Panasonic LUMIX DMC-FX50 és FX07

0

A Panasonix LUMIX DMC-FX50 és FX07 külsején kívül nem sokban tér el egymástól. Mindketten 7,2 megapixeles CCD képérzékelőt és 3,6x zoommal ellátott (28-102 mm ekvivalens) Leica DC objektívet tudhatnak magukénak. Természetesen a két gép alaptartozéka a Panasonic digitális fényképezőgépekből kihagyhatatlan MEGA O.I.S stabilizátor. Nem maradt ki az ISO 3200-ig növelhető érzékenység, amely a gyártó legújabb intelligens érzékenység vezérlésével párosul. Ennek köszönhetően a gép érzékeli a fotótéma elmozdulását és az ISO valamint záridő értéket ennek megfelelően hatáározza meg.

A két gép méretein és tömegén kívül csupán LCD kijelzőjében tér el egymástól. Az FX50 3” képátlójú kijelzőt kapott 230000 képpont felbontással, míg kistestvére 2,5” méretű, 207000 pixeles LCD-vel büszkélkedhet.

A Panasonic LUMIX DMC-FX50 és FX07 első, hivatalos tesztképei megtekinthetők a gyártó weboldalán: FX50, FX07.

Panasonic LUMIX DMC-FX50

Panasonic LUMIX DMC-FX50

Panasonic LUMIX DMC-FX50

Panasonic LUMIX DMC-FX50

Panasonic LUMIX DMC-FX50

Panasonic LUMIX DMC-FX50

Panasonic LUMIX DMC-FX07

Panasonic LUMIX DMC-FX07

Panasonic LUMIX DMC-FX07

Panasonic LUMIX DMC-FX07

Panasonic LUMIX DMC-FX07

Panasonic LUMIX DMC-FX07

Panasonic LUMIX DMC-FX07

Panasonic LUMIX DMC-FX07

Panasonic LUMIX DMC-FX07

SAJTÓKÖZLEMÉNY

7,2 megapixeles, 28 mm-es* nagylátószögű Leica objektívvel szerelt szuperkompakt digitális fényképezőgépek:

PANASONIC LUMIX DMC-FX50 és DMC-FX07 MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral és a világ első** intelligens ISO-érzékenység vezérlésével

* 35 mm-es ekvivalens érték, nagylátószögű állásban

** Kompakt digitális fényképezőgépek vonatkozásában, 2006. július 19-i adat

A Panasonic két új szuperkompakt digitális fényképezőgépet jelentett be. Az új 7,2 megapixeles, 28 mm-es nagylátószögű f/2,8-5,6 LEICA DC objektívvel felszerelt 3,6-szeres optikai zoom funkcióval ellátott (35 mm-es ekv.: 28-102 mm) LUMIX DMC-FX50 és DMC-FX07 fényképezőgépek MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral és intelligens ISO-érzékenység vezérléssel rendelkeznek. A DMC-FX50-nel egy számtalan új lehetőséget is felvonultató 3 hüvelykes LCD-kijelző debütál, a DMC-FX07 pedig 2,5 hüvelykes LCD-kijelzőjével folytatja a szuperkompakt „FX”-széria hagyományait.

Az FX01-ben bemutatkozó, rendkívül népszerű és nagyra értékelt 28 mm-es LEICA DC objektívet örökölte meg a DMC-FX50 és -FX07. A kategória legtöbb készülékéhez képest lényegesen nagyobb látószöget biztosító objektív a fényképezési lehetőségek új sorát kínálja; immár beltéren is nagyobb társaságot ábrázoló teljes csoportképet készíthet, illetve átfogó tájképet vagy építészeti kompozíciót örökíthet meg, és élvezheti a valódi perspektivikus, széles panorámaképek nyújtotta előnyöket.

