgy elmozdulásának, illetve a fényviszonyoknak megfelelőek legyenek. A Panasonic által újonnan alkalmazott kitűnő képstabilizáló rendszer a MEGA O.I.S. technológiával kiegészülve lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy éles és kontúros képeket készíthessenek bármely helyzetben. Mindezt a lehető legegyszerűbben és legkényelmesebben, hiszen gyakorlatilag minden szükséges beállítást és korrekciót maga a fényképezőgép végez el. Így bátran mindent a fényképezőgépre bízhat.

A LUMIX LX-sorozat abban a tekintetben is különbözik a többi kompakt fényképezőgéptől, hogy sok beállítás manuálisan is elvégezhető – pl. a fókusz, expozíció. Mindezt gyorsan beállíthatja a joystick-kal. A joystick hosszan (kb. fél mp-ig) tartó lenyomásával aktiválhatunk egy gyorsmenüt, mely a leggyakrabban módosított felvételi paramétereket tartalmazza, mint pl. a fehéregyensúlyt, ISO-beállításokat, képméretet, tömörítési formátumot, fénymérést, vagy AF-módot. Lehetőség van továbbá expozíciókompenzációra, illetve kilenc fókuszterület közüli választásra.

A képarányt könnyedén állíthatjuk 16:9-re, 3:2-re, illetve a hagyományos 4:3-ra az objektívtubuson található kapcsolóval; így egyszerűen kiválaszthatjuk a kompozíciónak, illetve a kép céljának legmegfelelőbb arányt.

Ezenfelül a DMC-LX2 képes 16:9 arányú, nagyfelbontású (1280 x 720) mozgóképek készítésére is, 15 kép/másodperc sebességgel.

További funkciók, amelyek a DMC-LX2 modellt kiemelik a sorból: a 13 MB belső memória, az egyetlen feltöltéssel akár 300 kép* készítésére alkalmas akkumulátor. Így biztosan nem marad le a legjobb pillanatokról. Az üzemmódválasztó tárcsáról közvetlenül elérhető nyomtatási funkció is, hogy képeit gyorsan kinyomtathassa. A mellékelt szoftver segítségével pedig szerkesztheti, javíthatja a RAW fájlokat.

Az egyedi 16:9 arányú CCD és a 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC objektív kivételes látásmódot biztosít, amelyet a Panasonic kiváló képstabilizáló rendszere, a MEGA O.I.S., a nagy érzékenységű felvétel, valamint az I.I.C. tovább finomít.

A LUMIX DMC-LX2 különbözik minden egyéb kompakt fényképezőgéptől, és lehetőséget ad a kreativitás és a fotózás örömének felfedezésére mind a képzett amatőröknek, mind pedig a kezdő fotósoknak.

* CIPA-szabvány alapján.

1. 10,2 megapixeles, 16:9 arányú CCD és f/2,8 28 mm-es nagylátószögű, 4-szeres optikai zoomos LEICA DC objektív

A DMC-LX2 10,2 megapixeles, 16:9 arányú CCD-vel, valamint f/2,8-4,9 fényerejű 4-szeres optikai zoomos, 28 mm-es, nagylátószögű* (35mm-es ekv.: 28­­-112 mm) LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel szerelt. Az alkalmazott három aszférikus lencse kiemelkedő optikai teljesítményt nyújt, megőrizve a modell kompakt méretét. A képarány a hagyományos 4:3 arány mellett könnyedén állítható felvételenként 16:9, illetve 3:2 arányra az objektívtubuson található kapcsolóval. Így egyetlen mozdulattal azt az arányt választhatjuk ki, amely leginkább megfelel az elképzelt és megvalósítani kívánt kompozíciónak.

Az extra optikai zoom – amit a 10,2 megapixeles nagyfelbontású CCD középső részének felhasználásával érhetünk el – 5,5-szörösre növeli a zoomot 5 megapixeles felbontás és 16:9 képarány mellett.

* 16:9 képarány mellett.

