Új Olympus ultrakompakt 5x-ös zoommal: µ740 és µ750

0

Az Olympus µ740 és 750 modellek az ultrakompakt mju-sorozatban elsőként kaptak 5x-ös zoomátfogású optikát. A két 7 Mpixeles fényképezőgép között csak egyetlen dologban van eltérés, amely azonban nem apróság. Ez pedig nem más, mint a µ750-ben alkalmazott – CCD-eltoláson alapuló – stabilizátor. A berázás és bemozdulás ellen még nagy érzékenység is használható.

Az Olympus µ740 és µ750 főbb jellemzői:

  • CCD: 7,4 Mpixel, 1/2,3″, CCD-stabilizálás a µ750 modellnél
  • ISO80-1600 érzékenység
  • Objektív: 5x-ös zoomátfogás, 36-180 mm ekv. gyújtótávolság, f/3,3-5,0 fényerő, 3 cm szupermakró
  • átnézeti kereső nincs
  • fém burkolat
  • LCD: 2,5″ 215e pixel
  • 640×480 pixeles videórögzítés (15 kép/mp), 320×240 pixelben BrightCapture is
  • csak automatikus élességállítás
  • magyar nyelvű menü
  • 20 MB belső memória, xD kártyahely
  • Li-ion akkumulátor
  • USB2.0 csatlakozás

A részletes specifikációkat adatlapjaink tartalmazzák, melyek linkjei hírünk alatt találhatók.

Sajtóközlemény:

Intsen búcsút az életlen képeknek és vegye szemügyre közelebbről a témát
A kompakt 5x-ös zoom Olympus µ 740 és µ 750

Hamburg, 2006. augusztus 23. – A µ 740 és µ 750 modellel az Olympus bemutatja az elegáns, kompakt digitális fotózás következő kategóriáját. Az 5x-ös optikai zoom használatával a távoli témák is közel hozhatóak, továbbá ezek a fényképezőgépek teljesítménye elképesztő sokoldalúságot biztosít a felhasználó számára. A zoom teljesítményének jelentős növekedése ellenére a fényképezőgépek mérete nem változott. Mindkét, 7.1 millió pixeles modell vékony, ultrakompakt konstrukció, amelyek, méltán a µ sorozathoz, időjárásálló*, fém vázzal rendelkeznek. A µ 750 a dupla képstabilizáció alkalmazásának köszönhetően egy különleges újítással büszkélkedhet, ami maximális védelmet nyújt a képek véletlenszerű elmosódása ellen. Egyrészt a mechanikus képstabilizátor, a CCD pontos mechanikus beállításával, kompenzálja a fényképezőgép bemozdulását. Másrészt a magas ISO érték (mely a µ 740 modellnél is alkalmazható), további védelmet nyújt a képek elmosódásával szemben. A gyenge fényviszonyok mellett történő, vagy akár éjszakai fotózást is, a BrightCapture technológia segíti. A BrightCapture technológia előnyei legelső alkalommal használhatóak filmfelvétel üzemmódban.

Szépség és erő
Ezek a kompakt modellek elegáns fém vázzal rendelkeznek, mely időjárásálló* védelmet nyújt, így használhatóak akár esik, akár fúj. Attraktív színekben kaphatóak – µ 740: ezüst, sötétkék és piros, µ 750: ezüst és fekete. Finoman elvékonyodó formájuk nem csak jól mutat, de kézben tartani is kellemes. A 7.1 millió pixel jóvoltából borotvaéles minőségű képek készíthetőek, melyek a nagy, 6.4cm átmérőjű LCD kijelzőn jeleníthetőek meg.

Az 5x-ös, 1:3.3-5.0 zoom objektívnek köszönhetően (35mm-es megfelelője 36-180mm) a fotósok ebben a kategóriában korábban nem tapasztalt szabadsággal fotózhatnak. A távoli témák most jóval közelebb hozhatóak – ezáltal az alkalmazási lehetőségek, fizikai méretek növekedése nélkül bővülnek.

A kiváló képélesség elérése érdekében, a µ 750 dupla képstabilizáló rendszert alkalmaz. Ez egyrészt áll egy mechanikus képstabilizátorból, mely segít elkerülni a fényképezőgép bemozdulása által okozott életlenséget. Beépített „Gyro” szenzor érzékeli a fényképezőgép bemozdulását, és ennek megfelelően állítja be a CCD-t. Másrészt a magas ISO értékek (a µ 740 modellnél is) tovább csökkentik a képek elmosódásának valószínűségét.