Az elmosódott és életlen képkontúrok elleni küzdelem jegyében a Panasonic néhány évvel ezelőtt kifejlesztette az ún. MEGA O.I.S. rendszert, mely a kézremegés kompenzálását elősegítő elsőrangú objektív technológián alapul. A MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor olyan technológia, melyet már hosszabb ideje beépítenek/beépítettek a LUMIX fényképezőgépekbe. A kéz remegésén túlmenően azonban egyéb tényezők is a kép egészének vagy valamely részletének elmosódását okozhatják. Sötét vagy gyengén megvilágított környezetben a mozgó tárgyak, személyek mozgásukból adódóan könnyen elmosódottá válhatnak a képeken, a fényképezőgépek által alkalmazott hosszabb záridő miatt. Ez az elmosódás a zársebesség növelésével küszöbölhető ki, ami az ISO-érzékenység drasztikus növelésével érhető el. Ez a művelet olyan kiváló képfeldolgozó elektronikát igényel, mint a Panasonic Venus Engine LSI-je, melynek 3. generációs változata kiválóan oldja meg a feladatot. Sőt a mozgó fotótéma bemozdulásának kiküszöbölése érdekében az FX50-es és FX07-es típusokat a világon elsőként* intelligens ISO-érzékenység vezérléssel (a továbbiakban mint I.I.C.), illetve teljes felbontás esetén a Venus Engine III LSI által elérhető maximális ISO 1600 nagy érzékenységű képrögzítési funkciókkal látták el. Amikor az I.I.C. funkciót beállítjuk, a Venus Engine III észleli a tárgy elmozdulását, így automatikusan módosítja az ISO-érzékenység beállítását és az expozíciós időt oly módon, hogy azok a tárgy elmozdulásának, illetve a fényviszonyoknak megfelelőek legyenek. A Panasonic által újonnan alkalmazott kitűnő képstabilizáló rendszer a MEGA O.I.S. technológiával kiegészülve lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy éles és kontúros képeket készíthessenek bármely helyzetben. Mindezt a lehető legegyszerűbben és legkényelmesebben, hiszen gyakorlatilag minden szükséges beállítást és korrekciót maga a fényképezőgép végez el.

Az új, 3 hüvelykes LCD-kijelző előnyeit kihasználva a DMC-FX50 lehetővé teszi a kettős képlejátszást bármely két kép együttes időben történő megtekintése és összehasonlítása céljából. Lehetőség van arra is, hogy kilenc, egymás után következő képkockát ragadjunk ki egy felvett mozgóképfájlból, majd pl. egy mozdulatsort szemléltetve indexképként lejátszhassuk azokat, ezt követően pedig a kiválasztott képeket rögzíthessük állóképekként. Az üzemmódok között helyet kapott a nyomtatási üzemmód is, mely biztosítja a felhasználók számára, hogy a termékhez tartozékként adott USB-kábellel a fényképezőgépet Pictbridge kompatibilis nyomtatóhoz csatlakoztassák a fényképek kinyomtatása céljából.

Beltéri csoportképek készítése esetén előfordulhat, hogy a helyiség nem elég nagy ahhoz, hogy a fotós kellő távolságba tudjon helyezkedni a megörökítésre váró társaságtól. Így előfordulhat, hogy „csonka” csoportkép készül (nem mindenki fér bele a képbe). További probléma, hogy a fényviszonyok nem feltétlenül kielégítőek, így a képet készítő személy kénytelen vakut használni. Azonban, a 28 mm-es LEICA DC objektív és az intelligens képstabilizátor lehetővé teszik azt, hogy bármely felhasználó ideálisan szép képeket készíthessen ilyen körülmények között is. Olyan képeket, ahol mindenki belefér a képbe a kép hangulatvilágát elrontó vaku használata nélkül.

A DMC-FX50 ezüst és fekete színekben lesz kapható, míg az FX07 ezüst, fekete, piros és kék színekben. Mindegyik változat exkluzív, kellemes tapintású matt borítással rendelkezik.