2. Több, mint MEGA O.I.S.: a LUMIX képstabilizáló rendszer tovább fejlődik

Elsőrangú objektív technológiájának előnyeit kihasználva a Panasonic néhány évvel ezelőtt bevezette az ún. MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) rendszert az elmosódott és életlen képek fő oka elleni küzdelem jegyében. A rendszer a kézremegés kiküszöbölésével olyan helyzetekben is lehetővé teszi éles fotók készítését, mikor más fényképezőgépek már biztosan kudarcot vallanának. A MEGA O.I.S. rendelkezésre áll a teljes LUMIX termékpalettán belül. Éles és kontúros képeket biztosít, amiért a felhasználók világszerte nagyrabecsülik. Ezenfelül, a fejlett képfeldolgozást biztosító Venus Engine III LSI képes az elmosódott és életlen képek másik fő okát, a fotótéma elmozdulását is képes kiküszöbölni, az intelligens ISO-érzékenység vezérlésnek (a továbbiakban I.I.C.) és a maximális ISO 1600 nagy érzékenységű képfelvételi funkciónak köszönhetően. A világon elsőként a Panasonic kompakt digitális fényképezőgépekben alkalmazott I.I.C. funkció lehetővé teszi az ISO-érzékenyég és az expozíció gép által történő automatikus beállítását a tárgy elmozdulási sebességének függvényében. Így automatikusan mindig az adott helyzetnek megfelelő zársebesség és ISO-érték kombinációja alkalmazható. Amennyiben a tárgy elmozdul, az ISO-érzékenység küszöbértéke automatikusan emelkedik, mely lehetővé teszi magasabb zársebesség használatát. Amennyiben a tárgy mozdulatlan marad, úgy felesleges az ISO-érzékenységet növelni, így a szituációhoz alkalmazkodva mindig a lehető legjobb képminőség érhető el.

Ennek megfelelően, az új LUMIX gépek automatikusan teszik meg a szükséges ellenlépéseket az elmosódott, vagy életlen képek kiküszöbölésére, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S., illetve a tárgy elmozdulást ellentételező I.I.C. funkciók aktivizálásával. Így, a képstabilizáló rendszerek tovább fejlődnek a LUMIX termékcsalád esetében.

* Kompakt digitális fényképezőgépek körében, 2006. július 19-i adat.

3.Nagymértékben csökkentett képzaj a Venus Engine III-mal

A DMC-LX2 a Venus Engine III segítségével nagy érzékenységű felvételt biztosít ISO 1600-as szinten, maximális felbontás mellett. A képzajcsökkentő rendszer hatásfoka jelentősen javult azzal, hogy a zavarokat a feldolgozási folyamat során több lépésben szűri ki. A kritikus zajok nagy vonalakban eltűnnek az első szakaszban, míg a kromatikus (színárnyalati) és luminancia (fénysűrűségi) zajok elszeparáltan a kiegészítő képzajcsökkentési szakaszban kerülnek kiszűrésre. Az összetett eljárásnak köszönhetően a képzaj megfelelő mértékben minimalizálható.

A fényképezőgép jelentősen megnövekedett teljesítménye ellenére a Venus Engine III energiaigénye mindössze 80%-a a Venus Engine II-jének, így egyetlen feltöltéssel akár 300 képet (CIPA) is készíthetünk. A több összetett feladatot egyszerre ellátni képes Venus Engine III kiemelkedően rövid válaszidővel rendelkezik: a zárkioldási késedelem minimum értéke mindössze 0,009 másodperc*, a zárköz pedig 0,6 másodperc*. A DMC-LX2-vel könnyedén megörökítheti a legjobb pillanatokat, sőt korlátlan sorozatfelvételt is készíthet, amelynek csak az SD-/SDHC-memóriakártya kapacitása szab határt.

* Az autofókusz működési idejét nem tartalmazza.

**A sorozatképek rögzítésének sebessége változik a memóriakártyától függően. A rögzíthető képek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor töltöttségétől, a képmérettől és a tömörítéstől.

4. Teljesen manuális, intuitív vezérlés joystickkal

Az egyszerű joystick-vezérlést és a kiemelkedő tervezést – amik a rendkívül elismert előd ismérvei közé tartoztak – a DMC-LX2 is örökölte. A joystick a vezérlés megkönnyítését szolgálja, hogy így a lehető legjobb teljesítményt kaphassuk a fényképezőgép számos funkciójától. A joystick segítségével manuálisan állíthatjuk be a fókuszt és az expozíciót. A joystick hosszan tartó (kb. fél mp-ig történő) lenyomásával rövid úton elérhetjük a leggyakrabban módosított paramétereket, miközben szemmel tarthatjuk a fotóalanyt az LCD-kijelzőn. Az elődmodell LX1-en lehetőség volt a fehéregyensúly, az ISO-érték, a képméret, valamint a tömörítési formátum gyors módosítására. A DMC-LX2-nél ez kibővült a fényméréssel és az autofókusz móddal. Lehetőség van továbbá expozíciókompenzációra, illetve kilenc fókuszálási terület közüli választásra.