Jobb felvételek gyenge fényviszonyok mellett
A BrightCapture technológiának köszönhetően a képek megkomponálása és a felvételkészítés gyenge fényviszonyok mellett sem csak a véletlen műve. A nagy kontrasztú, 6.4cm átmérőjű, 215.000 pixeles LCD kijelző körülbelül négyszer világosabb a megszokottnál, így jelentősen egyszerűbben komponálhatóak meg a képek.

A BrightCapture technológia sokféle, kihívást jelentő fényviszony mellett is javítja a felvételkészítés lehetőségét – akár vaku használata nélkül is. A BrightCapture technológiának köszönhetően megörökíthetőek a gyertyafényes vacsorák, beltéri társas összejövetelek, és egyéb éjszakai programok hangulata. A legmagasabb, 1600-as ISO érték alkalmazása esetén is teljesen kihasználhatóak a 7.1 millió pixeles felbontóképesség előnyei. A BrightCapture technológia nyújtotta lehetőségek nem csak a fotózás során alkalmazhatóak. Az izgalmas és szórakoztató éjszakai események megörökítése tovább bővül, mivel a technológia már filmfelvétel üzemmódban is rendelkezésre áll.

Kezelhetőség és kiválóság
A kis súlyú, és ergonomikus formájú µ 740 és µ 750 tökéletesen passzolnak a kézbe. Ahhoz, hogy a felvételkészítés is kényelmes legyen, az Olympus 23 expozíció-vezérlési programot épített ebbe a két modellbe (köztük Portré, Tájkép és Sport üzemmódok), melyek szinte minden gyakori helyzetben alkalmazhatóak.

Míg a fényképezőgépek kezelése nagyban intuitív, a beépített útmutató funkció pillanatok alatt kisegíti a bizonytalan felhasználót. A fényképezőgépek fő funkcióinak, köztük a menüopciók és expozíció-vezérlési programok leírását az LCD kijelzőn jeleníti meg. Így a fotósok bárhol a legtöbbet hozhatják ki fényképezőgépükből – akkor is, ha nincs kéznél a felhasználói kézikönyv. Az Olympus a nyelvi korlátokat is legyőzte. A grafikus kezelőfelület, az útmutató funkció, a felhasználói kézikönyv és a szoftver összesen 25 európai nyelven áll rendelkezésre. Ennek köszönhetően a fényképezőgépek 39 európai országban, az ország saját nyelvén használhatóak.

A kép- és filmadatok a beépített memóriában, vagy xD-Picture Card memóriakártyákon tárolhatóak. Ahhoz, hogy a fotózás élménye feltöltés nélkül is hosszasan élvezhető legyen, mindkét modellhez tartozik egy nagyteljesítményű LI-42B lítium-ion akkumulátor és töltő.

A víz alatti fotózás lenyűgöző világának szerelmeseit sem éri csalódás. A fényképezőgépekhez 40 méteres mélységig vízálló, PT-034 típusú búvártok is kapható.

A µ 740 és µ 750 ideális választás azok számára, akik nem szeretnek korlátokba ütközni. Az elegáns külső, a kivételes zoom teljesítmény, a BrightCapture technológia, az egyszerű kezelhetőség, a kiváló képminőség, valamint a µ 750 mechanikus képstabilizáló rendszere verhetetlen kombináció. Mindkét fényképezőgép 2006. szeptemberétől lesz kapható.

Az Olympus µ 740 és µ 750 fő jellemzői:

  • 7.1 millió pixel
  • Időjárásálló* fém váz (színek: ezüst, sötétkék, piros (µ 740) / ezüst és fekete (µ 750))
  • 5x-ös optikai zoom (36-180mm-nek felel meg) 1:3.3-5.0
  • Mechanikus képstabilizáció (µ 750)
  • 6.4cm /2.5” átmérőjű LCD kijelző (215,000 pixel)
  • BrightCapture technológia segíti a felvételkészítést gyenge fényviszonyok mellett – hanggal rögzíthető filmfelvétel üzemmódban is (320×240 pixel 15fps sebességgel)
  • 23 expozíció-vezérlési program (pl. Vízpart és Hó, Naplemente, Tűzijáték) és Automata üzemmód
  • Útmutató funkció
  • Belső memória és xD-Picture Card memóriakártya nyílás
  • 10 nyelvű menü (német, angol, francia, spanyol, olasz, orosz, dán, holland, lengyel, cseh), további 15 nyelv tölthető le Interneten keresztül.
  • Olympus Master szoftver, LI-42B akkumulátor és Li-40C akkumulátortöltő
  • Opcionálisan megvásárolható búvártok (PT-034)

* Az IEC 529 IPX4 szabványának megfelelően időjárásálló.