Panasonic LUMIX DMC-FX3

0

A Panasonic FX család új aprósága az FX3, mely 6 megapixeles felbontást kapott, 3x optikai zoomos (35-105mm ekvivalens) Leica DC objektívvel és optikai képstabilizátorral. Képfeldolgozó elektronikájának köszönhetően nagy érzékenységű módban akár ISO 1600 érzékenység is használható, egy akkufeltöltéssel pedig 320 felvétel készíthető. Elődjéhez képest (FX2) növekedett a videó felbontása, mely immár 640 x 480 képpontos, valamint a hátsó LCD monitor mérete, ami átlósan 2,5”-ra hízott. A LUMIX DMC-FX3 már támogatja a legújabb, nagy kapacitású SDHC memóriakártya formátumot is.

A Panasonic LUMIX DMC-FX3 első, hivatalos tesztképei megtekinthetők a gyártó weboldalán.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

6 megapixeles digitális fényképezőgép LEICA DC objektívvel:

LUMIX DMC-FX3 MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral és ISO 1600 maximum értékű nagy érzékenységű funkcióval

A Panasonic új, szuperkompakt digitális fényképezőgépe, a LUMIX DMC-FX3, 6 megapixeles érzékelővel és f/2,8-5,0 3-szoros optikai zoomos (35 mm ekv.: 35–105 mm) LEICA DC objektívvel szerelt, emellett rendelkezik a LUMIX modelleknél alkalmazott és jól bevált MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral, valamint ISO 1600 maximum értékű nagy érzékenységű üzemmóddal*.

A Panasonic régóta vezető szerepet foglal el az iparágban azáltal, hogy az optikai képstabilizációs rendszert – a MEGA O.I.S.-t – a nagy zoomos modellek mellett az egészen kisméretű kompakt fényképezőgépekbe is beépítette. Ennek a technológiának köszönhetően a kéz remegéséből adódó elmosódás jelensége teljesen kiküszöbölhető, mindennemű minőségromlás bekövetkezése nélkül. Előnyeinél fogva, ez a funkció jogosan vált a fényképezőgépekkel szemben támasztott standard követelménynek. Az új DMC-FX3 nagy érzékenységű funkciója* révén jut további előnyökhöz, mely lehetővé teszi képek készítését akár ISO 1600* értékre beállított maximális érzékenységgel. Ez az üzemmód – a MEGA O.I.S. mellett – egy újabb, az elmosódás kiküszöbölésére szolgáló eszköz, mely rövidebb záridő alkalmazásával sötétebb környezetben (pl. beltéren) is lehetővé teszi a mozgó tárgyak, személyek (például gyerekek vagy háziállatok) mozgásából adódó elmosódás kiküszöbölését.

Ami a képfeldolgzó elektronikát illeti, a Venus Engine Plus LSI nagyteljesítményű és alacsony energiafelhasználású képfeldolgozó rendszerként van jelen, mely gyors működést és kiváló képminőséget nyújt. Az FX3 beépített memóriával is rendelkezik, melynek kapacitása 13,5 MB. Ezen túlmenően a készülék hosszabb akkumulátor üzemidővel bír: 320 felvétel készítésére képes egyetlen feltöltéssel (CIPA), így egy egész napos aktív fotózás vagy akár egy hosszabb utazás alkalmával sem könnyű kifullasztani. Természetesen mozgóképek rögzítésére is lehetőség van; a normál VGA formátumon kívül a wide VGA formátumban történő felvételkészítés is adott, ezáltal a szélesképernyős TV-n való zavaró sávok nélküli tökéletes megjelenés is biztosított.

A LUMIX DMC-FX3 nemcsak egy kompakt és stílusos fényképezőgép, hanem egy különleges modell is egyben, amely sikeresen ötvözi a kézremegés által okozott életlenség felett diadalt arató MEGA O.I.S. technológiát, és a tárgyak elmozdulásából adódó életlenséget kiküszöbölő nagy érzékenységű üzemmódot, ezáltal biztosítva azt, hogy valamennyi felhasználó éles, látványos és elmosódás nélküli képeket készíthessen. A készülék ezüst és fekete színekben lesz kapható. Az új FX3 az átlagos stílusos és kompakt modelleket megelőzve kétség kívül tökéletesen alkalmas arra, hogy valamennyien megörökíthessük családunk és barátaink életének emlékezetes pillanatait.

*A képfelbontás jelentősen csökken a nagy érzékenységű üzemmódban.