Az objektívtubus oldalán található kapcsolóval gyorsan válthatunk az MF, AF, illetve Makró AF módok között. Manuális fókusz üzemmódban nem csupán a fókusztávolság jelenik meg, hanem az alkalmazott blendének ill. fókusztávolságnak megfelelő mélységélesség is. Az MF-segéd funkció a fókuszálás megkönnyítése érdekében kinagyítja a kép középső részét. A fókuszterület akár a négyszeresére is nagyítható, és mozgatható, ami szintén hozzájárul a könnyű és kényelmes manuális élességállításhoz.

5. Kristálytiszta, nagyméretű, 16:9 arányú 2,8”-os LCD-kijelző

A nagyméretű, 16:9 arányú fényképezés által elérhető lehető legjobb eredmény érdekében az LX2-t 2,8″-os, 207 000 pixel felbontású LCD-kijelzővel látták el. A CCD összetett képpontkiolvasási módszere még gyengén megvilágított környezetben is világos élőképet biztosít. A Power LCD funkció segítségével az LCD háttérvilágításának erősségét fokozhatjuk 40%-kal, így erős kültéri fényviszonyok mellett is jól látható képet kapunk.

A „High Angle” (nagy nézési szögű) üzemmód a képek komponálását és megtekintését nagyon könnyűvé varázsolja olyan helyzetekben, mikor a készüléket nem pontosan magunk előtt tartva fényképezünk, például akkor, amikor tömeg felett magasan tartott géppel óhajtjuk rögzíteni az eseményeket; ez a funkció könnyen és gyorsan hozzáférhető a megfelelő gomb alkalmazásával.

6. Nagyfelbontású, 16:9 arányú mozgókép felvétel

A DMC-LX2 képes 30 kép/másodperces sebességgel mozgóképet rögzíteni 4:3 (640 x 480), illetve 16:9 (848 x 480) arányban. Ez biztosítja, hogy szélesképernyős televíziókon, zavaró oldalsávok nélkül, teljes szépségükben tündököljenek a készülékkel készített videók. Ezen felül a DMC-LX2 képes 16:9 arányú, igazi nagyfelbontású (1280 x 720) mozgóképek készítésére is, 15 kép/másodperc sebességgel. A CCD összetett képpontkiolvasási eljárásának köszönhetően felvételeink fényerőben sem szenvednek hiányt, sem az élőképen, sem utólag megtekintve azokat.

7. Gyorsabb AF

Az AF-mód a fényképezési helyzetnek megfelelően választható: 9-pontos, 3- pontos nagysebességű, 1-pontos nagysebességű, 1-pontos normál sebességű, illetve szpot. Az 1-pontos és az 1-pontos nagysebességű AF-módban az autofókusz területét a kilenc fókuszterület közül választhatjuk ki a joystick segítségével, hogy az a legjobban megfeleljen a kompozíciónak. Az AF-segédfény olyan helyzetekben segíti a gyors és pontos élességállítást, amikor az a gyenge fényviszonyok miatt nehéz volna. Az AF/AE-zár gombot szintén elődjétől örökölte az LX2.

8. Számos motívumprogram, és egyéb lehetőségek

A különböző felvételi helyzetekhez igazodó mozívumprogramok még szélesebb skálája került bele az LX2-be: tizenhét motívumprogram számos fotózási szituációban nyújt segítséget a felhasználók számára. Az új, “Beach” (Tengerpart) üzemmód tökéletes az erős napfényben történő felvétel során, míg az “Aerial” (Légifotó) üzemmód a repülőgépek ablakából történő fényképezéshez nyújt segítséget. A CCD összetett képpontkiolvasása biztosítja a “Nagy érzékenységű”** üzemmódot, mely ISO 3200 érzékenységgel ideális a mozgó tárgyak elmosódottságtól és életlenségtől mentes fényképezésére.

Újdonság, hogy a nyomtatás funkció közvetlenül az üzemmódválasztó tárcsáról érhető el. A készüléket Pictbridge kompatibilis fotónyomtatóval USB-kábelen keresztül összekötve gy rendkívül egyszerűvé válik a nyomtatás. Ráadásul a kedvencként jelölt képek kizárólagos nyomtatására is lehetőség van.

A DMC-LX2 13 MB belső memóriával rendelkezik, ami nem csupán egy eszköz a fotózáshoz, hanem digitális album is egyben, ahol megnézheti, illetve megmutathatja kedvenc felvételeit.

Végül pedig, a RAW fájlok szerkesztéséhez és javításához mellékeltük a Silkypix Developer Studio 2.0SE programot. Ezzel a felvétel elkészítése után szabadon módosíthat számos beállítást, mint pl. az expozíció, a fehéregyensúly stb., hogy a legtöbbet tapasztalja meg a digitális fotózás élményéből.