Az új LUMIX DMC-FX50-es és -FX07-es készülékek gyönyörű külsővel megáldott szuperkompakt digitális fényképezőgépek lenyűgöző tudással, és számtalan praktikus funkcióval. Használatuk során rögtön kiderül, hogy a belbecs még a külső megjelenést is felülmúlja. Az „FX”-széria új tagjaiban sokan ideális társra lelhetnek az élet adta remek pillanatok megörökítéséhez.

* 35 mm-es filmes megfelelés, nagylátószögű állásban.

** Néhány országban nem áll rendelkezésre.

1. 28 mm-es nagylátószögű Leica objektív 3,6-szoros optikai zoommal, f/2,8 nagylátószögű rekeszértékkel, kompakt kameraházban

A 7,2 megapixeles LUMIX DMC-FX50/FX07 fényképezőgépek 28 mm-es* nagy látószögű, 3,6-szeres optikai zoomos LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel rendelkeznek, melyek f/2,8 fényerőt kínálnak nagylátószögű állásban. A kompakt és karcsú vázban való elhelyezés az EA (Extra High Refractive Index Aspherical – “Extramagas Fénytörés Indexű Aszférikus”) lencsetagnak köszönhető. Az objektív 7 lencsetagot tartalmaz (ebből 4 aszférikus) 6 csoportba rendezve. A kiváló minőségű, magas dinamikát nyújtó nagylátószögű objektívvel könnyedén lencsevégre kaphatók a szűk belső térben lévő nagyobb csoportok, és a nagy kiterjedésű építészeti kompozíciók is. A zoom 5,5-szeresre növelhető 3 megapixeles felbontás mellett az Extra Optikai Zoom funkció jóvoltából, mely extra nagyítást biztosít a CCD középső részének tudatos alkalmazásával.

*35 mm-es ekvivalens érték.

2. Több mint MEGA O.I.S.: a LUMIX képstabilizátor rendszer tovább fejlődik

Elsőrangú objektív technológiájának előnyeit kihasználva a Panasonic néhány évvel ezelőtt bevezette az ún. MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) rendszert az elmosódott és életlen képek fő oka elleni küzdelem jegyében. A rendszer a kézremegés kiküszöbölésével olyan helyzetekben is lehetővé teszi éles fotók készítését, mikor más fényképezőgépek már biztosan kudarcot vallanának. A MEGA O.I.S. rendelkezésre áll a teljes LUMIX termékpalettán belül. Éles és kontúros képeket biztosít, amiért a felhasználók világszerte nagyrabecsülik. Ezenfelül, a fejlett képfeldolgozást biztosító Venus Engine III LSI képes az elmosódott és életlen képek másik fő okát, a fotótéma elmozdulását is képes kiküszöbölni, az intelligens ISO-érzékenység vezérlésnek (a továbbiakban I.I.C.) és a maximális ISO 1250 nagy érzékenységű képfelvételi funkciónak köszönhetően. A világon elsőként a Panasonic kompakt digitális fényképezőgépekben alkalmazott I.I.C. funkció lehetővé teszi az ISO-érzékenyég és az expozíció gép által történő automatikus beállítását a tárgy elmozdulási sebességének függvényében. Így automatikusan mindig az adott helyzetnek megfelelő zársebesség és ISO-érték kombinációja alkalmazható. Amennyiben a tárgy elmozdul, az ISO-érzékenység küszöbértéke automatikusan emelkedik, mely lehetővé teszi magasabb zársebesség használatát. Amennyiben a tárgy mozdulatlan marad, úgy felesleges az ISO-érzékenységet növelni, így a szituációhoz alkalmazkodva mindig a lehető legjobb képminőség érhető el.

Ennek megfelelően, az új LUMIX gépek automatikusan teszik meg a szükséges ellenlépéseket az elmosódott, vagy életlen képek kiküszöbölésére, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S., illetve a tárgy elmozdulást ellentételező I.I.C. funkciók aktivizálásával. Így, a képstabilizáló rendszerek tovább fejlődnek a LUMIX termékcsalád esetében.