1. 3x Optikai Zoom és f/2.8 LEICA DC objektív a kiemelkedő képminőséghez

A 6 megapixeles LUMIX DMC-FX3 3-szoros optikai zoomos (35 mm ekv.: 35-105 mm) LEICA DC VARIO-ELMARIT objektíve kategóriájában kiváló f/2,8 fényerőt produkál nagylátószögű állásban. Az objektív 7 lencsetagot tartalmaz (ebből 3 aszférikus) 6 csoportba rendezve, a rendkívül kompakt méret melletti kifogástalan képminőség biztosítása érdekében. A zoom 4,1-szeresre növelhető 3 megapixeles felbontás mellett az Extra Optikai Zoom funkció jóvoltából, mely extra nagyítást biztosít a CCD középső részének tudatos alkalmazásával.

2. MEGA O.I.S. a kézremegés kiküszöbölésére, nagy érzékenységű üzemmód a fotótéma elmozdulása elleni elmosódásra

A MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) – a digitális fényképezőgépek számára valósággal nélkülözhetetlen funkció – a teljes LUMIX skála sajátja, és mivel a felhasználók világszerte nagyra becsülik és értékelik, ez a funkció mostanra alapkövetelménnyé vált a digitális képkészítés porondján. A rendszer lényege, hogy minden apró kézrezdülést másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel pontosan felmér, és a tiszta, éles képalkotás érdekében korrigál. Kétféle üzemmódban is használható (Mode 1 és Mode 2), melyek közül az első folyamatosan vizsgálja, követi és kompenzálja a mozgásokat, míg a másodiknál az O.I.S.-lencseblokk csupán a kioldó gomb megnyomásakor lendül mozgásba és egyenlíti ki a remegést. Ebben az üzemmódban a maximális hatékonyság elérése érdekében az objektív részét képező O.I.S. lencseblokk az exponálás pillanatáig középen marad, hogy aztán a lehető legrövidebb úton, a leggyorsabban vegye fel az élesség zálogát jelentő, az optikai tengely töretlenségét biztosító pozíciót. A hagyományos, képstabilizátor nélküli modellekhez viszonyítva a MEGA O.I.S. még alacsonyabb zársebesség alkalmazása esetén is elmosódásmentes képet biztosít. Így például akkor is tiszta és gyönyörű képet kap, ha lassabb zársebességet igénylő beltéri portrét vagy éjszakai felvételt készít, illetve makró üzemmódban kíván lefotózni, például egy virágot. A folyamat optikai, így egyáltalán nem gyakorol negatív hatást a képminőségre.

Ezen túlmenően az FX3 ISO 1600 maximális érzékenység melletti fényképezést tesz lehetővé az új, nagy érzékenységű üzemmód* segítségével. A mozgó tárgyak, személyek (például gyerekek vagy háziállatok) mozgásából adódó elmosódás kiküszöbölését szolgáló funkció rövidebb záridő alkalmazásával, sötétebb környezetben (pl. beltéren) is biztosítja az éles felvételek készítését. A nagy érzékenységű üzemmód* használatát a CCD összetett képpontkiolvasási rendszere teszi lehetővé, ami jellemzően – az ebben az üzemmódban készített fotók – standard, 10 cm x 15 cm-es kidolgozását biztosító képminőséget és felbontást eredményez.

A homályos fotókért felelős két fő okot tehát – a kéz, illetve a téma mozgását – hatékonyan kezeli a MEGA O.I.S., illetve a nagy érzékenységű üzemmód, hogy bármilyen szituációban tisztán és szépen örökíthessük meg az emlékezetes pillanatokat.

* A képfelbontás jelentősen csökken a nagy érzékenységű üzemmódban.

3. Nagy teljesítményű, alacsony energiafelhasználású képfeldolgozó LSI: Venus Engine Plus

Az összetett feladatok párhuzamos végzésére való képességének köszönhetően a Venus Engine Plus kitűnő reakcióidővel büszkélkedhet az FX3 esetében is: csupán 0,006 másodperc a zárkioldási késedelem, a zárköz értéke (2 kép elkészülte közötti idő normál üzemmódban) pedig mindössze 0,7 másodperc. A sorozatfelvételi üzemmód teljes képfelbontás mellett** három képkocka elkészítését teszi lehetővé másodpercenként, biztosítva az életben egyszer adódó váratlan, remek pillanatok könnyed, gyors megörökítését. Ezenkívül sorozatfelvételek korlátlan megörökítésére is lehetőség van (SD-/SDHC-memóriakártya kapacitás és típus függvényében)***.

