Sony GPS-CS1: Hol készült a fotóm?

0

A Sony olyan kiegészítőt jelentett be, melynek segítségével a Sony CyberShot, Handycam és Alpha új gépeivel készült felvételek készítésének helye méteres pontossággal meghatározható.
A megoldás pofon egyszerű: A műholdas helymeghatározó rendszer adatait figyelő GPS-CS1 egység tudatja a fényképezőgéppel vagy kamerával az aktuális koordinátákat, mely az fotó elkészítése után a kép EXIF adatai közé ezt el ismenti. Később a Picture Motion Browser program és a Google Maps segítségével pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy pontosan hol is készült a fotó.

Az új szolgáltatás fontos szerepet tölt majd be a környezetszennyezések dokumentálásában, de olyan új lehetőségeket is kínál, mint például online térképek készítése az adott helyszín panorámájával fűszerezve.

Sajtóközlemény:

NÉZZE MEG A TÉRKÉPEN: A SONY GPS-EGYSÉG A KÉSZÍTÉS HELYÉT IS MEGJELÖLI AZ ÚJ CYBER‑SHOT, HANDYCAM ÉS AZ α 100 D-SLR GÉPEKKEL KÉSZÍTETT FÉNYKÉPEKEN

A GPS-CS1 rögzíti a pozícióra vonatkozó adatokat, amelyek hozzárendelhetők az állóképekhez, és a Picture Motion Browser szoftver segítségével online módon, „Térkép nézet” (Map View) üzemmódban megjeleníthetők

Mostantól a Sony fényképezőgépek felhasználói egy extra dimenzióval bővítve élvezhetik fényképeiket, amely lehetővé teszi számukra, hogy láthassák, pontosan hol és mikor készítették a felvételeket.

Az új GPS-CS1 GPS-egység segítségével a legújabb Cyber-shot digitális fényképezőgépekkel, Handycam kamkorderekkel vagy az α 100 D-SLR fényképezőgéppel készített állóképek kiegészíthetők a műhold-alapú pozícióinformációkkal. Ezek alapján pedig a Sony Picture Motion Browser szoftvere elhelyezi a fotókat az online térképen, pontosan ott, ahol készültek.(A térképeket a Google Maps jóvoltából szolgáltathatjuk.)

A GPS-CS1 és a Picture Motion Browser szoftver kombinációja, amelyet 2006 augusztusától mellékelünk az új Sony digitális fényképezőgépekhez, teljesen új stílust nyit a külföldi nyaralások vagy utazások során készített fényképek élvezésében. Ezek nyomon követése ugyanis sokszor igencsak nehéz feladat. Azáltal, hogy a készülék és a szoftver műholdas meghatározás alapján automatikusan összekapcsolja a felvételek készítésének helyszínét, dátumát és időpontját a képpel, sokkal gyorsabbá, egyszerűbbé és szórakoztatóbbá válik a fényképek rendszerezése és elérése.

A GPS-CS1 olyan hordozható helymeghatározó rendszer (GPS, Global Positioning System) a Sonytól, amely mindenütt rögzíti az idő, dátum- és pozícióadatokat, ahol a műholdas GPS-lefedettség elérhető. A tartozék GPS Image Tracker szoftver használatával ez a pozícióadat minden egyes JPEG-kép esetében összekapcsolható a megfelelő időponttal és dátummal. Ezután a helyszínadatokkal kiegészített képek megtekinthetők a Sony Picture Motion Browser szoftver segítségével, amely egy online “Térkép nézet” (Map View) funkciót tartalmaz. A térképformátumot és a fokbeosztást – vázlat vagy szatellit, globális vagy helyi – a felhasználó saját igényei szerint állíthatja be.

Kompakt kivitelének köszönhetően a felvevőegység mindössze 55 grammot* nyom, mérete pedig 87 x 36 x 36 mm (szé x ma x mé). Energiatakarékos megjelenése egyetlen, bárhol kapható alkáli elemmel akár 10 óra (Ni-MH elem esetén 14 óra) folyamatos használatot tesz lehetővé.

A készülék beüzemelése egyszerű, működése automatikus: nyomkövetés és felvétel közben nem kell használni a kezelőgombokat. Mivel a fényképezőgépet nem szükséges csatlakoztatni a GPS-CS1-hez, a helymeghatározó egység akár egy táskában is elhelyezhető elülső oldalával felfelé, vagy a tartozék karabiner segítségével ráakasztható a hátizsákra vagy övre. Az egység gravitációs központja biztosítja, hogy a belső antenna mindig közel függőleges irányba nézzen.