* Kompakt digitális fényképezőgépek körében, 2006. július 19-i adat.

3. Magas képminőség, gyors képfeldolgozás: Venus Engine III LSI

Venus Engine III képfeldolgozó elektronika kapott helyet a DMC-FX50/FX07 fényképezőgépekben, mely teljes felbontás esetén is teszi lehetővé a nagy érzékenységű képfelvételt a maximális ISO 1250 érzékenységgel. A képzajcsökkentő rendszer nagymértékű fejlesztésen esett át. A képzaj a különböző képfeldolgozási fázisokban különböző módszerekkel kerül kiküszöbölésre. A kritikus zajok nagy vonalakban eltűnnek az első szakaszban, míg a kromatikus (színárnyalati) és luminancia (fénysűrűségi) zajok elszeparáltan a kiegészítő képzajcsökkentési szakaszban kerülnek kiszűrésre. Az összetett eljárásnak köszönhetően a képzaj megfelelő mértékben minimalizálható. A sok összetett feladat együttes ellátására képes képfeldolgozási funkciója révén a Venus Engine III kitűnő reakcióidővel dicsekedhet: az iparágon belül vezető helyet betöltő, csupán 0,005 másodperces* expozíció-késedelemmel és 0,5 másodperces* exponálási idővel rendelkezik. A gyors, körülbelül 1,3 másodperces indítási idővel együtt a DMC-FX50/FX07 gyors reagálása lehetővé teszi az életben egyszer adódó remek pillanatok könnyed megörökítését. Sorozatfelvételi üzemmódban maximális felbontásban** három képkocka készíthető másodpercenként, de ezenkívül sorozatképek korlátlan megörökítésére is lehetőség van (SD-/SDHC-memóriakártya kapacitás és típus függvényében)***.

A nagyméretű, világos LCD-kijelző ellenére az DMC-FX50/FX07 fényképezőgépek hosszú akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mely egyetlen feltöltéssel hozzávetőlegesen 300 db (FX50) / 320 db (FX07) kép (CIPA) elkészítésére alkalmas az energiagazdaságos Venus Engine III révén.

* Az autofókusz működési idejét nem tartalmazza.

** Maximum 8 kép normál üzemmódban / 6 kép finom üzemmódban.

*** A sorozatképek rögzítésének sebessége változik a memóriakártyától függően. A rögzíthető képek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor töltöttségétől, a képmérettől és a tömörítéstől.

4. Fejlett 3”-os (FX50) / 2,5”-os (FX07) LCD-kijelző a könnyű képfelvételhez és lejátszáshoz

Az FX50-et jól látható, 3 hüvelykes, 230 000 képpont felbontású LCD-kijelzővel látták el (2,5 hüvelykes, 207 000 pixel felbontású LCD az FX07 esetében). A nagyméretű, nagy felbontású LCD-kijelző előnyeit kihasználva az FX50 lehetővé teszi a kettős képvisszajátszást bármely két kép LCD-monitoron történő egyidejű függőleges megjelenítése és összehasonlítása céljából. Ezenkívül bármely mozgóképből kilenc képkocka képindexben történő megjelenítését és állóképként való kivágását is biztosítja. A CCD összetett képpontkiolvasási módszere még gyengén megvilágított környezetben is világos élőképet biztosít. A Power LCD funkció segítségével az LCD háttérvilágításának erősségét fokozhatjuk 40%-kal, így erős kültéri fényviszonyok mellett is jól látható képet kapunk. A „High Angle” (nagy nézési szögű) üzemmód a képek komponálását és megtekintését nagyon könnyűvé varázsolja olyan helyzetekben, mikor a készüléket nem pontosan magunk előtt tartva fényképezünk, például akkor, amikor tömeg felett magasan tartott géppel óhajtjuk rögzíteni az eseményeket; ez a funkció könnyen és gyorsan hozzáférhető a megfelelő gomb alkalmazásával.