A fentiekben említett nagy teljesítmény ellenére a DMC-FX3 hosszú akkumulátor üzemidővel rendelkezik; egyetlen feltöltéssel hozzávetőlegesen 320 kép (CIPA) elkészítésére alkalmas.

* Az autofókusz működési idejét nem tartalmazza.

** Maximum 8 kép normál üzemmódban / 6 kép finom üzemmódban.

*** A sorozatképek rögzítésének sebessége változik a memóriakártyától függően. A rögzíthető képek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor töltöttségétől, a képmérettől és a tömörítéstől.

4. Nagyméretű, világos, 2,5”-os LCD, „High Angle” móddal a könnyű fényképezés és lejátszás érdekében

Az FX3 2,5”-os LCD-kijelzővel rendelkezik. A CCD összetett képpontkiolvasási módszere még gyengén megvilágított környezetben is világos élőképet biztosít, könnyed komponálást nyújtva. A Power LCD funkció segítségével az LCD háttérvilágításának erősségét fokozhatjuk 40%-kal, így erős kültéri fényviszonyok mellett is jól látható képet kapunk. A „High Angle” (nagy nézési szögű) üzemmód a megtekintést nagyon könnyűvé varázsolja mind kis, mind pedig nagy látószögből, például akkor, amikor tömeg felett magasan tartott géppel óhajtjuk rögzíteni az eseményeket; ez a funkció könnyen és gyorsan hozzáférhető a megfelelő gomb alkalmazásával.

5.Pontos, nagysebességű autofókusz

A különböző autofókusz üzemmódok a képfelvételi környezetnek és a tárgy pozíciójának megfelelően választhatók ki: 5-pontos, 3-pontos gyors, 1-pontos gyors, 1-pontos normál és spot üzemmódok. Az AF-segédfény gyors és pontos fókuszálást tesz lehetővé olyan helyzetekben, amelyekben a fókuszálás nehézkessé válik a gyenge fényviszonyok miatt.

Az eredmény stresszmentes felvétel egyetlen pillanat elmulasztása nélkül.

6. Éles, világos mozgókép-rögzítés wide VGA méretben 30 fps értékkel

A normál 30 kép/mp értéken történő VGA (640×480) mozgóképrögzítésen kívül az FX3 lenyűgöző módon képes teljes méretű filmeket rögzíteni wide VGA (848×480) méretben 30 kép/mp sebességgel. Ez biztosítja, hogy szélesképernyős televíziókon, zavaró oldalsávok nélkül, teljes szépségükben tündököljenek a készülékkel készített videók. A CCD összetett képpontkiolvasási eljárásának köszönhetően felvételeink fényerőben sem szenvednek hiányt, sem az élőképen, sem utólag megtekintve azokat.

7. Motívumprogramok széles palettája és egyéb képhatást fokozó tulajdonságok

Az FX3 összesen tizenhat motívumprogrammal* rendelkezik, melyek számos fotózási szituációban nyújtanak könnyen elérhető, gyors segítséget. Az egyedülálló “Baba” üzemmódban a készülék rögzíti a gyermek életkorát a képen a kép megörökítésének pillanatában a felhasználó által előzetesen beállított születési dátum alapján. A “Vízalatti” üzemmód kiemeli a tenger kékjét, és egy külön megvásárolható speciális vízalatti tok használatával alkalmassá teszi a gépet a víz alatti fényképezésre akár 40 méter mélységben is.

A nagy érzékenységű üzemmód*** – melyet a CCD összetett képpontkiolvasási módszere tesz elérhetővé – ideális a mozgó fotótémák éles és elmosódásmentes megörökítésére ISO 1600 értékre beállított maximális érzékenységgel.

A választási szabadság ellenpólusát az „Egyszerűsített” üzemmód jelenti, ahol a szinte valamennyi beállítást a készülék automatikusan elvégez, beleértve az ellenfény-kompenzációt is. Ebben az üzemmódban még az igazán kezdő felhasználók is gyönyörű képeket készíthetnek.

Az FX3 rendelkezik „Világidő” funkcióval, mely már a legutóbbi időszakban megjelent LUMIX modellekben is helyet kapott, és amely által lehetővé vált a világ 74 pontján érvényes zónaidők és dátumok beállítása.

Végezetül, a 13,5 MB kapacitású beépített memória lehetővé teszi a képek megörökítését abban az esetben is, ha épp nincs nálunk SD-memóriakártya, illetve a kedvenc képek tárolhatók a kamerán későbbi visszajátszás, vagy digitális albumként való megjelenítés céljából.