Normál használat esetén a GPS-CS1 minden 15. másodpercben rögzíti a pozícióadatokat, melyek pontossága a műhold állapotától függően változó lehet, de optimális viszonyok között legfeljebb 2 m eltérés keletkezhet. Ha két bemérés között készít egy felvételt, a tartozék GPS Image Tracker szoftver az előző és a következő rögzített pont alapján számítja ki az adott kép készítésének pontos helyét. Hasonló becslés útján történik a helymeghatározás olyan esetekben, amikor nem fogható a műholdjel, például ha rövid ideig föld alatt vagy beltérben tartózkodik.

A GPS-CS1 31 MB-nyi adat tárolására alkalmas, ami körülbelül egy hónapon keresztül napi 12 órányi nyomkövetésnek és rögzítésnek felel meg. A rögzített adatok azután a tartozék USB-kábel segítségével letölthetők a GPS-CS1-ről a Sony GPS Image Tracker szoftverével rendelkező számítógépre**, maguk a képek pedig Memory Stick kártyán vagy szintén közvetlen USB-kábeles kapcsolaton keresztül vihetők át a fényképezőgépről a PC-re. Miután a szoftver összekapcsolta a pozícióinformációt a dátum- és időadatokkal, a képek megtekinthetők a Picture Motion Browser szoftver segítségével, amely standard tartozéka a legújabb Cyber-shot/Handycam modelleknek, valamint az α 100 D-SLR-nek. A Picture Motion Browser szoftverrel megtekintett pozicionált JPEG-képeken egy “iránytű” ikon látható. Ha a térképes nézetet választja, a fotók egy online térképen elhelyezve jelennek meg a képernyőn. (A térképeket a Google Maps jóvoltából szolgáltathatjuk.)

A GPS-CS1 minden új (2006 augusztusától forgalmazott) Cyber-shot modellel használható – ezek rendelkeznek gyárilag telepített Picture Motion Browser szoftverrel. Egyes korábbi Cyber-shot modellek szintén kompatibilisek lehetnek*** a készülékkel, csupán frissíteni kell a hozzájuk tartozó Cyber-shot Viewer szoftvert a mellékelt CD-ROM segítségével, amely telepíti a „Térkép nézet” (Map View) funkciót. Ezenkívül JPEG vagy JPEG+RAW üzemmódban történő fényképezés esetén a GPS-CS1 a Sony α 100 D-SLR fényképezőgéppel is kompatibilis.

Európában a GPS-CS1 GPS-egység 2006. augusztus végétől kerül a boltokba.

Főbb jellemzők:

  • GPS-adatok vétele: 12 csatornás all-in-view követés
  • Képfájlformátum: JPEG (Exif 2.1 vagy újabb verzióval kompatibilis)
  • Tápforrás: AA méretű alkáli elem / AA Ni-MH akkumulátor
  • Üzemidő (kb.): 10 óra (a viszonyoktól függően változó lehet)
  • Méretek (kb.): 87 (szé) x 36 (ma) x 36 (mé) mm
  • Tömeg (kb.): 55 g (akkumulátor nélkül)
  • Interfész: nagysebességű USB 2.0
  • Támogatott operációs rendszerek: Windows® 2000 Professional, Windows® Millennium Edition, Genuine Windows® XP Home Edition, Genuine Windows® XP Professional
  • Tartozék kiegészítők: karabiner, USB-kábel, GPS Image Tracker szoftver (CD-ROM)

* Akkumulátor nélkül
** Csak Windows operációs rendszer esetén, Macintosh-sal nem kompatibilis.
*** Kompatibilitás: A 2006. augusztus végén, illetve azután kiadott, Picture Motion Browser szoftverrel ellátott Cyber-shot modellek. A Cyber-shot Viewer szoftverrel rendelkező Cyber-shot készülékeket (DSC-W100/70/50/40/30, H5/2, T30, S600/500/45) a GPS-CS1 tartozék szoftvere segítségével frissíteni kell. A Handycam® modellek közük csak a 2006. augusztus végén, illetve azután kiadott, Picture Motion Browser szoftverrel ellátott készülékek. Az α 100-as gépeket a GPS-CS1 tartozék szoftvere segítségével frissíteni kell. Csak JPEG képfájlformtummal használható.