5. Éles, világos, szélesképernyős VGA mozgókép-rögzítés szélesképernyős TV készülékhez

A normál 30 kép/mp értéken történő VGA (640×480) mozgóképrögzítésen kívül a DMC-FZ50 modell lenyűgöző módon képes teljes méretű filmeket rögzíteni wide VGA (848×480) méretben 30 kép/mp sebességgel. Ez biztosítja, hogy szélesképernyős televíziókon, zavaró oldalsávok nélkül, teljes szépségükben tündököljenek a készülékkel készített videók. A CCD összetett képpontkiolvasási eljárásának köszönhetően felvételeink fényerőben sem szenvednek hiányt, sem az élőképen, sem utólag megtekintve azokat.

Kilenc egymás után következő képkocka kiragadása egy felvett mozgókép fájlból, illetve azok képindexben történő lejátszása kivételes funkcióként van jelen, mely elősegíti mondjuk a teniszütő, vagy golfütő meglendítésének visszajátszását és megtekintését.

6. Pontos, nagysebességű autofókusz

A különböző autofókusz üzemmódok a felvételi helyzetnek megfelelően választhatók ki: 9 -pontos, 3 -pontos gyors, 1 -pontos gyors, 1 -pontos normál és szpot üzemmódok. Az 1-pontos normál AF esetében az autofókusz működési ideje a harmadával csökkent a korábbi modellhez képest: ez a funkció gyors, zökkenőmentes és a képernyő lefagyásától mentes autofókuszt biztosít. Az AF-segédfény gyors és pontos fókuszálást tesz lehetővé olyan helyzetekben, amelyekben a fókuszálás nehézkessé válik a gyenge fényviszonyok miatt.

Az eredmény stresszmentes felvétel egyetlen pillanat elmulasztása nélkül.

7. Motívumprogramok széles palettája és egyéb képhatást fokozó tulajdonságok

A különböző felvételi helyzetekhez igazodó mozívumprogramok még szélesebb skálája került bele a készülékekbe: tizenhét motívumprogram az FX50, míg tizennyolc az FX07 esetében, melyek számos fotózási szituációban nyújthatnak segítséget a felhasználók számára. Az új, “Beach” (Tengerpart) üzemmód tökéletes az erős napfényben történő felvétel során, míg az “Aerial” (Légifotó) üzemmód a repülőgépek ablakából történő fényképezéshez nyújt segítséget. A CCD összetett képpontkiolvasása biztosítja a “Nagy érzékenységű”** üzemmódot, mely ISO 3200 érzékenységgel ideális a mozgó tárgyak elmosódottságtól és életlenségtől mentes fényképezésére.

A választási szabadság ellenpólusát az „Egyszerűsített” üzemmód jelenti, ahol a szinte valamennyi beállítást a készülék automatikusan elvégez, beleértve az ellenfény-kompenzációt is. Ebben az üzemmódban még az igazán kezdő felhasználók is gyönyörű képeket készíthetnek.

Az FX50 esetében további fejlesztést jelent a nyomtatási üzemmód, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a termékhez tartozékként adott USB-kábellel a fényképezőgépet Pictbridge kompatibilis nyomtatóhoz csatlakoztassák a fényképek kinyomtatása céljából. Természetesen, a felhasználók az általuk kedvencként kiválasztott képek, vagy nyomatok több példányban történő kinyomtatását is elvégezhetik.

Az FX07-hez opcionális vízalatti tok*** is kapható, mellyel a felhasználók akár 40 méterre merülhetnek, megörökítve a vízalatti világ rejtelmeit.

Mind a DMC-FX50, mind az FX07 fényképezőgépek rendelkeznek „Világidő” funkcióval, mely már a legutóbbi időszakban megjelent LUMIX modellekben is helyet kapott, és amely által lehetővé vált a világ 74 pontján érvényes zónaidők és dátumok beállítása.