Adobe Lightroom Windowsra

0

Egyelőre még csak béta változatban, de cserébe ingyenesen tölthető le az Adobe Lightroom Windows verziója a fejlesztő weboldaláról. A professzionális felhasználókat megcélzó fotórendszerező és szerkesztő program eddig csak Macintosh verzióban volt elérhető. A béta változat 2007. január 30-ig használható.

Az Adobe legutóbb akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor megvásárolta a népszerű Pixmantec RawShooter RAW konverter licenszét. A fejlesztő tájékoztatása szerint a RawShooter képességeit is beépítik a Lightroomba, mely így a cég másik népszerű RAW konverterének az Adobe CameraRAW szoftvernek erős alternatívája lehet.

A szoftver Windows és Macintosh platformokra írt kereskedelmi verziója 2006 végén jelenik meg.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Adobe kiadta a Lightroom béta Windows változatát

A digitális fényképészeti munkafolyamat megoldás már Windows és Macintosh platformon is elérhető

San Jose, USA, 2006. július 19. – Az Adobe Systems bejelentette az Adobe Lightroom digitális képalkotó megoldás nyilvános béta változatát Windows platformra. A most már Windows és Macintosh platformon is elérhető Adobe Lightroom béta a hivatásos fényképészek számára a digitális képek tömeges importálását, kiválasztását, kidolgozását és bemutatását teszi lehetővé. A Lightroom abban segít, hogy a fényképészek idejük javát ne a képek válogatásával és finomításával, hanem a tényleges fényképezéssel töltsék. A Windows alatt dolgozó fényképészek most a Lightroom fejlesztését is segíthetik, ha a http://labs.adobe.com/technologies/lightroom honlapról letöltik és kipróbálják az új bétát, illetve az Adobe Labs fórumain elmondják véleményüket.

“Számos hivatásos fényképész dolgozik Windows platformon, az Adobe Lightroom béta célja pedig az, hogy munkafolyamataik minden igényét kielégítse” – mondja Kevin Connor, az Adobe digitális képalkotó részlegének termékfejlesztésért felelős főigazgatója. “A Lightroom béta Macintosh fórumain több mint 3000 aktív bétatesztelőnk vesz részt, és nagyon örülünk annak, hogy ebbe a rendkívül értékes párbeszédbe most a Windows közösséget is bevonhatjuk.”

Platformfüggetlen támogatás

A Lightroom Windows és Macintosh verziók jelenleg némileg eltérő szolgáltatásokat tartalmaznak, a Lightroom magja viszont minden platformon azonos, középpontjában a rögzítéstől a végeredményig a hatékonyság és a minőség áll. Az egyes platformok béta változatainak fejlődésével a szolgáltatások összetalálkoznak majd, így a végleges verziók egyezni fognak.

A Lightroom platformfüggetlen támogatásának köszönhetően a fényképészek a helyszínen, a stúdióban vagy az irodában bármilyen Windows vagy Macintosh számítógépről gond nélkül dolgozhatnak a projekteken. A Lightroom a Photoshop szerkesztő erejével párosulva a képkészítéshez a feldolgozástól a végleges prezentációig szabad pályát biztosít, így a fényképészek idejük javát nem a számítógépnél, hanem a kamera mögött tölthetik.

„Hivatásos fényképészként digitálisan kell az ügyfeleknek elküldenem a fényképeket, általában igen szoros határidőre. Egy adott témában a kollekciót gyorsan meg kell tudnom osztani azért, hogy a szerkesztők azonnal áttekinthessék a munkámat” – mondja Ann Purcell fényképész. „A Lightroom béta Windows változata nélkülözhetetlen megoldás lesz ebben a gyorsléptű digitális fényképész világban.”

Gyökeresen megújult felhasználói felület

A Lightroom felhasználói felülete moduláris, amelynek célja, hogy a fényképészeket legjobban érdeklő dolog, a kép legyen a középpontban. A fényképészek többszáz képet is gyorsan végiglapozhatnak, a Quick One-to-One Zoom segítségével pedig azonnal kinagyíthatják egy-egy kép apróbb részeit. A Lightroom béta megoldás a fényképészek változatos igényeire, beleértve a felülírás nélküli szerkesztések részletes elő- és utónézetének összehasonlítási lehetőségét, illetve több rugalmasan szedett kép nyomtatási eredményének dinamikus előnézetét. A nagyteljesítményű és hatékony Lightroom a leggyakrabban használt rendszereken, így például laptopokon is fut.

Kiváló minőségű nyersfeldolgozás

A legújabb Adobe Camera Raw technológiára építő Lightroom a JPEG és a TIFF mellett több mint 120 natív nyersfájlformátumot támogat, és egyetlen munkafolyamatban teszi lehetővé a nyerskonverzió elvégzését. Az Adobe tovább fejleszti a nyersfeldolgozási technológiát, amit a dúsabb fekete-fehér képeket előállító új, bontott tónus beállítási lehetőségek is bizonyítanak. Ezzel a fényképészek kreatív lehetőségei bővülnek, akik a korrekciók elvégzéséhez új paramétereket, fényképészeti meglátásaik legyártásához pedig nagyobb szabadságot kapnak. A béta által támogatott legújabb fényképezőgép típusok közé tartozik már a Canon EODS 30D, az Epson R-D1s, a Leaf Aptus 65 és az Aptus 75, az Olympus EVOLT E-330 és az SP-320, a Pentax *ist DL2 és a Samsung GX-1S is.

Árak és beszerzési lehetőségek

A Lightroom béta 1.0 Windows változata ingyenesen letölthető az Adobe Labs honlapjáról az alábbi címen:

http://labs.adobe.com/technologies/lightroom. Ajánlott rendszerigény: Windows XP SP2, Intel Pentium 4 processzor, 768 MB RAM és 1024×768 képernyőfelbontás. A Windows és a Macintosh végleges kereskedelmi verzió egyaránt 2006. végén fog megjelenni. Az árakkal, a rendszerigénnyel és a beszerzéssel kapcsolatos egyéb részleteket még nem állapították meg.

Az Adobe Systems-ről

Az Adobe forradalmasítja a világ gondolatokhoz és információkhoz való viszonyát – bármikor, bárhol és bármilyen hordozón keresztül. További információk a www.adobe.com címen találhatók.